Informatie voor schrijfdocenten

Ben je schrijfdocent? Geef je soms een cursus of workshop of wil je dat graag doen? Ga je als leerkracht al eens met schrijven aan de slag in de klas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ontdek hier ons aanbod.

 

 

 

 

 

 

Teachers Training Course 

De European Association of Creative Writing Programmes verenigt 28 spelers uit 16 verschillende Europese landen die actief zijn in het vakgebied ‘creatief schrijven’.  Jaarlijks organiseren zij een internationale training voor ervaren docenten.
Dit jaar strijkt de Teachers Training Course neer op het prachtige domein Alden Biesen. Van 7 tot en met 12 juli 2019 krijg je van Martino Gozzi (Italië), Jenny Tunedal (Zweden), Daniel Billiet (België) en de andere deelnemers heel wat inspiratie om je schrijfdocentschap een nieuw elan te geven.

De eerste twee ervaren docenten die zich via info@creatiefschrijven.be aanmelden, krijgen van ons meer dan 40% korting op de inschrijvingsprijs! 550 i.p.v. 950 euro.
Info over de cursus? Hier! Let op, inschrijven voor de cursus zelf doe je dan weer hier.

 

Nieuwsbrief en Facebookgroep Schrijfdocenten Vlaanderen

Creatief Schrijven vzw wil graag meer voor schrijfdocenten betekenen. Ben je docent of coach, dan zorg jij er immers voor dat er momenteel in Vlaanderen een divers schrijfaanbod is. En dat vinden wij bijzonder waardevol. Het uitwisselen van kennis en ervaring moedigen we ook graag aan. Wil je meer weten?

 

Inspiratiemomenten voor schrijfdocenten

Dit voorjaar starten we met inspirerende workshops die je bagage als schrijfdocent of taalleerkracht aanvullen. Uit het aanbod pluk je de sessies die interessant voor je zijn.  Ze staan garant voor een frisse dosis inspiratie waarmee je jouw cursisten of studenten nog meer begeestert.

Overzicht van de sessies:

Hoe bouw je een jaartraject op?  – Yella Arnouts –  24 september 2019 van 10 tot 13u – Bibliotheek Mechelen

Personage is plot – Ton Rozeman – 10 oktober 2019  van 10 tot 13u – Bibliotheek Mechelen

Schrijven op locatie: over schrijwandelingen, – weekends – Margriet van Bebber – 5 november  2019 van 10 tot 13u – Bibliotheek Mechelen

Van schrijfdocent naar schrijfcoach – Ruth Aerts – 5 december 2019 van 10 tot 13u – Bibliotheek Mechelen

Schrijf je in voor de vier sessies, dan krijg je een sessie van ons cadeau en betaal je 177 ipv 236 euro. Aarzel niet en  gun  jezelf deze boost voor je schrijfdocentschap.
Inschrijven 
voor de vier sessies doe je hier

 

Opleiding tot schrijfdocent en schrijfcoach

We stomen momenteel een nieuwe opleiding tot schrijfdocent en schrijfcoach klaar. Die start in het najaar van 2020. Interesse? Stuur een e-mail naar info@creatiefschrijven.be en we houden je op de hoogte. 

 

Europese conferentie voor schrijfdocenten – 2018

Samen met de European Association of Creative Writing Programmes organiseerde Creatief Schrijven op 14 en 15 september 2018 de internationale pedagogische conferentie over het vakgebied ‘creatief schrijven’.

Op het programma stonden workshops, lezingen en rondetafelgesprekken met een straffe buitenlandse delegatie. Dialoog en uitwisseling stonden centraal.

Heb je het gemist? Check deze pagina voor presentaties, filmpjes en sfeerbeelden. 

 

EACWP

European Association of Creative Writing Programmes verenigt 28 spelers uit 16 verschillende Europese landen die actief zijn in het vakgebied ‘creatief schrijven’. De associatie organiseert internationale evenementen, projecten en activiteiten en stimuleert uitwisseling van studenten en docenten en de verspreiding van informatie, ideeën en kennis in dit vakgebied. Creatief Schrijven vzw is lid van dit netwerk en zetelt in de raad van bestuur. 

Jaarlijks houdt EACWP een symposium voor haar leden. Om de twee jaar volgt hierop een internationale pedagogische conferentie voor een breder publiek, georganiseerd door één van de institutionele leden. 

unnamed


DENKDAG LIEFDE VOOR LEREN 2016

Op 1 oktober 2016 nodigden we schrijfdocenten, coaches en begeleiders uit om samen na te denken over ‘Liefde voor Leren‘.  Een dag vol dialoog, discussie en uitwisseling om zo de eerste stenen te leggen voor een nog beter schrijfaanbod in Vlaanderen.  Een van de deelnemers aan de denkdag schreef: “Een pluimpje voor iedereen: wat een openheid van geest, wat een positieve, constructieve mindset.” En dat beamen wij volmondig. We gaan verder aan de slag met het aangereikte materiaal en schrijven samen met de docenten graag verder aan dit verhaal.

 

In de voormiddag gaven we een beknopt overzicht van het diverse schrijfveld
(liefde-voor-leren – powerpoint) en gingen vervolgens in gesprek met elkaar.

Inclusiecoach Mickey Verbeeck reikte een aantal wetenschappelijke kaders aan zoals:

  • de zelf-determinatietheorie/motivatie – Deci en Ryan en Vansteenkiste: zno (pdf)
  • CSSC – De Corte: cssc-decorte (pdf)
  • reflective practioner – Schön en Ponte: reflective-practitioner (pdf)
  • Universal design of learning (UDL): udl-linken (pdf)

Die kaders vertaalden we naar onze eigen lespraktijk. Bekijk zeker de powerpointpresentatieleerconcepten-en-post-its (pdf), inclusief de post-its en de pluimpjes van de dag.

Meer sfeerbeelden vind je op onze Facebookpagina.

foto-denkdag

 

STUDIEDAG VOOR SCHRIJFDOCENTEN 2014

Creatief Schrijven vzw organiseert om de twee jaar een studiedag voor schrijfdocenten. In 2014 vond de studiedag plaats op 10 december in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier.

Bekijk het volledige programma (PDF, 783 kB) . O.m. Poetry Slam Poetry (met de Nederlandse rapper Typhoon), Veilig schrijven met kwetsbare groepen (met Dominique Willaert en Daniel Billiet) en De schrijfstudent als regisseur van z’n eigen ontwikkeling (met Tom Rozeman) kwamen aan bod.

 

Interview met Charles Ducal

Dichter des Vaderlands, Charles Ducal, leidde de dag in. Lees het integrale interview met Ducal (PDF, 44,7 kB) online. Op de studiedag verwees Ducal naar een schrijfproject in beroepsscholen in Wallonië. Je kunt zijn beschouwing over dit project lezen op www.canoncultuurcel.be.

 

Poëtische impressies van Akim A.J. Willems

Dichter en performer Akim A.J. Willems woonde de studiedag bij en noteerde zijn impressies. Ben je benieuwd wat hij te dichten had over het interview met Charles Ducal, Poetry Slam Poetry, Werve(le)nd schrijven en Slapende woorden wakker maken? Lees dan de teksten van Akim A.J. Willems (PDF, 79 kB) na.

_MG_9413

Het volledige fotoverslag vind je op Facebook.

 

STUDIEDAG VOOR SCHRIJFDOCENTEN 2012

Schrijfdocenten kregen op 28 september 2012 een dosis inspiratie om hun dagelijkse schrijfpraktijk te verrijken. De bekende acteur, schrijver en regisseur Josse De Pauw deelde zijn kennis (lees de Tekst van Josse De Pauw  in PDF) tijdens het openingsmoment.

Daarna stonden er boeiende workshops op het programma, zoals: Laat duizend genres bloeien met Nirav Christophe, Ideeënfabriek voor creatieve schrijfopdrachten met Leen van den Berg en Alert reageren in groepen met Ellen Dierckx. Docenten wisselden ideeën uit en ontdekten het uitgebreide aanbod schrijfboeken uit het documentatiecentrum van Creatief Schrijven vzw.

 

LESMAPPEN VOL SCHRIJFADVIES

Wil je samen met je leerlingen aan het schrijven gaan? Creatief Schrijven vzw publiceerde verschillende lesmappen vol schrijfadvies. Je vindt er concrete lestijden om een schrijfworkshop te geven op de middelbare school of om samen met je leerlingen een volledig schrijfparcours af te leggen. Taalcreativiteit verzekerd.

Lesmap Slam!

Lesmap Liefdesbrieven schrijven

De Brieven Brigade