Licht op Hadewijch

4 tot 4 mei 2017 om 20.00u

Diverse partners zetten in het voorjaar van 2017 samen een multidisciplinair festival op rond de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch. Poëziecentrum presenteert een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich laten inspireren door het werk van Hadewijch: Charlotte Van den Broeck, Annemarie Estor en Fatena Al-Ghorra. Auteur en muzikant Elvis Peeters brengt Henric van Veldeke-liederen met de Bretoense zangeres Agnes de Graaff.

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. In 2016 opende Van den Broeck, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. Haar tweede bundel Nachtroer verscheen in januari.

Van Annemarie Estors hand verschenen drie dichtbundels: Vuurdoorn me (2010), De oksels van de bok (2012) en Dit is geen theater meer (2015). Estor won zowel de Herman de Coninck Debuutprijs als de prijs voor de beste dichtbundel. De jury omschrijft haar eerste bundel als ‘prikkelend’ en ‘zintuiglijk’, ook De oksels van de bok is ‘lichamelijk’, ‘aards’, ‘mythisch’ en ‘tegelijk lyrisch en cerebraal’.

Fatena Al-Ghorra groeide op in Gaza City. Ze maakte er carrière als dichter en tv-presentator. Toen Hamas aan de macht kwam en ze met de dood bedreigd werd, besloot ze te vluchten. Zo kwam Al-Ghorra in 2009 terecht in Sint-Niklaas. Ze publiceerde vier dichtbundels en wordt beschouwd als één van de meeste beloftevolle Palestijnse dichters.

Elvis Peeters opereert vaak in het grensgebied tussen muziek, theater en literatuur. Zijn recent verschenen hertaling van Veldeke, Ik bid de liefde. 33 minnedichten (Uitgeverij Vrijdag, 2016), won de Gerrit Komrij-prijs, in het leven geroepen om de beste popularisering van de oudere letteren te eren.

 

  • Literair evenement
  • Prijs: €6 / € 4
  • Locatie: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
  • Meer info: poeziecentrum.be