Schrap de genitaliën uit je tekst

Sesamfestival_12122017

Ben je begaan met een diverse samenleving, kinderboeken, taal- en leesbevordering? Dan is het Sesam-festival een must. Op 12 december kun je bij onze buren in het Antwerpse Zuiderpershuis tal van workshops en panelgesprekken volgen met bekende auteurs die via kinderboeken taal stimuleren. Wij geven die dag een workshop genderneutraal schrijven. Docente Ariane D’Hondt geeft je […]

Dankjewel voor een mooie Boekenbeurs!

dwarsboom

Bedankt voor deze mooie Boekenbeurs. Dankzij onze Six Word Story-wedstrijd verzamelden we meer dan 3.000 Six Word Stories: een gigantisch succes dus. Naast de Six Word Stories was ook onze stand een voltreffer: bedankt voor jullie vragen, gesprekken en bezoekjes. Wij zitten weer vol energie om er opnieuw tegenaan te gaan.

Wij zoeken een nieuwe collega!

Vacature Ariane

Je doet wetteksten swingen? Wetenschappers leren dankzij jou pakweg de relativiteitstheorie zo te verwoorden dat een kind van vijf die begrijpt? Je hebt het in je om de zin van zakelijk schrijven te verspreiden? Dan ben jij de m/v/x die wij willen. Kandidaturen welkom tot 23 november 2017.

Winnaars Six Word Story-wedstrijd Boekenbeurs

Gino Dekeyzer

Op de Boekenbeurs, op onze stand, deelt een boom zijn verhaal. De boom was ook benieuwd naar jouw verhaal.  En die uitnodiging zette heel wat pennen in beweging. Maar liefst 3000 inzendingen ontvingen we. Elke dag koos een auteur of een specialist uit het boekenvak zijn favoriete Six Word Story als ‘tip van de dag’. Ontdek hier de winnaars!

Lisette Ma Neza wint BK Poetry Slam 2017

Lisette Ma Neza (1)

Lisette Ma Neza won het BK Poetry Slam 2017 na een spannende strijd met Giovanni Baudonck (vice-kampioen), Kevin Amse (bronzen medaille) en Teddy Bair (vierde plaats). Lisette Ma Neza vertegenwoordigt ons land op het EK Poetry Slam op 2 december 2017 in cc Jacques Franck in Brussel. Succes! Check de foto’s van de avond hier.

Win meet-en-greets met bekende auteurs

Ish Ait Hamou

Christophe VekemanDimitri Leue, Ish Ait Hamou en Debuutprijs-winnaar Alicja Gescinska gaan op onze stand in de gezellige biosfeer graag met jou in gesprek over debuteren en publiceren. Ze geven je praktisch advies en concrete tips. Klim in je pen, doe mee aan de kansen op Azertyfactor en wie weet, zit jij op de Boekenbeurs oog in oog met één van deze topauteurs.

Leen Verheyen wint Beeld Express september 2017

Foto 109 Leon Van Ham

Leen Verheyen wint de laatste Beeld Express met haar gedicht ‘Raam’. Proficiat Leen! Na 12 jaar fijne samenwerking met het Centrum voor Beeldexpressie is het tijd voor nieuwe initiatieven. Creatief Schrijven broedt al op nieuwe plannen. Vergeet ook zeker niet de andere wedstrijden op azertyfactor.be te checken!

Workshops en meet-en-greets onder boom op Boekenbeurs

Dwarsboom

Onder de kruin van een plataan serveren we je binnenkort op de Boekenbeurs: knetterende schrijfworkshops, meet-en-greets met bekende auteurs, feedbacksessies op Azertyfactor-teksten en DIY-sessies. We graven jouw wortels op en maken er een nest van. We tonen hoe je met weinig woorden geen blad voor de mond neemt. Uit welk hout je ook gesneden bent, er is voor ieder wat wils. Slijp alvast je potlood en schrijf je in voor één van activiteiten! Aantal plaatsen beperkt. Graag tot op de Boekenbeurs!

365 dagen schrijfinspiratie met ‘Writing prompts’

creative-writing-prompts

De beste tip om een nog betere schrijver te worden is ‘Schrijf elke dag!’. Weet je niet meteen waarover? Geen probleem, dankzij de 365 ‘Writing prompts’ heb je elke dag nieuwe inspiratie en dus ook een nieuwe tekst. Zet ze zeker op ons kansenplatform azertyfactor!

BlogAcademie opent haar deuren

florian-klauer-489

Groot nieuws: de eerste Vlaamse blogschool opent haar deuren. Samen met de BlogAcademie geeft Creatief Schrijven antwoord op jouw blogvragen. Wil je weten hoe je een interview afneemt of een bruisend verslag schrijft? Check blogacademie.be of onze cursuspagina en schrijf je in voor de workshops.

Op vakantie

dana-cristea-2165

Ons creatief kantoor is gesloten van 1 tot 14 augustus. We geven je daarna opnieuw maar wat graag antwoord op alle schrijf-,lees- en publicatievragen die je kunt bedenken. Veel plezier en geniet met volle teugen van de zomer. Vergeet vooral niet om je pen in de zomerinkt te doppen.

Bas Tuurder wint Beeld Express juli 2017

marc_wellens_Looking back

Bas Tuurder schreef het winnende gedicht bij de foto van Marc Wellens. Zijn tekst verschijnt in Beeld Expresshet tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie. Proficiat Bas!
De volgende Beeld Express – opdracht vind je op azertyfactor.be/kansen.

Vind jouw favoriete cursus

Schrijf_Najaar_2017_Cover-page-001 (1)

Het nieuwe cursus- en wedstrijdaanbod in Vlaanderen en Brussel is opnieuw gebundeld in een handige SCHRIJF. Wil jij je toespitsen op misdaadliteratuur, deelnemen aan de nieuwe schrijfwedstrijd ‘Rijm op het raam’ of misschien gewoon heel wat schrijftips verzamelen? Download gratis de nieuwe SCHRIJF en scherp je pen.

Ontdek alles over cultuurparticipatie en ouderen op ‘Kunst doet leven!’

image003

Op 30 mei kom jij alles te weten over ouderen en cultuurparticipatie. An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, toont jou hoe je over de generaties heen kunt samenwerken tijdens de sessie ‘Jouw levensverhaal, de moeite waar om neer te pennen’. Creatief Schrijven motiveerde in het verleden al een intergenerationele samenwerking. Het resultaat hiervan is de brochure ‘Schrijven met dubbel zicht‘. Inschrijven kan tot 19 mei!

Yousra Benfquih wint finale Naft voor Woord

yousra_voorkant-page-001

Yousra Benfquih won vorige week zaterdag, 6 mei, de finale van Naft voor Woord. Het was een avond van hoog niveau: alle kandidaten stonden op het podium met sterke teksten. Na een spannende finale tussen Lies Jo Vandenhende, Anke Verschueren en Yousra Benfquih ging deze laatste met de eerste prijs lopen. De teksten van de acht finalisten zijn nu gebundeld in een boekje dat je boekenkast siert voor slechts € 9,5.  Oaktree, Heliocentric en Hersencellen warmden het publiek die avond op.

Vacature: coördinator vorming

tas

Heeft het vakgebied creatief schrijven voor jou geen geheimen? Ken je het schrijfeducatieve veld in Vlaanderen? Heb je een netwerk in de literaire wereld? En wil je graag onze organisatie en het schrijflandschap duurzaam versterken? Bekijk dan zeker of de vacature voor ‘Coördinator vorming‘ op jouw lijf geschreven is. Solliciteren kan tot 28 mei.

Kevin Amse eerste Vlaamse finalist CBK Poetry Slam 2017

PS_2017_beeld_800px

Kevin Amse is de eerste Vlaamse finalist voor het CBK Poetry Slam 2017. Hij kwalificeerde zich dinsdagavond, 2 mei, tijdens de Gentse voorronde in de Hotsy Totsy, georganiseerd door de Wolven van La Mancha. De eerste twee Franstalige deelnemers luisteren naar de namen Leïla en Toro (Santiago Ureel). Zij wonnen de voorronde Prix Paroles Urbaines in […]

Stem op ons en bouw mee aan een schrijfacademie voor jongeren

Schermafdruk 2017-04-26 09.46.07

Creatief Schrijven is genomineerd voor de LIA’s, ook wel de MIA’s van de literatuurwereld, met het project een ‘Schrijfacademie voor jongeren’. Om deze droom te realiseren, hebben wij jouw stem nodig! Op de site van de LIA-awards kun je op ons stemmen door één simpele klik. Je leest er ook meer informatie over onze droom voor jonge schrijvers.

Nog enkele plaatsen voor poëten in de SchrijversAcademie!

florian-klauer-489

De plaatsen voor proza in de SchrijversAcademie zijn intussen ingenomen, maar als jij een poëet bent, dan heb je nog tot 28 mei om je in te schrijven. Ben je al een tijdje aan het schrijven en wil je eindelijk die poëziebundel op papier krijgen? Stel je kandidaat vóór 28 mei en overtuig ons van je schrijfkwaliteit. Je verzekert jezelf van een plaats voor twee jaar in een gemotiveerde groep gelijkgezinden en krijgt begeleiding van professionele mensen bij het schrijven van je literaire project. Lize Spit, Kris Van Steenberge, Dimitri Bontenakel, … deden het je al voor.

Doe mee aan de voorrondes van het BK Poetry Slam 2017

Poetry Slam 2017 BK banner_851px

De strijd voor de titel ‘Belgisch Kampioen Poetry Slam‘ gaat weer van start! Droom jij ervan om op een podium te staan en in de voetsporen te treden van Giovanni Centola, huidig Belgisch Kampioen? Doe mee aan de voorrondes en wie weet, sta jij op 28 oktober in de finale in het Kaaitheater in Brussel. Check beslam.be voor alle informatie over data, uren en inschrijvingen. Ook als je geen ambities hebt om op de planken te staan, ben je van harte welkom om jouw favoriet aan te moedigen.

De strijd voor de titel ‘Belgisch Kampioen Poetry Slam’ gaat weer van start. Giovanni Centola, huidig Belgisch Kampioen, geeft op 28 oktober zijn titel door. Wil jij zijn opvolger worden, aarzel niet en schrijf je in voor een van de voorrondes in Gent, Antwerpen, Leuven, Kortrijk en Brussel. Nog nooit op een podium gestaan? Geen probleem, iedereen is welkom om zijn kans te wagen. Komen supporteren voor jouw favoriet kan ook uiteraard. De winnaars van de Vlaamse voorrondes plaatsen zich voor de finale van het BK Poetry Slam op 28 oktober in het Kaaitheater in Brussel.

Fikry El Azzouzi en Akim A.J. Willems lezen voor uit eigen werk

fikry

Heb jij zin in een literaire avond? Kom dan voor een laatste keer luisteren naar de Rijpe Vruchten van de SchrijversAcademie. Fikry El Azzouzzi, Sophie Vangenechten, Karin Dée en Akim A.J. Willems lezen voor uit eigen werk. Jij kunt met een glas in de hand luisteren naar versgeschreven letteren. De avond begint om 19.30u en vindt plaats in de Nieuwe Vrede in Berchem. Tot dan!

Ingrid Strobbe wint Beeld Express april 2017

beeld express 2017

Ingrid Strobbe schreef het winnende gedicht bij de foto van Robert Boons. Haar tekst verschijnt in Beeld Express, het tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie. Proficiat Ingrid! De volgende Beeld Express – opdracht vind je op azertyfactor.be/kansen. ERSERTOK zoals sneeuw kan bewegen trap ik op wilde pedalen van een denkbeeldige bergfiets het zadel in mijn onderbroek met vaag […]

Tips voor tijdreizigers

verzin_43_final_spreads nagelezen 1-page-001

In de nieuwe editie van VERZIN duik je in herinneringen en leer je hoe je inspiratie haalt uit oude boeken vol familieverhalen. Greet Bauweleers, auteur In Vlaamse Velden, geeft jou tips en tricks om een verhaal te puren uit oude schatten op zolder. Verder laten boekvloggers je zien hoe jij boeken hip maakt op het computerscherm en neemt Sandrine Lambert je mee in de wereld van het kinderboek.

Kevin Amse wint ‘De zin van je leven’

Banner II

Op zaterdag 25 maart streken we met de tiende Schrijfdag neer in het Felix Pakhuis in Antwerpen. Meer dan 50 auteurs en vakspecialisten gaven hun schrijfgeheimen prijs. De winnaar van de wedstrijd ‘De zin van je leven’ is Kevin Amse. De jury met Tom De Cock, Stijn Vranken en Gerda Dendooven koos zijn zin uit meer dan driehonderd inzendingen: ‘Ik hou ervan hoe jouw adem de bril beslaat waarmee ik naar het leven kijk’. Publiekswinnaar werd Karen Brom met ” ‘Boos’ is de oplossing van de rebus die mijn lichaamstaal verraadt.”

Literaire avond met o.a. Kris Van Steenberge

kris_van_steenberge_n_34417_lr

Op dinsdag 21 februari vindt in de Nieuwe Vrede in Berchem onze zesde editie ‘Rijpe Vruchten’ plaats. Kom en ontdek het werk  van studenten Lore Mutsaers, Yves de Block, Eric Joris en oud-student Kris Van Steenberge. Oud-student Kris Van Steenberge is de auteur van Woesten, in 2014 winnaar van de Debuutprijs. Woesten speelt zich af in de negentiende eeuw. Elisabeth en Guillaume trouwen, krijgen kinderen, maar daar loopt het mis. Van Steenberge heeft ook  zijn tweede boek gepubliceerd: Blindelings.

Stijn Viaene wint Beeld Express januari 2017

foto-maart-paul-maes

Stijn Viaene schreef het winnende gedicht bij de foto van Paul Maes. Zijn tekst verschijnt in Beeld Express, het tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie. Proficiat Stijn! De volgende Beeld Express – opdracht vind je op azertyfactor.be/kansen. OVER NIEUWS EN WAARDE De sluitertijd van het artikel in de krant blijkt net nog voldoende om er een bakje zwart […]

Ontdek het nieuwe cursus- en wedstrijdaanbod

schrijf_2nov_2016_cover-1-1

Twee keer per jaar publiceert Creatief Schrijven vzw een handige gids met alle cursussen en wedstrijden in Vlaanderen en in Brussel: de SCHRIJF. Als je een VERZIN-abonnement hebt, zit hij al in je VERZIN verscholen. De SCHRIJF staat ook deze keer weer boordevol tips en tricks om van jou een nog betere schrijver te maken. Geïnteresseerd? Je kunt onze nieuwe SCHRIJF downloaden om nadien jouw favoriete cursus- of wedstrijd te kiezen.

Carmien Michels wint EK Poetry Slam 2016

ec-poetry-slam-2016-z126

Carmien Michels won zaterdagavond, na een spannende finale, het EK Poetry Slam 2016 in Leuven. Carmien sleepte een deelname aan het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs in de wacht. Rory Jones uit Ierland was vice-kampioen en Marius Martynenko uit Litouwen kreeg de bronzen medaille. Onze Belgische Kampioen, Giovanni Centola, behaalde een mooie vijfde plaats.

De nieuwe VERZIN is er!

verzin_42_cover

Ons nieuw VERZiN-nummer zit boordevol tips om jou te inspireren. Peter Terrin, auteur Yucca, spreekt over zijn schrijfbelevenissen. Willem van Zadelhoff vertelt jou hoe je best kan spelen met tijd in je boeken. Hemmerechts spreekt over haar nieuwe boek Schrijven – Kun je dat leren? En last but not least voelen wij de kersverse Debuutprijs-winnaar Frederik Willem Daem aan de tand. Wil jij graag een abonnement? Voor slechts € 15 vind jij vier keer per jaar een nieuw VERZiN-nummer in je brievenbus.

Proficiat Giovanni Centola: de nieuwe Belgische Slamkampioen 2016

cs-ps-bk-2016-52

Vijftien finalisten namen het op 29 oktober tegen elkaar op in 30CC/Schouwburg in Leuven tijdens het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam 2016. Giovanni Centola is de winnaar van de avond gevonden. VoRRe was vice-kampioen en Skash kreeg een bronzen medaille. De Leuvense Petit Jean kreeg de publieksprijs. Giovanni Centola zal ons land op 26 november verdedigen in het Wagehuys in Leuven. Tickets voor het EK vind je op de site van 30CC.

Julia Beirinckx wint Beeld Express september 2016

BE4_Marie-Claire Dylst_Doel klein

Julia Beirinckx schreef het winnende gedicht bij de foto van Marie-Claire Dylst. Haar tekst verschijnt in Beeld Express, het tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie. Proficiat Julia! De volgende Beeld Express – opdracht vind je op azertyfactor.be/kansen. OP AFSTAND BLAAST HIJ STOOM De mazen van het raster tekenen verstrengelde vierhoeken op zijn buik. Ruiten als van een maliënkolder […]

Verzin: dossier feedback

cover-met-rand

Hagar Peeters, eerste winnares van de Fintro Literatuurprijs 2016, spreekt over het vrouw-zijn in de literaire wereld en wat het precies betekent om een boek te schrijven. Verder ontdek je ook nog hoe je een slamkampioen kan worden. Voormalig BK-winnaar, Simon Raket, spreekt, samen met Salva Soler en Nuño Piteira, over de schoonheid van het slamgenre. Ben je geïnteresseerd in Poetry Slam? Kom dan zeker kijken op 29 oktober naar het Belgische Kampioenschap!

4 regels voor speechschrijvers

3204768569_0b25e712fc_z-300x200

Wil je zelf een publiek toespreken of in opdracht een speech schrijven? Dan moet je de juiste insteek of kapstok vinden zodat je de toehoorders vanaf het eerste moment mee hebt.

Guy Janssens, journalist en Edith Vervliet, bedrijfsadviseur en redacteur, geven je alvast enkele tips mee.

Roos Vlogman wint Write Now! 2016

Roos Vlogman - kopie

De 23-jarige Roos Vlogman uit Arnhem is de winnaar van Write Now! 2016. Dat maakte juryvoorzitter Mirke Kist op zondag 26 juni bekend tijdens de finale in Rotterdam. Roos wint een MacBook, een schrijfcursus, een columnreeks en optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival en Crossing Border.

Tijdens de finale werd ook de Write Now! De Morgen Publieksprijs 2016 aan de 22-jarige Anyra Hamat uit Paramaribo. Ze won daarmee een iPad en een publicatie van haar gedichten ‘Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten in De Morgen.

Winnares Naft voor Woord in de kijker

Jill Marchant1

Onlangs gaf de Provincie Antwerpen ons groen licht om de volgende editie van Naft voor Woord te organiseren. Deze zomer start coördinator Valerie Rousseau met de voorbereidingen voor de txt-on-stagewedstrijd voor jongeren uit de provincie Antwerpen. Intussen vind je Jill Marchant, de winnares van editie 2015-2016, op verschillende poëziepodia: bij de Wolven van La Mancha op het […]

VERZIN: “Neem een potlood en schrijf!”

cover met kader

In de zomereditie van ons magazine VERZIN vind je een interview met meesterverteller Walter van den Broeck. Zijn advies is duidelijk: “Neem een potlood en schrijf!”. Gie Bogaert analyseert het schrijfproces van zijn nieuwste roman Roosevelt en Jill Marchant, de winnares van Naft voor Woord, beantwoordt ons snelvuur aan vragen. Vitalski geeft opnieuw feedback op twee boeiende teksten van op Azertyfactor.

In het dossier ontdek je alles over de Nederlandstalige column en vind je tips ‘n tricks voor cursiefjes. Altijd al moeite gehad met settingbeschrijvingen? Kaat Vrancken zet je op weg.  Verder onderzocht VERZIN of schrijven veel geld in ‘t laatje brengt en aan welke etiquetteregels schrijvende koffiebarbezoekers zich best houden.

VERZIN valt eind juni in je brievenbus. Abonneer je nu. Voor € 15 ontvang je 4 nummer per jaar.

PAROL! krijgt award in Servië

IMG_7107 - kopie

Apsart, de Servische partner van ons Europees kunstenproject PAROL! writing and art beyond walls, beyond borders, ontving onlangs een award van de Foundation Jelena Šantić. Apsart ontving deze prijs voor ‘it’s brave practice in culture’Congrats to our Serbian friends!

Met artistieke woord- en beeldpraktijken creatieve bruggen slaan tussen kunst, cultuur, penitentiaire systemen en de brede maatschappij, dat was de doelstelling van het Europese kunstenproject PAROL! writing and art beyond walls, beyond borders.

Vanaf juni 2013 tot maart 2015 werkten kunstenaars woord en beeld samen met gedetineerden in dertien Europese gevangenissen, waaronder vier in Vlaanderen.

Verzin: dossier feedback

cover-met-rand

Hagar Peeters, winnares van de Fintro Literatuurprijs 2016, spreekt over het vrouw-zijn in de literaire wereld. Lize Spit geeft tips mee over hoe je moet omgaan met feedback op je teksten en Simon Raket, huidig Belgisch Kampioen Poetry Slam, doet uit de doeken hoe je slamkampioen kan worden van dit jaar. Geïnteresseerd in Poetry Slam? Kom dan zeker een kijkje nemen op het nieuwe BK Poetry Slam op 29 oktober in Leuven.

Hoe kweek jij zitvlees?

Ronal Giphart website

In het zomernummer van VERZIN  geven je tips om op je stoel te blijven zitten en dat ene langverwachte boek te schrijven: Ellen Van Pelt, Tine Mortier, Valerie Eyckmans zijn maar enkele namen die jou op het goede pad helpen. Yannick Ottoy, Johanna Spaey en Jeroen Theunissen pleiten dan weer voor discipline als je schrijven combineert met […]

Dagelijkse schrijftip tijdens de Week van het Nederlands

floortwelve-251206 (2)

Tijdens de Week van het Nederlands geeft schrijfdokter Ariane D’Hondt wekelijks één schrijftip. Deel ‘m op facebook of twitter met de hashtag #weekvanhetnederlands en tag ons @creatiefschrijven.