Docenten

Gie Bogaert

Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) publiceerde in 1990 zijn eerste roman: Wat kwaad doen de tovenaars? Later verschenen onder andere Wat we met de liefde doen (1995), De liefdeverzamelaar (1998) en de Trilogie van het haalbare: Hemelstof (2004), Opklaringen (2006) en Luchtgezichten (2010). Dat laatste boek werd bekroond met de driejaarlijkse prozaprijs van de Provincie Antwerpen. In 2013 verscheen de brievenroman Noora’s dwaling (2013), in 2016 de mozaïekroman Roosevelt.

Gie Bogaert werkte een aantal jaar als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en ‘Kunst & Cultuur’ en schreef mee aan de IKON/Canvas-tv-filmreeks Over de liefde.

Zijn werk wordt stilistisch gekenmerkt door een grote suggestiviteit en een soms sobere, soms fijnzinnige, poëtische zegging. Vrij Nederland noemde hem ‘een Geheimtip voor literaire fijnproevers’, Knack ‘de meest lyrische onder de Vlaamse auteurs’.

Copyright foto: Koen Broos

www.giebogaert.be

****

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans is een jonge veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen zijn roman De Boekhandelaar die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Eind 2015 verscheen Koude Oorlogsdromen, een roman over de voorloper van de huidige angstsamenleving:  de Koude Oorlog. Maar ook over de koude oorlogsrituelen in menselijke relaties. Momenteel schrijft hij voor uitgeverij Vrijdag een biografie van de legendarische schrijver J.M.H. Berckmans en componeert hij een woelige jazzroman. Wanneer hij het binnen zitten beu is, gaat hij op pad als ‘levensverhalenschrijver’ voor Stad Antwerpen.

Hij publiceerde in literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, Het liegend konijn en Gierik & NVT.

http://deboekhandelaar.com/

****

 

Johan de Boose

Johan de Boose (1962) is doctor in de Slavische talen en Oost-Europakunde. Hij was als radiomaker lang verbonden aan Radio 3 en later Klara en is nu fulltime auteur van fictie, literaire non-fictie, poëzie en toneel. Voor zijn roman Bloedgetuigen ontving hij de Halewijnprijs en de Cutting Edge Award. Van deze roman maakte hij een toneelbewerking, die momenteel te zien is op diverse plaatsen in Vlaanderen en Nederland. Hij werkt aan de voltooiing van zijn romantrilogie ‘Het vloekhout’, waarvan deel 1 (Gaius) en deel 2 (Jevgeni) verschenen in 2013 en 2014 (De Bezige Bij). In 2016 publiceerde hij samen met Caryl Strzelecki Oktober, een graphic novel over de Russische revolutie van 1917. Voor Klara maakte hij een vijfdelige radiodocumentaire ‘Trojka’, ook over de Russische Revolutie (podcast op website van Klara).

Hij is redacteur van Poëziekrant en losse medewerker bij De Standaard en De Morgen. Hij presenteert de Donderdagen van de poëzie in Antwerpen. Voor de Nederlandse online-uitgeverij Fosfor schrijft hij longreads.

In 2017 is hij writer in residence bij Troubleyn. Hij schrijft er de tekst van Jan Fabres nieuwste theatercreatie ‘Belgian Rules/Belgium Rules’ (Première op 18 juli in Wenen). Hij is curator van het literaire festival Het Betere Boek in oktober 2017 en van een tentoonstelling met beeldend werk van Tadeusz Kantor in 2018.

www.johandeboose.wix.com/johandeboose

****

Joke Depuydt

Joke Depuydt werkt als zelfstandig redactrice voor heel wat Belgische uitgevers. Ze heeft niet alleen een professioneel oog, maar ook een uitmuntende neus voor teksten.

****

Peter De Voecht

Peter De Voecht (Antwerpen, 1982) is doctor in de Amerikaanse literatuur en veelschrijver. Hij publiceerde in verschillende tijdschriften, is redacteur bij Gierik & NVT en durft wel eens te acteren. Hij schrijft kortverhalen, gedichten, en scenario’s. Daarnaast heeft hij een enorme voorliefde voor vechtkunst. Eind 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders (In de Knipscheer).

Copyright foto: Els Vanopstal

****

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen, 12 april 1960) is een troubadour en ontdekkingsreiziger. Zijn eerste vijf bundels – waaronder Dwangbuis van Houdini, in 1999 met de Debuutprijs bekroond – kwamen in 2011 samen in de bloemlezing-bundel De reis naar Inframundo (Arkprijs van het Vrije Woord 2012). Zijn vaak muzikale gedichten uit zijn periode als stadsdichter van Antwerpen verschenen in 2012 in Antwerpen/Oostende. Holvoet-Hanssen ontving onder andere de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie (2008) en de Paul Snoek Poëzieprijs 2010.  In 2014 was hij co-auteur van het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye en verscheen Zoutkrabber Expedities, zijn ‘tweeschelpenroman’. Holvoet-Hanssen woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers; hun samenwerking voor jongeren heet Het Kapersnest. Begin 2016 startte hij een nieuwe en wonderlijke poëziereis met de bundel Gedichten voor de kleine reus. Begin 2017 verscheen een (vouwbare!) sporentocht door de poëziegeschiedenis: Wereld van de Poëzie in kaart. 1/300.000 Het Land van Music-Hall (zie www.Paukeslag.org).

Copyright foto: Jo Clauwaert

http://www.facebook.com/peterholvoethanssen

****

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (1955) is auteur, docente literaire creatie en literair vertaalster uit het Duits en het Frans. Ze was tien jaar redactrice van het literaire tijdschrift Deus ex Machina en was acht jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen. In 2001 verscheen bij de Wereldbibliotheek Al wat winter is en waar, haar poëziedebuut, in 2003 de tweetalige bundel Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux met de Franstalige Caroline Lamarche, en in 2004 de bundel Deuren (WB). Ze debuteerde als romanauteur in 2009 met Puinvrouw in Berlijn (uitgeverij Vrijdag, longlist Gouden Uil 2010), in 2011 schreef ze De brug van dromen, Op weg naar het nieuwe Mozambique (Lannoo) en in 2014 kwam haar tweede roman uit bij Vrijdag: Omheind.

Copyright foto: Norbert Maes

www.hildeketeleer.eu

****

Bart Koubaa

portretkoubaa2a

Bart Koubaa (1968) is schrijver en gastprofessor aan de Gentse School of Arts en was tot voor kort redacteur van De Revisor. Hij maakte ooit muzikaal furore met de groep Ze Noiz. In 2000 debuteerde hij met de roman Vuur, die werd genomineerd voor de ECI-prijs en bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Na Lucht (2005) werd zijn derde roman, Het gebied van Nevski (2007), genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2009 verscheen zijn controversiële roman De leraar, die zeer positief werd ontvangen en enkele herdrukken beleefde. Met Maria van Barcelona (2010) schreef Koubaa een gewaagde roman waarin België in de greep raakt van een geheimzinnig virus. In 2011 verscheen het verhaal De sleutel als deel 7 in de reeks Belgica van uitgeverij Voetnoot. In 2012 zag zijn roman De Brooklynclub het licht en in 2013 verscheen Verzet! (Voetnoot) een kleine roman die zich in en rond het schilderij ‘Trickland’ van Michaël Borremans afspeelt. In het najaar van 2014 verscheen De Vogels van Europa. Koubaa’s werk wordt uitgegeven bij Querido.

****

Ruth Lasters

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en romans. Op haar prozadebuut Poolijs uit 2006 (Debuutprijs voor proza) volgde eerst de dichtbundel Vouwplannen (2007, Het Liegend Konijn-prijs). Daarna verschenen de romans Feestelijk zweet (2010) en Vlaggenbrief (2014). In 2015 kwam tot slot haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman de Coninck-prijs ontving. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.

Copyright foto: Koen Broos

****

Els Moors

Els Moors (1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzie-debuutprijs. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Eind 2013 verscheen de langverwachte tweede dichtbundel Liederen van een kapseizend paard (co-productie Nieuw Amsterdam en het balanseer). Voor deze laatste bundel ontving ze onder andere de J. C. Bloemprijs en de driejaarlijkse prijs voor de Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

****

Runa Svetlikova

Runa Svetlikova (1982) gelooft dat het onmogelijk is de realiteit te vatten maar blijft het gewoon proberen in zowel beeld als taal. Ze studeerde grafisch ontwerp en studeert Taal- en Letterkunde maar dat heeft gelukkig niet geholpen.

Na haar werk enkele jaren op een levend publiek uit te testen debuteerde ze in 2014 met de dichtbundel Deze zachte witte kamer bij Uitgeverij Marmer. Deze zachte witte kamer won de Herman De Coninck debuutprijs, de Jo Peters poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs.

****

Willem van Zadelhoff

Willem van Zadelhoff

Van Zadelhoff volgde de docentenopleiding van de Arnhemse Toneelschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij werkte vervolgens onder meer in een galerie, in het theater en als tekstschrijver voor televisie. Vanaf 1993 woonde hij in Antwerpen. Sinds enkele jaren verdeelt hij zijn tijd tussen deze stad en Amsterdam.

Van Zadelhoff schreef de romans Een stoel (2003), Holle haven (2006), Vuur stelen (2008), Ga niet weg (2010) en De nachten van Hofman (2015). Voor zijn dichtbundel Tijd en landen kende men hem in 2009 de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut toe. In het najaar van 2014 verscheen zijn tweede dichtbundel Het ei van Fabergé.

http://willemvanzadelhoff.blogspot.be/