E-books

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. Daarbij kunnen zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo’s worden weergegeven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je de tekst zowel op je tablet, smartphone, e-reader, PC of Mac kunt lezen.

 

Maak je een boek, e-boek of app?

Audio-opnamevan gesprek met Ivo Victoria en Max Greyson

We lezen steeds meer digitaal. Hoe speel je als schrijfliefhebber in op deze trend? Hoe makkelijk is het om je boek in een epubformaat te gieten? En wat met filmpjes, voeg je die ook best toe? Katrijn Van Bouwel vroeg op de Schrijfdag 2013 twee specialisten uit. Auteur Ivo Victoria getuigt over zijn roman Gelukkig zijn we machteloos die verkrijgbaar is als e-book en als app. Ook Max Greyson experimenteert met digitaal uitgeven en deelt zijn ervaring. Beluister het gesprek:

 

 

 

Heb je plannen om zelf een e-book te maken?

Het is relatief eenvoudig om zelf een e-book te produceren. Davy Hanegreefs, innovatiemanager bij Boek.be, legde in 2011 tijdens de Schrijfdag uit hoe je van je worddocument een e-book maakt en wat een e-book precies is. Download gratis de PDF Je eigen e-boek maken

Als je zelf een e-book wil publiceren, check dan zeker: iBooks Author en Smashwords. Ook de site Boekboek.com biedt de mogelijkheid om je eigen e-book op de markt te brengen.

Let wel, je moet – net als bij uitgeven in eigen beheer – zelf de redactie en correcties doen of regelen; zelf promotie voeren.