Docenten

Gie Bogaert

Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) publiceerde in 1990 zijn eerste roman: Wat kwaad doen de tovenaars? Later verschenen onder andere Wat we met de liefde doen (1995), De liefdeverzamelaar (1998) en de Trilogie van het haalbare: Hemelstof (2004), Opklaringen (2006) en Luchtgezichten (2010). Dat laatste boek werd bekroond met de driejaarlijkse prozaprijs van de Provincie Antwerpen. In 2013 verscheen de brievenroman Noora’s dwaling (2013), in 2016 de mozaïekroman Roosevelt.

Gie Bogaert werkte een aantal jaar als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en ‘Kunst & Cultuur’ en schreef mee aan de IKON/Canvas-tv-filmreeks Over de liefde.

Zijn werk wordt stilistisch gekenmerkt door een grote suggestiviteit en een soms sobere, soms fijnzinnige, poëtische zegging. Vrij Nederland noemde hem ‘een Geheimtip voor literaire fijnproevers’, Knack ‘de meest lyrische onder de Vlaamse auteurs’.

Copyright foto: Koen Broos

www.giebogaert.be

****

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans is een jonge veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen zijn roman De Boekhandelaar die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Eind 2015 verscheen Koude Oorlogsdromen, een roman over de voorloper van de huidige angstsamenleving:  de Koude Oorlog. Maar ook over de koude oorlogsrituelen in menselijke relaties.
Hij publiceerde in literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina en Gierik & NVT.

http://deboekhandelaar.com/

****

 

Johan de Boose

Johan de Boose

Johan de Boose (1962) is doctor in de Slavische talen en Oost-Europakunde en werkte met de Poolse avantgardekunstenaar Tadeusz Kantor. Hij was als radiomaker lang verbonden aan Radio 3 en later Klara. Hij is momenteel fulltime auteur van fictie, literaire non-fictie, poëzie en toneel. Voor zijn roman Bloedgetuigen ontving hij de Halewijnprijs, de Cutting Edge Award voor Beste Boek 2011 en was hij genomineerd voor de Gouden Boekenuil. Van deze roman maakt hij een toneelbewerking, die binnenkort te zien is. Momenteel voltooit hij de romantrilogie ‘Het vloekhout’, waarvan deel 1 (Gaius) en deel 2 (Jevgeni) verschenen in 2013 en 2014. Hij werkt tevens aan een graphic novel (samen met Caryl Strzelecki) over de Russische revolutie.

Hij is redacteur van Poëziekrant, losse medewerker bij De Standaard en bij diverse theaters. Hij presenteert de Donderdagen van de poëzie in Antwerpen. Voor de Nederlandse online-uitgeverij Fosfor schrijft hij longreads.

www.johandeboose.wix.com/johandeboose

****

Joke Depuydt

Joke Depuydt werkt als zelfstandig redactrice voor heel wat Belgische uitgevers. Ze heeft niet alleen een professioneel oog, maar ook een uitmuntende neus voor teksten.

****

Peter De Voecht

Peter De Voecht (Antwerpen, 1982) is doctor in de Amerikaanse literatuur en veelschrijver. Hij publiceerde in verschillende tijdschriften, is redacteur bij Gierik & NVT en durft wel eens te acteren. Hij schrijft kortverhalen, gedichten, en scenario’s. Daarnaast heeft hij een enorme voorliefde voor vechtkunst. Eind 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders (In de Knipscheer).

Copyright foto: Els Vanopstal

****

Begga Dom

begga-dom

Begga Dom (1973) is psycholoog en psychotherapeut, schrijfdocent (Creatief Schrijven vzw), coach, echtgenote, moeder van drie en creatieve duizendpoot.
Ze werkte in diverse psychotherapeutische settings en woonde op verschillende, liefst afgelegen plekken.
Ze is auteur van de jeugdromans Blauwe Matrozen (Clavis, 2007) en Rood Weeskind (Young Adult, Clavis, 2011 – Nominatie Kleine Cervantes 2013). Haar boeken worden gekenmerkt door een pure, sensitieve stijl waarmee de psychologie van de personages een reflectie krijgt in de wilde natuur.
Momenteel woont en werkt ze in de Vlaamse Ardennen. Ze runt er psychotherapiepraktijk ‘Het Verhaal’, waar men ook terecht kan voor een schrijftherapie.

www.hetverhaal.eu

****

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen, 12 april 1960) is een troubadour en ontdekkingsreiziger. Zijn eerste vijf bundels – waaronder Dwangbuis van Houdini, in 1999 met de Debuutprijs bekroond – kwamen in 2011 samen in de bloemlezing-bundel De reis naar Inframundo (Arkprijs van het Vrije Woord 2012). Zijn vaak muzikale gedichten uit zijn periode als stadsdichter van Antwerpen verschenen in 2012 in Antwerpen/Oostende. Holvoet-Hanssen ontving onder andere de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie (2008) en de Paul Snoek Poëzieprijs 2010.  In 2014 was hij co-auteur van het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye en verscheen Zoutkrabber Expedities, zijn ‘tweeschelpenroman’. Holvoet-Hanssen woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers; hun samenwerking voor jongeren heet Het Kapersnest. Begin 2016 startte hij een nieuwe en wonderlijke poëziereis met de bundel Gedichten voor de kleine reus. Begin 2017 verscheen een (vouwbare!) sporentocht door de poëziegeschiedenis: Wereld van de Poëzie in kaart. 1/300.000 Het Land van Music-Hall (zie www.Paukeslag.org).

Copyright foto: Jo Clauwaert

http://www.facebook.com/peterholvoethanssen

****

Hilde Keteleer

hilde keteleer

Hilde Keteleer (1955) is auteur, docente literaire creatie en literair vertaalster uit het Duits en het Frans. Ze was tien jaar redactrice van het literaire tijdschrift Deus ex Machina en was acht jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen. In 2001 verscheen bij de Wereldbibliotheek Al wat winter is en waar, haar poëziedebuut, in 2003 de tweetalige bundel Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux met de Franstalige Caroline Lamarche, en in 2004 de bundel Deuren (WB). Ze debuteerde als romanauteur in 2009 met Puinvrouw in Berlijn (uitgeverij Vrijdag, longlist Gouden Uil 2010), in 2011 schreef ze De brug van dromen, Op weg naar het nieuwe Mozambique (Lannoo) en in 2014 kwam haar tweede roman uit bij Vrijdag: Omheind.

Copyright foto: Norbert Maes

www.hildeketeleer.eu

****

Bart Koubaa

portretkoubaa2a

Bart Koubaa (1968) is schrijver en gastprofessor aan de Gentse School of Arts en was tot voor kort redacteur van De Revisor. Hij maakte ooit muzikaal furore met de groep Ze Noiz. In 2000 debuteerde hij met de roman Vuur, die werd genomineerd voor de ECI-prijs en bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Na Lucht (2005) werd zijn derde roman, Het gebied van Nevski (2007), genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2009 verscheen zijn controversiële roman De leraar, die zeer positief werd ontvangen en enkele herdrukken beleefde. Met Maria van Barcelona (2010) schreef Koubaa een gewaagde roman waarin België in de greep raakt van een geheimzinnig virus. In 2011 verscheen het verhaal De sleutel als deel 7 in de reeks Belgica van uitgeverij Voetnoot. In 2012 zag zijn roman De Brooklynclub het licht en in 2013 verscheen Verzet! (Voetnoot) een kleine roman die zich in en rond het schilderij ‘Trickland’ van Michaël Borremans afspeelt. In het najaar van 2014 verscheen De Vogels van Europa. Koubaa’s werk wordt uitgegeven bij Querido.

****

Ruth Lasters

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en romans. Op haar prozadebuut Poolijs uit 2006 (Debuutprijs voor proza) volgde eerst de dichtbundel Vouwplannen (2007, Het Liegend Konijn-prijs). Daarna verschenen de romans Feestelijk zweet (2010) en Vlaggenbrief (2014). In 2015 kwam tot slot haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman de Coninck-prijs ontving. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.

Copyright foto: Koen Broos

****

Els Moors

Els Moors (1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzie-debuutprijs. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Eind 2013 verscheen de langverwachte tweede dichtbundel Liederen van een kapseizend paard (co-productie Nieuw Amsterdam en het balanseer). Voor deze laatste bundel ontving ze onder andere de J. C. Bloemprijs en de driejaarlijkse prijs voor de Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

****

Koen Stassijns

Koen Stassijns

Koen Stassijns (1953) is fulltime dichter, vertaler, bloemlezer en docent literaire creatie. Na enkele dichtbundels bij Lannoo, Aanmaaktwijgen van een vuur (1988) en De vergeethoek van de slaap (1990) publiceerde hij Paard van glas (1993, 2001) en Zwijghout (2000) bij uitgeverij Atlas in Amsterdam; deze bundels kenden verschillende herdrukken. Samen met zijn collega Ivo van Strijtem bouwt hij als bloemlezer en vertaler verder aan de gereputeerde reeks De mooiste van…  (Lannoo, Atlas): Goethe, Neruda, Heine, Brecht, Dickinson, Prévert, Hesse, Yeats, Victor Hugo, …

Hij vertaalt uitsluitend poëzie – uit het Frans, Engels en Duits – bij voorkeur moeilijke, rijmende poëzie, maar ook hedendaagse dichters zoals Raoul Schrott, Michael Donhauser, Brigitte Olechinsky, Billy Collins. Samen met Geert van Istendael vertaalde hij een selectie Waalse en Franse dichters, een groot aantal liedjesteksten van Jacques Brel, werk van Rilke en Heinz Kahlau. In 2016 verschijnt met Veerman zijn monumentale bloemlezing en vertaling uit het werk van Emile Verhaeren.

In 2011 stelden hij en Ivo van Strijtem 1001 liefdes samen, een bundeling van de mooiste liefdesbrieven.

****

Willem van Zadelhoff

Willem van Zadelhoff

Van Zadelhoff volgde de docentenopleiding van de Arnhemse Toneelschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij werkte vervolgens onder meer in een galerie, in het theater en als tekstschrijver voor televisie. Vanaf 1993 woonde hij in Antwerpen. Sinds enkele jaren verdeelt hij zijn tijd tussen deze stad en Amsterdam.

Van Zadelhoff schreef de romans Een stoel (2003), Holle haven (2006), Vuur stelen (2008), Ga niet weg (2010) en De nachten van Hofman (2015). Voor zijn dichtbundel Tijd en landen kende men hem in 2009 de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut toe. In het najaar van 2014 verscheen zijn tweede dichtbundel Het ei van Fabergé.

http://willemvanzadelhoff.blogspot.be/

****

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (1954) is een maatschappelijk geëngageerd roman- en theaterauteur. Hij kreeg bekendheid als romanschrijver met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde en Langs schrijverszijde.) In 2008 volgde daarop Suikerspin, waarmee hij een ruimer lezerspubliek bereikte en waarvoor hij in 2010 de Prijs voor Proza van de provincie Antwerpen ontving. In 2011 publiceerde hij Brandlucht, dat net als zijn voorganger de longlist van de Librisprijs en de AKO-prijs haalde. In 2013 verscheen de novelle Miranda van frituur Miranda, een spin-off van Suikerspin. Eind 2015 verscheen tot slot De zwarte brug.
Als theaterauteur werkte Vlaminck zowel voor belangrijke gezelschappen als met amateurtoneel. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Erik Vlaminck leidde in het verleden SchrijversAcademie (2000-2006) en de Vlaamse Auteursvereniging (2006-2011). Momenteel is hij voorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.