Liefde (in T)indertijd

Slagen mensen er nog in om in tijden van Snapchat, Whatsapp, Facebook en Tinder een echte mooie liefdesverklaring te schrijven?
Zijn liefdesbrieven nog van deze tijd?
We haalden een paar pareltjes van onder het stof en keken of ze de tand des tijds hebben overleefd.

 

 

Bekende liefdesbrieven

John Keats aan Fanny Brawne (oktober 1819)

‘Mijn liefde heeft me egoïstisch gemaakt. Ik kan niet bestaan zonder jou – ik vergeet alles behalve dat ik jou weer zal zien – mijn leven lijkt daar te stoppen – ik zie niet verder.’

Emily Dickinson aan Susan Gilbert (1852)

‘Kom vanochtend met me mee naar de kerk in onze harten, waar klokken altijd luiden en waar de priester die de voorbede doet, Liefde heet.’

Beethoven aan zijn ‘Onsterfelijke Geliefde’ (juli 1812)

‘Immer de jouwe Immer de mijne. Immer de onze.’

De teksten, ondanks hun gezegende leeftijd van om en bij de 200 jaar, kun je anno 2019 nog altijd lezen en het sentiment eronder begrijpen. De hunkering, l’amour fou, de pijn van gemis, het is dan toch echt van alle tijden.

De eerste liefdesbrief

Zelfs de openingszin uit de allereerste liefdesbrief, geschreven in 1477 had perfect in 1977 of 2017 kunnen geschreven zijn.

Margery Brews aan haar verloofde John Paston (1477)

‘En als je me beveelt om trouw te blijven, waar ik ook ga, waarlijk ik zal je liefhebben met al mijn macht en nooit iemand anders.’

En jij?

De conclusie is dat de liefde zich nog steeds zeer mooi op papier laat zetten.

En voor wie het verleerd is om boodschappen te schrijven zonder smileys of langer dan 280 tekens, hebben wij nog een geheim wapen achter de hand: de Lessmap Liefdesbrieven schrijven, die auteur Daniel Billiet en een groep deskundigen opstelde.

En voor wie de liefde liever leest dan zelf neer te pennen, is er ook altijd de bloemlezing: 1001 liefdes, de mooiste liefdesbrieven, samengesteld door Koen Stassijns en Ivo Van Strijtem.