Docenten

Gie Bogaert

Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) publiceerde in 1990 zijn eerste roman: Wat kwaad doen de tovenaars? Later verschenen onder andere Wat we met de liefde doen (1995), De liefdeverzamelaar (1998) en de Trilogie van het haalbare: Hemelstof (2004), Opklaringen (2006) en Luchtgezichten (2010). Dat laatste boek werd bekroond met de driejaarlijkse prozaprijs van de Provincie Antwerpen. In 2013 verscheen de brievenroman Noora’s dwaling (2013), in 2016 de mozaïekroman Roosevelt.

Gie Bogaert werkte een aantal jaar als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en ‘Kunst & Cultuur’ en schreef mee aan de IKON/Canvas-tv-filmreeks Over de liefde.

Zijn werk wordt stilistisch gekenmerkt door een grote suggestiviteit en een soms sobere, soms fijnzinnige, poëtische zegging. Vrij Nederland noemde hem ‘een Geheimtip voor literaire fijnproevers’, Knack ‘de meest lyrische onder de Vlaamse auteurs’.

Copyright foto: Koen Broos

www.giebogaert.be

****

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans is een jonge veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen zijn roman De Boekhandelaar die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Eind 2015 verscheen Koude Oorlogsdromen, een roman over de voorloper van de huidige angstsamenleving:  de Koude Oorlog. Maar ook over de koude oorlogsrituelen in menselijke relaties. Momenteel schrijft hij voor uitgeverij Vrijdag een biografie van de legendarische schrijver J.M.H. Berckmans en componeert hij een woelige jazzroman. Wanneer hij het binnen zitten beu is, gaat hij op pad als ‘levensverhalenschrijver’ voor Stad Antwerpen.

Hij publiceerde in literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, Het liegend konijn en Gierik & NVT.

http://deboekhandelaar.com/

 

****

Joke Depuydt

Joke werkt als zelfstandige redactrice voor heel wat uitgeverijen. Ze heeft niet alleen een professioneel oog maar ook een uitmuntende neus voor teksten. Je vindt haar ook bij Wisper, waar ze schrijfcursussen geeft, bij Creatief Schrijven en bij SchrijversAcademie, waar ze studenten met hun verhaal begeleidt. Of bij Woordendans.

****

Peter De Voecht

Peter De Voecht (Antwerpen, 1982) is doctor in de Amerikaanse literatuur en veelschrijver. Hij publiceerde in verschillende tijdschriften, is redacteur bij Gierik & NVT en durft wel eens te acteren. Hij schrijft kortverhalen, gedichten, en scenario’s. Daarnaast heeft hij een enorme voorliefde voor vechtkunst. Eind 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders (In de Knipscheer).

Copyright foto: Els Vanopstal

****

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen, 12 april 1960) is een troubadour en ontdekkingsreiziger. Zijn eerste vijf bundels – waaronder Dwangbuis van Houdini, in 1999 met de Debuutprijs bekroond – kwamen in 2011 samen in de bloemlezing-bundel De reis naar Inframundo (Arkprijs van het Vrije Woord 2012). Zijn vaak muzikale gedichten uit zijn periode als stadsdichter van Antwerpen verschenen in 2012 in Antwerpen/Oostende. Holvoet-Hanssen ontving onder andere de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie (2008) en de Paul Snoek Poëzieprijs 2010.  In 2014 was hij co-auteur van het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye en verscheen Zoutkrabber Expedities, zijn ‘tweeschelpenroman’. Holvoet-Hanssen woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers; hun samenwerking voor jongeren heet Het Kapersnest. Begin 2016 startte hij een nieuwe en wonderlijke poëziereis met de bundel Gedichten voor de kleine reus. Begin 2017 verscheen een (vouwbare!) sporentocht door de poëziegeschiedenis: Wereld van de Poëzie in kaart. 1/300.000 Het Land van Music-Hall (zie www.Paukeslag.org).

Copyright foto: Jo Clauwaert

http://www.facebook.com/peterholvoethanssen

****

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (1955) is auteur, docente literaire creatie en literair vertaalster uit het Duits en het Frans. Ze was tien jaar redactrice van het literaire tijdschrift Deus ex Machina en was acht jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen. In 2001 verscheen bij de Wereldbibliotheek Al wat winter is en waar, haar poëziedebuut, in 2003 de tweetalige bundel Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux met de Franstalige Caroline Lamarche, en in 2004 de bundel Deuren (WB). Ze debuteerde als romanauteur in 2009 met Puinvrouw in Berlijn (uitgeverij Vrijdag, longlist Gouden Uil 2010), in 2011 schreef ze De brug van dromen, Op weg naar het nieuwe Mozambique (Lannoo) en in 2014 kwam haar tweede roman uit bij Vrijdag: Omheind.

Copyright foto: Norbert Maes

www.hildeketeleer.eu

****

Ruth Lasters

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en romans. Op haar prozadebuut Poolijs uit 2006 (Debuutprijs voor proza) volgde eerst de dichtbundel Vouwplannen (2007, Het Liegend Konijn-prijs). Daarna verschenen de romans Feestelijk zweet (2010) en Vlaggenbrief (2014). In 2015 kwam tot slot haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman de Coninck-prijs ontving. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.

Copyright foto: Koen Broos

****

Els Moors

Els Moors (1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzie-debuutprijs. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Eind 2013 verscheen de langverwachte tweede dichtbundel Liederen van een kapseizend paard (co-productie Nieuw Amsterdam en het balanseer). Voor deze laatste bundel ontving ze onder andere de J. C. Bloemprijs en de driejaarlijkse prijs voor de Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

****

Isabelle Rossaert

portretfoto Paul

Isabelle Rossaert (1966) is psychologe van opleiding maar werkte het grootste deel van haar carrière als journaliste. Ze is (mede-)auteur van De Venusbergvariaties (Manteau, 1998) een brieven- en verhalenbundel in co-auteurschap met Paul Verhaeghen, en van het non-fictieboek De verdwaalde ooievaar (Van Halewyck, 2008). In 2015 verscheen bij Uitgeverij Cossee haar debuutroman Dat is wat ik bemin.

Isabelle is ook schrijfdocent en oprichtster van De Schrijfkaravaan. In haar cursussen combineert ze haar achtergrond als psychologe met de ervaring die ze opdeed als schrijfster. De nadruk daarbij ligt op het vinden van je eigen creatieve- en inspiratiebronnen en op schrijven als middel tot persoonlijke groei.

Sinds midden januari 2019 is Isabelle coördinator van SchrijversAcademie.

 

Aline Sax

Aline Sax (1984) is gebeten door geschiedenis. Die geschiedenis vertaalt ze enerzijds met het historisch projectbureau ‘Geheugen Collectief’ in laagdrempelige en aantrekkelijke publieksproducten. Anderzijds haalt ze er inspiratie uit voor historische jeugdromans.

Ze debuteerde al op zeventienjarige leeftijd met Mist over het strand. Haar recentste boek, Grensgangers, gaat over het leven in het verdeelde Berlijn van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze won er de Kleine Cervantes mee, de jeugdliteratuurprijs van de stad Gent. Alines werk is vertaald in het Duits, Engels, Deens, Koreaans, Frans en Arabisch.

Copyright foto: Koen Broos

****

Runa Svetlikova

Runa Svetlikova (1982) gelooft dat het onmogelijk is de realiteit te vatten maar blijft het gewoon proberen in zowel beeld als taal. Ze studeerde grafisch ontwerp en studeert Taal- en Letterkunde maar dat heeft gelukkig niet geholpen.

Na haar werk enkele jaren op een levend publiek uit te testen debuteerde ze in 2014 met de dichtbundel Deze zachte witte kamer bij Uitgeverij Marmer. Deze zachte witte kamer won de Herman De Coninck debuutprijs, de Jo Peters poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs.

****

Peter Theunynck

Peter Theunynck (1960) debuteerde in 1997 als dichter met Berichten van de Pan American Airlines & C°, een bundel die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs en waarvoor hij de Poëzieprijs van de provincie Antwerpen ontving. Daarna volgden nog vijf dichtbundels en kreeg hij onder andere de Guido Gezelleprijs van de Vlaamse Academie en de Gerard Michielsprijs. Zijn recentste bundel is De benen van de hemel (2014).

In 2010 verscheen zijn biografie van Karel van de Woestijne, genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en bekroond met de Essayprijs van de provincie Antwerpen. In 2016 publiceerde hij zowel een graphic novel, Nel. Een zot geweld, in samenwerking met Lies Van Gasse, als zijn romandebuut De Slembroucks.

****

Ingrid Vander Veken

Ingrid Vander Veken is schrijfster en had lange tijd parallel daarmee een voltijds journalistieke carrière. Die dubbele ervaring gaf ze jarenlang door aan de afdeling Woord van het Conservatorium, en nu wordt ze lesgever bij ons. Ze publiceerde vijf romans, twee kinderboeken, twee verhalenbundel, een dagboek en een Wablieft-boek, naast werk voor theater, film, ballet en televisie en af en toe een gedicht. Haar recentste boek is Zwijgen (Polis) over geheimen rond de Tweede Wereldoorlog, zoals die in haar eigen familie – en talloze andere – toegedekt bleven.

Copyright foto: Koen Broos

http://www.ingridvanderveken.be

****

Ellen Van Pelt

Ellen Van Pelt (1980) woont en werkt in Antwerpen. Ze is psychologe en danst Argentijnse tango. Ellen publiceerde korte verhalen in verschillende literaire tijdschriften en debuteerde in 2015 met de roman Drift. Hij werd genomineerd voor de Longlist Hebban Debuutprijs 2016.

Copyright foto: Chaureau Photography

****

Willem van Zadelhoff

Willem van Zadelhoff

Van Zadelhoff volgde de docentenopleiding van de Arnhemse Toneelschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij werkte vervolgens onder meer in een galerie, in het theater en als tekstschrijver voor televisie. Vanaf 1993 woonde hij in Antwerpen. Sinds enkele jaren verdeelt hij zijn tijd tussen deze stad en Amsterdam.

Van Zadelhoff schreef de romans Een stoel (2003), Holle haven (2006), Vuur stelen (2008), Ga niet weg (2010) en De nachten van Hofman (2015). Voor zijn dichtbundel Tijd en landen kende men hem in 2009 de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut toe. In het najaar van 2014 verscheen zijn tweede dichtbundel Het ei van Fabergé.

http://willemvanzadelhoff.blogspot.be/