Toneelteksten: 3 modules

Zin om je intensief in toneelteksten onder te dompelen? Dit theatertraject is de gesneden koek die je zoekt! De eerste module doopten we Monologen en dialogen. Daarna is het de beurt aan Van scène naar scène. En eindigen doen we met Van inspiratie naar toneeltekst. Je kunt je meteen voor de drie cursussen inschrijven, maar je mag net zo goed voor een of twee modules kiezen.

 

 

Monologen en dialogen

De klassieke schrijver Apuleius schreef in de tweede eeuw de mythe ‘Eros en Psyche’. Het oude liefdesverhaal is nog altijd actueel. De mythe werk je uit in een hedendaagse, speelbare tekst door personages, archetypen, thema’s en verhaalstructuren te bestuderen en mogelijk later in een voorstelling te verwerken. Ook leer je wat drama en postdrama is en komt de rol van de verschillende actoren in drama aan bod. Waar je je nog aan mag verwachten: een kennismaking met schrijfstrategieën, een antwoord op de vraag hoe je een adaptatie maakt en een zoektocht naar je eigen theatrale stem.

Deze cursus is de eerste module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.

Daan Pleumeekers is dramaturg, toneelschrijver en docent creatief schrijven, drama en proza. 

Docent | Daan Pleumeekers
Tijdstip | dinsdagavonden 5, 12, 19 en 26 november en 3 december, van 19 tot 22u

 

 

Van scène naar scène

Vlotte dialogen uit je pen toveren en een doordachte verhaalstructuur opzetten, dat moet je als toneelschrijver kunnen. In deze cursus brainstorm je tot je een verhaal beet hebt waarmee je aan de slag wilt gaan. Dat kan bijvoorbeeld een bewerking van een roman, een adaptatie van een film of een eigen idee zijn. Dan denk je na over hoe het verhaal zich ontwikkelt en deelt het op in scènes. De drie belangrijkste scènes gebruik je om te oefenen in het schrijven van dialogen. Op elke stap die je zet, krijg je feedback. Aan het eind zou je in staat moeten zijn om alle scènes eigenhandig tot een boeiend toneelstuk uit te werken.

Deze cursus is de tweede module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.

Kirsten Mariën studeerde drama aan het KASK in Gent en werkt als actrice, theatermaakster en theaterauteur bij diverse gezelschappen. Bij Compagnie Tartaren staat ze in voor de dramaturgie en de externe communicatie. 

Docent | Kirsten Mariën
Tijdstip | zaterdagochtenden 8, 15 en 22 februari en 7 en 14 maart van 10 tot 13u

 

 

Van inspiratie naar toneeltekst

Literaire teksten zijn vaak het uitgangspunt van een theatervoorstelling. Wie voor theater wil schrijven, kan dan ook best een kei zijn in de knepen van adaptatie. Je krijgt de nodige technieken aangereikt om een brontekst in een dramatische tekst te vertalen. Als aanzet analyseren we een verhaal en onderzoeken we hoe je het thema daarvan met treffende scènes op de planken kunt zetten. We bekijken ook filmfragmenten van adaptaties en bespreken de consequenties van de gemaakte keuzes. Onder begeleiding maak je een zelfgekozen bewerking van een kort verhaal, een roman of een eigen idee dat spontaan is ontstaan. 

Deze cursus is de derde module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.

Nicole Persy is actrice, radiostem en leerkracht toneel en drama. Ook is ze schrijfdocent aan het Stedelijk Conservatorium in Mechelen

Docent | Nicole Persy
Tijdstip | zaterdagochtenden 25 april en 2, 9, 16 en 23 mei, van 10 tot 13u

PLAATS:
Alle sessies vinden plaats in Mechelen.
Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat z.n.
2800 Mechelen

PRIJS:
€ 95 per sessie

Schrijf je in voor alle sessies. 

knop alle sessies

KORTING:
15% korting voor leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart).
15% korting voor jongeren (-26 jaar).
15% korting voor leden van De Literaire Loge.

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze algemene inschrijvingsvoorwaarden en onze privacyverklaring.