Ontdek de vier oerelementen in jezelf

Aarde, water, lucht en vuur zijn de vier oerprincipes waar alles is uit opgebouwd. Wij, als mens, maken deel uit van die natuur en zijn dus ook uit deze principes samengesteld. In onze biografie kunnen we dan ook die vier elementen onderscheiden. 

 

Aarde = biografie van mijn lichaam

 • geboorte, ontwikkeling, bloei, neergang en dood. Lichamelijke erfelijkheden, ongemakken en vermogens.
 • Mogelijke onderwerpen: lichaam, sport, gezondheid, voeding, plek, kledij, gereedschap, bezittingen, geld, houvast, grenzen/ruimte, vaste grond onder voeten (of niet), …
   

Water = biografie van mijn gewoontewereld

 • De rol die geloof, discipline, vitaliteit, verslaving en/of ziekte in je leven spelen.
 • Mogelijke onderwerpen: rituelen, aanleg en erfelijkheid, gewoontes, deugden en ondeugden, temperament, aanleg en constitutie, …
   

Lucht = biografie van mijn binnenwereld

 • De relaties met je omgeving, de natuur, de mensen, met de aarde en de realiteit tot jezelf, met alle bijbehorende gevoelens en gedachten.
 • Mogelijke onderwerpen: relaties, emoties, rollen, innerlijke standpunten, spanning tussen binnen/buiten, schijn/zijn, verantwoordelijk/zorgeloos, …
   

Vuur = biografie van mijn ik

 • Het ‘ik’ is de instantie die in alle verandering zichzelf blijft, keuzes maakt en besluiten neemt. Het ‘ik’ houdt de teugels in handen en beheert de drie andere biografieën. Opgelet, niet te verwarren met het ‘ego’ dat alles op zichzelf betrekt.
 • Mogelijke onderwerpen: levensthema’s, keerpunten en besluiten, eigen kompas

 

We komen vier maal – hoe kan het ook anders 😁 – samen op een inspirerende plek in Gent. Elke samenkomst focussen we op één element en ontdekken we al schrijvend hoe dat element in ons leven aanwezig is.

Concreet doen we elke samenkomst één of twee schrijfoefeningen (lees hieronder hoe zo’n oefening in elkaar zit). Elke schrijfoefening focust zich op één thema (bv. gezondheid bij het element aarde). Sommige thema’s lijken ‘banaal’, zoals speelgoed waar je als kind mee speelde, maar zijn het niet altijd. Dit soort schrijven werkt als een hologram. In één beeld kan alles zitten. Net zoals in één druppel water de hele oceaan vervat zit …

We ontmoeten elkaar om de drie weken. De twee weken daartussen, krijgen jullie via mail een oefening doorgestuurd over het thema, zodat dat element gedurende drie weken aanwezig blijft in jullie leven. In een besloten Facebookgroep kan je daarover met de andere deelnemers van gedachten wisselen en je gedichten of inzichten delen.

Je verhaal schrijven
Eerst en vooral krijg je een thema en een levensfase. Dan gaan we herinneringen rond dat thema opschrijven (=clusteren). Vervolgens kies je één herinnering uit en schrijf je acht minuten in een bepaald perspectief. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de ik-vorm verleden tijd, de zij-vorm tegenwoordige tijd of de jij-vorm in de toekomende tijd. Of we kijken vanuit de ogen van iets of iemand anders. We schrijven zo zintuiglijk en concreet mogelijk. We wagen ons ook aan bijzondere schrijfvormen zoals een drieluik, reeks of sprookje.

 

Je verhaal voorlezen
Je leest je verhaal voor. Dat kan zowel aan de hele groep zijn als aan enkele medecursisten. Je geeft letterlijk een stem aan je woorden. Ze krijgen bestaansrecht. Ze wonen niet alleen meer in jou, maar anderen luisteren ernaar. Je mag ook beslissen om eens niet of maar een deeltje voor te lezen, maar besef dat voorlezen zo zo krachtig is!

 

Luisteren naar de verhalen van anderen
We luisteren geconcentreerd naar wat de anderen voorlezen en laten de woorden in ons tot leven komen, in ons een stemming wekken; dan is het mogelijk te ervaren waar het eigenlijk over gaat. We geven geen feedback op elkaars verhalen. Dat verhoogt de veiligheid in de groep. 

 

Repeat + perspectiefwissel 
In een tweede ronde beschrijven we diezelfde herinnering, maar vanuit een ander perspectief (bv. als het eerste verhaal in de ik-vorm tegenwoordige tijd was nu in de ik-vorm verleden tijd of vanuit het perspectief van een ander). We lezen opnieuw voor en luisteren naar de verhalen van de anderen.

 

Poëtische afronding 
Tot slot ronden we af met een vleugje poëzie waarin we de essentie proberen te vatten van de twee verhalen die we schreven. Dat kan een elfje zijn, een haiku of een rondeel. Eenvoudige poëzievormen die ik goed uitleg en waar iedereen mee uit de voeten kan. We schrijven en lezen voor.

Sessie(s)

Samenkomst 1: AARDE: dinsdag 5 oktober: 9u30-12u30
Dinsdag 12 oktober: schrijfoefening thema aarde (via mail)
Dinsdag 19 oktober: schrijfoefening thema aarde (via mail)

Samenkomst 2: WATER: dinsdag 26 oktober: 9u30-12u30
Dinsdag 2 november: schrijfoefening thema water (via mail)
Dinsdag 9 november: schrijfoefening thema water (via mail)

Samenkomst 3: LUCHT: dinsdag 16 november: 9u30-12u30
Dinsdag 23 november: schrijfoefening thema lucht (via mail)
Dinsdag 30 november: schrijfoefening thema lucht (via mail)

Samenkomst 4: VUUR: dinsdag 7 december: 9u30-12u30
Dinsdag 14 december: schrijfoefening thema vuur (via mail)
Dinsdag 21 december: schrijfoefening thema vuur (via mail)

Minimaal vier deelnemers, maximaal twaalf.


Details

Georganiseerd door Boek van mijn Leven

Docent Eveline Coppin

Duur Meerdere dagen

Start 5 okt. 2021 07:30

Einde 7 dec. 2021 11:30

Prijs € 222.00

Regio Oost-Vlaanderen

Locatie Saam

Kaart Open de kaart

Extra info Bezoek de website

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!