De Schrijfwijzen

Vanaf 2019 coördineert Creatief Schrijven vzw ‘De Schrijfwijzen: Het Groot Dictee Heruitgevonden‘; een origineel taalspel dat plaatsvindt de eerste vrijdag van december in een bibliotheek in jouw regio.
Zet vrijdagavond 6 december 2019 alvast met stip in je agenda.

 

Van ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ naar ‘De Schrijfwijzen’

Creatief Schrijven vzw is heel vereerd dat we ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ mogen overnemen van de bibliotheek van Mechelen.  Als organisatie streven wij naar een zo groot mogelijke zichtbaarheid voor dit toffe initiatief zodat zoveel mogelijk deelnemers hun weg vinden naar de bib.  Daarom zijn we in gesprek gegaan met de krant De Standaard. Zij zijn onze taal en de bibliotheeksector ook zeer genegen en werken maar wat graag mee. Samen met hen kunnen we dit taalspel bekendmaken bij een nog breder publiek. Het partnerschap is ondertussen bezegeld. We lanceren dit nieuwe verhaal dan ook graag als ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’.

 

Wat betekent dat?

Wat verandert er dan precies?  De promotie van het dictee op 6 december in jouw bib loopt vanaf deze editie ook via de kanalen van De Standaard. Zij dragen actief bij aan de werving voor het taalspel in alle bibs. Kort na 6 december lanceert De Standaard in hun app ook een dictee. De winnaars van de deelnemende bibliotheken op 6 december en de winnaars van het spel in de app nemen het dan tegen elkaar op tijdens de grote finale van ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Die vindt medio januari plaats met de nodige media-aandacht in een grote bibliotheek. Een mooi nieuw verhaal dat volgens ons de zichtbaarheid van de bibliotheeksector zeker ten goede komt.

 

Wil je als bibliotheek op 6 december ook de deuren openzetten voor taalminnaars?

Wij hopen van wel. In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. Dit jaar streven we naar 100 locaties. Het dictee organiseren in jouw bib is immers kinderspel. Stuur een mail naar projectcoördinator Cloe Daem om er alles over te ontdekken.

 

Hoe neemt jouw bibliotheek deel aan De Schrijfwijzen?

Heel eenvoudig!  Vul dit inschrijvingsformulier ten laatste  op 30 september in.
Je ontvangt een bevestiging en later per mail de nodige praktische info.
Gegadigden voor het dictee kunnen zich inschrijven vanaf 5 oktober.

 

Jong talent gezocht

De straffe dicteetekst komt van de hand van fris talent. Tot 5 september kon iedereen via het kansenplatform Azertyfactor een tekst insturen die door een tweekoppige jury van taalexperten, namelijk oud-journalist Ludo Permentier en auteur Katrijn Van Bouwel, onder de loep wordt genomen. Op 19 en 20 september, de jaarlijkse hoogmis voor bibliotheken Informatie Aan Zee, stellen we de drie beste teksten voor aan de bibmedewerkers die hun favoriete dicteetekst kiezen.

Spoedcursus spelling

Creatief Schrijven vzw ontwikkelde een speelse spoedcursus spelling waarbij de belangrijkste spellingsregels nog eens op een rijtje worden gezet. Ideaal als opwarmer voor Het Groot Dictee Heruitgevonden.
Wil je in jouw bibliotheek deze cursus organiseren en zo jouw bezoekers klaarstomen voor het taalspel? Stuur dan een mailtje naar valerie.eyckmans@creatiefschrijven.be.

 

Voorgeschiedenis

Twee toffe madammen van de bibliotheek van Mechelen, Brien Coppens en Mia Vaes, ontwikkelden in 2017 samen met Ludo Parmentier een variant op het welbekende en zeer plechtstatige Groot Dictee. Ze kwamen met een fris taalspel op de proppen dat een breed publiek kan bekoren.

In 2018 boden ze dat concept aan aan alle Vlaamse bibliotheken. Maar liefst 60 uit verschillende hoeken van Vlaanderen sprongen enthousiast op de kar en organiseerden in december 2018 het dictee in hun eigen bibliotheek. Bovendien zetten ook heel wat gerenommeerde taalfans hun schouders onder het dictee als presentator, onder wie Martin Tanghe, Guy Mortier en Frank Deboosere.

 

Oefenmateriaal

Zoek een zoetgevooisde stem die één van deze teksten in je oor wil fluisteren en begin alvast te oefenen! Creatief Schrijven vzw organiseerde in 2018 het Kort dictee der Nederlandse taal. De tekst vind je hier (pdf).
De tekst van Het Groot Dictee Heruitgevonden editie 2018 ontdek je hier (pdf).