BK Poetry Slam 2014

De negentienjarige JakBrol uit Marcinelle sleepte op 15 november in Muntpunt, Brussel de titel van Belgisch Kampioen in de wacht. Hij verdedigt op 29 november 2014 de eer van ons land tijdens het Europees Kampioenschap Poetry Slam in Malmö, Zweden. JakBrol overtuigde de jury met de tekst ‘Slammeur Schizophrène’.  Minister Sven Gatz overhandigde de prijs. De Leuvense Carmien Michels werd het meest gesmaakt door de toeschouwers en won de publieksprijs.

Na verschillende voorrondes in Vlaanderen en Wallonië in het najaar van 2014 selecteerde de publieksjury 12 laureaten voor de finale: Bardthesque Jaques • Carmien Michels • Sascha Reunes • Simon Den Haerynck • Kevin Amse   Charlotte Van den Broeck •  Vol-au-Vent  Skash  Mineige  Jakbrol  L’ami terrien • Joy.

Op 15 november om 16u verrasten ze het publiek met de beste punchlines en streden zij om de eretitel van Belgisch Slamkampioen 2014. Chantal De Smedt, presentatrice bij FM Brussel, leidde de wedstrijd in goede banen. Bert Kruismans, Mounir Ait-Hamou, Daniel Billiet, Mathieu D’angelo (Lézarts urbains) en Danny Theuwis zetelden in de jury.

Wil je nog even nagenieten? Bekijk het volledige fotoverslag op Facebook en lees de teksten (met vertaling) van Slamkampioen JakBrol en publiekswinnaar Carmien Michels.

 

Fotoverslag

Bekijk het sfeerverslag van de voorrondes en de finale op Facebook.

 

Poetry Slam BK 201486

Foto van slamkampioen JakBrol door Creatief Schrijven onder creative commons.

Poetry Slam BK 201468

Foto van publieksprijswinnaar Carmien Michels door Creatief Schrijven onder creative commons.

 

Finalisten op Terzake

“De totale vrijheid gedurende drie minuten om een ervaring over te brengen” – o.m. finalisten Bardthesque en Sascha Reunes werden geïnterviewd voor een reportage in aanloop naar het BK Poetry Slam 2014. Bekijk de volledige reportage van Terzake op www.deredactie.be.

 

Finalisten op MNM

Vanaf 2 oktober zetten de finalisten van het BK Poetry Slam wekelijks de radiokamer van MNM op stelten. Een niet te missen literaire boksmatch telkens op donderdagavond vanaf 22u in het programma Urbanice.

Beluister het interview met finalist Bardthesque op Soundcloud.

 

Wil je Slam Poetry naar je klas brengen?

Enkele ervaren slammers maakten samen met Creatief Schrijven een lesmap voor leerkrachten middelbaar onderwijs die met slam poetry aan de slag willen in hun klas tijdens lessen Nederlands, Frans, Engels of Project Algemene Vakken.

De lesmap bevat 9 kant-en-klare lestijden die jongeren in de pen doen kruipen en 5 lestijden waarin performen centraal staat. Heb je leerlingen die de smaak te pakken hebben? Achteraan in de lesmap vind je tips om hen door te verwijzen naar bestaande podia en initiatieven. Wil je de workshop liever laten geven door een professional op je school? Ook dat is mogelijk. Adressen van ervaren slammers en organisaties vind je ook achteraan in de lesmap. De lesmap is gratis te downloaden.

 

Meer info

Meer info over Slam Poetry vind je op www.beslam.be

In de publicatie Poetry Slam Poetry vind je tips en tricks om zelf aan de slag te gaan.