Docenten

Gie Bogaert

Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) publiceerde in 1990 zijn eerste roman: Wat kwaad doen de tovenaars? Later verschenen onder andere Wat we met de liefde doen (1995), De liefdeverzamelaar (1998) en de Trilogie van het haalbare: Hemelstof (2004), Opklaringen (2006) en Luchtgezichten (2010). Dat laatste boek werd bekroond met de driejaarlijkse prozaprijs van de Provincie Antwerpen. In 2013 verscheen de brievenroman Noora’s dwaling (2013), in 2016 de mozaïekroman Roosevelt.

Gie Bogaert werkte een aantal jaar als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en ‘Kunst & Cultuur’ en schreef mee aan de IKON/Canvas-tv-filmreeks Over de liefde.

Zijn werk wordt stilistisch gekenmerkt door een grote suggestiviteit en een soms sobere, soms fijnzinnige, poëtische zegging. Vrij Nederland noemde hem ‘een Geheimtip voor literaire fijnproevers’, Knack ‘de meest lyrische onder de Vlaamse auteurs’.

Copyright foto: Koen Broos

www.giebogaert.be

****

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans

Chris Ceustermans (1969) werkte als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen de roman De Boekhandelaar (genomineerd  voor de Bronzen Uil). In 2018 verscheen van zijn hand het fel opgemerkte non-fictieboek over de legendarische J.M.H. Berckmans: Schrijven in de Grauwzone (Uitgeverij Vrijdag – 2018). Hij publiceerde in literaire tijdschriften zoals Dietsche Warande en Belfort, Het liegend konijn en Deus Ex Machina. Momenteel schrijft hij onder meer het verhaal van de culturele reus Emmanuel de Bom en diens worsteling met zijn tijd.

http://deboekhandelaar.com/

****

Joke Depuydt

Joke Depuydt werkt als zelfstandige redactrice voor heel wat uitgeverijen. Ze heeft niet alleen een professioneel oog maar ook een uitmuntende neus voor teksten. Je vindt haar ook bij Wisper, waar ze schrijfcursussen geeft, bij Creatief Schrijven en bij SchrijversAcademie, waar ze studenten met hun verhaal begeleidt. Of bij Woordendans.

****

Peter De Voecht

Peter De Voecht (1982) is doctor in de Amerikaanse literatuur en veelschrijver. Hij publiceerde in verschillende tijdschriften, is redacteur bij Gierik & NVT en durft wel eens te acteren. Hij schrijft kortverhalen, gedichten, en scenario’s. Daarnaast heeft hij een enorme voorliefde voor vechtkunst. Eind 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders (In de Knipscheer).

Copyright foto: Els Vanopstal

****

Annemarie Estor

Portret Annemarie Estor

Annemarie Estor (1973) is dichteres en essayiste en publiceerde achtereenvolgens de dichtbundel Vuurdoorn me (2010), het nachtmerrieachtige epos De oksels van de bok (2012), het beeldverhaal Het boek Hauser (in samenwerking met Lies Van Gasse, 2013), de geëngageerde dichtbundel Dit is geen theater meer (2015) en het crime poem Niemandslandnacht (2018). Daarnaast verschijnt af en toe een essay van haar hand in het tijdschrift Streven, waar zij werkzaam is als tekstredacteur.

Zij ontving voor haar poëzie onder andere de Jan Campertprijs 2018 en de Herman de Coninckprijs 2013. Haar werk wordt geprezen vanwege diverse kwaliteiten: het lichamelijk-zinnelijk gebruik van de taal, de vaak erotische lading, het filosofisch gehalte, het grensoverschrijdend karakter, het beeldend vermogen, de binding met het mythische, de krachtige metaforiek.

www.annemarieestor.biz

****

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (1960) is auteur/dichter-troubadour. Hij won  de Debuutprijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de Arkprijs van het Vrije Woord, de Dirk Martens en Paul Snoek Poëzieprijs en mag in 2019 de Louis Paul Boonprijs in ontvangst nemen die jaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en die zijn binding met de mens centraal stelt. Hij was ‘StadsPeter’ van Antwerpen in 2010-2012. Hij woont in het Antwerpse Begijnhof met jeugdauteur Noëlla Elpers – samen vormen zij meer dan 25 jaar ‘Het Kapersnest’, om liefde voor literatuur met bravoure aan te wakkeren.

H.-H. maakte een eigen poëzieniche met De reis naar Inframundo.  Na de Miavoye-hulde aan Van Ostaijen verscheen in 2016 Gedichten voor de kleine reus, ouverture van een nieuwe poëziereis. Anno 2017 verscheen de schatkaart Wereld van de Poëzie in kaart (met Brecht Evens) annex sporentocht door de poëziegeschiedenis (volledige versie te lezen op http://wereld.paukeslag.be). In 2018: lanceerde hij zijn poëzietestament Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin– gevolgd door een tournee met Mauro Pawlowski.

www.facebook.com/peterholvoethanssen

Copyright foto: Jo Clauwaert

http://www.facebook.com/peterholvoethanssen

****

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (1955) is auteur, docente literaire creatie en literair vertaalster uit het Duits en het Frans. Ze was tien jaar redactrice van het literaire tijdschrift Deus ex Machina en was acht jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen. In 2001 verscheen bij de Wereldbibliotheek Al wat winter is en waar, haar poëziedebuut, in 2003 de tweetalige bundel Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux met de Franstalige Caroline Lamarche, en in 2004 de bundel Deuren (WB). Ze debuteerde als romanauteur in 2009 met Puinvrouw in Berlijn (uitgeverij Vrijdag, longlist Gouden Uil 2010), in 2011 schreef ze De brug van dromen, Op weg naar het nieuwe Mozambique (Lannoo) en in 2014 kwam haar tweede roman uit bij Vrijdag: Omheind. In september 2019 verschijnt bij Uitgeverij P haar nieuwe dichtbundel ‘Weg van de tijd’ en ze werkt tevens aan een non-fictieboek. Ze organiseert geregeld stiltevakanties in de woestijn

www.hildeketeleer.eu

****

Ruth Lasters

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en romans. Op haar prozadebuut Poolijs uit 2006 (Debuutprijs voor proza) volgde eerst de dichtbundel Vouwplannen (2007, Het Liegend Konijn-prijs). Daarna verschenen de romans Feestelijk zweet (2010) en Vlaggenbrief (2014). In 2015 kwam tot slot haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman de Coninck-prijs ontving. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.

Copyright foto: Koen Broos

****

Els Moors

Els Moors (1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzie-debuutprijs. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Eind 2013 verscheen de langverwachte tweede dichtbundel Liederen van een kapseizend paard (co-productie Nieuw Amsterdam en het balanseer). Voor deze laatste bundel ontving ze onder andere de J. C. Bloemprijs en de driejaarlijkse prijs voor de Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

****

Anne Provoost

annezw-full

Anne Provoost (1964) schrijft romans, essays en korte verhalen. Ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Zij won met haar werk de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer een Zilveren Griffel, twee keer de Gouden Zoen… Haar roman Vallen werd verfilmd. Voor In de zon kijken kreeg ze driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, dat is de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. Haar werk is in twintig talen vertaald. Anne Provoost is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man en drie kinderen in Borgerhout, Antwerpen.

www.anneprovoost.be

****

Isabelle Rossaert

portretfoto Paul

Isabelle Rossaert (1966) is psychologe van opleiding maar werkte het grootste deel van haar carrière als journaliste. Ze is (mede-)auteur van De Venusbergvariaties (Manteau, 1998) een brieven- en verhalenbundel in co-auteurschap met Paul Verhaeghen, en van het non-fictieboek De verdwaalde ooievaar (Van Halewyck, 2008). In 2015 verscheen bij Uitgeverij Cossee haar debuutroman Dat is wat ik bemin. Momenteel werkt ze aan een verhalenbundel.

Isabelle is ook schrijfdocent en oprichtster van De Schrijfkaravaan. In haar cursussen combineert ze haar achtergrond als psychologe met de ervaring die ze opdeed als schrijfster. De nadruk daarbij ligt op het vinden van je eigen creatieve- en inspiratiebronnen en op schrijven als middel tot persoonlijke groei.

Sinds midden januari 2019 is Isabelle coördinator van SchrijversAcademie.

****

Aline Sax

Aline Sax (1984) is gebeten door geschiedenis. Die geschiedenis vertaalt ze enerzijds met het historisch projectbureau ‘Geheugen Collectief’ in laagdrempelige en aantrekkelijke publieksproducten. Anderzijds haalt ze er inspiratie uit voor historische jeugdromans.

Ze debuteerde al op zeventienjarige leeftijd met Mist over het strand. Haar recentste boek, Grensgangers, gaat over het leven in het verdeelde Berlijn van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze won er de Kleine Cervantes mee, de jeugdliteratuurprijs van de stad Gent. Alines werk is vertaald in het Duits, Engels, Deens, Koreaans, Frans en Arabisch.

Copyright foto: Koen Broos

****

Runa Svetlikova

Runa Svetlikova (1982) gelooft dat het onmogelijk is de realiteit te vatten maar blijft het gewoon proberen in zowel beeld als taal. Ze studeerde grafisch ontwerp en studeert Taal- en Letterkunde maar dat heeft gelukkig niet geholpen.

Na haar werk enkele jaren op een levend publiek uit te testen debuteerde ze in 2014 met de dichtbundel Deze zachte witte kamer bij Uitgeverij Marmer. Deze zachte witte kamer won de Herman De Coninck debuutprijs, de Jo Peters poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs.

****

Peter Theunynck

Peter Theunynck (1960) debuteerde in 1997 als dichter met Berichten van de Pan American Airlines & C°, een bundel die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs en waarvoor hij de Poëzieprijs van de provincie Antwerpen ontving. Daarna volgden nog vijf dichtbundels en kreeg hij onder andere de Guido Gezelleprijs van de Vlaamse Academie en de Gerard Michielsprijs. Zijn recentste bundel is De benen van de hemel (2014).

In 2010 verscheen zijn biografie van Karel van de Woestijne, genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en bekroond met de Essayprijs van de provincie Antwerpen. In 2016 publiceerde hij zowel een graphic novel, Nel. Een zot geweld, in samenwerking met Lies Van Gasse, als zijn romandebuut De Slembroucks.

****

Ingrid Vander Veken

Ingrid Vander Veken (1948) is schrijfster en had lange tijd parallel daarmee een voltijds journalistieke carrière. Die dubbele ervaring gaf ze jarenlang door aan de afdeling Woord van het Conservatorium, en nu wordt ze lesgever bij ons. Ze publiceerde vijf romans, twee kinderboeken, twee verhalenbundel, een dagboek en een Wablieft-boek, naast werk voor theater, film, ballet en televisie en af en toe een gedicht. Haar recentste boek is Zwijgen (Polis) over geheimen rond de Tweede Wereldoorlog, zoals die in haar eigen familie – en talloze andere – toegedekt bleven.

Copyright foto: Koen Broos

http://www.ingridvanderveken.be

****

Ellen Van Pelt

Ellen Van Pelt (1980) woont en werkt in Antwerpen. Ze is psychologe en danst Argentijnse tango. Ellen publiceerde korte verhalen in verschillende literaire tijdschriften en debuteerde in 2015 met de roman Drift. Hij werd genomineerd voor de Longlist Hebban Debuutprijs 2016.

Copyright foto: Chaureau Photography

****

Charlotte Van den Broeck

Charlotte vdb foto

Charlotte Van den Broeck (1991) behaalde een Master Literatuurwetenschappen (Engels – Duits) aan de Universiteit Gent en een Master Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

In 2015 debuteerde ze met Kameleon (De Arbeiderspers, Amsterdam). Deze bundel won de Herman De Coninck Debuutprijs 2016. In 2017 verscheen haar tweede bundel Nachtroer, die werd bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek-prijs. Haar bundels werden vertaald naar het Spaans, Engels, Servisch en Frans. Ze gaf optredens op oa: De nacht van de poëzie, Saint-Amour, Poesiefestival Berlin, Woordfees Stellenbosch, Ledbury Poetry Festival,… en verzorgde samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse 2016.

****

Willem van Zadelhoff

Willem van Zadelhoff

Willem van Zadelhoff (1958) studeerde in 1982 af aan de Arnhemse Toneelschool. Hij
werkte vervolgens in een galerie, in het theater en als literatuurrecensent voor De
Standaard. Hij publiceerde meerdere romans en poëziebundels. Voor zijn
dichtbundel Tijd en landen werd hem de Herman de Coninckprijs voor het beste
poëziedebuut toegekend. Najaar 2019 verschijnen zijn nieuwe roman Een graf in
de wolken en de dichtbundel Al mijn kappers. Sinds 1993 woont hij in
Antwerpen.

‘Willem van Zadelhoff heeft de afgelopen jaren een van de boeiendste oeuvres in
de actuele Nederlandstalige literatuur geschreven.’ – Koen Rymenants in Ons Erfdeel

http://willemvanzadelhoff.blogspot.be/