Documentatiecentrum

Er zijn veel boeken over schrijven op de markt. Sommige geven concrete opdrachten, terwijl andere eerder in filosofische sferen over het schrijversvak handelen. Creatief Schrijven vzw bezit een pittige collectie schrijfboeken, die voortdurend wordt aangevuld.

Iedereen kan onze collectie raadplegen.  Boeken ontlenen doen we graag aan schrijfdocenten, studenten van het Basisjaar en SchrijversAcademie en studenten die een onderzoek doen over een specifiek schrijfgerelateerd onderwerp.

Wil je in onze collectie komen snuisteren?
Mail naar Tülin Erkan (info@creatiefschrijven.be) of bel even op 03 229 09 90. Zo ben je zeker dat er iemand aanwezig is wanneer je komt. We zetten dan ook graag een tasje koffie voor je klaar. Wie boeken ontleent, verklaart zich akkoord met ons reglement.

Een greep uit het aanbod in het documentatiecentrum:

 

Meerdere auteurs

Canon

De canon. De 50 + 1 mooiste literaire werken uit de Nederlanden (Uitgeverij Vrijdag)

De Canon is een verzameling van hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren hebben de 50+1 belangrijkste en mooiste teksten uit de Nederlanden geselecteerd. De teksten moesten naast hun eeuwigheidswaarde en esthetiek aan twee voorwaarden voldoen: de auteur moest overleden zijn en de eerste publicatie van het werk moest meer dan 25 jaar oud zijn.

 

Thomas Verbogt

Schrijven is ritme

Schrijven is ritme (Augustus)

Zonder vorm geen inhoud. En zonder stijl geen verhaal. Om een tekst een gebeurtenis te laten worden is dynamiek nodig, en die is alleen voelbaar door een strak gedoseerd ritme. Schrijven is vooral ritme, zo betoogt Thomas Verbogt: het ritme van zinnen, passages en personages – de afwisseling van rust en handeling, van snelheid en traagheid. In dit schrijfcahier van de Schrijfbibliotheek schetst hij hoe ritme afhankelijk is van het doel van passages, van sfeer, stemming, motieven en plaats van handeling. ‘Alles heeft een ritme’.

Natalie Goldberg

Het ware geheim van schrijven

Het ware geheim van schrijven. (Altamira)

Zitten, lopen en schrijven: dit zijn de drie basiselementen van Natalie Goldbergs schrijfpraktijk. Vijfentwintig jaar na het verschijnen van haar bestseller Writing Down the Bones / Schrijven vanuit je hart heeft zij de ervaringen van haar True Secret- schrijfretraites verwerkt in Het ware geheim van schrijven. In stilte schrijven met een open, niet oordelende geest, dat is haar motto. Als praktisch zenbeoefenaar benadrukt zij naast de stilte ook het belang van beweging, het contact met de aarde.

 

Natalie Golberg

Schrijven vanuit je hart (1)

Schrijven vanuit je hart. De kunst van Creatief Schrijven (Gottmer Uitgevers)

Dit veelgeprezen boek is een gepassioneerde oproep om zo intens mogelijk te schrijven vanuit je essentie. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukjes van hooguit drie pagina’s, waarin een advies wordt uitgewerkt. Het zijn zonder uitzondering pittige teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om zijn dromen waar te maken: schrijven alsof je leven ervan afhangt.

Freerk Teunissen, Aleid van de Vooren-Fokma

Tekststructuur

Tekststructuur (Coutinho B.V.)

Effectief en efficiënt schrijven gaat verder dan een actieve schrijfstijl en mooie tussenkopjes. Een goede tekst is aantrekkelijk voor de lezer, sluit aan bij zijn wensen en is helder. Schrijven is ordenen en structureren. Veel studenten hebben daar moeite mee, terwijl zij vaak verslagen moeten maken. Tekststructuur belicht het schrijfproces met aansprekende voorbeelden en een directe toon. Dit interactieve boek laat gebruikers met meer gemak schrijven.

 

Frank Pollet

De Werkkamer (1)

De werkkamer. Interviews in het schrijfatelier (les iles)

De werkkamer bevat 28 interviews die Frank Pollet met 29 dichters had in en over hun werkkamers. Het boek bevat ook talrijke unieke foto’s. In het boek vertelt Frank over zijn wedervaren met de geïnterviewde dichters, over hun soms merkwaardige uitspraken en hilarische situaties die dergelijke bezoekjes aan de werkkamers opleverden.  De werkkamer bevat gesprekken met o.a. Charles Ducal, Tom Lanoye, Joke Van Leeuwen, Stijn Vranken, Maud Vanhauwaert, Luuk Gruwez, Hedwig Speliers, Erik Spinoy, Dirk van Bastelaere, Geert De Kockere, Joris Denoo, Wim Hofman, Mark Insingel, Johanna Kruit, Delphine Lecompte, het echtpaar Sylvie Marie & David Troch, Els Moors, Roel Richelieu Van Londersele, Albert Bontridder.

 

Diverse auteurs

cover 642 things to write about

642 things to write about (Chronicle Books)

Ideeën ploppen op in allerlei soorten en maten en hoeven niet noodzakelijk de jouwe zijn. Creatief omspringen met je eigen ideeën of die van anderen is de succesformule voor het starten van je eigen verhaal. Dit boek bevat 642 diverse schrijfoefeningen van 35 verschillende auteurs. Met deze grote variëteit wil de redacteur van dit boek bewijzen dat je over elk onderwerp kunt schrijven en elke invalshoek kunt gebruiken. Een no-nonsense werkboek met schrijfoefeningen om heerlijk van te smullen.

 

Diverse auteurs

cover de bliksem in je pen

De bliksem in je pen (Meulenhoff)

Wie een gedicht of een lied wil schrijven, heeft meer nodig dan inspiratie. Of het nu voor Sinterklaas is, voor een collega die afscheid neemt of voor een literair tijdschrift, dichten kun je leren. De bliksem in je pen is als een gereedschapskist waarin auteur Jos Versteegen je middelen aanreikt en die met leuke, aansprekende voorbeelden toelicht. In een mum van tijd slaat ook bij jou de bliksem in je pen.

 

Louis Stiller, Maaike Molhuysen

9045700964

 

Handboek voor schrijvers (Uitgeverij Augustus, Amsterdam) 

Het Handboek voor schrijvers is sinds 1996 een begrip. Het handboek is een must voor iedereen die zich bezighoudt met schrijven. Het biedt alle noodzakelijke informatie over het traject van de eerste letter op papier tot aan de uiteindelijke publicatie. Waarom dit boek? Omdat het meer dan ooit dé vraagbaak is voor iedereen die ‘meer met zijn schrijven wil doen’.

 

Ilja Leonard Pfeijffer

1001004011542456

 

Hoe word ik een beroemd schrijver? (De Arbeiderspers)

Bondige stukken over het schrijverschap samengebracht in een boek. Hoe is het om schrijver te zijn? Hoe schrijf je een bestseller? Een antwoord op deze en talrijke andere vragen vind je in dit boek, een verzameling columns uit NRC. Taboes en een vleugje satire worden af en toe niet geschuwd.

 

Diverse auteurs

9200000010424269

De schrijfbijbel (Ten Pages)

In De schrijfbijbel voeren de beste uitgeefredacteuren van Nederland je mee over de woeste golven van het schrijverschap. Deze redacteuren weten aan welke schrijfregels jij je moet houden én welke je overboord mag gooien. Ze leren je in De schrijfbijbel de kneepjes van het vak: hoe zet je een geloofwaardig personage neer? Hoe zorg je voor een verrassende plot?

Deze Nederlandse redacteuren werden met zorg geselecteerd: de ene ontdekte de Vijftig tinten-trilogie, anderen werkten samen met bestsellerauteurs als Connie Palmen, Carry Slee en Jill Mansell.

Joost Nijsen

ABC-van-de-literaire-uitgeverij

Het ABC van de literaire uitgeverij (Podium)

Het vak van literair uitgever is omgeven door mythen en mysteriën. Hoe scheid je bij ongevraagde manuscripten het kaf van het koren? Wat is het verband tussen e-books en kleur op snee? Hoe beïnvloed je de media? Wat betekent het als in een redactievergadering besloten wordt tot het fatale oordeel ‘pniof’ ?  Wat is de relatie tussen 007 en een scout? Uitgever Joost Nijsen schreef het even vermakelijke als leerrijke ‘ABC van de literaire uitgeverij’, dat verscheen ter gelegenheid van het vijftienjarig jubileum van Uitgeverij Podium.

 

James Wood

hoe fictie werkt

Hoe fictie werkt. Een onmisbaar boek voor wie graag leest of wil leren schrijven (Querido)

Hoe fictie werkt is een fonkelend en scherp boek over hoe romans en verhalen in elkaar zitten. Het gaat in op vertelperspectief, het juiste gebruik van details, hoe een personage wordt opgebouwd, dialogen, realisme en stijl. James Wood is vaste literair criticus van het befaamde Amerikaanse tijdschrift The New Yorker en hoogleraar literaire kritiek aan de Harvard University.

 

Renate Dorrestein

dorrestein-blokkade-2013

De blokkade (Podium)

Overmand door een gevoel van onmacht gooide Renate Dorrestein een halfjaar werk in de prullenmand. Ze licht haar uitgever in dat er geen nieuwe roman gaat komen en besluit haar writer’s block in de ogen te kijken. Een jaar lang wijdt ze zich aan niets anders. Ze ontdekt dat productieve beroemdheden als Hemingway, Nijhoff, Vonnegut, Rachmaninov en Da Vinci ook met creatieve blokkades kampten. Maar wat houdt een blokkade precies in? En belangrijker, hoe kom je ervan af? Ze gaat te rade bij collega-schrijvers, een hersenwetenschapper, een psycholoog en een filosoof. En ze schreef er uiteindelijk een boek over.

 

Louis Stiller (samenstelling)

Zelf schrijver worden’. 170 schrijftips (Augustus)

Schrijven is niet langer voorbehouden aan ‘echte’ schrijvers, betoogt Louis Stiller. Iedereen schrijft tegenwoordig. Gelukkige huisvrouwen net zo goed als kantoormensen. Voor ieder type schrijver heeft Louis Stiller tips verzameld die je schrijftechniek kunnen verbeteren en je schrijfplezier vergroten. Met de tips van een groot aantal schrijvers waaronder Jan Brokken, John Gardner, Lisa Kuitert, Jan Donkers, René Appel en Thomas Verbogt.

________________________________________________________________

Tips

Poëzieliefhebbers kunnen terecht in het documentatiecentrum van het Gentse Poëziecentrum.
Poëziecentrum, 09 225 22 25

Op Jeugdliteratuur.org vind je antwoorden op je vragen over kinder- en jeugdliteratuur.
Meer info: Stichting Lezen, 03 204 10 00

Jeugd en Poëzie is een cultuureducatieve organisatie die bij alle kinderen en jongeren poëzie wil laten ontkiemen, door middel van workshops en ateliers.
03 2349289