Het geheim van fantasy

Fantasy is een van de meest bloeiende literaire genres van het moment. Het succes van saga’s als ‘Songs of ice and fire’ en de afgeleide TV-serie ‘Game of Thrones’, draagt daar zeker toe bij.

Auteurs Guido Eekhaut, Bavo Dhooge en An Janssens schrijven fantasy en schetsen in hun romans een alternatieve fantastische wereld.  Hoe pakken zij dat aan? Op de Boekenbeurs 2014 vertelden deze auteurs uitvoerig over hun schrijftraject, hun eerste contacten met een uitgever en de relatie met hun lezerspubliekDirk Leyman, recensent en schrijfconsulent bij Creatief Schrijven vzw,  modereerde.

 

  • Guido Eekhaut is schrijver van fantastische en speculatieve fictie, en van thrillers. Zijn romans en verhalen werden meermalen genomineerd (Gouden Strop, Diamanten Kogel) en bekroond (Hercule Poirotprijs, Prijs van de stad Brussel).
  • Bavo Dhooge schreef al meer dan 80 boeken. Onlangs verscheen zijn eerste fantasy-roman Styx, die prompt ook in Amerika werd uitgegeven.
  • An Janssens won in 2013 met haar verhaal Drakenkoningin de Luitingh Fantasy & MagicTales Schrijfwedstrijd. Drakentovenaar, is het vervolg op dat verhaal.

 

Beluister het panelgesprek ‘Het geheim van fantasy’:

 

Dossier fantasy

VERZIN, het magazine dat je aan het schrijven zet, wijdde in het laatste nummer van jaargang 9 een volledig dossier aan fantasy. Michiel Leen vroeg zich af waarom het genre nu plots zo’n succesverhaal is geworden, terwijl Rika Meulemans een blik van binnenuit werpt. Zij verdedigt het genre en spreekt van “een oeroud lijf in een hip jurkje”.

Sofie Rycken nam poolshoogte in de Belgische en Nederlandse fantasywereld. Hoe kom je als beginnende fantasy-auteur aan de bak? En bij welke uitgever kun je er terecht? Dit dossier demonstreert hoe fantasy tegemoet komt aan onze reis- en exploratiedrang én de verbeelding aan de macht laat.

VERZIN verschijnt 4 keer per jaar – 15 euro voor 4 nummers in een abonnement – 5 euro voor een los nummer. Abonneer je op www.verzin.be .

Foto: www.nerdchronicle.blogspot.be