Naft voor Woord 2015-2016

Frappant TXT, de txt-on-stagewedstrijd van de Provincie Antwerpen i.s.m. Creatief Schrijven vzw, heet voortaan Naft voor Woord. De naam van de wedstrijd verandert maar de formule blijft behouden. Naft voor Woord is de txt-on-stage wedstrijd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die wonen, werken of studeren in de provincie Antwerpen.  De wedstrijd was al een springplank voor o.a. Antwerps stadsdichter Maarten Inghels, Nederlands slamkampioen Carmien Michels en voor Maud Vanhauwaert.

 

 

Voorrondes

Meer dan 70 jonge schrijvers stelden zich kandidaat voor Naft voor Woord. Een vakjury, met o.a. uitgever Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag) en actrice Dahlia Pessemiers-Benamar beoordeelde alle teksten. 41 geselecteerden gaan door naar de voorrondes in 4 bibliotheken in de provincie Antwerpen. Tijdens het workshopweekend op 13 en 14 februari in De Studio in Antwerpen stoomden de laureaten zich klaar.

Per voorronde traden een 10-tal jonge schrijvers aan. Antwerps stadsdichter Maarten Inghels, uitgever Rudy Vanschoonbeek, actrice Dahlia Pessemiers-Benamar en acteur Floris Schillebeeckx gaven instant feedback op de performances van de kandidaten.  Margot De Ley en Arno Boey wonnen de voorronde in de bib van Arendonk,  Ellen Kil en Michael Van Remoortere overtuigden de jury in de bib van Kalmthout, Soukaïna Bennani en Birgit Exelmans plaatsen zich tijdens de voorronde in de bib van Zwijndrecht en Jill Marchant en Robin De Cnaep waren de besten in de bib van Mechelen. Daan Janssens, Gert Vanlerberghe en Maarten Van den Bussche kregen een eervolle vermelding van de jury. De twee winnaars van elke voorronde gaan door naar het finalefeest op 30 april.

Jill Marchant wint de finale

De acht finalisten –  Margot De Ley, Arno Boey, Ellen Kil, Michael Van Remoortere, Soukaïna Bennani, Birgit Exelmans, Jill Marchant en Robin De Cnaepwerden individueel gecoacht in aanloop naar het finalefeest op zaterdagavond 30 april in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Soukaïna Bennani kon jammer genoeg niet aantreden op de finale en daarom besliste de jury de vrijgekomen finaleplek te schenken aan Daan Janssens, die tijdens de voorronde in Arendonk een eervolle vermelding kreeg.

De acht finalisten wisten 200 toeschouwers moeiteloos stil te krijgen met hun woorden. Na elke performance gaven juryleden Maarten Inghels, Vitalski, Rudy Vanschoonbeek en Dahlia Pessemiers-Benamar instant feedback. Ze kroonden Jill Marchant tot winnaar: Jill bracht een “ideaal evenwicht tussen een intrigerende tekst en bezwerende performance”. Ze gaat aan de haal met een prijzenpot t.w.v. 1500 euro met o.a. een iPad en verschillende publicatie- en podiumkansen. Daan Janssens en Michael Van Remoortere behaalden de tweede en derde plaats.

De winnaar van Naft voor Woord krijgt niet alleen individuele coaching, maar ook een iPad, optredens op verschillende evenementen waaronder ‘Nuff Said, publicatie en eeuwige roem. De totale prijzenpot bedraagt € 1500.

Carmien Michels en Lotte Dodion, beiden ex-deelnemers van de wedstrijd, presenteerden en leidden de wedstrijd in goede banen. Voor de gelegenheid werd bibliotheek Permeke voor één avond omgetoverd tot een bruine kroeg. The New Men en Fanfaar Fatal brachten live muziek. Het publiek kon proeven van originele lekkernijen en streekproducten en vergeten volksspelen uittesten. Wie deelnam aan de tombola, maakte kans op een prijs t.w.v. 200 euro. 

Zin in meer?

Foto’s: https://www.facebook.com/ikwilnaft

Koop de bundel met de teksten van de finalisten: www.creatiefschrijven.be/publicatie/naft-voor-woord-8-finalisten

Beluister de podcast met de performance van Jill Marchant en de commentaren van de jury:

Bekijk de filmpjes van de ambassadeurs – Yannick Moyson, Carmien Michels en Lotte Dodion op www.youtube.com/CreatiefSchrijven.

Naft is het nieuwe platform voor jonge creatievelingen uit de provincie Antwerpen. Het krioelt er van talent en de provincie geeft deze creatieve geesten graag brandstof voor hun ‘road to succes’.

www.ikwilnaft.be

 

Deze drie toppers behaalden de finale van voorbije Frappant TXT-edities

carmien

Carmien Michels behaalde de tweede plaats in 2012. Intussen publiceerde ze haar tweede boek Vraag het aan de bliksem. In 2014 won ze de Publieksprijs op het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam en met haar collectief Eigen Wolk Eerst staat ze op tal van podium. In 2015 toerde ze met de muziektheatervoorstelling BARTóK. Begin 2016 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.(foto door Thomas Verfaille)

Maud Vanhauwaert won Frappant TXT in 2010. In 2014 verscheen haar tweede dichtbundel Wij zijn evenwijdig. Daarmee won ze de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd voor het mooiste gedicht. Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). In januari ging Maud in première met haar eerste avondvullende solo-voorstelling ‘Het is de moeite’.

Nieuwe afbeelding

Maarten Inghels was in 2008 finalist van Frappant TXT. In 2015 verscheen zijn nieuwste dichtbundel Nieuwe rituelen. Hij is ook coördinator van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen, een project waarbij dichters gedichten schrijven voor mensen die eenzaam worden begraven, zonder familie of vrienden. Maarten was de voorbije jaren te gast op literatuurfestivals in Parijs, Mantova, Hay-on-Wye, Berlijn en Zagreb en curator voor het internationale Felix Poetry Festival in Antwerpen in 2010 en 2011. Op Gedichtendag 2016 werd hij voor twee jaar aangesteld als de nieuwe stadsdichter van Antwerpen.