Parol!

writing and art beyond walls, beyond borders
Europees kunstenproject

 

Met artistieke woord- en beeldpraktijken creatieve bruggen slaan tussen kunst, cultuur, penitentiaire systemen en de brede maatschappij, dat was de doelstelling van het Europese kunstenproject PAROL! writing and art beyond walls, beyond borders.

Vanaf juni 2013 tot maart 2015 werkten kunstenaars woord en beeld samen met gedetineerden in dertien Europese gevangenissen, waaronder vier in Vlaanderen. Het thema ‘grens’ liep als rode draad doorheen het creatieproces. Met rondreizende Art Boxes wisselden gedetineerden in verschillende landen artistieke ideeën, schetsen en werken uit. De werken kregen een plaats binnen de gevangenismuren en in de openbare ruimte. Zo groeiden de artistieke werken van gedetineerden uit tot materieel cultureel duurzaam erfgoed. Creatief Schrijven vzw coördineerde het project.

De resultaten van intra muros activiteiten in de Belgische gevangenissen waren te bezichtigen tijdens verschillende PAROL! expo’s. In het voorjaar van 2015 vond de Europese slottentoonstelling van PAROL! plaats in Muntpunt, Brussel.

 

Het VRT-journaal maakte een reportage van de PAROL! expo ‘Papier wint van steen’ in Dendermonde. Bekijk de volledige reportage op www.deredactie.be.

 

KUNSTWERKEN TE KOOP

Nu het project is afgerond, biedt Creatief Schrijven vzw, als organisator van PAROL!, een aantal kunstwerken te koop aan. Heeft jouw instelling of organisatie nog een lege muur en/of een inhoudelijke link met detentie? Bekijk dan zeker de Portfolio kunstwerken_PAROL! (PDF 1,08MB) en doe een bod op één van de werken door een e-mail te sturen naar an@creatiefschrijven.be. Je helpt zo om insider kunst een duurzame toekomst te geven.

Met de opbrengst van de verkoop brengt Creatief Schrijven vzw samen met De Rode Antraciet een publicatie op de markt met good practices en inspirerende methodes voor iedereen die een kunsteducatief project met gedetineerden wil starten. We rekenen op jouw steun.

“Kunstenaars en gedetineerden hebben meer gemeen dan je vermoedt. Allebei verlangen ze naar vrijheid – dat zie je in alle creaties terugkeren. Fysieke vrijheid voor de gedetineerde, vrijheid in het hoofd voor de kunstenaar.” – Karel Verhoeven, curator PAROL!

Schermafdruk 2015-10-02 11.28.10  Schermafdruk 2015-10-02 11.29.12

 

EXPO MODULES TE KOOP

De kunstwerken werden tijdens de PAROL! expo’s getoond op grote houten tentoonstellingsmodules, ontworpen door Karel Verhoeven en gerealiseerd door Dorus Danneels. Nu het project is afgelopen bieden we ook de modules te koop aan. Ze zijn in goede staat,wit geverfd en hebben verschillende afmetingen en vormen. Je kunt ze t.e.m. 15 oktober bewonderen in Muntpunt waar ze staan opgesteld voor de expo De Alzheimer code. De modules zijn beschikbaar vanaf 16 oktober. De kostprijs is bespreekbaar.

Bekijk de Portfiolio tentoonstellingsmodules_PAROL! (PDF 747 kB). Heb je interesse? Stuur een e-mail naar an@creatiefschrijven.be.

Schermafdruk 2015-10-02 11.33.33

 

WIL JE PAROL! STEUNEN?

Het universele recht op cultuur wil Creatief Schrijven vzw blijven bieden aan minder kansrijke groepen. Wil je ons daarbij steunen? Dan bieden we je graag 14 fotoposters te koop aan. De bundel Ooit komt er een dag laat je op papier genieten van slamfragmenten uit de workshops slam poetry. Bij het boekje zit een CD die slam en muziek combineert tot een unieke creatie. Steun PAROL! en bestel vandaag nog één van deze unieke publicatie.

Je kunt ons ook steunen door een gift te doen op rekeningnummer BE38 7350 1834 1472. Vanaf € 40 is je gift fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt hiervoor een attest in het voorjaar van 2016.

 

PAROL! EUROPEAN EXHIBITION “X”

(5 maart t.e.m. 4 april 2015, Muntpunt, Brussel)

X toonde literair en beeldend werk van gedetineerden uit dertien gevangenissen en kunstenaars in België, Griekenland, Italië, Polen en Servië.

De expositie bood je een inkijk in Europese gevangenisculturenartistieke praktijken en interacties tussen verschillende landen. Literaire en beeldende disciplines gaande van kortgedicht, slam poetry, fotografie en videokunst tot verhaalkunst en grafische kunsten nestelden zich een maand lang in de collectie van Muntpunt, Brussel.

Bekijk hier het fotoverslag van de expo. TV Brussel maakte een reportage op de openingsdag:

 

PAROL! EXPO PAPIER WINT VAN STEEN

GEDETINEERDEN X KUNSTENAARS

(22 januari t.e.m. 21 februari 2015 – bibliotheek Dendermonde)

Papier wint van steen toonde literaire en beeldende creaties van gedetineerden en kunstenaars in Dendermonde: poëzie, beeldgedichten, gevangenisverhalen, tekenboeken, audio-en grafische en sculpturaal werk. In videobeelden kon je de samenwerking volgen van gedetineerden met schrijvers, kunstenaars beeld en performance en ook met burgers en slachtoffers. Cursisten ‘literaire creatie’ aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans brachten de stem van gedetineerden mee naar buiten in een verzameling teksten en een poëtische video.

Papier wint van steen

 

PAROL! EXPO ART OF THE BOX

GEDETINEERDEN x KUNSTENAARS

(10 t.e.m. 26 oktober 2014 – Landloperskapel Merksplas-Kolonie)

Art of the Box toonde literaire en beeldende creaties van gedetineerden en kunstenaars in gevangenissen. Gedetineerden werkten samen met schrijvers, performers en beeldend kunstenaars. In tien artistieke installaties ervaar je een onbekende wereld in het historisch unieke decor van de Landloperskapel in Merksplas-Kolonie. 

      hout flyer low res

 

PAROL! EXPO MOVING DIALOGUE

VIDEO-INSTALLATIE

(Week van de Amateurkunsten 2014)

Gedetineerden uit de strafinriching van Oudenaarde gingen in dialoog met twee beeldend kunstenaars –Lien Nollet en Fabien DeLathauwer – over het leven binnen en buiten de muren. De gedetineerden brachten met een Super 8 camera hun eigen verhaal in beeld. De kunstenaars zochten de dierbare plekken en personen van de gedetineerden op en maakten een portret. Dit resulteerde in een single screen video en een videomontage die over muren en grenzen heen kijkt.

MOVING DIALOGUE from Lien Nollet on Vimeo.

 

GEDICHTENDAG 2014 IN DE GEVANGENIS VAN DENDERMONDE

Gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde brachten op Gedichtendag 2014 voor Radio 2 een speciale editie van de wekelijkse activiteit ‘Goedemorgen Poëzie’ die er in de zomer van 2013 startte. Een groepje verzamelt telkens op vrijdag in de gevangenisbibliotheek om gedichten uit te zoeken, in te oefenen en voor te dragen, vaak ook gedichten of teksten die ze zelf schreven op cel en in verschillende talen. Dat gebeurt tijdens de ochtendwandeling via een microfoon en luidsprekers, zodat alles hoorbaar is op de wandelkoer voor de andere gedetineerden.

Free at last

Voor Nelson Mandela

Als ik had geweten dat jij voor de vrijheid
zevenentwintig jaar hebt vastgezeten,
had ik me voor mijn straf niet druk gemaakt.
Maar nu ben je dood.

Met een vuist boven je hoofd gestreden
een deel van je leven gegeven,
gestreden voor vrede, respect en grijs.
Maar nu ben je dood.

Maar nu ben je dood.
Al ben je nu echt vrij voor de kwelling
van de huidige maatschappij.

Free at last, free at last.

 

PAROL! IN CITATEN

  • “…ik voelde me goed. De mensen in de groep veroordeelden me niet en ik kon even de 22u op cel vergeten,” vertelt Wim.
  • “Ik kwam als Peter binnen en ga als een andere man naar buiten”, getuigt Peter. Hij vormde samen  met woordkunstenaar Lotte Dodion een tandem als bemiddelaars in de artistieke sessies met gedetineerden, slachtoffers en burgers

 

Journalisten van de Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws waren aanwezig tijdens een toonmoment in de gevangenis en sprokkelden reacties:

  • “Het project maakte heel wat emoties los bij de deelnemers. Zowel bij de gedetineerden, als bij de burgers en de slachtoffers. “Door de workshops kwamen gedetineerden en slachtoffers met elkaar in contact”, vertelde Kris, die als burger meewerkte. “Er sneuvelden ook een aantal vooroordelen. Zo is niet iedereen die in de gevangenis zit, per definitie ‘slecht’. Deze workshops werkten helend, had ik de indruk.”
  • “Een van de slachtoffers die deelnam, was Katrien. Haar broer werd nog niet zo lang geleden vermoord. “De dienst slachtofferhulp van het CAW raadde mij de workshops aan”, zegt ze. “Eraan deelnemen heeft me echt geholpen, ook al blijf ik nog met een pak vragen zitten over wat er met mijn broer is gebeurd.”
  • De gedetineerden zullen het project erg missen. “We hebben hier niet altijd veel bezigheid”, vindt Danny. “Dit was eens iets anders. Ik schreef me in zonder te weten waaraan ik me mocht verwachten. Maar ik ben heel blij dat ik erbij was en eraan heb deelgenomen. Het was bij momenten zeer emotioneel, dat bewijst hoe intens we dit allemaal hebben beleefd.”

Radio 2 interviewde Wim, een gedetineerde in de gevangenis van Dendermonde: http://outpost.vrt.be/privemp3/creatioef_schrijven_150713065213.html

 

 

STRUCTURELE PARTNERS VAN PAROL!

Het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers werkte samen met Europese partners uit vier andere landen: Polen, Italië, Griekenland en Servië. Kunstenaars, coördinatoren en beleidsmedewerkers uit de vijf deelnemende Europese landen gaven eind mei 2013 de officiële aftrap van PAROL! in Kasteel Walburg in Sint-Niklaas. Ze wisselden tijdens een tweedaagse meeting expertise uit en stemden methodieken op elkaar af. Bekijk de sfeerbeelden van de kick-off meeting op facebook.

184443_10151500896427428_200695206_n

Creatief Schrijven vzw en de Europese partners zijn overtuigd dat PAROL! het artistiek/cultureel en intercultureel bewustzijn van de gedetineerden aanscherpt en hen kan stimuleren tot een actieve, open en inspirerende houding die een re-integratieproces in de samenleving kan bevorderen. PAROL! sloot ook aan bij het Europees jaar van de Burger in 2013 met zijn klemtoon op culturele inclusie, toegankelijkheid, zelfbeeld en levenslang leren.

 

De deelnemende partners in Europa:

•    België | Creatief Schrijven vzw – www.creatiefschrijven.be
•    Italië | Cascina Macondo – www.cascinamacondo.com
•    Servië | ApsArt Centre for Theatre Research – www.apsart.org
•    Polen | Fundacja Slawek – http://fundacjaslawek.org
•    Griekenland | Amaka – www.amaka.gr

De vier deelnemende gevangenissen in België:

•    Rijksgevangenis Dendermonde
•    Strafinrichting Oudenaarde
•    Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten
•    Strafinrichting Wortel, afdeling Tilburg

 

Meer info

Volg de activiteiten van Parol! ook op www.parol-art.eu

Contact: An Leenders, directeur Creatief Schrijven vzw, an@creatiefschrijven.be, 03 229 09 90

PAROL! writing and art beyond walls, beyond borders kreeg financiële steun van:

rode antraciet   leeuw EU_flag_cult_EN-01 klein