Gouden Meeuw 2014

De prijs voor het beste Nederlandstalige boek, uitgegeven in eigen beheer was in 2014  gewijd aan proza (romans en verhalenbundels) en aan non-fictie met literaire kwaliteit (waaronder autobiografieën, geschiedenis, essayistiek en columnbundels).

De Gouden Meeuw 2014 werd uitgereikt tijdens de Schrijfdag op 29 maart in Kunstencentrum Vooruit, Gent. Na geduldig lezen én lang wikken en wegen koos de jury (Rudy Vanschoonbeek, Brigitte Raskin en Johanna Spaey) voor twee aanmoedigingsprijzen en duidden ze één winnaar aan.

De Leuvense schrijfster Marijke L.J. Declercq (1965) wint de Gouden Meeuw 2014. Haar roman met de intrigerende en ongewone titel Het burlen van het edelhert overtuigt door de soepele verteltrant, het natuurgetrouwe Schotse decor en de psychologische typering van de personages.

Bekijk de foto’s van de prijsuitreiking op facebook.

In de zomereditie van VERZIN (jaargang 9, nummer 3) kun je een interview lezen met winnares Marijke L.J. Declercq.

 

                                      _MG_4252

                                         Winnares Marijke L.J. Declercq                               

 

‘Het burlen van het edelhert’

De winnaar krijgt  een herdruk van 50 exemplaren (gesponsord door Shop My Book), een boekenpakket, persoonlijke coaching en verspreiding van het bekroonde werk in diverse onafhankelijke boekhandels.  Wil je het winnende boek lezen? Rep je dan naar boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen, De Zondvloed in Mechelen of Roeselare of De Tijd Hervonden in Hasselt. Het burlen van het edelhert kost 12,90 euro.
De roman is ook te koop via Shop my Book (14,92 euro).

                             _MG_4417

                                                   De winnares signeert.

 

Aanmoedigingsprijzen

De eerste aanmoedigingsprijs gaat naar Greg Houwer, voor zijn ambitieuze roman Het witte boek. De tweede aanmoedigingsprijs kent de jury toe aan Mia De Keersmaecker voor Meisje op de schommel. De laureaten ontvingen een persoonlijk boekenpakket.

 

Juryverslag

De jury was aangenaam verrast door de inzet van de auteurs en het globale niveau van de 55 inzendingen. Ze kreeg een gevarieerd aanbod voorgeschoteld, waarbij het opviel dat nogal wat auteurs teruggrepen naar familiegeschiedenissen. Meer details lees je in het juryverslag (pdf).

 

Filmpje met deelnemers aan deze editie

Op de Schrijfdag vertelden ook andere deelnemers aan de Gouden Meeuw voor de camera waarover hun boek ging.

 

Getuigenissen van winnaars

“Deze prijs betekent een erkenning. Bevestiging door een professionele jury doet deugd” (laureate Gouden Meeuw 2012 Lieve Van de Vijver in De Standaard der Letteren).

“Voor mij telt het gevoel van geluk dat ik overhoud aan het schrijven” (laureate Gouden Meeuw 2011 Ruth Aerts in Het Nieuwsblad).