Schrijftips

5 schrijftips: hoe bouw je een personage op?

1. Vang je personage in je net
2. Kies een moment in het leven van je personage
3. Zoek een doel, zet hem/haar op weg
4. Laat je personage vallen
5. Breng je personage naar een emotionele climax

De lessen van Nicole Persy zijn speelse en krachtige zoektochten naar personages en de verhalen die ze vertellen. In VERZIN pende ze haar kennis neer in 5 concrete schrijftips. Lees het artikel op p 22-23 gratis op https://issuu.com/hedwig/docs/def_verzin_36_final_highres.

 

Tips voor speechschrijvers

Wil je zelf een publiek toespreken of in opdracht een speech schrijven? Dan moet je de juiste insteek of kapstok vinden zodat je de toehoorders vanaf het eerste moment mee hebt.

Guy Janssens, journalist en Edith Vervliet, bedrijfsadviseur en redacteur, geven je alvast enkele tips mee.

 

Schrijftips voor autobiografisch schrijven

Ontdek de 3 tips van Rianne Acda, docente autobio bij Creatief Schrijven vzw. Ze is ook lid van het schrijfdocentencollectief Schrijven en Schrappen.

 

Onlineworkshop kinder- en jeugdliteratuur

Hoe schrijf je een verhaal voor kinderen of jongeren? Waar worden je ideeën geboren? En hoe kan je ervoor zorgen dat je verhaal een kloppend hart krijgt? Hoe schep je iets nieuws, iets ontroerends, echts en levends?

Kinderboekenschrijfster Begga Dom leert je in zeven stappen een paar knepen van het vak in de onlineworkshop Start 2 Write 4 Kids.

 

10 tips om een goede webtekst te schrijven

Creatief Schrijven geeft niet alleen creatieve cursussen, maar ook cursussen zakelijk schrijven. De deelnemers uit onze cursus Schrijven voor het web zetten 10 tips op een rij om een goede webtekst te schrijven. Volg tip 10 en Spread the Word.

 

Aspirant-schrijvers geven tips

In onze nieuwsbrief eind augustus vroegen we schrijfliefhebbers naar hun ultieme schrijftip. Wie een tip instuurde, maakt kans op het gloednieuwe Handboek voor schrijvers. Meer dan 100 aspirant-schrijvers reageerden spontaan en stuurden ons interessant, soms grappig, schrijfadvies.

Katelijne Morreel, Maarten De Gendt en Wendy Van Boom stuurden de beste schrijftips in:

 • Katelijne Morreel: “Ga naar buiten en maak een wandeling met een van je personages.”
 • Maarten De Gendt: “Schrijf ‘unplugged’, net als akoestische muzikanten. Test of je verhaal ook werkt zonder sfeerschepping en taalvirtuositeit.”
 • Wendy Van Boom: “Je moet altijd meer weten dan je gebruikt. Een verhaal is als een ijsberg: twee derde ziet de lezer niet.”

Lees de beste 14 tips en laat je inspireren.

 

Bart Moeyaert geeft schrijfadvies

Auteur Bart Moeyaert maakte vijf YouTube filmpjes met schrijftips voor Creatief Schrijven.

 

Schrijftips voor beginnende schrijvers

 1. Schrijf elke dag een half uurtje. Zet gewoon wat bedenkingen op papier of maak een verslag van je belevenissen.
 2. Wees niet te kritisch bij een eerste versie. Schrijf door. Neem daarna pas afstand om naar je eigen tekst te kijken.
 3. Wees inventief, prikkel je verbeelding. Stel je bijvoorbeeld de vraag “Wat als…?”
 4. Kruip in de huid van je personage, spook rond in zijn/haar hoofd, probeer te denken en te doen zoals hij/zij.
 5. Toon wat er gebeurt in plaats van het te zeggen. Geef de lezer beelden.
 6. Herlees je teksten hardop. Een tekst moet vloeien en het ritme volgen van je gedachten. Niets werkt zo storend als zinnen die voortdurend haperen.
 7. Schrijfboeken kunnen je op weg helpen als je vastzit.
 8. Schrijf, maar wees zuinig met woorden. Wik en weeg. En schrap wat overbodig is.
 9. Lees zo veel mogelijk. En leer vooral lezen met het oog van een schrijver. Let op de technieken die een auteur gebruikt om bepaalde illusies op te wekken. Waarom voelen de dialogen zo natuurlijk aan? Waarom koos de auteur voor een meervoudig vertelperspectief in zijn roman? Of een bepaald ritme in zijn dichtbundel?
 10. Geniet van schrijven!

 

Op zoek naar meer tips en schrijfadvies?

 

Op de jaarlijkse Schrijfdag van Creatief Schrijven delen elk jaar verschillende gerenommeerde auteurs hun tips en tricks met meer dan 300 schrijfliefhebbers.

Enkele verslagen van lezingen op de Schrijfdag 2014:
10 tips van de Bart De Pauw
De 10 geboden van schrijver en theatermaker Arne Sierens: nieuwsbericht op Schrijven Online

Een videoverslag van de Schrijfdag 2013 met tips van onder meer Ivo Victoria, Els Beerten, Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Gie Bogaert, Jan Eelen, Marc Didden en Sabine De Vos.

 

In het voorjaar van 2014 lanceerde Creatief Schrijven samen met de Provincie Antwerpen een nieuw concept: het Schrijfsalon. Tijdens zo’n salon maak je kennis met een gerenommeerd auteur en krijg je, indien gewenst, feedback op je gedicht, column, kort verhaal, liedtekst of dagboekfragment. Ontdek de toptips van gastsprekers Ivo Victoria en Maud Vanhauwaert op www.creatiefschrijven.be/merk/schrijfsalon

Op de Youtube-pagina van Creatief Schrijven vind je een afspeellijst “Schrijftips” met filmpjes waarin verschillende auteurs hun schrijfgeheimen prijsgeven.

 

Op Soundcloud publiceert Creatief Schrijven verschillende podcasts over schrijven en uitgeven. Neem zeker eens een kijkje.