Het Groot Dictee Heruitgevonden

Vanaf 2019 coördineert Creatief Schrijven vzw ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden‘; een origineel taalspel dat plaatsvindt de eerste vrijdag van december in een bibliotheek in jouw regio.
Zet vrijdagavond 6 december 2019 alvast met stip in je agenda.

 

Wil je als bibliotheek op 6 december ook de deuren openzetten voor taalminnaars?

Wij hopen van wel. In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. Dit jaar streven we naar 100 locaties. Het dictee organiseren in jouw bib is immers kinderspel. Stuur een mail naar projectcoördinator Lies De Jaegher om er alles over te ontdekken.

 

Hoe neemt jouw bibliotheek deel aan Het Groot Dictee Heruitgevonden?

Heel eenvoudig!  Vul dit inschrijvingsformulier ten laatste  op 30 september in.
Je ontvangt een bevestiging en later per mail de nodige praktische info.
Gegadigden voor het dictee kunnen zich inschrijven vanaf 5 oktober.

 

Jong talent gezocht

Wil jij de straffe dicteetekst aanleveren die in meer dan 50 bibliotheken gespreid over heel Vlaanderen wordt voorgelezen? En vervolgens ook nog eens verschijnt in de voorjaarseditie van SCHRIJF? Surf dan vanaf woensdag 12 juni naar ons kansenplatform Azertyfactor.be voor alle info en kruip in je pen.

 

Spoedcursus spelling

Creatief Schrijven vzw ontwikkelde een speelse spoedcursus spelling waarbij de belangrijkste spellingsregels nog eens op een rijtje worden gezet. Ideaal als opwarmer voor Het Groot Dictee Heruitgevonden.
Wil je in jouw bibliotheek deze cursus organiseren en zo jouw bezoekers klaarstomen voor het taalspel? Stuur dan een mailtje naar valerie.eyckmans@creatiefschrijven.be.

 

Voorgeschiedenis

Twee toffe madammen van de bibliotheek van Mechelen, Brien Coppens en Mia Vaes, ontwikkelden in 2017 samen met Ludo Parmentier een variant op het welbekende en zeer plechtstatige Groot Dictee. Ze kwamen met een fris taalspel op de proppen dat een breed publiek kan bekoren.

In 2018 boden ze dat concept aan aan alle Vlaamse bibliotheken. Maar liefst 60 uit verschillende hoeken van Vlaanderen sprongen enthousiast op de kar en organiseerden in december 2018 het dictee in hun eigen bibliotheek. Bovendien zetten ook heel wat gerenommeerde taalfans hun schouders onder het dictee als presentator, onder wie Martin Tanghe, Guy Mortier en Frank Deboosere.

 

Oefenmateriaal

Zoek een zoetgevooisde stem die één van deze teksten in je oor wil fluisteren en begin alvast te oefenen! Creatief Schrijven vzw organiseerde in 2018 het Kort dictee der Nederlandse taal. De tekst vind je hier (pdf).
De tekst van Het Groot Dictee Heruitgevonden editie 2018 ontdek je hier (pdf).