‘Poëzie buiten het boek’ – inspiratiemomenten voor schrijfdocenten

Vanaf 29 januari 2019

Poëzie leeft volop in Nederland en Vlaanderen. Vooral buiten het boek: 97% van de Nederlandse volwassenen komt weleens in aanraking met poëzie. Dat gebeurt bij speciale gelegenheden, op televisie, in de openbare ruimte, op de radio en op social media. En dat is in Vlaanderen niet anders.

Literatuurwetenschapper en poëziedocent Kila van der Starre geeft je een inkijk in verschillende verschijningsvormen en functies van ‘poëzie buiten het boek’. De nadruk ligt op ‘straatpoëzie’. Aan de hand van theorie over de invloed van de drager op de betekenis van een tekst, schotelt Kila je een aantal opdrachten voor en ga je zelf aan de slag met schrijven en bewerken van gedichten. Je doet inspiratie op over het vormgeven van schrijfopdrachten poëzie die multimediaal zijn en je wordt uitgedaagd om een schrijfles te bedenken die verder gaat dan het noteren van woorden op papier. Je krijgt concrete tips zodat je in je eigen lespraktijk vlot alle deelnemers enthousiast aan het dichten krijgt.

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper, poëziecriticus en -docent. Aan de Universiteit Utrecht schrijft ze een proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’, waaronder straatpoëzie, Instagrampoëzie, poëzie op de radio, op gebruiksvoorwerpen, op lichamen (tatoeages) en in rouwadvertenties. Samen met Babette Zijlstra publiceerde ze in 2018 woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie, een poëzie-doe-boek voor iedereen die meer poëzie wil lezen en schrijven. In 2016 gaf ze samen met Jeroen Dera en Sarah Bosman het boek Dichters van het nieuwe millennium uit, over Nederlandstalige poëzie in de 21e eeuw. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op, waarop meer dan tweeduizend gedichten in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen zijn verzameld en gaf ze in samenwerking met Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland uit. Hierin staan de resultaten van een empirisch onderzoek over de manieren waarop Nederlandse volwassenen in aanraking komen met poëzie.

—————————————————————————————————————–

Dit voorjaar starten we meteen met vijf dinsdagochtenden en één donderdagochtend
in de bibliotheek van Mechelen. Uit het aanbod pluk je de sessies die interessant voor
je zijn. Volg je ze allemaal, dan krijg je een sessie van ons cadeau. Dat kan hier.

Overzicht van de andere sessies:
Laboratorium voor creatieve schrijfopdrachten – Leen van den Berg – Donderdag 28 februari 2019, van 10u tot 13u

Groepsdynamica – Tamara Lenaerts – Dinsdag 26 maart 2019, van 10u tot 12.30u

Op schrijfles bij Jan van Mersbergen  – Jan van Mersbergen – Dinsdag 30 april 2019, van 10u tot 12.30u

Creatieve manieren van feedback – Daniel Billiet – Dinsdag 28 mei 2019, van 10u tot 12.30u

Literatuur en andere kunstvormen – David Troch – Dinsdag 25 juni 2019, van 10u tot 12.30u

 

 • Begeleiding: Kila van der Starre is literatuurwetenschapper, poëziecriticus en poëziedocent.
 • Wanneer: Dinsdag 29 januari 2019, van 10u tot 12.30u
 • Startuur: 10.00u
 • Einduur: 12.30u
 • Locatie: Bibliotheek Mechelen, Moensstraat 19, 2800 Mechelen
 • Niveau: Gevorderden
 • Provincie: Antwerpen
 • Leeftijd: +16
 • Organisatie: Creatief Schrijven vzw
 • Prijs: € 59 | € 74 indien je ook een abonnement neemt op ons magazine VERZIN, het tijdschrift voor schrijfliefhebbers. Als cursist krijg je € 5 korting en betaal je slechts € 15 i.p.v. € 20 voor 4 nummers.
 • Genre: Poezie

 • Meer info:

  info@creatiefschrijven.be of 03 229 09 90

  15% korting voor leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart).
  15% korting voor jongeren (-26 jaar).
  15% korting voor leden van De Literaire Loge.

  Door je in te schrijven ga je akkoord met onze algemene inschrijvingsvoorwaarden en onze privacyverklaring. • Ik schrijf me in!