Rianne Acda (1)

Rianne Acda is docente bij Creatief Schrijven vzw en lid van het schrijfdocentencollectief Schrijven en Schrappen. Ze geeft bij Creatief Schrijven vzw o.m. de cursus autobio ‘Het leest als een roman’. Schrijf je autobiografische verhalen? Rianne somt voor jou 3 schrijftips op.

 

Schrijftip 1  – Hoe schep je een beeld van voorbije tijd?

Je schrijft je autobiografische verhalen vanuit je eigen herinneringen. Vind je het belangrijk of die herinneringen overeen komen met de feiten, dan is enig onderzoek op zijn plaats. Je spreekt met betrokken en je duikt in archieven. Om je goed in te leven in een andere tijd en in een andere omgeving is het van belang je te documenteren. Je raadpleegt (foto)boeken, je bekijkt filmfragmenten uit de periode of de omgeving waarin je verhaal zich afspeelt. De beschrijvingen van de kleding, kapsels, het straatbeeld, de inrichting van de huizen, zijn essentiële elementen om de lezer mee nemen in je verhaal.

 

Schrijftip 2 – Hoe breng je je personage tot leven?

Je schrijft over je verleden. De personen die in je verhaal voorkomen heb je  gekend. Voor de lezer ligt dat anders. Hoe breng je je personages ook voor de lezer tot leven? Maak een lijst van eigenschappen, uiterlijke kenmerken, voorkeuren voor muziek, politiek, voedsel. Wat zijn zijn/haar ambities, dromen, angsten. Wat is zijn/haar rol in je verhaal? Maak een dossier van je personage. Elementen daaruit gebruik je om het personage tot leven te brengen.

 

Schrijftip 3 – Bekijk het eens van een andere kant

De meeste autobiografische verhalen zijn geschreven vanuit de ik-persoon. Beschrijf een gebeurtenis uit het verleden vanuit jezelf. Kies nu een persoon die ook een rol speelt in die herinnering. Beschrijf de gebeurtenis vanuit die ander. Je duikt in het personage en je schrijft over de herinnering in de ik-vorm. Die ander verschilt in taalgebruik, in emotie en temperament, hij ervaart de gebeurtenis wellicht anders dan jij. Soms ga je daardoor anders naar een gebeurtenis uit het verleden kijken.