2014-2015 Frappant TXT

Frappant TXT is dé txt-on-stagewedstrijd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die wonen, werken of studeren in de provincie Antwerpen. De wedstrijd een tweejaarlijks initiatief van de provincie Antwerpen en Creatief Schrijven vzw, waarbij zij kansen bieden aan jong schrijftalent. Frappant TXT heeft als literaire wedstrijd zijn credibiliteit verworven.  Schrijvers als Maud Vanhauwaert, Maarten Inghels en Sylvie Marie zetten tijdens vorige edities van Frappant TXT hun eerste stappen in de literaire wereld.

 

Moya De Feyter wint de finale 

In de Antwerpse bibliotheek Permeke vond op zaterdagavond 28 februari de finale van de txt-on-stage wedstrijd Frappant TXT plaats. Acht jonge tekstperformers – Dorien De Vylder, Koen De Schutter, Sam Pauwels, Moya De Feyter, Sara Eelen, Stefanie Huysmans, Alexandra Oppo en Midas De Saedeleir – gaven het beste van zichzelf. Juryleden Rudy Vanschoonbeek, Stijn Vranken en Peter Briers kroonden Moya De Feyter tot winnaar. Ze loofden haar naturelle performance en haar spitsvondige teksten. Moya gaat naar huis met 1.200 euro (geschonken door Tentoo Payroll Services), een publicatie in het literaire magazine Deus ex Machina en optredens tijdens Villanova, Liefhebber en het BK Poetry Slam. Sara Eelen behaalde de tweede plaats en wint 800 euro. Midas De Saedeleir werd derde en krijgt 500 euro.

Tijdens het finalefeest kon het publiek niet alleen genieten van tekstperformances, maar ook van de presentatie van Sascha Reunes, fluisterpoëzie van Les Liseuses Fabuleuses, nostalgische beats van DJ Blue Flamingo, jazzy dansacts van The Dipsy Doodles en Woordsculpturen van tekenaars van SKETCH.

De teksten van de acht finalisten zijn verzameld in een bundel die te koop is bij www.shopmybooks.com . De bundel kost € 12,95.

Voor meer info: www.frappanttxt.be

1960914_10152389291412413_2507760171918849019_o (1)

Foto: Moya De Feyter onder copyright van Something Blue.

 

Voorrondes

Tijdens de zomermaanden stuurden jonge schrijfliefhebbers hun beste teksten in. Een vakjury met Rudy Vanschoonbeek (uitgever), Ikram Aoulad (actrice) en Peter Briers (journalist) selecteerde 36 laureaten die in het najaar van 2014 in de schijnwerpers stonden op podia in vier bibliotheken in de provincie Antwerpen.

Dorien De Vylder en Koen De Schutter wonnen de voorronde in de bibliotheek van Mol. Sam Pauwels en Moya De Feyter overtuigden de jury in de bibliotheek van Aartselaar. Sara Eelen en Stefanie Huysmans waren de besten in Turnhout. Alexandra Oppo en Midas De Saedeleir wonnen in de bibliotheek van Mechelen.

Collectief Dichterbij en The Great Bulgarian Circus verrasten het publiek tijdens het juryoverleg. Bekijk het volledige fotoverslag en de filmpjes op Facebook.

 

Sfeerbeelden voorrondes Frappant TXT 

Op de Facebookpagina van Frappant TXT vind je een fotoverslag. Filmpjes van de voorrondes én van vorige edities van de wedstrijd vind je op Youtube.