Naft voor Woord 2016-2017

Voorrondes

Meer dan 90 jonge schrijvers stelden zich kandidaat voor Naft voor Woord. Een vakjury, met o.a. uitgever Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag) en journalist Peter Briers beoordeelde alle teksten. 40 geselecteerden gingen door naar de voorrondes in 4 bibliotheken in de provincie Antwerpen. Tijdens het workshopweekend in het Zuiderspershuis in Antwerpen stoomden de laureaten zich klaar.

Per voorronde traden een 10-tal jonge schrijvers aan. Journalist Peter Briers, uitgever Rudy Vanschoonbeek en woordkunstenares Carmien Michels gaven instant feedback op de performances van de kandidaten. Yousra Benfquih, Dimitry Veyt, Hans Depelchin, Eline Crols, Lies-Jo Vandenhende, Anke Verhueren, Laurien Janssens en Dorien Devylder overtuigden de jury in vier verschillende bibs. De twee winnaars van elke voorronde gingen door naar het finalefeest van 6 mei in Bib Permeke.

Yousra Benfquih won de finale

De acht finalisten werden individueel gecoacht in aanloop naar de finale. Stuk voor stuk sterke kandidaten, het was dan een ook een spannende finale.

Yousra Benfquih won de finale van Naft voor Woord. Het was een avond van hoog niveau: alle kandidaten stonden op het podium met sterke teksten.  Na elke performance gaven juryleden Carmien Michels, Rudy Vanschoonbeek, Peter Briers en Kamal Kharmach instant feedback. Ze kroonden Yousra Benfquih tot winnaar. Na een spannende finale tussen Lies-Jo VandenhendeAnke Verschueren en Yousra Benfquih ging deze laatste met de eerste prijs lopen. Lies Jo kreeg zilver en Anke Verschueren ontving een mooie bronzen medaille. Het waren stuk voor stuk straffe kandidaten met een eigen stijl. Soe Nsuki en Max Greyson presenteerden en zorgden voor een goede portie humor.

De winnaar van Naft voor Woord krijgt niet alleen individuele coaching, maar ook optredens op verschillende evenementen, publicatie en eeuwige roem. De totale prijzenpot bedraagt € 1500.

Bib Permeke werd die avond omgetoverd tot een drukkerij: een gratis Gouden Carolus, plaatselijke lekkernijen en goede muziek van HeliocentricOaktree en Hersencellen zorgden voor een geslaagde avond. De jury met Kamal KharmachRudy VanschoonbeekCarmien Michels en Peter Briers gaven instant feedback op de performers. Proficiat aan iedereen en bedankt aan alle mede-organisatoren en sponsors.

Sfeerbeelden van de voorronde in Mechelen vind je hier: