Flash fiction in zeven tips

Microfictie, flash fiction, of zeer korte verhalen (ZKV), ze zijn van alle tijden, maar in deze tijdsgeest, met de oneindige stroom aan informatie die op ons afkomt, maakt deze literaire verhaalvorm furore.

 

 

 

Wat is flash fiction?

Een ZKV bestaat uit maximum 1000 woorden, maar dat kunnen er ook een heel pak minder zijn. Meer woorden betekent niet noodzakelijk een beter verhaal. Zo schreef Hemmingway een heel sterk verhaal in slechts zes woorden: ‘For sale: Baby shoes, never worn.’ Frederic Brown had dan weer genoeg aan vijftien woorden voor zijn krachtig stuk flash fiction.

Terugkeer
De laatste man op aarde zat in zijn zetel. Er werd op de deur geklopt.

In een heel kort stuk tekst opent zich een hele wereld voor de lezer. Dat is de kracht van flash fiction.

 

Hoe begin je eraan?

Wie denkt: ‘Weinig woorden, dus een makkie’, heeft het bij het verkeerde eind. Het is een stuk moeilijker dan je denkt, maar met deze zeven regels kun je aan de slag. Daarna is het een kwestie van oefenen.

 1. Schrap alle overbodige woorden en vermijd dialogen

 2. Zorg voor een sterke openingszin

 3. Begin in medias res

 4. Hou het simpel: beperk aantal personages en zorg voor één thema

 5. Leg niet uit, toon

 6. Zorg voor een pakkende titel

 7. Ga voor een open einde

In ons magazine VERZIN verscheen vorig jaar een uitgebreid artikel van de hand van Yves Joris waarin hij alle regels uitvoerig toelicht. Lees het hier.

 

European Flash Fiction Contest

Heb je de kunst van flash fiction in de vingers, neem dan zeker deel aan de tweede Europese Flash Fiction Contest van de European Association of Creative Writing Programmes.

Deelnemen?

 • De tekst mag niet meer dan 100 woorden bevatten.
 • Het thema is ‘Niet thuis’ (‘Not at home’).
 • Inzenden kan tot 15 maart.
 • Per taalgebied of land wordt één tekst geselecteerd die doorgaat naar de finale. Vlaanderen én Nederland mogen elk één kandidaat afvaardigen.
 • Prijzenpot: 600 euro.

Meer informatie vind je hier.