Liefde voor Lyriek 2017

Samen met Nekka gingen we op zoek naar nieuwe liedteksten die het leven schetsen zoals het is… met een lach en een traan.  We ontvingen veel straffe inzendingen. Na rijp beraad hebben juryleden Mira, Jonas Winterland en Robin Aerts (Het Zesde Metaal) negen laureaten en één winnaar geselecteerd.

De winnaar van Liefde voor Lyriek 2017

Zazou sleept met haar tekst Nu nog niet de hoofdprijs in de wacht. De jury motiveert de beslissing als volgt:

“Geestige zelfrelativering verpakt in compacte, suggestieve zinnen. Heldere ironie met een verrassend, ietwat sarcastisch eind. De schrijfster van Nu nog niet bezit de onder schrijvers zeldzame eigenschap om karig te zijn met taal.  Heel even moest de jury hierdoor aan Jan Arends en zijn uitgebeende verzen denken.  In spaarzame, maar zorgvuldig gekozen woorden vertelt An Bulcke een helder verhaal, maar tegelijk krijgt de lezer nog veel ruimte die hij zelf kan invullen. Dat maakt hem als songtekst ook zeer geslaagd, want zo krijgt ook de muziek de ruimte om nog een deel van het verhaal te vertellen”,  uit het juryrapport van Mira, Jonas Winterland, Robin Aerts.

De drie finalisten van de parallel lopende Nekka-wedstrijd, die op zoek gaat naar nieuw Nederlandstalig muzikaal talent, gaan met deze tekst aan de slag en brengen hem op de finale van de Nekka-wedstrijd die plaatsvindt op zondag 27 augustus in Antwerpen.

De negen laureaten

De jury selecteerde als laureaten de teksten van: Jürgen Nakielski, Angelo Dhondt, Koen Vergauwen, Nathalie Depoorter, Floris Mertens, Bas Kleijweg, Wim Vercauteren, Elisabeth Van Winckel en Veerle Delember.

Hun teksten worden op muziek gezet door de halve finalisten van de Nekka-wedstrijd. Zij brengen de nieuwe liedjes tijdens de halve finales op de Gentse Feesten op do 20, vr 21 en za 22 juli op het Laurentplein (Luisterplein) in Gent.  Wil jij weten wanneer welke groep en tekst op het podium staat? Check deze data en uren en noteer ze in je agenda:

Donderdag 20 juli

  • 16.00u: Wartaal met de tekst ‘Sprookje’ van Wim Vercauteren
  • 17.00u: Mr. Sandman met de tekst ‘Brussel Brandt’ van Koen Vergauwen
  • 18.00u: Aarde aan Daan met de tekst ‘Ik ben ik’ van Jürgen Nakielski

Vrijdag 21 juli

  • 16.00u: In een discotheek met de tekst ‘Nest’ van Nathalie Depoorter
  • 17.00u: Mevr. Balemans met de tekst ‘Dan mis ik jou’ van Veerle Delember
  • 18.00u: dBasis met de tekst ‘Trap’ van Elisabeth Van Winckel

Zaterdag 22 juli

  • 16.00u: Neander met de tekst ‘Crisis’ van Bas Kleijweg
  • 17.00u: Orkatrofee met de tekst ‘Dichter bij m’n dochter’ van Floris Mertens
  • 18.00u: The Grassroots Movement met de tekst ‘Alles is nog mogelijk’ van Angelo Dhondt

 

De winnende teksten

De winnende tekst en de teksten van de negen laureaten ontdek je in dit pdf-document.

Algemene feedback van de jury

Jurylid Mira schreef volgende algemene beschouwingen over de inzendingen:

“Ik las…kleurrijke teksten, lyriek met liefde voor vele thema’s.
Ik las over het contrast tussen terroristische aanslagen en de zalige onwetendheid van een baby, op de arm van haar vader.
Ik las over ouders die sparen voor een woonboot, omdat de zee onderweg is.
Ik las veel twijfel, voor het grijpen of tussen de lijnen.
Ik las over mensen die zich onvolmaakt, zelfs stoorzenders voelen in een ander z’n bestaan.
Ik las dat alles nog mogelijk is.
En dat is zo, zeker met deze liedteksten. Je kan er nog veel muzikale kanten mee op, ook al hebben ze vaak al hun eigen, klein en fijn universum.

Metrum en rijm… daar mag voor mijn part in het algemeen meer aandacht aan geschonken worden.
Niet dat het meteen een heel strak keurslijf moet zijn, zo’n liedtekst, maar misschien is het goed als er toch al een iets duidelijker aanzet tot een muzikaal patroon in zit.

Tot slot heb ik het persoonlijk ook meer voor de suggestie, dan voor het benoemen. Daar mag best nog wat verder in gegaan worden, wat mij betreft, niet alles moet meteen rationeel te begrijpen zijn. Er is bij een liedtekst altijd nog de muziek, die het verhaal uiteindelijk mee gaat inkleuren.”

Wil je zelf een liedtekst schrijven? Check onze publicatie Er moet ook nog tekst op die je gratis kunt downloaden op www.creatiefschrijven.be/liedteksten-schrijven/.

 

Meer info: azertyfactor.be/kansen