Schrijfdag 2018

Op 2 juni 2018 streken we met de elfde Schrijfdag neer in  bibliotheek De Krook en  Kunstencentrum Vooruit in Gent.
Op het programma stonden workshops, lezingen en infosessies: van Skip intro-storytelling met Pieter Blomme en Petra Beeckx tot Songwriting met Hannelore Bedert, over De kracht van social media met Kristof D’hanens, Siel Verhanneman en Katrijn Van Bouwel en ’35 jaar schrijver, 75 boeken’ met Herman Brusselmans.  Heel bijzonder was de komst van de Amerikaan David J. Peterson, die een lezing bracht over het creëren van nieuwe talen, zoals het Dothraki voor Game of Thrones. Meer dan 30 auteurs en vakspecialisten gaven hun schrijfgeheimen prijs. Meer dan 100 mensen kregen feedback op een vooraf ingestuurde tekst of pitchten hun manuscript bij een uitgever of een tekst bij een literair tijdschrift.

Winnaars wedstrijd Schrijf mee

In aanloop naar de Schrijfdag schreef Christophe Vekeman de beginzin van een verhaal. Week na week lieten verschillende schrijvers en BV’s  een vervolgzin uit hun pen vloeien en nodigden zij  iedereen uit om hetzelfde te doen. Meer dan 150 mensen waagden hun kans. De zinnen van volgende schrijfliefhebbers kregen een plaats in het verhaal: 

  • Noa Geudens
  • Sander Spanhove
  • Kristien Spooren
  • Lauri Hostyn
  • Herman Killens
  • Nienke Van Der Slock

Zij ontvangen een unieke reeks postkaarten van dit verhaal.  Hoe deze nieuwe creatie klinkt, laat Wim Helsen je graag horen: 

 

Brieven aan een jonge schrijver

Twee ervaren auteurs klommen speciaal voor de Schrijfdag in hun pen en schreven een brief aan een jonge schrijver.  Lees zeker hun waardevolle advies!

 

Beelden van de Schrijfdag

Foto’s vind je op onze facebookpagina.  Delen en liken maar!

Onze vaste cameraman maakte ook weer een tof filmpje van onze Schrijfdag. Samen met interviewster Mona Thijs zorgde hij voor fijne sfeerbeelden en voelden hij de docenten aan de tand wat zij deden die dag. Bekijk het filmpje en geniet nog even na of warm je alvast op voor onze volgende editie. Heel graag tot dan!

Blogs

Kunstpoort,  een onafhankelijk platform voor wie geïnteresseerd is in originele amateurkunsten, maakte een fijne reportage over de Schrijfdag:

  • een gesprek met Dirk Seynhaeve van De Ongebonden Boekbinderij 
  • een reportage over de infosessie ‘De kracht van social media’, over  de sessie met  Herman Brusselmans en  over de workshop ‘Creativiteit als bron‘ met Sarah Timmermans
  • een gesprek met Arlette Henk over haar passie voor schrijven en de gezonde stress voordat ze zich waagde aan de pitch bij een uitgever: Interview Arlette Henk
  • Wil jij alles weten over het verloop van de pitch bij een uitgever? Check het artikel van Kunstpoort: Pitch bij een uitgever

Ook de Nederlandstalige website winteriscoming.nl met alles wat je altijd al wilde weten over Game of Thrones schreef een mooi artikel over de sessie van David J. Peterson:

Languages from scratch with David J. Peterson

 

 

Herbeluister de infosesssies 

 

 

 

Winnaar Kort dictee der Nederlandse taal

Voor het eerst op de Schrijfdag hielden we ook  een dictee. Christophe Vekeman schreef een pittige tekst. Kon je er niet bij zijn? Breng je taalminnende vrienden samen en doe het Kort dictee der Nederlandse taal (pdf) zelf een keer. Benieuwd hoeveel fouten jij maakt.

Deze mensen schreven het bijna foutloos:

1. Herman Killens – 3 fouten –  hij wint een boekenpakket van Limerick en zijn dictee ondertekend door Christophe Vekeman
2. Christiane Adams – 4 fouten
3. Rein Leentfaar – 5 fouten

 

Groeigedicht

Twee jonge dichters verknipten het gedicht ‘Ik draai een kleine revolutie af’ van Lucebert. Ze deelden die woorden lukraak uit aan bib- en Schrijfdagbezoekers en vroegen hen om mee te bouwen aan een nieuwe tekst.  Dit is één van de nieuwe gedichten