Schrijf en blijf in Kasteel d’Ursel

10 tot 12 maart 2017

Voor het project Schrijf en blijf. Voor altijd in het kasteel schreven Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en de Jonge Dichter des Vaderlands Jens Meijen samen met andere dichters en schrijflustigen een boodschap voor de toekomst. Kalligraaf/kunstenaar Brody Neuenschwander schreef alle teksten op de muren van het kasteel die enkel tijdens dit openingsweekend te bekijken zijn. Hierna verdwijnen ze achter het gerestaureerde behang.

Het nieuwe Gedicht des Vaderlands ‘Message à l’avenir’ / ‘Bericht voor de toekomst’ / ‘Bericht für die Zukunft’ en de nieuwe gedichten van de Jonge Dichters des Vaderlands, ‘Boodschap aan de toekomst’ van Jens Meijen en ‘un message à l’avenir’ van Antoine Vermeersch, zijn ook te lezen op de Dichter des Vaderlands-website: www.dichterdesvaderlands.be

In 1877 verstopten twee gravinnetjes een brief achter het behang van het kasteel d’Ursel in Hingene. Doorheen de eeuwen zetten ook heel wat ambachtslieden hun naam, een tekst of een tekening op de muur.

Deze uitzonderlijke wandbespanningen worden intussen gerestaureerd en klaargemaakt om ze terug te plaatsen. Maar eerst is het aan jou. Vereeuwig jezelf en zet een boodschap voor de toekomst op de muur van het kasteel. Je levensmotto, je favoriete citaat, een zelfgeschreven gedicht, een herinnering of een voorspelling, een filosofische gedachte of een liefdesverklaring: het kan allemaal. Je kan zelfs kiezen in welke taal je dat doet: in het Nederlands of het Frans, maar ook in het Grieks, Hindi of Chinees. De opbrengst gaat integraal naar de restauratie van de wandbespanningen.

Ook vooraanstaande schrijvers en dichters, wetenschappers en filosofen, kunstenaars en opiniemakers bedenken een boodschap voor de toekomst. In de loop van de winter schrijft kalligraaf Brody Neuenschwander alle teksten in zwierige letters op de muren van het kasteel. Deze Amerikaan woont al jaren in Brugge en werkte mee aan de films van Peter Greenaway.

In het voorjaar zullen alle boodschappen op de muren van het kasteel staan. Maar voordat ze verborgen worden achter de katoenen bespanningen, kan je er hoogst uitzonderlijk naar komen kijken. Op 10, 11 en 12 maart 2017 ontvangt het kasteel alle mensen die zelf een tekst hebben geschreven of die een stukje van de muur cadeau hebben gedaan.

  • Literair evenement
  • Prijs: Gratis (enkel op uitnodiging)
  • Locatie: Kasteel d'Ursel, Wolfgang d'Urselstraat 9, 2880 Hingene