Yousra Benfquih wint finale Naft voor Woord

Yousra Benfquih wint de finale

Yousra Benfquih won vorige week zaterdag, 6 mei, de finale van Naft voor Woord. Het was een avond van hoog niveau: alle kandidaten stonden op het podium met sterke teksten. Na een spannende finale tussen Lies Jo Vandenhende, Anke Verschueren en Yousra Benfquih ging deze laatste met de eerste prijs lopen. Lies Jo kreeg zilver en Anke Verschueren ontving een mooie bronzen medaille. Het waren stuk voor stuk straffe kandidaten met een eigen stijl. De finaleteksten van alle acht finalisten, Lies Jo Vandehende, Laurien, Eline Crols, Anke Verschueren, Hans Depelchin, Dimitry Veyt, Yousra Benfquih en Dorien De Vylder, zijn nu gebundeld in een boekje. Voor slechts € 9,5 vind je dit literaire pareltje in je brievenbus. Bestel de bundel hier.

Bib Permeke werd die avond omgetoverd tot een bruine kroeg: een gratis Gouden Carolus, plaatselijke lekkernijen en goede muziek van Heliocentric, Oaktree en Hersencellen zorgden voor een geslaagde avond. De jury met Kamal Kharmach, Rudy Vanschoonbeek, Carmien Michels en Peter Briers gaven instant feedback op de performers. Proficiat aan iedereen en bedankt aan alle mede-organisatoren en sponsors.

Voorrondes

Meer dan 80 jonge schrijvers stelden zich kandidaat voor Naft voor Woord. Een vakjury, met uitgever Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag), Europees Kampioene Poetry Slam Carmien Michels en journalist van GvA, Peter Briers, beoordeelde alle teksten. 38 geselecteerden gingen door naar de voorrondes in 4 bibliotheken in de provincie Antwerpen. Tijdens het workshopweekend op 18 en 19 februari stoomden ze zich klaar.

De vier voorrondes in Balen, Boom, Malle en Mechelen waren een succes. 38 laureaten bliezen iedereen omver met sterke teksten. Uiteindelijk koos de jury met Peter Briers, Rudy Vanschoonbeek en Carmien Michels acht finalisten. Deze acht laureaten waren: Dorien De Vylder, Dimitry Veyt, Anke VerschuerenHans Depelchin, Yousra Benfquih, Lies Jo Vandenhende, Laurien en Eline Crols. Zij kwalificeerden zich voor de finale op 6 mei in Bib Permeke.

Naft voor Woord is een txt-on-stage-wedstrijd voor alle 18 tot 30-jarigen uit de provincie Antwerpen met een hart voor de geschreven en gesproken woordkunst. Dat de wedstrijd een springplank kan zijn naar het professioneel literaire circuit bewijzen o.a. Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert, Lotte Dodion, Sylvie Marie, Carmien Michels en Jill Marchant.

De winnaar van Naft voor Woord krijgt publicatiekansen, optredens op evenementen en een prijzenpot van minstens € 2000.

Een paar sfeerbeelden van de voorronde in Mechelen vind je hier: