Op zoek naar woorden bij verlies

27 tot 27 april 2019 om 13.30u

In moeilijke momenten zoeken we vaak troost in woorden van anderen, maar willen de eigen woorden niet altijd komen. Tijdens deze sessie bieden we graag ruimte aan het thema verlies, aan verlies dat vaak heel moeilijk te plaatsen is, namelijk dat van een kind.

We blikken terug op drie edities van de wedstrijd ‘Gedichten om te koesteren‘, serveren teksten die kracht geven en gaan op zoek naar woorden die bij afscheid horen. We nodigen de deelnemers van de wedstrijd uit om gratis deel te nemen aan deze middag.

Samen met Koester, een project van het Kinderkankerfonds dat ondersteuning biedt aan kinderen in hun laatste levensfase, organiseerde Creatief Schrijven vzw al drie keer de schrijfwedstrijd ‘Gedichten om te Koesteren’.

illustratie: Sassafras

Programma

13.30u: onthaal met drankje

14.00u: start programma

welkomstwoord door An Leenders, directeur Creatief Schrijven vzw en Caterine Thiry van Koester
prijsuitreiking ‘Gedichten om te koesteren’, editie 2018 en streepje muziek

Keuze uit één van de drie sessies

  • Schrijven 

Een afscheid slaat vaak een diepe wonde. Hoe ga je ermee om? Voor jezelf én voor anderen wil je dit een zinvolle plaats geven. Je wil het graag vatten in taal. Niet evident, want wat zo schrijnt, laat zich moeilijk vertalen in trefzekere woorden.

Schrijven over je verlies kan inzicht en ordening geven aan de chaos van gevoelens en gedachten. Een schrijfsessie van anderhalf uur in een veilig klein groepje.

Auteur en schrijfdocent Daniel Billiet schotelt je een aantal opdrachten voor en begeleidt je bij het vangen van de juiste woorden.

  • Lezen 

“Als ik dan toch verbannen ben naar dit eiland van rouw, dan wil ik het op zijn minst in kaart brengen met mijn eigen woorden”, zei de Israëlische schrijver David Grossman over zijn boek ‘Uit de tijd vallen’. Grossman schreef het nadat zijn zoon sneuvelde in de laatste dagen van de oorlog met Libanon. Het werd een universeel verhaal over het verlies van een kind.

Tijdens de sessie lezen we in een kleine groep fragmenten uit dit wondermooie boek en gaan we op zoek naar hoe deze tekst resoneert met onze eigen ervaringen. Zo verkennen we al lezend ons eigen ‘eiland van rouw’. Als je wil, kun je het boek al op voorhand lezen, maar het is niet noodzakelijk. (Uit de tijd vallen, David Grossman, Uitg. Cossee 2012)

Isabelle Rossaert is schrijfster, schrijfdocente en coördinator van SchrijversAcademie. Ze is psychologe van opleiding.

  • Praten

In kleine groepjes delen we ervaringen over afscheid, verlies en over de teksten die we schrijven. Woorden vormen de rode draad: verdriet, verlies, lach, traan, religie, enz. Welk verhaal wil jij delen? Wat steek je op van het verhaal van anderen?

Caterine Thiry is één van de drijvende krachten achter de Liaisonequippe van Koester. Koester staat voor KinderOncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie en is een onderdeel van het Kinderkankerfonds.

 

En verder

Ontdek de standen en informatie van Creatief Schrijven vzw, Koester en de Koesterkoffer en Boven de Wolken.

Getuigenis door Catherine Carton: hoe ging zij met woorden aan de slag?
In 2013 sloeg voor Catherine het noodlot toe: haar zoontje stierf één dag na de geboorte. Ze goot haar verhaal in het e-book ‘Wat me kracht geeft’, een persoonlijk verhaal over de eerste maanden na het overlijden; een eerlijk verhaal over vasthouden en weer loslaten, over loslaten en anders vasthouden ook. Op een open en oprechte manier neemt Catherine ons mee in haar verhaal over hoe ze na de diepe val, ook stap voor stap weer in haar kracht komt te staan.

Drankjes en lekkers

 

Schrijf je in

Ben je er graag bij? Schrijf je dan in via dit formulier.
Het aantal plaatsen voor de sessies ‘schrijven’ en ‘lezen’ is beperkt, wacht dus niet te lang.
Het initiatief is gratis. Schrijf je in, dan rekenen we ook echt op je aanwezigheid. Komt er alsnog iets tussen, laat het dan aub per mail weten (info@creatiefschrijven.be), zodat wij iemand anders blij kunnen maken.

  • Literair evenement
  • Prijs: gratis
  • Locatie: Creatief Schrijven vzw, Waalsekaai 15, 2000 Antwerpen
  • Meer info: In moeilijke momenten zoeken we troost in woorden van anderen, maar willen de eigen woorden niet altijd komen. Tijdens deze sessie op zaterdagmiddag 27 april in Antwerpen bieden we ruimte aan het thema verlies, aan verlies dat vaak heel moeilijk te plaatsen is, namelijk dat van een kind. We blikken terug op drie edities van de wedstrijd 'Gedichten om te koesteren', serveren teksten die kracht geven en gaan op zoek naar woorden die bij afscheid horen. Je bent van harte welkom!