Artistiek tijdschrift Ambrozijn

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn verschijnt sinds mei 1980 en wordt uitgegeven door Edgard Storme, stichtend voorzitter-beheerder van de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w., Sint-Jacobsstraat 75, B-8900 Ieper en is bij de Koninklijke Bibliotheek geregistreerd onder het nummer BD33588.

In 1988 verkregen de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. én het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn van de Provincie West-Vlaanderen de officiële erkenning als initiatieven ter bevordering van de letterkunde en de taalzorg in West-Vlaanderen.

In 2002 kreeg de Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. de Trofee voor Cultuurverdienste van de Stedelijke Cultuurraad Ieper.

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn is een algemeen cultureel en artistiek tijdschrift dat zoveel mogelijk alle facetten van kunst en cultuur aan bod wil laten komen en uitdragen. Bovendien is het een tijdschrift met een open ingesteldheid t.o.v. de culturele en artistieke tendensen in onze maatschappij. Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn getuigt van een grote tolerantie t.o.v. de vigerende ideologische en filosofische strekkingen in onze samenleving. Een overduidelijk voorbeeld hiervan is de publicatie van het extra millenniumnummer met daarin de door de “Internationale Millenniumwedstrijd voor Essay 2000” bekroonde essays dat in november 2000 gratis aan alle abonnees aangeboden werd.

In 2013 verschijnt de 31ste jaargang van het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn.

  • Opmerkingen/voorwaarden: Literaire inzendingen "Ambrozijn - een huis om in te wonen" Beste lezers en vooral beste schrijvers, Vanaf de 20ste jaargang start Ambrozijn de rubriek "literaire inzendingen". Het tijdschrift wordt zo tot een grote woning waarin iedereen die het geschreven woord genegen is onderdak kan vinden met zijn geesteskinderen. De meubeltjes van deze woning zijn uw verhalen en gedichten. Met z'n allen bepaalt u dus de inhoud van deze woning. Natuurlijk geldt er een huisreglement : alle bezoekers moeten zich welkom voelen in onze woning. De lezer moet immers geboeid raken door uw gedicht of verhaal, hij hoeft slechts mee te stappen in woorden die zich rangschikken tot zinnen. Een goede raad om de auteurs te helpen, komt van wijlen Godfried Bomans die zei dat 'schrijven schrappen is'. Schrijven is inderdaad met een boom starten en vaak slechts een lucifer overhouden. Laat u vooral niet afschrikken wanneer uw tekst of gedicht niet opgenomen wordt. Het schrijven is immers al een overwinning op zich en oefening baart kunst. Iedere inzending wordt beantwoord met opgave van de reden waarom we een tekst niet publiceren. Maar wij zijn er ons van bewust dat ook ons oordeel niet alleenzaligmakend is. Iedere mening, hoe bescheiden ook, is immers subjectief. Het belangrijkste van schrijven ligt voorbij de woorden. Het lege blad blijft voor uitdaging zorgen. Schrijven moet vooral geen functie hebben. Het is gewoon de vader der gevoelens en de moeder van de droom als klanken toevertrouwen aan het instrument alfabet. Zoals over liefde en geluk al duizenden definities werden geschreven, zo onuitputtelijk is het vastleggen van de basisfunctie van schrijven. Voor mij is de omschrijving over poëzie, van de Nederlandse auteur Rien Vroegindewey nog steeds de mooiste :
    Poëzie is voor mij het verhaal dat men mij vroeger vertelde van een man die op zijn zolder een vliegtuig van beton gebouwd had en trots tegen iedereen zei dat het wel kon vliegen maar niet door het dakraam kon.
    U kunt mij bereiken op het zolderkamertje van Ambrozijn : Marc Bungeneers, Klein Heiken 42, B-2180 Ekeren ; e-mailadres : marc.bungeneers@ambrozijn-vzw.be  
  • Website: www.ambrozijn-vzw.be/nieuwe_website/pages/tijdschrift_inleiding.php