Schrijfdag 2017

De Schrijfdag is de jaarlijkse literaire hoogdag voor en door schrijvers.

Heb je schrijfplannen? Wil je literair bijtanken? Of wil je beter of meer schrijven, of meer ontdekken over het schrijfproces? Dan ben je van harte welkom op onze jaarlijkse Schrijfdag.

Op 25 maart 2017 streek de tiende Schrijfdag neer in het Felix Pakhuis in Antwerpen. Het statige gebouw ligt midden in het de wijk het Eilandje: een havenbuurt die de afgelopen jaren transformeerde tot de meest hippe hotspot van Antwerpen. Een inspirerende omgeving om literair bij te tanken.

Die dag stonden er workshops, lezingen en infosessies op het programma: van ‘Schrijven voor theater’ met Floris Schillebeeckx, tot ‘Schrijven kun je leren’ met Kristien Hemmerechts, over een meet & greet met Jeroen Olyslaegers tot het ‘Debutantenbal’ met Katrijn Van Bouwel, Meltem Halaceli en Annemie Heselmans. Meer dan 50 auteurs en vakspecialisten gaven hun schrijfgeheimen prijs. In het Salon van het Felix Pakhuis konden geïnspireerde schrijvers zich terugtrekken met een kopje koffie terwijl ze luisterden naar Booksounds van Joachim Stoop. Hij zorgde voor de juiste soundtrack bij elk boek. Verschillende bodypainters zetten een literaire tattoo van één van de winnende zinnen van ‘De zin van je leven’ op de huid van iedereen die maar wilde.

Onze volgende Schrijfdag vindt plaats in De Krook en in de Gentse Vooruit op 2 juni 2018. Een zomerse editie dus! Heb je zelf ideeën om van de volgende Schrijfdag weer een literaire hoogdag te maken? Mail je voorstel uiterlijk 1 december naar schrijfdag@creatiefschrijven.be.

Sfeerbeelden vind je op onze facebookpagina. Onze vaste cameraman, Jess De Gruyter maakte ook weer een mooi filmpje over onze tiende Schrijfdag:

Kunstpoort was die dag ook aanwezig om een paar toffe beelden te schieten:

De zin van je leven

Kevin Amse uit Gent wint de schrijfwedstrijd ‘De zin van je leven’ die Creatief Schrijven vzw organiseerde in het kader van de tiende Schrijfdag. Juryleden Gerda Dendooven, Stijn Vranken en Tom De Cock selecteerden uit meer dan 300 inzendingen de zin van Kevin:  ‘Ik hou ervan hoe jouw adem de bril beslaat waarmee ik naar het leven kijk.’ De zin staat o.a. op een spandoek die te bewonderen is het in Felix Pakhuis en in de toekomst de gevel van het Zuiderpershuis siert. Meer dan 1200 mensen brachten een stem uit voor de publieksprijs. Die gaat naar Karen Brom voor ” ‘Boos’ is de oplossing van de rebus die mijn lichaamstaal verraadt.”

Tien zinnen

1. “Ik hou ervan hoe jouw adem de bril beslaat waarmee ik naar het leven kijk.” – Kevin Amse (jurywinnaar)

2. “Karen kamde haar hoofd alsof ze nog haren had.” – Katrien Van Riet

3. “Een mens is altijd te veel wie hij al geworden is en te weinig wie hij nog worden kan.” – Gust Peeters

4. “Ik ga niet op zoek naar iets dat niet op zoek is naar mij.” – Asha Karami

5. “De wind waait, het riet buigt, hoor hoe het niet breekt.” – Luc Vanhelmont

6. “Hun vriendschap was een spelletje waarbij ze elkaar gevangen hielden in glazen kooien van onverschilligheid; de eerste die liet blijken ergens om te geven, was af.” – Folkert Koelewijn

7. “De slechtste smoes is opruimen -er is altijd iets om op te ruimen.” -Ward Mertens

8. ” ‘Het probleem is de liefde’, zegt ze, terwijl ze een traan wegpinkt van het uien snijden.” – LL Rigby

9. ” ‘Boos’ is de oplossing van de rebus die mijn lichaamstaal verraadt.” – Karen Brom (publiekswinnaar)

10. “Een lusteloosheid van dagen trok zich om me heen als een muur die mij weerhield te ontsnappen.” – Mimi van Rinsum

Herbeluister de infosessies

 

Blogposts

Kunstpoort was op onze Schrijfdag aanwezig en maakte naast een leuk sfeerfilmpje ook een verslag over de workshops die zij volgde: kunstpoort.com.

Barbara De Munnynck van Thisishowweread wijdde een blogpost aan onze tiende Schrijfdag: thisishowweread/schrijfdag2017. Zelf gaf ze ook de workshop ‘Bloggen’ in Het Bos, een volle zaal en gelukkige gezichten was het resultaat.

Ward Mertens was één van de tien laureaten van onze wedstrijd ‘De zin van je leven’. Kevin Amse was de uiteindelijke winnaar, maar Ward nam dit sportief op, zo blijkt uit zijn blogpostwardmertensschrijft.blogspot.be.

Ruud Schols nam deel aan de workshop ‘Uit je mening’ van Guillaume Van der Stighelen en schreef er deze blogpost over: www.ruudschols.nl/uit-je-mening

Partners

De Schrijfdag is een initiatief van Creatief Schrijven vzw met steun van Antwerpen Boekenstad, Provincie Antwerpen en Van Dale en i.s.m. Het Bos, Felix BVBA, Flow, deAuteurs, Jeugd en Poëzie, t-heater, Wisper, EPO en VFG.