Voorstellingsanalyse en dramaturgie

Vanaf 3 november 2017

Dansen op de grens van rede en fantasie

Een dramaturg staat in voortdurende dialoog met de theatermaker en fluistert hem in wat de consequenties zijn van zijn artistieke keuzes. Hij doet dit door naar betekenissen, verbanden en structuur te zoeken, rekening houdend met de thematische context van de voorstelling.
Door afstand te houden van het proces kan de dramaturg door te observeren, analyseren, reflecteren en beredeneren de oorspronkelijke intenties van de theatermaker bewaken en helpen realiseren.

In deze module koppelen we voorstellingsanalyse en dramaturgie aan elkaar.

We analyseren verschillende voorstellingen en onderzoeken met welke ingrepen we de interactie met het publiek zouden kunnen veranderen.

Voorstellingsanalyse

Wil je zelf theater maken of meer te weten komen over deze kunstdiscipline? Dan is intens leren kijken naar voorstellingen een goede leerschool. Samen met docent Daan Pleumeekers en andere theatermakers en schrijfliefhebbers ga je kijken naar twee voorstellingen van het Landjuweelfestival en twee voorstellingen van een professioneel gezelschap.  Tijdens de nabespreking ontleden we de voorstelling, analyseren we het thema en interpreteren we de artistieke keuzes. Je ontdekt verschillende parameters die de interactie met het publiek bepalen en beïnvloeden.

Tijdens het Landjuweelfestival in Oostende (1 tot 5 november 2017) ga je naar twee voorstellingen:
– KASPAR – Carrosserie Mortier (De Grote Post, zaal Grote Post, vrijdag 3 november 2017 om 20u)
– De Genezing van de Krekel – Rederijkserskamer De Loofblomme (De Grote Post, zaal Grote Post, zaterdag 4 november 2017 om 20u)

Je gaat ook naar twee voorstellingen van een professioneel gezelschap:
– Poquelin II door acteurs van Olympique Dramatique, STAN, ARSENAAL/ LAZARUS, Dood Paard en NTGent (De Bourlaschouwburg, vrijdag 22 december 2017 om 20u)
– JR door FC Bergman (op locatie in Antwerpen, vrijdag 30 maart 2018 om 19u)

Dramaturgie

Op basis van de voorstellingsanalyse zoeken we naar betekenissen, verbanden en structuren. We houden rekening met de thematische context en gaan na welke ingrepen die betekenissen versterken of hinderen.
We onderzoeken de mogelijkheden en beperkingen van de voortdurende dialoog tussen theatermaker en dramaturg. Hoe hij door afstand te houden van het proces de oorspronkelijke intenties van de theatermaker kan bewaken en helpen realiseren, terwijl hij rekening houdt met de communicatie met het publiek.

 • Begeleiding: Daan Pleumeekers, schrijfdocent, toneelschrijver en dramaturg
 • Wanneer: Vrijdag 3 november 2017, voorstelling ‘Kaspar’ van Stijn Devillé en Adriaan Van Aken door Carrosserie Mortier In CC De Grote Post Zaterdag 4 november 2017, voorstelling ‘De Genezing van de Krekel’ naar Toon Tellegen door Rederijkerskamer De Loofblomme, Sint-Denijs-Westrem in CC De Grote Post Vrijdag 22 december 2017, voorstelling Poquelin II door acteurs van Olympique Dramatique, STAN, ARSENAAL/ LAZARUS, Dood Paard en NTGent, in De Bourlaschouwburg Vrijdag 30 maart 2018, voorstelling JR door FC Bergman, op locatie in Antwerpen
 • Locatie: Oostende en Antwerpen
 • Niveau: Beginners met ervaring
 • Provincie: Antwerpen
 • Leeftijd: +16
 • Organisatie: Creatief Schrijven i.s.m. OpenDoek
 • Prijs: € 150 | € 160 (inclusief abonnement op VERZIN, het tijdschrift voor de schrijfliefhebber)
 • Genre: Toneelteksten
 • Opleidingscheques: nee
 • KMO portefeuille: nee

 • Meer info:

  info@creatiefschrijven.be | 03 229 09 90

  15% korting voor leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart)
  15% korting voor leden van De Literaire Loge.

  Door je in te schrijven ga je akkoord met onze algemene inschrijvingsvoorwaarden.

    • Ik schrijf me in!