Vrijdag 26 april 2024 - Bib Erpe-Mere - Oost-Vlaanderen

Een boekenoase te midden het groen

Gul met plezier. Die drie woorden vatten de essentie samen van de bibliotheek te Erpe-Mere. De bibliotheek is gelegen in het hart van het groene domein Steenberg. Vorige eeuw werd er zand ontgonnen voor de aanleg van de nabijgelegen autosnelweg E40. De put die hierdoor ontstond werd een idyllische visvijver. En sinds de jaren negentig zijn het gemeentehuis, de gemeentelijke sporthal en de bibliotheek hierrond gebouwd. In 2020 kwam daar nog het Cultuurhuis EMotia bij. 

De bibliotheek ligt pal in het midden. Uiteraard. Boeken vormen het hart van elke mooie gemeenschap. Het prettig gestoorde bibteam bestaat uit zeven gepassioneerde zielen. Naast een gedeelde passie voor boeken, koesteren ze elk hun eigen passie. Deze mix vertaalt zich in een rijke, diverse collectie en een waaier aan activiteiten.

Het IT-brein van het team is Marijke. Zij begrijpt alle computers. Mogelijk ligt haar verslaving aan straffe non-fictie hier mee aan de basis. Marijke deelt een passie met bibliotheekmedewerker Gunther: heavy metal. Dit vertaalt zich in geanimeerde gesprekken over muziek én in een uitstekende collectie muziekboeken. En dankzij medewerker Dirk is er een forse kennis over films in huis. Uit dat huis zie je vooral op woensdag en zaterdag horden mensen buiten waggelen met armen en zakken vol boeken, dvd’s én speelgoed. Van gezelschapsspelletjes tot enorme poppenhuizen. Daar zijn ex-leerkrachten en fulltime speelvogels Veerle en Natasja verantwoordelijk voor. Ze doen niets liever dan zich verkleden, voorlezen en zoektochten uitdokteren die hun kinderhart (en het hart van alle kinderklanten) sneller doen slaan. Even speels maar veeleer met letters is de schrijvende vogel van het team. Zij luistert (soms) naar de naam Els en probeert iedereen aan te steken met haar liefde voor poëzie, theater en honden. En tenslotte is er de bibliothecaris, ook zij luistert (soms) naar de naam ‘Els’. Zij zorgt ervoor dat de neuzen van al dit jong (en iets ouder) geweld in dezelfde richting staan.

Deze bonte bende zet 365 dagen per jaar hun vrolijkste en meest dienstbare beentje voor om de klanten naar de beste boeken, strafste spelletjes en boeiendste activiteiten te loodsen. Want wij houden van leven in huis. Dus trakteren we geregeld op lezingen, workshops, voorleessessies, leesgroepavonden of een jaarlijkse verwendag die ruikt (en smaakt) naar versgebakken wafels. Dat we in 2024 de Oost-Vlaamse thuis zijn van MIDDERNACHTSCHRIJVEN IN DE BIB, doet ons stralen te midden onze boeken en bomen. Het wordt een onvergetelijke nacht, gul met plezier. 

 

Met auteurs K.T. Sterling en Emmelie Arents

K.T. Sterling vluchtte als kind graag weg in de fantasiewereld van boeken, tot ze op haar negentiende zelf de pen in de hand nam en begon te schrijven aan een steampunk/victorian high fantasy reeks. Zelfs na haar studie criminologische wetenschappen aan de universiteit van Gent en tijdens haar vele jobs bleef ze schrijven. Ze houdt ervan fantasy te verweven in al haar verhalen. Ze debuteerde met ‘Meermintranen’ in 2020. Daarna schreef ze het eerste deel in de novellereeks ‘Dochters van de Fae: Het Lot van de Roos’ in 2022. ‘De Leerling van de Heks’ is het vervolg.

Emmelie Arents is zangeres en pianiste. Ze treedt regelmatig op met haar band Solitude Within. Ze woont in België met haar echtgenoot en kat. Haar vijfde boek, ‘De Geest van Versailles’, verscheen in oktober 2023. Voor haar boeken ‘De Woestijndief’ en ‘Amarant’ werd ze genomineerd voor De Jonge Jury.

foto's van auteurs Emmelie Arents en K.T. Sterling en foto van bib Erpe-Mere

 

>> Terug naar de algemene uitleg

MIDDERNACHTSCHRIJVEN IN DE BIB is een initiatief van Creatief Schrijven, in samenwerking met Hamley Books.