Cursussen

Hieronder vind je alle schrijfcursussen in Vlaanderen, Brussel en online, georganiseerd door verschillende spelers. Ons aanbod herken je aan het logo 'Creatief Schrijven'.

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Stad in oorlog - middelbaar onderwijs

Poëzieworkshop op aanvraag De Tweede Wereldoorlog is voor veel jongeren een 'ver-van-mijn-bedshow'; een verplicht stukje geschiedenis dat ze vanbuiten moeten leren.  Daar brengt dichter Cleo Klapholz, één van de Antwerpse stadsdichters, samen met Creatief Schrijven Jong en het MAS graag verandering in. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
25 apr. 2024 - 15 jun. 2025

Schrijven: no more excuses!

Je schrijft proza, in welke vorm dan ook. En je doet dat met oneindig veel plezier. Maar thuis komt het er niet altijd van

Groepscursus Proza Essay Kort verhaal Online Meerdere dagen
29 mei - 26 jun. 2024

Tweedaagse helend schrijven

Tijdens de tweedaagse duik je 'vollenbak' in het helend schrijven. Ik laat je kennismaken met verschillende schrijfmethodieken, zoals de briefvorm, proprioceptive writing, puntlijnmeditatie, flowschrijven en het antroposofische autobiografisch schrijven.   Daarnaast distilleer je de essentie van wat je hebt geschreven in een creatieve, maar toegankelijke dichtvorm. Denk aan een haiku, elfje of rondeel (geen nood: ik leg je dat met plezier stap voor stap uit!).   Die gedichten of andere fragmenten delen we met elkaar. Dat is nooit verplicht, maar weet dat luidop uitspreken van wat je hebt geschreven krachtig is. Mogelijks nòg krachtiger dan het opschrijven. Weet dat de andere deelnemers proberen te luisteren met hun hart en geen feedback geven op wat je voorleest.   Weet ook dat alles er mag zijn. Al-les. En dat meen ik. Dat delen is trouwen erg bijzonder, want heel vaak herkennen mensen zich in de verhalen van de ander en dat doet deugd, omdat we vaak denken de enige te zijn met een bepaald gevoel, idee of iets dat we meemaakten. Het is écht ongelofelijk verbindend.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
1 - 2 jun. 2024

Plot en plotwendingen

Wil je graag een straffe plot voor een boek of kortverhaal? Liefst zo één met verrassende wendingen die je lezer goed bij de les houdt én tegelijkertijd – als het uitkomt - op het verkeerde been zet? Dan gaat auteur Tine Bergen graag met je aan de slag.

Groepscursus Proza Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
1 - 22 jun. 2024
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Persoonlijke schrijfcoaching

We begeleiden jouw schrijfproces van A tot Z

Coaching Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Meerdere dagen
1 jun. 2024 - 30 jun. 2025

Het Mystiek Actie Front MAF!

Mediteren met stiftgedichten... en omgekeerd: blackout poetry gebruiken als inspiratiebron voor gedichten en verhalen. Spiritualiteit, het is een beladen woord. Wij benaderen het op een speelse, lichte toon in het kader van een creatief artistiek proces... want wij zijn MAF! 

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Online Lange opleidingen
1 jun. 2024 - 31 mei 2025

Schrijvend Verbinden - Individueel traject

Een schrijftraject van 4 sessies waarin we op zoek gaan naar wie je bent, wat je verlangt en de verbinding met jezelf, jouw omgeving en de ander (her)ontdekken.  Dit traject kan eender wanneer worden opgestart.  Sessies kunnen online of offline doorgaan, op in overleg afgesproken momenten en locaties.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Op aanvraag Meerdere dagen
1 jun. - 1 sep. 2024

Shut Up & Write Gent #11

Alle schrijvers, ongeacht genre of ervaring, die wel eens hunkeren naar gezelschap van mede-lotgenoten of een duwtje nodig hebben om (verder) te schrijven aan hun roman, script, gedicht of liefdesbrief: welkom bij Shut up & Write Gent! Word lid van de Shut Up & Write Gent Schrijvers-groep op Facebook om in contact te komen met je schrijfcollega's in Gent en aan te melden voor schrijfevents.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
2 jun. 2024

Shut Up & Write

In stilte schrijven we met z'n allen, maar toch apart: een moment van gedeelde concentratie. Na afloop praten we na. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen
5 jun. - 4 dec. 2024

Ontdek je schrijftalent in RANST

WORKSHOP Ontdek je schrijftalent!8 juni van 9.30 t/m 11.30 Bibliotheek Ranst, Gasthuisstraat 17, 2520 Ranst  In deze workshop met Peter Mangelschots maak je op een laagdrempelige manier kennis met de opleidingen poëzie, proza, dramateksten en literaire non-fictie van de Podiumacademie Lier.Verhalen vertellen, gedichten schrijven, dialogen opbouwen, dat kun je allemaal leren aan de Podiumacademie Lier. Ontdek in deze workshop of het iets voor jou is. Ervaring is niet nodig, veel schrijfgoesting wel. Schrijf je snel in! Inschrijven: ranst.bibliotheek.beInfo: schrijven@podiumacademielier.be

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Antwerpen 1 dag(deel)
8 jun. 2024

Shut up and write Brugge

Of je nu een toneelstuk, gedicht, je eerste (of twintigste) roman of een brief wil schrijven, Shut Up & Write geeft je een duw in de rug! Want zien schrijven doet schrijven en samen is gezelliger dan alleen!

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel)
11 - 30 jun. 2024

Schrijven en vertellen

Schrijf je graag en vloeien de beelden als verhalen uit je pen? Ben je benieuwd hoe die verhalen klinken wanneer je ze vertelt voor luisterende oren? Neem deel aan 'Schrijven en vertellen'. Hoe de woorden weer beelden worden in contact met een levend publiek? Of vertel je graag en vorm je beelden tot schilderijen in de hoofden van je luisteraars? Ben je benieuwd hoe je die beelden kan vangen op papier, zodat je aan de slag kan met zelfgeschreven materiaal? In deze workshop word je een weekend ondergedompeld in twee werelden. Onder begeleiding van een schrijfdocent ga je inspirerende teksten neerpennen. Een professionele verteller is je gids om die teksten tot leven te wekken en ze te vertellen voor een publiek.   Schrijf in op de website van OPENDOEK.

Groepscursus Proza Poëzie Text on stage Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
15 - 16 jun. 2024

Helend schrijven: workshop 21 juni

WAT? Lente wordt zomer. We duiken een nieuw seizoen in. Maar niet zonder eerst even te hebben teruggekeken al schrijvend op de voorbije maanden en weken. Wat bracht het voorbije seizoen je? Wat leefde er in jou? Wat kwam er aan de oppervlakte? Het is een dag om op adem te komen. Om te zijn. Om te voelen. Een dag helemaal voor jezelf. We gaan aan de 'schrijfslag' aan de hand van verschillende schrijfmethodieken. Maar ook meditatie komt aan bod en ik deel graag ook een inspirerend gedicht of verhaal.    Ik laat je 🪄met verschillende schrijfmethodieken kennismaken 🪄de kracht van het delen ervaren (al ben je daar niet toe verplicht; je mag gerust een hele dag zwijgen!) 🪄gedichten creëren op basis van wat je hebt neergepend (het helpt je om de essentie te pakken te krijgen) 🪄voelen wat stilte met je doet en het samen schrijven met anderen zonder je veilige schrijfcocon te moeten verlaten 🪄genieten van de schrijfexploten van anderen    Ik geef gevarieerde schrijfopdrachten: 💛puntlijnmeditatie van Joey Brown 💛intuïtief schrijven Sarah Muiderman​💛autobiografisch schrijven met perspectiefwisseling 💛tot de essentie komen via een gedicht 💛sprintjes schrijven​💛proprioceptive writing 💛...   WAT ZEGGEN DEELNEMERS? 🎈"Ik wil je bedanken voor jouw inzet, voorbereiding, aanpak en sereniteit waarmee je telkens weer zo'n workshopdag aanpakt en tot een goed einde brengt en die zelfs met jouw ervaring zeker geen vanzelfsprekendheid is. Het voelt telkens weer aan als een beetje thuiskomen: mensen die proberen dezelfde waarden in het leven te vinden en te delen in een zeer intieme en tegelijkertijd open sfeer. Dit mogen ervaren onder jouw leiding brengt telkens weer rust vreugde en ook opluchting. Ik kom zeker in de toekomst nog terug, een beetje afhankelijk van tijdstip en mogelijkheden." (Jo R.) 🎈"Ik werd aangenaam verrast door de ontvangst, de inhoud en de variatie aan werkvormen. Het is echt diepschrijven." (Lieve M. - coach) 🎈"Je leeft je je creatief met taal uit in een veilig en rustig kader waarin aandacht is voor ieders gevoelens." (Ann D.W.) 🎈"Knap hoe je in zes uur zoveel oefeningen met zoveel diepgang gedaan krijgt." (Veerle D.)De workshop in enkele woorden: verrassend, liefdevol, oprecht, onderbouwd, verbindend, leerzaam en to the point." (France D.) 🎈In een workshop helend schrijven kan ik echt thuiskomen bij mezelf." (Ruth W. - na twee workshops)) 🎈"​Je duikt in je gevoel en staat stil bij jezelf." (Ann D.) 🎈"Je slaagt er telkens in een heel veilige sfeer te creëren. Je bent aanwezig, maar laat nog veel ruimte voor elk van ons." (Daniëlla V.G.) 🎈"Helend schrijven in één zin: jezelf en de ander al schrijvend ontdekken." (Lieve Mornie -coach) 🎈"Het is nog maar eens bewezen dat schrijven zeer verhelderend werkt." (Daniëlla V.G. - na 1 weekend en drie workshops)

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
21 jun. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 7

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse schrijfworkshop geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
22 jun. 2024

Shut Up & Write Gent #12

Alle schrijvers, ongeacht genre of ervaring, die wel eens hunkeren naar gezelschap van mede-lotgenoten of een duwtje nodig hebben om (verder) te schrijven aan hun roman, script, gedicht of liefdesbrief: welkom bij Shut up & Write Gent! Word lid van de Shut Up & Write Gent Schrijvers-groep op Facebook om in contact te komen met je schrijfcollega's in Gent en aan te melden voor schrijfevents.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
27 jun. 2024

Moorden met woorden

Literair criticus John Vervoort is een kenner van het misdaadgenre en geeft je tijdens deze workshop concrete tips over hoe je een spannend verhaal opbouwt en wat je beter niet doet. Hij legt je het begin van een plot voor waar je dan een vervolg op bedenkt.  

Groepscursus Proza Scenario Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 jun. 2024

Schrijven bij kunst: Latem

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
30 jun. 2024

Puur Schrijven in je kot

Wil je leren hoe je meer flow en creativiteit kan ervaren? Verlang je naar een gouden randje aan je dagen? 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
30 jun. - 31 dec. 2024

Schrijven zonder emoji’s: een handleiding

Als je al de emoties zou opschrijven die je op één dag doormaakt, dan zou je een behoorlijk lang lijstje krijgen ... In deze schrijfworkshop van twee dagen houden we het bij zes basisemoties!

Groepscursus Proza Toneelteksten Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
1 - 2 jul. 2024

Structuur en verhaallijn voor schrijvers

Wat hebben Jane Austen, Tolkien, Disney en Stars Wars met elkaar gemeen? Ze maken – net zoals bijna alle werken in westerse fictie – gebruik van dezelfde onderliggende verhaalstructuur.

Groepscursus Proza Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
1 jul. 2024

VAKANTIEKAMP: Superhelden en Superschurken

Hoe herken je een superheld? Wat is de perfecte schuilnaam? Cape of geen cape? Met pen en papier gaan we vijf dagen samen op reis. We verkennen de wondere wereld van de superhelden en de duistere schuilplaatsen van de schurken. Je vindt geheime info en ontdekt waarom echte superhelden nooit spruitjes mogen eten en echte superschurken zich niet mogen wassen. We creëren onze eigen helden en schurken en maken samen een stripverhaal. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders, broers en zussen uit om te komen luisteren naar ons verhaal. Inspiratiebron voor dit kamp is het boek Superhelden lusten geen spruitjes van Benjamin Lacombe. Wil je meer dan 1 kind inschrijven?Gebruik dan dit formulier en schrijf het inschrijvingsgeld over.  Eén kind inschrijven doe je via de gele knop 'inschrijven' op deze pagina. Je betaalt online. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
1 - 5 jul. 2024

Zelf je podcast maken

Een scenario schrijven, een professionele opname maken... en verspreiden via Spotify & Co.? Je leert het allemaal, stap voor stap!

Coaching Proza Scenario Non-fictie Online Lange opleidingen
1 jul. - 31 aug. 2024

Publiceer je werk in Printing On Demand of als ebook

Van manuscript... tot paperback of ebook!

Coaching Proza Poëzie Non-fictie Online Lange opleidingen
1 jul. - 31 aug. 2024

Spannende verhalen schrijven

Online privé schrijfcoaching op jouw maat!

Coaching Proza Scenario Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen
1 jul. - 31 aug. 2024

[door u gekozen] Spelen met taal

Door u gekozen?! Jazeker. Enfin, misschien niet door u specifiek, maar deze cursus kwam wel als winnaar uit de bus toen we jullie bij het samenstellen van de zomerprogrammatie lieten kiezen tussen verschillende opties. Volgende keer meestemmen? Volg ons op insta!

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
1 jul. 2024

Dialogen schrijven

Geen enkele tool in je schrijverstoolbox biedt zo veel mogelijkheden voor je verhaal als een dialoog tussen je personages. Sfeer, drama, spanning, conflict: een goed geschreven dialoog heeft het allemaal en kan een wervelwind door je tekst zijn.

Groepscursus Proza Toneelteksten Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
2 jul. 2024

De boekenclub: summer edition

Lezen doe je dan wel op je eentje, maar samen kunnen napraten over wat je las is minstens even leuk. Kom daarom deze zomer naar onze pop-up boekenclub!

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
2 jul. 2024

Literaire kroegentocht

Heb jij als schrijver soms last van een laag inspiratiepeil? Kom met ons mee op literaire kroegentocht! Schrijven in cafés: het bracht al vele schrijvers inspiratie uit een onverwachte hoek. Van een zin die je opvangt tot mensen die je observeert: het levert je altijd materiaal op voor je schrijfsels.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
3 - 4 jul. 2024

Dialogen schrijven

Geen enkele tool in de schrijverstoolbox biedt zo veel mogelijkheden voor je verhaal als een dialoog tussen je personages.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Toneelteksten Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
4 jul. 2024

Proeven van gedichten schrijven

Je schrijft je gedachten af en toe neer? Je voelt poëtische kiempjes zitten in je schrijfsels en wil die graag verder onderzoeken? In deze workshop leer je via fijne oefeningen en inspirerende voorbeelden om poëzie te schrijven die iets teweegbrengt bij anderen: een glimlach, ontroering, verrassing, verwondering ...

Groepscursus Poëzie Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
4 - 5 jul. 2024

Visuele poëzie

Als je zoekt naar een manier om je heel gericht uit te drukken, dan gebeurt het weleens dat de alledaagse woorden en grammatica tekort schieten. Gelukkig is er dan de poëzie, waarin heel wat taalkundige regels overboord worden gegooid om een boodschap beter over te brengen. 

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant 1 dag(deel)
5 jul. 2024

Schrijven en wandelen naar je-zelf (weekend)

Dit weekend geeft jou een adempauze, een moment om stil te staan en te benoemen wat jij belangrijk vindt. We wandelen met een schrijfboekje op zak en op mooie plekken neem je de tijd om te schrijven en te reflecteren over jouw pad.  

Groepscursus Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant Meerdere dagen
5 - 7 jul. 2024

VAKANTIEKAMP: Eureka, ik héb het!

Van Leonardo Da Vinci naar Marie Curie tot Mark Rober. We ontdekken de belangrijkste en gekste creaties van uitvinders over de hele wereld. De uitvinding van elektriciteit, cool! Een glitterbom die ook stinkt? Nog cooler! Ja, ook jij wordt uitvinder! We gaan aan de slag met taal en onze pen. Met de wijsheid van onze genieuze voorgangers bouwen we samen vijf dagen aan een uitvinding die de wereld zal veranderen. Aan het einde van dit atelier verbazen we ouders en familie met onze eigen gloednieuwe creatie.    Wil je meer dan 1 kind inschrijven?Gebruik dan dit formulier en schrijf het inschrijvingsgeld over.  Eén kind inschrijven doe je via de gele knop 'inschrijven' op deze pagina. Je betaalt online. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
8 - 12 jul. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 8

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Verbindend Schrijven maar kan ook als losse workhopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
14 jul. 2024

Schrijfweek deluxe in Wange: tijd, feedback en inspiratie

Tijd, feedback en inspiratie. Alledrie zijn ze cruciaal om verder te kunnen met je schrijfproject, maar in het dagelijkse leven zijn ongestoorde schrijfmomenten bijzonder schaars. Tijdens deze schrijfweek krijg je ze echter in overvloed van ons, vijf dagen lang!

Groepscursus Proza Flitsverhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
15 - 19 jul. 2024

Schrijven met al je zintuigen in Zuid-Frankrijk

Wat als onze zintuigen konden schrijven? Of: wat gebeurt er wanneer we zintuiglijke waarnemingen als vertrekpunt nemen voor onze teksten? 

Groepscursus Proza Fantasy Buitenland Meerdere dagen
21 - 28 jul. 2024

Retreat helend schrijven - Leven vanuit je hart

Vijf dagen me-time. Vijf dagen tijd om stil te vallen. Om dicht bij je essentie te komen, geholpen door een prachtlocatie middenin de natuur.  Om makkelijker in je lijf en bij je gevoel te komen, geeft Inge Prins van Drops of awakening elke ochtend een sessie met zachte rek- en strekhoudingen en/of adem- en bewustzijnsoefeningen. De focus van de retreat ligt op het helend schrijven. Ik laat je kennismaken met verschillende schrijfmethodieken waarbij je pen stem geeft aan wat er in je leeft. Daardoor krijgen die gevoelens en gedachten bestaansrecht. Zeggen-schap. Dat zorgt voor heling. Vaak werken we ook toe naar een gedicht. Ook daarin ligt veel schoonheid verscholen en naar mijn gevoel ook heling, omdat je op een krachtige en creatieve manier neerzet wat je echt voelt en denkt. Dat gedicht delen we met elkaar (al ben je daartoe niet verplicht). Geen nood als je nog nooit eerder een gedicht hebt geschreven: ik begeleid je daar stap voor stap bij.​Alhoewel schrijven centraal staat, gaan we meer doen dan dat! Er is ook een workshop ONTSTRESS JEZELF en TENSION AND TRAUMA RELEASING EXERCISES. Daarnaast staat er een MEDITATIEVE WANDELING en een MANNEN- EN VROUWENCIRKEL op het programma. Als kers op de taart ben je omringd met gelijkgezielden die net als jij zin hebben om vijf dagen lang in zichzelf te duiken. Je lichaam wordt verwend met heerlijk eten, je verblijft in een rustiek en ruim huis en geniet van alle luxe van het domein: een verwarmd buitenzwembad, een sauna, een prachtige tuin, hartelijke mensen én … stilte.​   Thema van de retreat is 'leven vanuit je hart'. Dat gaat over het omarmen van onze essentie, onze ware aard. Het betekent volledige zelfacceptatie, het voelen van het leven tot in onze kern. Het is het helder zien, horen en voelen van onszelf en anderen, met zachtheid en compassie. Het is geloven in onze capaciteiten en weten wat onze diepste verlangens zijn. Durf je authentiek te zijn, zonder maskers op te zetten?

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Wallonië Meerdere dagen
22 - 26 jul. 2024

AlfaBed Schrijfweek

Een week voluit schrijven!

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Wallonië Meerdere dagen
16 - 23 aug. 2024

Zomerschool Antwerpen - Van Superheld tot Talent

Onze zomerschool 'Van superheld tot talent' wil kinderen tussen 9 en 12 jaar op een speelse wijze laten oefenen met de Nederlandse taal, zowel op vlak van spreken, lezen als schrijven.  Hiervoor voeren we allerlei leuke, creatieve taal- en knutselopdrachten uit. We lezen strips, bedenken en tekenen onze eigen superhelden, schrijven verhalen, en gaan vervolgens ook op zoek naar onze eigen talenten. Waar ben ik goed in? Welke sterkte eigenschappen kan ik inzetten?   Zo bereiken we twee vliegen in één klap: werken aan je kennis van het Nederlands en aan je zelfkennis (wie ben ik?)

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 - 30 aug. 2024

Poetry Summer Academy XV in Damme

Men neme 10 hongerige dichters en voege daar 1 ervaren schrijfcoach aan toe, Daniel Billiet, en laten hen taalgevoelig mixen en gisten gedurende 5 dagen in een prachtig domein in Damme. Vervolgens op smaak brengen naar eigen individuele inzichten en verlangen. Dit recept voor een zomerse residentiële schrijfcursus werpt al meer dan 14 jaar vruchtbare en bewonderenswaardige gedichten af.   Heb je de basics van poëzie schrijven onder de knie? Maar wil je meer? Wil je verzen zien groeien? Wil je weg uit je eigen denken en weg van je bekende paden?  Wil je meegezogen worden door stimulerende opdrachten en de inspirerende wisselwerking met andere dichters? Dan ben je welkom op de vijftiende editie van de bekende Poetry Summer Academy.         Het programma is een mix van groepssessies, werken in kleine groepjes, intense feedbacksessies en individuele schrijftijd.     Nog niet overtuigd? Bekijk het getuigenisboek, de foto's en de teksten in het boek 'Hellebosch, zoals alleen een eik kan kijken'.   

Groepscursus Poëzie Text on stage West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 - 23 aug. 2024

VAKANTIEKAMP: Circusartiesten

Kom dat zien! Kom dat zien! Welkom in het Circus. We jongleren met woorden en doen aan taalacrobatie.  In vijf dagen ontdekken we de spectaculaire wereld van het circus en zijn bewoners. We leren grapjes maken als een clown en de trucjes van een echte goochelaar. Is dit magie? Nee, dit is verbeelding! Ssht, niet verklappen aan het publiek. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders en familie uit en toveren we onze eigen circusact tevoorschijn. Gebaseerd op het boek De spiegeltent van Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen Wil je meer dan 1 kind inschrijven?Gebruik dan dit formulier en schrijf het inschrijvingsgeld over.  Eén kind inschrijven doe je via de gele knop 'inschrijven' op deze pagina. Je betaalt online. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 - 23 aug. 2024

Shut up & Write

Zien schrijven, doet schrijven.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel)
21 aug. 2024

Zomerse Schrijfbootcamp

EEN INTENSIEVE CURSUS AAN ZEE OP MAAT VAN JE EIGEN SCHRIJFPROJECT Loop je al lang rond met een publicatie-idee? Zoek je professionele individuele begeleiding en gerichte feedback op de structuur, de taal en de publicatiemogelijkheden van je manuscript? Tijdens deze schrijfweek word je ondergedompeld in literaire inspiratie, krijg je groeps- en individuele feedback én input van professionals met jaren ervaring in het boekenvak. Dat alles in een warm cultureel kader aan zee, met ruimte voor schrijf- en overlegtijd.  Diepgaande individuele begeleiding, inspirerende workshops en gerichte tips van professionals uit het boekenvak en boeiende auteurs, gebundeld in een intensieve schrijf- en inspiratieweek in een beperkt gezelschap

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen
22 - 30 aug. 2024

Verhalen schrijven - zomerworkshop voor starters

Je wil schrijven, maar je twijfelt of het wel 'je ding' is? Eén dagje proberen, en je weet het! 

Groepscursus Proza Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel)
24 aug. 2024

Zomereditie: Schrijven bij kunst in Watou

Eind augustus nemen we je graag mee op pad naar de Westhoek.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe schotelt je gerichte kijk- en schrijfopdrachten voor. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.https://www.kunstenfestivalwatou.be/nl/watou-2024/

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 aug. 2024

Zomereditie: Schrijven bij kunst in Duinkerke

Eind augustus nemen we je graag mee op pad naar de Westhoek.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe schotelt je gerichte kijk- en schrijfopdrachten voor. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Proza Text on stage Kort verhaal Buitenland 1 dag(deel) Creatief Schrijven
25 aug. 2024

ZOMERKAMP: Circusartiesten - VOL

Kom dat zien! Kom dat zien! Welkom in het Circus. We jongleren met woorden en doen aan taalacrobatie.  In vijf dagen ontdekken we de spectaculaire wereld van het circus en zijn bewoners. We leren grapjes maken als een clown en de trucjes van een echte goochelaar. Is dit magie? Nee, dit is verbeelding! Ssht, niet verklappen aan het publiek. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders en familie uit en toveren we onze eigen circusact tevoorschijn.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
26 - 30 aug. 2024

VAKANTIEKAMP: Tijdreizigers

Hoe denk jij dat de toekomst eruit ziet? Spreken we dan een andere taal? We bestuderen technologische snufjes van vroeger en nu. Gameboy versus VR bril, draadtelefoon versus smartphone, brief versus e-mail. We schrijven samen aan een virtueel verhaal en bouwen onze eigen schrijfrobots die we loslaten op papier. Op het einde van dit atelier nodigen we ouders en familie uit om te komen luisteren naar ons verhaal en mee rond te kijken in de toekomst.  Gebaseerd op het boek De wilde robot van Peter Brown.   Wil je meer dan 1 kind inschrijven?Gebruik dan dit formulier en schrijf het inschrijvingsgeld over.  Eén kind inschrijven doe je via de gele knop 'inschrijven' op deze pagina. Je betaalt online. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
26 - 30 aug. 2024

Schrijfretraites aan zee Limnisa-Griekenland

Wil je meters maken met je schrijfproject, andere schrijvers ontmoeten en opgenomen worden in de Limnisa-vibe? Mariël en Philip delen ook dit jaar weer hun huis aan zee met andere schrijvers.

Coaching Proza Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
31 aug. - 5 okt. 2024

Dichter bij Auryn

Ben jij een dichter of wil je graag starten met gedichten schrijven? Wil je graag leren hoe je je gedichten naar een hoger niveau kan tillen in jouw unieke schrijfstijl? Kan je daarbij wel wat feedback gebruiken van een ervaren schrijfcoach die zelf ook dichter is? 

Groepscursus Poëzie Online Meerdere dagen
31 aug. - 31 dec. 2024

Opleiding 'Schrijver' - Deeltijds Kunstonderwijs

Ben je in de ban van taal en wil je aan de slag gaan met proza, poëzie of podiumteksten maar weet je niet hoe? Volg dan de opleiding 'Schrijver' aan de stedelijke academie in je buurt. Wekelijks, van september tot juni, komen overal in Vlaanderen groepen mensen samen onder begeleiding van een ervaren docent om er te bouwen aan een eigen creatief en literair traject. Doe mee, je kunt je tot eind september inschrijven. De opleiding omvat drie lesuren per week gedurende drie jaar en is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. In sommige academies kan je al eerder beginnen. Er is geen voorkennis vereist, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Je kiest zelf in welk genre je wil bekwamen: poêzie, proza, literaire non-fictie of drama. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Vlaanderen Lange opleidingen
1 sep. 2024 - 30 jun. 2025

Schrijven Hasselt! Basis- en Vervolgopleiding

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel, theatertekst of verhaal voor kinderen/jongeren te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan het Conservatorium in Hasselt, iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Limburg Lange opleidingen
2 sep. 2024 - 27 jun. 2025

Schrijven - basis- en vervolgopleiding (3-jarige opleiding)

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan de Academie in Haasrode iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen
2 sep. 2024 - 27 jun. 2025

Opleiding Schrijven Academie Borgerhout 2024 - 2025

Onze langlopende studierichting Schrijven wordt deskundig begeleid door Yella Arnouts, Jan Hardies, Leen Verheyen, Dominique De Groen en Kenneth Swaenen.  VOOR WIE?Zowel nieuwsgierige beginners als gevorderde of publicerende schrijvers zijn welkom in onze academie! VOOR BEGINNERS:Voor beginners is er de richting ‘schrijven: literaire teksten’ die wordt opgebouwd rond een toenemende moeilijkheidsgraad. In deze richting kun je proeven van en spelen in alle literaire genres. Hier ontdek je wat voor schrijver jij kunt zijn. VOOR GEVORDERDEN:Gevorderden kunnen door- of instromen in alle richtingen van het literaire veld: poëzie, proza, literaire non-fictie, schrijven & performen (spoken word, podiumpoëzie...) en dramateksten- scenario. LITERAIRE BAGAGE OPKRIKKEN?Wie als schrijver op de eerste plaats zijn literaire bagage wil opkrikken, is welkom in de richting recensent woordkunst - en drama -literatuurstudie.  WIL JE MET JE EIGEN TEKSTEN OP EEN PODIUM STAAN?dan kan je kiezen voor een van de aanvullende modules Performen voor schrijvers.INTAKEGESPREKKEN 2024 - 2025 Wil je graag inschrijven? Neem dan eerst contact op voor een intakegesprek. ​Tijdens de intakegesprekken wordt meer info gegeven over de verschillende opties binnen de schrijfopleiding en bekijken we samen op basis van je interesse en voorkennis in welke groep je best start. Inschrijven kan daarom pas na een intakegesprek. Intakegesprekken voor het schrijfjaar 2024-2025: Maandag 10 juni om 19u (lokaal 1.09),Woensdag 12 juni om 19u (lokaal 1.04a),Zaterdag 15 juni om 14u (lokaal 1.09). Intakegesprekken in september:2 september om 19u (0.08)4 september om 19u (1.03)7 september om 14u (lokaal ntb) Vraag een intakegesprek aan bij jan.hardies@so.antwerpen.be, leen.verheyen@so.antwerpen.be of dominique.degroen@so.antwerpen.be  DUUR VAN DE OPLEIDINGElke richting kan maximaal drie jaar gevolgd worden. Elke deelnemer schrijft in per schooljaar. Na elk jaar bekijken we samen in welke richting je schrijfparcours verder ontwikkeld kan worden. Hetzij om verder te gaan in de reeds gekozen richting. Hetzij om een andere richting in te slaan.   ALLE LITERAIRE GENRES KOMEN AAN BODProza, poëzie, literaire non-fictie, performen, dramateksten - scenario schrijven, recensent woordkunst - drama - literatuurstudie: het is een ruim aanbod. De docenten benaderen alle disciplines in de breedst mogelijke betekenis van het woord. Van een al te rigide scheiding tussen de literaire genres is hier geen sprake. SCHRIJFPLEZIER, GEDREVENHEID EN INDIVIDUELE BEGELEIDING STAAN CENTRAALCentraal staan in elke les schrijfplezier, gedrevenheid en een professionele en individuele begeleiding van ieders eigen schrijfparcours.Iedere starter wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek brengen we samen je leervraag in kaart en beslissen we samen met jou in welke richting je kunt starten. Na ieder afgerond schrijfjaar bekijken we samen, en in functie van je persoonlijke evolutie, welke weg je verder kunt bewandelen. EEN KLEINE GROEP EN VEEL AANDACHT VOOR FEEDBACKIn een groepje van ongeveer zes deelnemers is er volop ruimte voor individuele begeleiding en feedback. Daarnaast lezen we professionele auteurs: hoe hebben zij specifieke problemen van het schrijverschap opgelost, dat is het vertrekpunt.  Heel wat schrijvers die in onze academie een opleiding hebben afgerond publiceerden inmiddels in tijdschriften, traden op met spoken word, of publiceerden bij een professionele uitgeverij: Max Greyson, Lies Gallez, Ellen Van Pelt…

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Lange opleidingen
2 sep. 2024 - 30 jun. 2025

Schrijven in Utopia, Aalst

In de inspirerende omgeving van de Utopia bibliotheek, die zich samen met de Academie voor Podiumkunsten onder één dak bevindt...

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
4 sep. 2024 - 28 jun. 2025

Schrijven - Genk

Droom je ervan een roman te publiceren? Een dichtbundel? Korte verhalen? Of schrijf je voor je plezier en ben je gewoon graag bezig met taal? Dan is de opleiding Schrijver iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Limburg Lange opleidingen
5 sep. 2024 - 19 jun. 2025

Nieuw! Non-fictie schrijven

Plan van aanpak. Theorie en praktijk. Je wil een interessant non-fictie boek schrijven en je hebt natuurlijk al een geweldig onderwerp. Is dat wel zo geweldig? Zit er genoeg vlees aan het been? In deze cursus helpt journalist en auteur Patrick Van Gompel mee je onderwerp te bepalen en leert hij je jouw ideeën te zuiveren. Hij leidt je naar een zinvolle research voor je boek en denkt mee over het voorbereidend werk.  Ook onderwerpen als het schrijven zelf, een uitgeverij zoeken of zelf uitgeven, financiële verwachtingen, auteursrechten en het financieel mechanisme van het boek komen aan bod. Op het einde van de eerste les krijgt iedereen twee opdrachten mee voor de tweede les, een praktijkles in groep.  

Groepscursus Proza Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 sep. 2024

De prozaïsten - voor wie graag verhalen schrijft!

Je schrijft vaak maar je hebt soms nog een duw in de rug nodig om tot nieuwe inzichten voor je verhalen te komen? Dan zit je goed bij 'De prozaïsten'. 

Groepscursus Proza Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen
7 sep. 2024 - 11 jan. 2025

Infomoment opleidingen Schrijven Lier

Op dit infomoment maak je kennis met de docenten en krijg je informatie over de opleidingen poëzie, proza, literaire non-fictie, dramateksten en het oriëntatiejaar. Inschrijven: schrijven@podiumacademielier.be

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel)
7 sep. 2024

Authentiek schrijven

Wat maakt jou als schrijver authentiek? Auteur en communicatiestrateeg Daan Esch helpt je tijdens dit schrijfweekend je eigen stem te vinden.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Antwerpen Meerdere dagen
14 - 15 sep. 2024

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025 - Zaterdagvoormiddag online

Schrijf in voor de sessies van het Opleidingsjaar Literair Schrijven op zaterdagvoormiddag (online).  *** Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Online Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025 - Woensdagavond online

Schrijf in voor de sessies van het Opleidingsjaar Literair Schrijven op woensdagavond.  *** Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Online Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025 - Zaterdagvoormiddag

Schrijf in voor de sessies van het Opleidingsjaar Literair Schrijven op zaterdagvoormiddag (live).  *** Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025 - Maandagavond

Schrijf in voor de sessies van het Opleidingsjaar Literair Schrijven op maandagavond.  *** Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

Opleidingsjaar Literair Schrijven 2024-2025

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan. Lees op deze pagina alle informatie. Klaar om in te schrijven? Kies je lesmoment en klik op de nieuwe pagina op de knop 'Inschrijven'. Maandagavond (19 u. -21.30 u.) in Antwerpen met John Vervoort Woensdagavond (19 u. -21.30 u.) online met Peter van der Graaf Zaterdagvoormiddag (10 u. -12.30 u.) in Antwerpen Barbara Van den Eynde Zaterdagvoormiddag (10 u. -12.30 u.) online met Peter van der Graaf

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
14 sep. 2024 - 17 mei 2025

Nieuw! Hoe kom ik met mijn boek in de media?

Je hebt een boek geschreven en dat is groot nieuws. Althans, dat denk je zelf. Maar vinden de media dat ook?  In deze cursus legt journalist en auteur Patrick Van Gompel uit hoe je aandacht krijgt voor je boek.  Wat heb je te vertellen? Waarom zouden journalisten je boek interessant moeten vinden? Wat maakt jouw boek zo bijzonder? Patrick Van Gompel toont hoe je in het hoofd van de journalisten kruipt en aandacht afdwingt zodat ze je niet kunnen negeren. Hij benadrukt het belang van actief zijn op sociale media en het hebben van een goede bio. Met de vragenlijst die hij deelt zorgt hij ervoor dat je een goed verhaal opbouwt rond je boek en elke journalist boeiend te woord kan staan.  Je komt ook te weten hoe zijn uitgever en hijzelf zijn boeken in de markt hebben gezet. Met een mooie verkoop tot gevolg. Maar dat is maar het begin van de cursus. Ook jij moet aan de slag, want een boek promoten is een combinatie van doordacht nadenken en hard werken.

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 sep. - 24 okt. 2024

Fantasy II

Pen Stewart, gerenommeerd fantasyschrijfster, neemt je in vogelvlucht mee door de basics van het genre fantasy. Samen analyseren we bestaande fantasyconcepten en bekijken we hoe die technieken zelf kunt toepassen. Ook horror, bovennatuurlijke thrillers en science fiction komen aan bod.  Je krijgt ook inkijk in het uitgeeflandschap in Vlaanderen, Nederland en het buitenland. Je ontvangt een leeslijst en krijgt thuisopdrachten om tussendoor je schrijftalent in dit genre aan te scherpen.   

Groepscursus Proza Fantasy Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
19 sep. 2024

Lezen over Schrijven

Schrijven is ook lezen. Een schrijver is ook een lezer. Van 24 tot 29 september gaan we in een kleine groep intensief aan de slag met literatuur over schrijven. We lezen en bestuderen essays en romans van auteurs als Patricia de Martelaere, Annie Dillard, Helen Cixous, Deborah Levy en Marguerite Duras en nemen uitvoerig de tijd om te praten over wat schrijven betekent. We staan stil bij wat lezen voor je eigen schrijfpraktijk betekent.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen Meerdere dagen
23 - 29 sep. 2024

Nieuw! Masterclass Perscommunicatie voor boekenvakkers

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die al in het boekenvak actief zijn. Tijdens een korte middagsessie deelt Patrick Van Gompel, zelf auteur, maar ook journalist, praktisch advies hoe jij als promotiemedewerker of uitgever (in eigen beheer) meer aandacht kan genereren voor een nieuw boek.  Wat heb je te vertellen? Waarom zouden journalisten dat boek interessant moeten vinden? Wat maakt het boek zo bijzonder? Patrick Van Gompel toont hoe je in het hoofd van persmedewerkers kan kruipen en actief aandacht afdwingt, zodat ze je niet kunnen negeren.  

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 sep. 2024

Uit je hoofd, in je pen - najaar

Of je nu een kinderboek, een young adult verhaal of een dikke roman wil schrijven, als je niet start, komt er niets. 'Uit je hoofd, in je pen' is een uniek schrijftraject om jouw verhaal te schrijven vanuit flow.Je leert alles wat nodig is om eindelijk jouw verhaal te schrijven: van schrijfverlangen tot boek!

Groepscursus Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy Online Lange opleidingen
26 sep. 2024 - 9 jan. 2025

Schrijven en kunst op zondag: Oostende

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander (openlucht)museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe schotelt je gerichte kijk- en schrijfopdrachten voor. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 sep. 2024

Inspiratiemomenten voor schrijfdocenten: vier sessies

Schrijf je in voor vier inspiratiemomenten en ontvang korting. Blijven ontwikkelen geldt niet alleen voor een student maar ook voor een docent, want als docent blijf je eeuwig student! We ondersteunen je hierbij graag door de organisatie van vier inspiratiemomenten voor schrijfdocenten tijdens het academiejaar 2024-2025.  Deze cursus is specifiek voor schrijfdocenten.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 okt. 2024 - 28 mrt. 2025

Inspiratiemoment voor schrijfdocenten: Online schrijfles geven

Tijdens dit inspiratiemoment bestuderen we online schrijfles geven. Wat zijn de kansen en uitdagingen? Blijven ontwikkelen geldt niet alleen voor een student maar ook voor een docent, want als docent blijf je eeuwig student! We ondersteunen je hierbij graag door de organisatie van vier inspiratiemomenten voor schrijfdocenten tijdens het academiejaar 2024-2025.  Deze cursus is specifiek voor schrijfdocenten.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
4 okt. 2024

Bouwstenen voor je verhaal

Wil je leren verhalen schrijven via speelse oefeningen en schrijfopdrachten? Dan is deze cursus een echte aanrader! De Lommelse auteur Bart Vermeer neemt je mee in de wereld van verhalen: kort, lang, fictief of autobiografisch... Hij verkent samen met jou enkele goede ideeën en reikt basistools aan voor het vertellen van een verhaal.  Thema’s die aan bod komen, zijn flowschrijven (schrijven vanuit je gevoel), personageontwikkeling, verhaalstructuur en schrijfstijl.

Groepscursus Proza Kort verhaal Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 okt. - 2 dec. 2024

Schrijven en kunst op zondag: Verbeke Foundation

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander (openlucht)museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe schotelt je gerichte kijk- en schrijfopdrachten voor. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
27 okt. 2024

Intuïtief schrijven

Schrijven is de ontsnappingsroute, de plek waar het altijd wat lichter is, het gat in de haag en zoveel meer. Zo ervaart Kathleen Boogmans deze woordkunst. Ze heeft nog maar een klein gezichtsvermogen. Het zijn vaak zwakheden die ons inspireren en ons drijven te schrijven. Zo kweken we al schrijvende een nieuwe manier van kijken. Wat ooit in je schemerde, laat Kathleen tijdens deze schrijfexcursie schitteren. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Essay Antwerpen Meerdere dagen
4 nov. - 16 dec. 2024

De gereedschapskist: online

Basistechnieken voor schrijvers, scenaristen en vertellers Elke schrijver heeft gereedschap nodig. Een aantal basisregels zijn immers cruciaal voor goed schrijfwerk. In deze online reeks op zes donderdagavond geeft schrijver en scenarist Marc Willems je een inkijk in die gereedschapskist en maakt hij die basisvaardigheden toegankelijk.

Groepscursus Proza Scenario Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 nov. - 12 dec. 2024

Nieuw! Poëzie: woorden wakker schrijven

In deze cursus voor beginners ga je zelf aan de slag met stijlfiguren, beeldspraak, klank en ritme. Met oefeningen, feedback en het doorwroeten van spraakmakende gedichten brengt dichteres Sara Eelen je dichter bij je eigen schrijfstijl.  Samen verkennen we welke vormen poëzie kan aannemen en over welke thema’s je kan schrijven. Zo leer je poëzie schrijven die niemand onbewogen laat.  Elke les voorzien we tijd voor persoonlijke begeleiding en feedback  

Groepscursus Poëzie Text on stage Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
16 nov. - 7 dec. 2024

Schrijven en kunst op zondag: Mechelen

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander (openlucht)museum.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe schotelt je gerichte kijk- en schrijfopdrachten voor. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
24 nov. 2024

Inspiratiemoment voor schrijfdocenten: Creatief schrijven en AI

We onderzoeken de kansen en risico’s van schrijven en AI tijdens dit inspiratiemoment voor schrijfdocenten. Blijven ontwikkelen geldt niet alleen voor een student maar ook voor een docent, want als docent blijf je eeuwig student! We ondersteunen je hierbij graag door de organisatie van vier inspiratiemomenten voor schrijfdocenten tijdens het academiejaar 2024-2025.  Deze cursus is specifiek voor schrijfdocenten.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 nov. 2024

Schrijf je manifest

In deze online masterclass word je stap voor stap begeleid bij het schrijven van jouw persoonlijk manifest: een uniek document op maat van jouw leven, intenties en dromen. Een manifest is een eenvoudig en krachtig instrument om richting te geven aan je leven en je te herinneren aan wat essentieel voor je is. Het is een stille, magische bondgenoot die je op koers houdt, energie geeft en je helpt om je leven te leiden op een manier die echt bij je past. Elke dag opnieuw. 

Coaching Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
1 dec. 2024 - 1 jan. 2025

Inspiratiemoment voor schrijfdocenten: Podcasts en audiofictie

Tijdens dit inspiratiemoment onderzoeken we de relatie tussen tekst en geluid.  Blijven ontwikkelen geldt niet alleen voor een student maar ook voor een docent, want als docent blijf je eeuwig student! We ondersteunen je hierbij graag door de organisatie van vier inspiratiemomenten voor schrijfdocenten tijdens het academiejaar 2024-2025.  Deze cursus is specifiek voor schrijfdocenten.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
7 feb. 2025

Inspiratiemoment voor schrijfdocenten: Poëzie als dichter en docent

Hoe zijn je praktijk als docent en schrijver met elkaar verweven? Tijdens dit inspiratiemoment opent Charlotte Van den Broeck de deuren van haar klaslokaal en geeft een unieke inkijk in haar praktijk als poëziedocent. Blijven ontwikkelen geldt niet alleen voor een student maar ook voor een docent, want als docent blijf je eeuwig student! We ondersteunen je hierbij graag door de organisatie van vier inspiratiemomenten voor schrijfdocenten tijdens het academiejaar 2024-2025.  Deze cursus is specifiek voor schrijfdocenten.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
28 mrt. 2025

Videocursus: Schrijf een reisverhaal in zeven dagen

Zijn jouw reizen het vertellen waard, maar krijg je ze niet op papier?

Coaching Autobiografisch schrijven Non-fictie Reisverhalen Oost-Vlaanderen Meerdere dagen

Videocursus: Schrijf een verhaal in zeven dagen

Zette jij weleens een IKEA-kast in elkaar zonder handleiding? Zo schots en scheef is een verhaal zonder bouwplan.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen

Uit je hoofd, in je pen DIY

Of je nu een kinderboek, een young adult verhaal of een dikke roman wil schrijven, als je niet start, komt er niets. 'Uit je hoofd, in je pen' is een uniek schrijftraject om jouw verhaal te schrijven vanuit flow.Je leert alles wat nodig is om eindelijk jouw verhaal te schrijven: van schrijfverlangen tot boek!

Coaching Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy Online Lange opleidingen

SCHRIJFTRAJECT 2023 ​ 💜dichter bij jezelf 💜 juli tem december '23

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit halfjaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf!   VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: mijn mama & ik (7 weken)

THEMA Onze moeder. We hebben haar leven aan ons te danken (en natuurlijk ook aan onze vader 😉). We werden allemaal groot in haar schoot. Allemaal staan we in relatie tot en met onze mama. Misschien is die band geweldig. Misschien loopt het veel stroever dan je zou willen. Misschien is ze fysiek niet meer aanwezig, maar voel je haar nog altijd dichtbij.   Hoe het ook zij ... in dit online schrijftraject staat onze moeder centraal. Of een andere figuur (je papa, een opa/oma, ...) die jou heeft opgevoed.  WAT JE MAG VERWACHTEN 🌸We schrijven een portret. 🌸We kijken naar wat we hebben moeten leren, omdat onze moeder onze moeder was. 🌸We schrijven over momenten van aanvaring, van aanvaarding, van onvergetelijke herinneringen. 🌸 We gaan terug naar onze vroege jeugd en hoe we toen onze mama ervaarden; we gaan op zoek naar spanningsvelden moeder-kind (die misschien al generaties meegaan). 🌸We stellen haar vragen en proberen een antwoord te schrijven. We schrijven dus ook vanuit haar perspectief.   Vaak mag je kiezen welke herinnering je wil beschrijven, dus je kiest zelf of je in een meer emotionele herinnering (en dus emotie) wil gaan of dat je het veiliger wil houden. Al dichtend proberen we regelmatige het geschrevene samen te vatten. En niet panikeren als je nog nooit een gedicht hebt geschreven. Het zijn eenvoudige dichtvormen én ik begeleid je stap voor stap! Zeven weken lang krijg je elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Reken op een half uur om de opdracht tot een goed einde te brengen. Je ervaringen of gedichten mag je delen in de gesloten Facebookgroep ‘Helend schrijven’.   WAT ANDEREN ERVAN VINDEN ☘️"De schrijfopdracht met de spirituele kaarten van deze week zat er boenk op" ☘️"Zo'n schrijfopdracht neemt me telkens weer bij de hand voor een reis naar binnen en nodigt me uit om stil te worden" ☘️"Ik kreeg zo'n speciaal gevoel bij het schrijven over mijn krachtbronnen." ☘️"Het schrijven maakt me blij, geeft me energie, zelfkennis en ik kan loslaten." ☘️"De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol." ☘️"Via het schrijven kom je bij een bron in jezelf waar je niet geraakt door het denken ... en dat kan verrassende inzichten geven." (Olga B.) ☘️"Je groeit als mens." (Elena L.) ☘️"Schrijven biedt inzicht in je ziel." (Ingrid B.) ☘️"Het blijft voor mij een soort hocus pocus-therapie." (Kristel B.)   WIE IK BEN Ik ben opgeleid autobiografisch schrijfcoach en geef al drie jaar regelmatig workshops en weekends helend schrijven. Ik volgde onder meer schrijfretraites 'schrijven naar bewustzijn' bij Joey Brown, de cursus 'coaching door middel van schrijven' bij Sarah Muiderman en de opleiding 'autobiografisch schrijven' aan het Instituut voor Biografiek in Nederlands. Ik ben germanist van opleiding en geboeid door persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingeving.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: groeikracht (7 weken)

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen. Dan is dit MAILTRAJECT helemaal iets voor jou! Een echt voor jezelf! Misschien kan je het wel vragen als geschenkje aan iemand?  VOORDELEN💜 je maakt de opdrachten op je eigen tempo💜 je geeft het schrijven een plekje in je leven💜 je zet in op persoonlijke groei💜 je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang💜 je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef💜 je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE💡 je houdt ervan om naar binnen te kijken💡 je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven💡 je hebt zin in een half uurtje pure me-time gedurende zeven weken💡 je komt graag uit je hoofd in je gevoel💡 je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft💡 je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren   VARIATIE AAN SCHRIJFOPDRACHTEN ✍🏽 puntlijnmeditatie van Joey Brown✍🏽 de kracht van schrijven bij coachen van Sarah Muiderman✍🏽 autobiografisch schrijven met perspectiefwisseling (Instituut voor Biografiek)✍🏽tot de essentie komen via een gedicht✍🏽autobiografisch schrijven (Creatief Schrijven)✍🏽 ...

Coaching Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Individuele coaching

Creatieve schrijfproces

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Lange opleidingen

Je verhaal in een structuur

Je loopt al even rond met het idee een boek te schrijven. “Jij zou een boek over je leven moeten schrijven”, spoorden mensen jou herhaaldelijk aan. Of je voelt zelf tot in je tenen dat je met je (klein)kinderen of de wereld iets bijzonders te delen hebt. Misschien ben je zelfs al een paar keer enthousiast met schrijven begonnen! Maar telkens stopte je: te weinig tijd, geen inspiratie meer, een onverwachte ziekte, twijfel die de kop opsteekt of er wel iemand op dat boek van jou zit te wachten. Toch blijft jouw boek aan je ‘trekken’. Je voelt dat het er moét komen. Hoe dan ook. En liever vandaag dan morgen. Heb je dus nood aan een kickstart van je boek? Een boost van jewelste? Met een schrijfcoach aan de zijlijn om je op te volgen?   Dan is de handleiding ‘je verhaal in een structuur’ helemaal wat jij nodig hebt! Een goede structuur is immers het fundament van je verhaal en nodig om niet verloren te lopen in de veelheid van herinneringen én om je verhaal niet alle kanten te laten uitschieten. Wie de cursus – vol met tips, weetjes, handige tools (bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met negatieve herinneringen) en véél oefeningen – helemaal doorploegt, heeft de structuur van zijn verhaal helemaal helder.   Maar dat is lang niet alles. Ik laat je ook nadenken over je ideale lezer en je motivatie over waarom je zo graag je boek wil. Ik werp een licht op blokkades die je verhinderden je boek te schrijven, de essentie van een biografie, hoe herinneringen werken en hoe je ze kunt oproepen. Tot slot schrijf je ook de flaptekst. En wat meer is: je hoeft het niet helemaal in je uppie te doen. In de opleiding zit maar liefst TWEE KEER 1 UUR COACHING inbegrepen. De cursus neem je door op je eigen tempo of je volgt het groepstraject dat enkele malen per jaar start (om op de hoogte te blijven, schrijf je in op de inspiratiemail via https://www.boekvanmijnleven.be/contactinspiratiemail.html).

Coaching Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'Wolkendragers' rond het vuur van de poëzie - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Liedteksten Schrijfdocenten Antwerpen 1 dag(deel)

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Non-fictie Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat. Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!  

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten. Gij hadt huidhonger en zij had enkel dorst naar kennis? En hoe zit het nu met dat aaneenschrijven? Hoog tijd dat alles nog eens geüpdatet wordt. Meer dan een opsomming van regeltjes, geeft de docent toelichting over vuistregels en uitzonderingen aan de hand van talloze voorbeelden. Deelnemers worden betrokken en kunnen zowel actief deelnemen als rustig meevolgen. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Op aanvraag organiseren wij deze cursus in jouw bedrijf, vereniging of organisatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven - diversiteitscommunicatie

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? In een intensieve maar speelse trainingsdag leer je hoe je zo breed en divers mogelijk kunt communiceren en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere: -       Kruispuntdenken -       Genderinclusief communiceren -       Het dekoloniseren van taal -       Eenvoud in taal, structuur en boodschap -       Herkenbaar en representatief verbeelden   Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops worden gekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek en praktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips, waardoor wat je leert direct toepasbaar is.    Duur: 6 uur (2 dagdelen)    

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier dat m, v én x zich aangesproken voelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (beeld)taal geenstereotypen bevestigd? In de workshop genderinclusief communiceren leer je hoe je de impact van jouw boodschap vergroot en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere:- Het waarom van genderinclusief communiceren.- Het concept gender en de non-binaire genderidentiteit.- Veel handvatten om je (marketing)teksten genderinclusief te maken.- Hoe je ook binnen je organisatie genderinclusief communiceert, bijvoorbeeld in jemails of vacature.- Beeldtaal en het vermijden van genderstereotypen daarin. Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops wordengekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek enpraktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips,waardoor wat je leert direct toepasbaar is. Duur: 3 uur (1 dagdeel)      

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen - online pakket

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven - online pakket

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen