Moya De Feyter 2

Moya De Feyter won dit voorjaar de finale van de TXT-on-stagewedstrijd Frappant TXT, wat haar een wildcard opleverde voor het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam 2015. Met een kort salvo van vragen wil VERZIN daar wel het fijne van weten.

door Michiel Leen

 

Volgende halte: het BK Poetry Slam. Stijgt de spanning?

“Half en half, ja. Ik heb er wel zin in, maar ik voel me niet echt een slammer. Ik beschouw mezelf niet als een podiumdichter. Het is bijna toevallig zo gegroeid: toen ik deelnam aan Kunstbende, was er enkel een categorie TXT on stage voor wie met poëzie bezig was. Op het podium staan zal nooit mijn onmiddellijke doel zijn, maar het is wel een aangename manier om mijn teksten bij een publiek te brengen.”

Heb je een favoriet personage?

“Ik heb het een keer meegemaakt dat ik helemaal opging in een personage: Cordelia uit Dit is alles van Aidan Chambers. Ik was toen veertien en ik had het gevoel dat zij naar de dingen keek en de dingen beleefde zoals ik dat deed. In drie jaar tijd maakte ze een heel mensenleven mee. Nu nog, wanneer ik het boek herlees, is het alsof ik een jongere versie van mezelf ontmoet. Nadien heb ik nooit meer zo’n symbiose met een personage gevoeld.”

Wat is je lievelingsboek?

What I loved van Siri Hustvedt. Wat me erin aantrekt? Het is een boek dat op een heel grappige en integere manier over heel ernstige dingen gaat: het leven, de dood, familie, kinderen krijgen… Voor mij raken de beste boeken toch altijd de grote thema’s aan.”

Heb je een schrijfplek?

“Om te kunnen schrijven heb ik een bepaalde eenzaamheid nodig. Vandaag schrijf en slaap en studeer ik in een kamer van 16 vierkante meter, maar ik droom van een eigen atelier, een kantoor, een schrijfplek kortom. Op openbare plaatsen lukt het schrijven niet zo.”

Schrijf je met pen en papier of op de computer?

“Voor invallen en ideeën heb ik een notitieboekje. Maar voor de schrijfarbeid heb ik een computer nodig.”

Lezen of performen?

“Ik merk nu dat ik een soort succes heb op het podium, maar het blijft voor mij een springplank naar een publicatie. Toch begin ik het steeds liever te doen, optreden. Het is een soort ambacht dat ik me eigen heb gemaakt. Ook het contact met het publiek vind ik interessant.”

Een tip voor onze schrijvende lezers?

“Ik heb weinig tips en trucs in aanbieding. Je moet het gewoon durven en doen. Niet bang zijn om te mislukken, niet uitstellen, de sprong wagen. Van wachten wordt niemand een betere schrijver.”

 

Naft voor Woord is de opvolger van de txt-on-stagewedstrijd Frappant TXT. Op 30 april kennen we de opvolger van Moya De Feyter. De winnaar van Nadt voor Woord krijgt een prijzenpakket t.w.v. 1500 euro, optredens op literaire festivals, publicatie en individuele coaching. Kom supporteren!

www.ikwilnaft.be

 

Naft voor Woord is een initiatief van de provincie Antwerpen i.s.m. Creatief Schrijven vzw.