Publicatiekansen

Is je tekst of manuscript klaar en wil je hem de wijde wereld insturen? Dan heb je een ruim aantal mogelijkheden om dat te doen.

 

Uitgeven in eigen beheer

Misschien vind je de stap naar de wereld van de uitgevers nog te ambitieus of is je werk slechts bestemd voor een beperkt publiek? Dan kun je een boek uitgeven in eigen beheer of via printing on demand.  Meer info vind je op www.creatiefschrijven.be/uitgevenineigenbeheer.

 

Posten op een website

Op een aantal websites kan je zelf gedichten, verhalen of essays plaatsen, waarna anderen je werk kunnen becommentariëren en beoordelen. Hier vind je een overzicht.

Publiceren in een literair tijdschrift of e-zine

Publicatie in een literair tijdschrift of e-zine was lange tijd de gedroomde opstap naar de uitgeverswereld. De magazines golden als kweekvijvers voor aanstormend talent en uitgevers hielden ze nauwlettend in de gaten. Maar intussen is het peloton literaire tijdschriften danig uitgedund en zijn de publicatiekansen voor jonge auteurs versmald. Nog steeds betekent publicatie evenwel een goed duwtje in de rug voor je naamsbekendheid en kan het je een eerste dosis prestige opleveren. En de kans dat je opgemerkt wordt, ook omdat je er rustig kunt groeien als auteur. Het is een testcase voor je talent.

Een redactie bepaalt of je werk al dan niet wordt gepubliceerd. Ieder tijdschrift legt daarbij zijn eigen klemtonen en hanteert zijn specifieke poëtica. Als je een kijkje neemt op hun website, zie je meteen wat we bedoelen. Sommige tijdschriften nemen ook essayistiek op van aanstormend talent. De belangrijkste Vlaamse literaire tijdschriften zijn: Deus ex Machina, DWB, Het liegend konijn, de Poëziekrant, en nY. In Nederland heb je Das Magazin, De Gids en De Revisor.

De populariteit van literaire e-zines stijgt. Enkele belangrijke zijn: Blanco Regel, Meander, De Gekooide Roos.

 

Publiceren bij een uitgeverij

Je manuscript opsturen naar een aantal willekeurige uitgeverijen is af te raden. Elke uitgeverij heeft immers een eigen fonds met welgekozen accenten. Je kan dus beter eerst onderzoeken bij welke uitgeverij je manuscript het meeste kans maakt, ook om na te gaan als je in het profiel past. Let wel: de kans dat een uitgeverij een ongepubliceerd manuscript zomaar uit de stapel vist, is relatief klein. Als je al andere publicaties op je naam hebt staan, is dat natuurlijk wel een pre, bijvoorbeeld wanneer je een schrijfwedstrijd hebt gewonnen of als je een verhaal kwijt kon in een literair tijdschrift.

Voor poëzie kun je terecht bij: Clavis, Lannoo, Manteau (WPG), Uitgeverij P, Uitgeverij Vrijdag of het Poëziecentrum.

De volgende uitgeverijen geven proza uit: Clavis, Uitgeverij Van Halewyck, HoutekietUitgeverij Vrijdag,  Uitgeverij Polis, De Bezige Bij , Artus of Lezen voor Iedereen.  Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds zitten onder de vleugels van WPG. Wil je een manuscript insturen naar één van deze drie uitgeverijen, dan is er slechts één WPG-adres.

Voor non-fictie kun je terecht bij EPO (03 239 68 74), het recent opgerichte Horizon en de nieuwe Uitgeverij Polis.

Lifestyle, design, kunst, fotografie en vormgeving vind je bij Luster en Lannoo, maar ook bij WPG.

Voor kinder- en jeugdboeken wend je je best tot: Averbode, Bakermat, Ballon Media, Clavis, Houtekiet, LannooUitgeverij Vrijdag of De Eenhoorn. Standaard Jeugd, Manteau en Davidsfonds zitten onder de vleugels van WPG. Wil je een manuscript insturen naar één van deze drie uitgeverijen, dan is er slechts één WPG-adres.