Cursussen

Hieronder vind je alle schrijfcursussen in Vlaanderen, Brussel en online, georganiseerd door verschillende spelers. Ons aanbod herken je aan het logo 'Creatief Schrijven'.

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Schrijf je manifest

In deze online masterclass word je stap voor stap begeleid bij het schrijven van jouw persoonlijk manifest: een uniek document op maat van jouw leven, intenties en dromen. Een eenvoudig en krachtig instrument om richting te geven aan je leven en je te herinneren aan wat essentieel voor je is. Een stille, magische bondgenoot die je op koers houdt, energie geeft en je helpt om je leven te leiden op een manier die echt bij je past. Elke dag opnieuw. 

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
14 jan. - 28 feb. 2023

Docentenfest '23

Een weekend waarop we kunstdocenten samenbrengen, inspireren, verbinden. 

Groepscursus Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
28 - 29 jan. 2023

Nieuw! Schrijven en Vertellen

Schrijf je graag en vloeien verhalen als beelden uit je pen? Ben je benieuwd hoe die verhalen klinken wanneer je ze vertelt voor luisterende oren? Hoe de woorden weer beelden worden in contact met een levend publiek?  Of vertel je graag en maak je je beelden tot schilderijen in de hoofden van je luisteraars? Ben je benieuwd hoe je die beelden kan vangen op papier zodat je aan de slag kan met zelfgeschreven materiaal?  In deze workshop word je een weekend ondergedompeld in twee werelden.   Inschrijven voor deze cursus kan niet meer via ons. Je kan wel nog inschrijven via OPENDOEK. Dit is een inschrijving voor dezelfde cursus. 

Groepscursus Proza Text on stage Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
28 - 29 jan. 2023

Aan de slag met stiftgedichten

Less is more en in de beperking toont zich de meester. Met een dikke stift in de hand wordt schrijven pas echt schrappen. Kevin Amse, dichter en docent van Creatief Schrijven vzw, daagt je met eenvoudige oefeningen uit om de woorden van iemand anders te recycleren. Zoek de tekst in de tekst en verander de krant van gisteren in de poëzie van vandaag. Fun verzekerd!

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant 1 dag(deel) Creatief Schrijven
28 jan. 2023
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

De prozaïsten - groep 2

Je volgde al verschillende schrijfcursussen en hebt al heel wat schrijfervaring?

Groepscursus Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
28 jan. - 3 jun. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Leuven

Ook in het voorjaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. We starten de voorjaarsreeks in Leuven.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Vlaams-Brabant 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 jan. 2023

Auteurslezing: De Wetten / Over zinnelijk schrijven Online

In de nieuwe reeks ‘De Wetten’ onderzoekt Behoud de Begeerte het schrijven als artistiek ambacht. De titel betoont eer aan het gelijknamige debuut van Connie Palmen uit 1991 en symboliseert de zoektocht naar vakmanschap in de letteren.  We nodigen Anneleen Van Offel, Radna Fabias, Jeroen Theunissen en Els Moors, de drie auteurs van het lezingenprogramma, uit en brengen hen samen voor een gesprek over zinnelijk schrijven:  Hoe belangrijk zijn onze menselijke zintuigen voor onze waarneming en hoe zet je het sensitieve om in taal? In een wereld waarin we onze omgeving steeds vaker digitaal waarnemen en benaderen, is het een verademing om via een boek herinnerd te worden aan het belang van de fysieke beleving. Maar hoe maak je een literaire tekst zintuiglijk, zonder te vervallen in ellenlange beschrijvingen? En hoe verhouden die observaties zich tot onze verbeelding?  Daarover gaat journaliste Guinevere Claeys in gesprek met de auteurs.

Groepscursus Non-fictie Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven
1 feb. 2023

Column

Een column neerpennen

Groepscursus Column Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
1 feb. - 1 mrt. 2023

Auteurslezing: De Wetten / Over zinnelijk schrijven

In de nieuwe reeks ‘De Wetten’ onderzoekt Behoud de Begeerte het schrijven als artistiek ambacht. De titel betoont eer aan het gelijknamige debuut van Connie Palmen uit 1991 en symboliseert de zoektocht naar vakmanschap in de letteren.  We nodigen Anneleen Van Offel, Radna Fabias, Els Moors en Jeroen Theunissen uit, de drie auteurs van het lezingenprogramma, en brengen hen samen voor een gesprek over zinnelijk schrijven: Hoe belangrijk zijn onze menselijke zintuigen voor onze waarneming en hoe zet je het sensitieve om in taal? In een wereld waarin we onze omgeving steeds vaker digitaal waarnemen en benaderen, is het een verademing om via een boek herinnerd te worden aan het belang van de fysieke beleving. Maar hoe maak je een literaire tekst zintuiglijk, zonder te vervallen in ellenlange beschrijvingen? En hoe verhouden die observaties zich tot onze verbeelding?  Daarover gaat journaliste Guinevere Claeys in gesprek met de auteurs.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
1 feb. 2023

Workshop erotisch schrijven (online & toonmoment in Rotterdam)

In deze korte cursus stomen we je klaar voor Het Rode Oor 2023, onze jaarlijkse zoektocht naar de beste erotische verhalen uit de Lage Landen.

Groepscursus Text on stage Kort verhaal Online Meerdere dagen
2 feb. - 15 apr. 2023

Rocking The Free Wor(l)d

Het is een poëzieworkshopweekend.Op 4 en 5 februari 2023 volgt een tweedaagse workshop in Destelheide. Je verblijt in volpension.

Groepscursus Proza Poëzie Schrijfdocenten Brussel Meerdere dagen
4 - 5 feb. 2023

De dichters

Je hebt al heel wat ervaring met het schrijven van poëzie

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant Meerdere dagen
6 feb. - 15 mei 2023

WRITER'S COLLAB x Moya De Feyter

Ben je een outliner of discovery writer? Hoe laat je de woorden uit je pen vloeien? Is writer’s block nu echt het einde? Op zoek naar jouw eigen schrijfstijl en tips? Creatief Schrijven Jong brengt jou in contact met vier verschillende auteurs en andere jonge schrijvers om samen op ontdekking te gaan!  In drie sessies leer je het schrijfproces kennen achter ’t boek van de auteur en duik je in de wereld van het schrijverschap. Laat je door gepubliceerde schrijvers inspireren, daag je schrijftalent uit en creëer je eigen stem en stijl… Eureka! Daar heb je het, alle puzzelstukjes vallen in elkaar, een tekst die jij schreeuwt. In februari slaan we de handen in elkaar met Moya De Feyter! Leeftijd: 18 tot 26 jaar (ben je jonger dan 18 en neem je toch graag deel aan WRITER'S COLLAB? stuur een mail naar post@creatiefschrijven.be)

Groepscursus Proza Poëzie Text on stage Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
8 feb. - 1 mrt. 2023

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels?

Groepscursus Cursiefje Online Meerdere dagen
8 feb. - 8 mrt. 2023

Hoe begin je aan een boek?

Speel jij stiekem of niet zo stiekem met het idee om op een dag je eigen boek uit te brengen?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen
11 feb. - 25 mrt. 2023

Schrijven aan de wieg van de beschaving - Writing at the cradle of civilisation

Meertalige Masterclass in Kenia (Naïrobi en Naivasha)  18-25 February 2023 Deze meertalige masterclass is voor een gemengde doelgroep van zowel lokale, Nederlandstalige als internationale dichters en poetry performers die zich degelijk in het Engels kunnen uitdrukken, maar die daarom niet in het Engels moeten schrijven. Tijdens deze workshop wordt gewerkt aan schrijftechnieken die je kan gebruiken om met tekst te improviseren, locatiegebonden werk te creëren, bindteksten te schrijven om je werk en performance te duiden en context te bieden voor mensen met een andere culturele achtergrond. Daarnaast draait deze masterclass om het schrijven van poëzie voor het podium met performance tips en oefeningen om met jouw performance interactie te hebben met je (anderstalig) publiek en leer je je kwetsbaarheid als podiumdichter te hanteren.

Groepscursus Poëzie Text on stage Buitenland Meerdere dagen
18 - 25 feb. 2023

WISPERpro | Feedback op teksten geven én krijgen

Hoe ga je om met de tekst van een ander? 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
20 feb. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Tervuren

In het voorjaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. De tweede editie van het voorjaar trekken we naar Tervuren. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Vlaams-Brabant 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 feb. 2023

Columns en cursiefjes

Een cursiefje is een deels verhalend, deels beschouwend prozastukje in een tijdschrift

Groepscursus Cursiefje Online Meerdere dagen
27 feb. - 27 mrt. 2023

Structuur en verhaallijn voor schrijvers

Wat hebben Jane Austen, Tolkien, Disney en Stars Wars met elkaar gemeen? 

Groepscursus Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
28 feb. - 28 mrt. 2023

Schrijven vanuit je lijf: out of the (mind)box

Hoe zet je een 'lichaamsverhaal' op papier? 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen
2 - 30 mrt. 2023

Schrijven met je ogen dicht

Schrijven is observeren

Groepscursus Autobiografisch schrijven Antwerpen Meerdere dagen
2 - 30 mrt. 2023

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels? 

Groepscursus Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
4 - 25 mrt. 2023

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn. De cursus wordt georganiseerd in een kleine groep in een open ruime zaal met hoge plafonds.

Groepscursus Essay Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 - 25 mrt. 2023

Fantasy II

Pen Stewart, gerenommeerd fantasyschrijfster, neemt je in vogelvlucht mee door de basics van het genre fantasy. Samen analyseren we bestaande fantasyconcepten en bekijken we hoe die technieken zelf kunt toepassen. Ook horror, bovennatuurlijke thrillers en science fiction komen aan aan bod. 

Groepscursus Proza Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
4 mrt. - 13 mei 2023

Essay: jouw kijk onder woorden brengen

Essayistiek kan je zien als een 'subjectieve zoektocht' in de vorm van een literaire tekst

Groepscursus Essay Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
4 mrt. - 22 apr. 2023

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels? 

Groepscursus Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
7 - 28 mrt. 2023

Schrijven voor kinderen en jongeren

Is schrijven voor kinderen en jongeren makkelijker dan voor volwassenen?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen
7 - 28 mrt. 2023

WRITER'S COLLAB x Jens Meijen

Ben je een outliner of discovery writer? Hoe laat je de woorden uit je pen vloeien? Is writer’s block nu echt het einde? Op zoek naar jouw eigen schrijfstijl en tips? Creatief Schrijven Jong brengt jou in contact met vier verschillende auteurs en andere jonge schrijvers om samen op ontdekking te gaan!  In drie sessies leer je het schrijfproces kennen achter ’t boek van de auteur en duik je in de wereld van het schrijverschap. Laat je door gepubliceerde schrijvers inspireren, daag je schrijftalent uit en creëer je eigen stem en stijl… Eureka! Daar heb je het, alle puzzelstukjes vallen in elkaar, een tekst die jij schreeuwt. In maart slaan we de handen in elkaar met Jens Meijen! Leeftijd: 18 tot 26 jaar (ben je jonger dan 18 en neem je toch graag deel aan WRITER'S COLLAB? stuur een mail naar post@creatiefschrijven.be)

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
8 - 29 mrt. 2023

Historische fictie

Schrijf je graag over het verre (of het nabije) verleden maar weet je niet waar te beginnen?

Groepscursus Cursiefje Antwerpen Meerdere dagen
8 - 29 mrt. 2023

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels? 

Groepscursus Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
8 mrt. 2023 - 29 mrt. 2024

Schrijven voor kinderen en jongeren

Annie M.G. Schmidt, Marc De Bel, Astrid Lindgren. 

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Vlaams-Brabant Meerdere dagen
9 - 30 mrt. 2023

Zo start ik mijn eigen non-fictieboek

Je loopt al een tijd te broeden op een non-fictieboek over je vak of je passie? Misschien schreef je al een inleiding en enkele hoofdstukken, maar struikel je over de stijl en de structuur, of ontbreekt het je aan tijd en ruimte? Of heb je geen duidelijk idee hoe je eraan moet beginnen? Dan geeft deze introductiesessie je het duwtje in je rug dat je nodig hebt. Waar hou je rekening mee bij het schrijven van slimme non-fictie? Wat zijn do's en don'ts? En hoe kijken uitgevers naar je werk? Marc Buelens, auteur van o.a. het boek 'Slimme non-fictie schrijven' licht de bouwstenen toe en er is ruimte voor interactie, reflectie en korte denk- en schrijfoefeningen.

Groepscursus Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
11 mrt. 2023

"Wat mag ik nu nog schrijven?" Tips voor gendergericht en inclusief communiceren

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? Hoe zit dat nu met hij, zij en die of met andere aansprekingen? Gelukkig zijn er, beste deelnemer, veel alternatieven.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
11 mrt. 2023

Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.  In deze workshop ontdek je hoe je mensen op een afgebakende manier zo treffend mogelijk in woorden kan vatten. Van buitenwereld naar innerlijke wereld en van ruwe schets tot detailportret. Hoe beschrijf je zo objectief mogelijk? Een portret van een onbekende? Een instagramportret? Je krijgt een introductie in portretschrijven en je gaat zelf aan de slag. Geen voorkennis vereist.

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
12 mrt. 2023

Creatief schrijven met artificiële intelligentie

In deze workshop/demosessie ontdek je wat de recente ontwikkelingen in de Artificiële Intelligentie ons kunnen leren over creativiteit in het schrijfproces. De mogelijkheden van de Artificiële Intelligentie zijn de laatste jaren geëxplodeerd. Taalmodellen zoals ChatGPT van OpenAI produceren tekst die zowel grammaticaal, stilistisch als soms zelfs inhoudelijk indruk maakt. Ze zijn onder meer bruikbaar bij copy editing, schrijven van essays, samenvatten en zelfs bij ‘creatieve’ taalproductie. Automatische vertaalsystemen als Google Translate en DeepL, ook gebaseerd op deze ‘diepe neurale netwerken’, zijn zonder meer bruikbaar geworden. Ook op het gebied van muziek en visuele kunst hebben dergelijke AI modellen een grote impact. In deze workshop onderzoeken we hoe deze modellen werken, wat de verwachtingen zijn voor de toekomstige ontwikkeling ervan en wat ze waarschijnlijk niet kunnen, aan de hand van demonstraties. Ook de diepe analogie tussen hoe deze AI modellen werken, hoe ons geheugen werkt en wat we weten over creativiteit komen aan bod.

Groepscursus Proza Non-fictie Zakelijk schrijven West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
12 mrt. 2023

Helend schrijven: workshop 'Stevig geworteld'

Heb je zin 💞om te voelen wat er in je leeft? 💞om je pen op papier te verplaatsen en zo je verhaal in beweging te brengen? 💞om te verbinden met warme anderen? 💞in een dagje me-time? 💞om in een veilige sfeer je authentieke zelf te kunnen zijn? Een paar keer ‘ja’? 😜 Dan is een WORKSHOP HELEND SCHRIJVEN iets voor JOU! ✍🏻💞✍🏻   Als getraind autobiografisch schrijfcoach en coach in opleiding geef ik GEVARIEERDE SCHRIJFOPDRACHTEN: 📒📒 ☘️perspectiefwisselschrijven vanuit de antroposofie ☘️ therapeutisch schrijven van Saskia De Bruin ☘️intuïtief schrijven op basis van een kaart, een gedicht, een quote, een foto, een visualisatie, een woord dat je van iemand anders krijgt, ... ☘️puntlijnmeditatie van Joey Brown ☘️...   Vaak werken we naar een eenvoudig GEDICHT toe (geen paniek, ik begeleid dit stap voor stap 😏) waarin we de ESSENTIE samenvatten. De focus bij het schrijven ligt sowieso op het PROCES. 

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
21 mrt. 2023

Webinar: wegwijs in het uitgeeflandschap

Over uitgeven via een erkende uitgever of in eigen beheer Is je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? Dan ben je maar beter zo goed mogelijk geïnformeerd over de mogelijkheden. An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, loodst je in een korte middagsessie door het uitgeeflandschap.  Je krijgt praktisch advies over uitgeven in eigen beheer of bij een erkende uitgeverij en over je boek promoten. Er is ruimte voor vragen.  Na de sessie heb je concrete tips en advies om zelf aan de slag te gaan met jouw manuscript. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 mrt. 2023

Weekend helend schrijven - STEVIG GEWORTELD

Vrijdag 24 maart 2023 19.30 uur tem zondag 26 maart 2023 17 uur in Koningsteen in Kapelle-op-den-Bos   =>voor wie dit moment niet past ... van vrijdagavond 22 oktober tot en met zondagnamiddag 24 oktober vindt er opnieuw een weekend plaats in de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken (bij Brugge)​​​WAT? Een weekend tijd voor jezelf. Om dicht bij je kern te komen. Om te voelen wat er leeft. Om stil te vallen. De focus ligt op schrijven: je pen geeft stem aan wat er diep in je leeft waardoor die gevoelens en gedachten bestaansrecht krijgen. Zeggen-schap. Dat zorgt voor heling. Je krijgt inzichten en werkt blokkades weg. Je noteert in je eigen notitieboek, maar er zijn momenten waarop je mag (niets moet!) delen wat je hebt geschreven.  Alhoewel schrijven centraal staat, gaan we meer doen dan dat! Ook MEDITATIE staat op het programma evenals een CREATIEVE WORKSHOP, een ADEMSESSIE en YOGA NIDRA. Als kers op de taart ben je omringd door warme mensen die er net als jij zin in hebben om helemaal in het weekend én in zichzelf te duiken.   DIT WEEKEND IS HELEMAAL JOUW DING ALS JE DOLGRAAG 🖋️schrijft wat er in je omgaat🖋️bewust in het leven staat🖋️jezelf beter leert kennen🖋️groeit in bewustzijn🖋️de stem van je hart hoort🖋️verlangt naar me-time🖋️openstaat voor wat er zich aandient🖋️tijd doorbrengt met gelijkgestemden🖋️wil voelen wat een halve dag stilte met je doet​   THEMA -  Stevig geworteld We hebben krachtige wortels nodig om uit te groeien tot stevige bomen die bloemen, noten of vruchten dragen. Bomen die er staan als er felle wind of heftige regen tegen beukt. Om die krachtige wortels te krijgen of te houden, is het belangrijk om ze te voeden. Want ook al zitten wortels onzichtbaar onder de grond, ze hebben minstens zoveel aandacht nodig als wat er boven de grond ‘te zien’ is. Stevige wortels zijn vereist om ons eigen ruisende lied te mogen zingen. Om uit te groeien tot de unieke boom die we zijn. Groot of eerder klein. Met een dunne stam of een knoest van een exemplaar waar je met je armen open helemaal niet rondgeraakt. Middenin in het bos of aan de bosrand. Met lancetvormige, ronde, ovalen, driehoekige, langwerpige of hart- of niervormige bladeren. Met bladeren die afvallen of naalden die eeuwig groen blijven. Stevig geworteld zijn … is in de eerste plaats nodig voor onszelf. Zodat we een waterbekken kunnen zijn voor anderen. Zo’n waterbekken loopt alleen over als het vol is; het deelt uit van eigen volheid terwijl het zelf gevuld blijft. Anders dan een afwateringskanaal dat het water loost zodra het binnenkomt. Als we stevig geworteld zijn, staan we ook met ons beide voeten stevig op de grond. Geaard. Niet te veel in ons hoofd. Maar in ons lijf. Daar kunnen we voelen: wat er leeft. En beweegt. En speelt. We ontdekken onze innerlijke wijsheid. Ons innerlijke vuur. Die innerlijke kracht vinden we in dit weekend niet alleen door te schrijven, maar ook door te mediteren, yoga nidra te beoefenen (dat het effect heeft van vier uur diepe slaap!), visualisaties, ademtherapie en creatief aan de slag te gaan. Door stil te vallen komen we als vanzelf dichtbij onze wortels. Maar we gaan ons – zoals ook bomen dat doen – verbinden met anderen. Wat ook dat is wat dit weekend zo bijzonder maakt. We luisteren naar elkaars gedichten en delen verhalen (maar niets moet 😉). En ontdekken soms zo dat – in het anders zijn- zoveel gelijkenissen bestaan. Dat je niet alleen bent met bijvoorbeeld een gevoel van onzekerheid, angst om te stralen of twijfel om voor je mening uit te komen. Of dat een ander ook zoekend is in wat hij professioneel wil. Of ook een relatiebreuk achter de rug heeft. Of moeite heeft om grenzen af te bakenen.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Vlaams-Brabant Meerdere dagen
24 - 26 mrt. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Brugge

In het voorjaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. Voor de derde editie reizen we naar Brugge. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 mrt. 2023

Intervisie 'proeflezen'

Tijdens deze intervisie gaan we in kleine groep aan de slag met (een deel van) je eigen manuscript. We lezen elkaars teksten en geven feedback. Zo kan je jouw tekst scherpstellen. Ideaal om jou verhaal nog beter te maken voor je het inzendt voor een schrijfwedstrijd. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel)
28 mrt. 2023

Voor solo-ondernemers: Schrijf je verbindende About Me

Ben je niet tevreden van de About Me die je copywriter voor jouw solo-onderneming schreef? Voel je dat jouw verhaal jouw eigen woorden nodig heeft, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen?  

Coaching Autobiografisch schrijven Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen
30 mrt. - 31 dec. 2023

WRITER'S COLLAB x Doreen Hendrikx

Ben je een outliner of discovery writer? Hoe laat je de woorden uit je pen vloeien? Is writer’s block nu echt het einde? Op zoek naar jouw eigen schrijfstijl en tips? Creatief Schrijven Jong brengt jou in contact met vier verschillende auteurs en andere jonge schrijvers om samen op ontdekking te gaan!  In drie sessies leer je het schrijfproces kennen achter ’t boek van de auteur en duik je in de wereld van het schrijverschap. Laat je door gepubliceerde schrijvers inspireren, daag je schrijftalent uit en creëer je eigen stem en stijl… Eureka! Daar heb je het, alle puzzelstukjes vallen in elkaar, een tekst die jij schreeuwt. In april slaan we de handen in elkaar met Doreen Hendrikx! Leeftijd: 18 tot 26 jaar (ben je jonger dan 18 en neem je toch graag deel aan WRITER'S COLLAB? stuur een mail naar post@creatiefschrijven.be)

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
5 apr. - 3 mei 2023

Schrijfverblijf Damme

Ben je al enige tijd aan het schrijven aan een langer verhaal en krijg je het maar niet rond? Mis je een geschikt kader, de concentratie of de dwang om eraan te beginnen of door te werken? Worstel je met je verhaalstructuur en diverse verhaallijnen? Of zit je gewoon strop en weet je zelf niet waarom? Dan is deze schrijfweek de ideale formule. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
10 - 14 apr. 2023

De emotionele toer op

Als je al de emoties zou opschrijven die je op één dag beleeft

Groepscursus Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant Meerdere dagen
18 apr. - 16 mei 2023

Structuur en verhaallijn voor schrijvers

Wat hebben Jane Austen, Tolkien, Disney en Stars Wars met elkaar gemeen? 

Groepscursus Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
18 apr. - 16 mei 2023

Levensverhalen schrijven

Herinneringen leren neerschrijven op papier

Groepscursus Autobiografisch schrijven Reisverhalen Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
18 apr. - 23 mei 2023

Slam poetry

Een zelfgeschreven tekst, een podium en een handvol minuten

Groepscursus Kort verhaal Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
19 apr. - 24 mei 2023

Schrijven: no more excuses!

Je schrijft proza, in welke vorm dan ook. En je doet dat met oneindig veel plezier. Maar thuis komt het er niet altijd van... 

Groepscursus Proza Non-fictie Vlaanderen 1 dag(deel)
19 apr. - 17 mei 2023

Verhaal voor het slapengaan

‘Het is bedtijd,’ zeg je. ‘Nog één verhaaltje?’ vragen ze. Nog voor zij op zoek kunnen gaan naar een boek, haal jij je eigen verhaal boven. Hoe leuk zouden je (klein)kinderen dat vinden? Lees jij geregeld een verhaal voor het slapengaan? Heb je daarnaast zelf al ervaring met het schrijven van korte verhalen? Ga dan met deze cursus een nieuwe schrijfuitdaging aan!  In vijf online lessen vormen we één van jouw verhalen om tot een sterk kinderverhaal.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
20 apr. - 11 mei 2023

Autobiografische kortverhalen schrijven

In een kleine groep blikken we terug op betekenisvolle levensgebeurtenissen en gieten ze in kortverhalen.   

Groepscursus Autobiografisch schrijven Kort verhaal Bloggen Online Meerdere dagen
21 apr. - 2 jun. 2023

Schrijfretraite: Spelen! Met poëzie

Een weekend poëzie ontdekken en schrijven lijkt je wel wat?  Zin om volop te spelen met woorden en stijlfiguren?Wil je je onderdompelen in je favoriete genre op een inspirerende plek die schrijven ademt?

Groepscursus Poëzie Vlaams-Brabant Meerdere dagen
21 - 23 apr. 2023

Vijf ingrediënten voor een straf verhaal

Een straf verhaal schrijven is als een ingenieus gerecht op tafel toveren

Groepscursus Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
22 apr. - 20 mei 2023

Hoe begin je aan een boek?

'Daar zou ik eigenlijk eens een boek over moeten schrijven!' 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Vlaams-Brabant Meerdere dagen
22 apr. - 11 mei 2023

Column

Een column schrijven

Groepscursus Column Vlaams-Brabant Meerdere dagen
24 apr. - 5 jun. 2023

Dat boek verkoopt zichzelf niet

Tips en tricks voor iedereen die graag meer boeken wil verkopen. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Non-fictie Online Meerdere dagen
27 apr. - 4 mei 2023

De biografische schets (schrijven over het leven aan de hand van een leven)

Wie wil jij eens in de kijker schrijven? Het Letterenhuis en Creatief Schrijven vzw organiseren een driedelige schrijfcursus “De biografische schets”. Duik mee in de rijkdom van het Letterenhuis en laat je op sleeptouw nemen door de ervaren schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans. Heb je een vergeten schrijver of een persoon met een bijzondere verdienste voor ogen of ga je mee op ontdekking in het archief van het Letterenhuis.

Groepscursus Proza Essay Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
28 apr. - 26 mei 2023

Creëer personages met de techniek van de 'dubbele U'

Vierdelige online cursus in kleine groep over het creëren en verdiepen van personages. 

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
29 apr. - 6 jun. 2023

Krachtig schrijven: maatschappijkritiek

Al schrijvend de wereld veranderen:

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
29 apr. - 20 mei 2023

Van prentenboek tot young adult

Wil je graag schrijven voor kinderen of jongeren,

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
2 - 30 mei 2023

Slam poetry

We leven in een zeer verbonden maatschappij met veel trends en veel hot topics

Groepscursus Cursiefje Vlaams-Brabant Meerdere dagen
3 - 31 mei 2023

Schrijven over verlies en verandering

Hoe gaan we als mens om met radicale veranderingen in het leven?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Antwerpen Meerdere dagen
4 mei - 8 jun. 2023

Schrijfretraites aan zee Limnisa-Griekenland

Wil je meters maken met je schrijfproject, andere schrijvers ontmoeten en opgenomen worden in de Limnisa-vibe? Mariël en Philip delen ook dit jaar weer hun huis aan zee met andere schrijvers.

Coaching Proza Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
5 mei - 3 jun. 2023

Retraite Light up your life story in SPANJE - (oa. soul writing én truffelceremonie)

Light up your Life Story is een betekenisvolle retraite in Spanje die van alles in beweging zet. Licht in je leven door schrijven, ademwerk, ceremonies (cacao- & truffelceremonie) en nog heel veel meer!  Dit is een co-productie van Lichtjes aan de Haven & 100 Jaar Na Vandaag. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Buitenland Meerdere dagen
15 - 21 mei 2023

Schrijven en kunst op zondag: Tongeren

Ook in 2023 maken we van verschillende zondagen schrijfdagen en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In mei trekken we naar Tongeren.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Limburg 1 dag(deel) Creatief Schrijven
21 mei 2023

Schrijfbegeleiding op maat

Droom jij ervan je eigen boek in je boekenkast te zien staan?Wil je eindelijk die schrijfblokkade doorbreken, en heb je daar graag deskundige individuele begeleiding bij? Wil je eindelijk starten met jouw manuscript? Of misschien heb je wel een tekst geschreven waarop je graag feedback wil?  Als Schrijver bij Auryn volg je een individueel begeleidingstraject op jouw maat. We gaan aan de slag met jouw schrijfproces en/of jouw manuscript.  Kies je voor een formule met minstens drie individuele sessies, dan word je bovendien lid van ons schrijversnetwerk. Je vindt er schrijfmaatjes, veel tips en (gratis!) straffe workshops. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
1 jun. - 31 dec. 2023

Nieuw! Plot en plotwendingen

Wil je graag een straffe plot voor een boek of kort verhaal? Liefst zo één met verrassende wendingen die je lezer goed bij de les houdt én tegelijkertijd – als het uitkomt - op het verkeerde been zet? Dan gaat auteur Tine Bergen graag met je aan de slag.

Groepscursus Proza Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
3 - 17 jun. 2023

Van gedachten naar gedichten

Je vertrouwt je gedachten wel eens aan het papier toe en wil deze poëtische creaties niet langer voor jezelf houden

Groepscursus Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
6 - 27 jun. 2023

Schrijf geschiedenis!

Vierdelige schrijfworkshop in een unieke samenwerking met de Erfgoedbibliotheek van Antwerpen. Wil je een historisch overzicht, een heemkundig thema of een geschiedkundig boek schrijven? Of vanuit een historisch besef een ervaring voor de eeuwigheid vastleggen? In deze reeks leer je hoe en welke bronnen je raadpleegt, waarom een goede synopsis je leidraad is, en hoe je een chaos aan informatie omzet in een aantrekkelijk leesbaar boek of een boeiende tekst.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Essay Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
8 - 29 jun. 2023

Een kinderboek uitgeven in eigen beheer, doe het goed

Een uitgave in eigen beheer is vaak het gevolg van een afwijzing bij een reguliere uitgeverij. Daardoor ga je je boek zelf al als “minder” beschouwen. Maar dat is helemaal niet nodig! Uitgeven in eigen beheer biedt juist een zee aan vrijheid en creativiteit, en met een beetje knowhow kan je het ook meteen goed doen.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen
15 jun. - 10 okt. 2023

Kinderboeken schrijven en illustreren

Heb je altijd al willen leren hoe je je eigen spannende, ontroerende of grappige kinderboek kan schrijven en illustreren?Misschien heb je zelfs al een eerste verhaal klaarliggen maar weet je niet zeker of het scenario wel zal aanslaan bij het jonge lezerspubliek?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen
15 jun. - 31 dec. 2023

Helend schrijven: workshop

Heb je zin 💞om te voelen wat er in je leeft? 💞om je pen op papier te verplaatsen en zo je verhaal in beweging te brengen? 💞om te verbinden met warme anderen? 💞in een dagje me-time? 💞om in een veilige sfeer je authentieke zelf te kunnen zijn? Een paar keer ‘ja’? 😜 Dan is een WORKSHOP HELEND SCHRIJVEN iets voor JOU! ✍🏻💞✍🏻   Als getraind autobiografisch schrijfcoach en coach in opleiding geef ik GEVARIEERDE SCHRIJFOPDRACHTEN: 📒📒 ☘️perspectiefwisselschrijven vanuit de antroposofie ☘️ therapeutisch schrijven van Saskia De Bruin ☘️intuïtief schrijven op basis van een kaart, een gedicht, een quote, een foto, een visualisatie, een woord dat je van iemand anders krijgt, ... ☘️puntlijnmeditatie van Joey Brown ☘️...   Vaak werken we naar een eenvoudig GEDICHT toe (geen paniek, ik begeleid dit stap voor stap 😏) waarin we de ESSENTIE samenvatten. De focus bij het schrijven ligt sowieso op het PROCES.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)
21 jun. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Deinze

Ook in 2023 maken we van verschillende zondagen schrijfdagen en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In mei trekken we naar Deinze.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.  

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
25 jun. 2023

Puur Schrijven in je kot

Wil je leren hoe je meer flow en creativiteit kan ervaren? Verlang je naar een gouden randje aan je dagen? 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
30 jun. 2023 - 31 dec. 2024

Start to write | Poëzie

Ben jij een dichter of wil je graag starten met gedichten schrijven? Wil je graag leren hoe je je gedichten naar een hoger niveau kan tillen in jouw unieke schrijfstijl? Kan je daarbij wel wat feedback gebruiken van een ervaren schrijfcoach die zelf ook dichter is? 

Groepscursus Poëzie Online Meerdere dagen
30 jun. 2023 - 31 dec. 2024

AlfaBed Schrijfweek

Een week 'zomaar' schrijven!

Coaching Proza Poëzie Wallonië Meerdere dagen
3 - 10 jul. 2023

Zomerkamp: 'Ruimtevaarders'

We gaan de ruimte in! Is de zuurstoftank gevuld? Check. Hoe zit het met de luchtdruk? Oei, wie heeft de rode en groene draad gewisseld? Met ons ruimteschip reizen we vijf dagen door de onbekende kosmos en leggen onze reis vast in een logboek. Je ontdekt verre zonnestelselen en ontmoet eigenaardig buitenaards leven. Opgepast dat er niet eentje aan boord kruipt! We klimmen in onze pen en creëren een eigen universum vol sterren, planeten en nevels. Op het einde van dit atelier nemen we ouders en familie mee op ruimtevaart! Inschrijven voor het zomerkamp 'Ruimtevaarders' kan je hier. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
24 - 28 jul. 2023

Zomerkamp: 'Mythes en Legendes'

Heb je die draak gezien? Kijk, daar is een goblin! Hé die zombie is er met mijn schoenen vandoor! Hou je gids goed bij de hand want we gaan op een legendarische ontdekkingsreis. Samen reizen we vijf dagen naar alle mythische hoeken van de wereld en beleven we de verhalen van heldhaftige figuren. Word zelf een legende en schrijf je eigen avontuur. Op het einde van dit atelier nemen we ouders en familie mee naar een onbekend land waar mythische wezens en legendes rondlopen uit onze eigen verbeelding.  Inschrijven voor het zomerkamp 'Mythes en Legendes' kan je hier. 

Groepscursus Proza Poëzie Kinder- en jeugdliteratuur Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 - 11 aug. 2023

Poetry Summer Academy XIV in Damme

Men neme 10 hongerige dichters en voege daar 1 ervaren schrijfcoach aan toe, Daniel Billiet, en laten hen taalgevoelig mixen en gisten gedurende 5 dagen in een prachtig domein in Damme. Vervolgens op smaak brengen naar eigen individuele inzichten en verlangens. Dit recept voor een zomerse schrijfcursus werpt al meer dan XIII edities vruchtbare en bewonderenswaardige gedichten af.   Heb je de basics van poëzie schrijven onder de knie? Maar wil je meer? Wil je verzen zien groeien? Wil je weg uit je eigen denken en weg van je bekende paden?  Wil je meegezogen worden door stimulerende opdrachten en de inspirerende wisselwerking met andere dichters? Dan ben je welkom op de veertiende editie van de bekende Poetry Summer Academy.         Het programma is een mix van groepssessies, werken in kleine groepjes, intense feedbacksessies en individuele schrijftijd.   En wees gerust, het is niet omdat PSA al jaren een succesformule blijkt, dat we op onze lauweren rusten. Voor deze editie strijken we neer in een erkend stiltegebied in Damme. Ieder jaar evolueert PSA. Ook dit jaar introduceren we twee NIEUWE werkmodellen. Cryptisch gezegd: inspiratie moet niet altijd vanuit het brein komen, we zijn meer dan onze grijze cellen. Nog niet overtuigd? Bekijk het getuigenisboek, de foto's en de teksten in het boek 'Hellebosch, zoals alleen een eik kan kijken'.  

Groepscursus Poëzie Text on stage West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
14 - 18 aug. 2023

Schrijven - Genk - vervolgopleiding

Ken jij al de kneepjes van het schrijfvak? In de vervolgopleiding gaan we dieper in op het schrijven van verhalen en werk je aan een nieuw manuscript. Je kan kiezen tussen het schrijven van proza of literaire non-fictie. (Voor poëzie hebben we een aparte opleiding bij GA voor Kunst in Genk.)

Groepscursus Proza Non-fictie Limburg Lange opleidingen
1 sep. 2023 - 28 jun. 2024

Schrijf! - Genk

ZIN IN SCHRIJVEN! ? Voel jij ook de schrijfkriebels? Heb je een hoofd vol verhalen? Droom je van een boek met jouw naam op de cover? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Limburg Lange opleidingen
1 sep. 2023 - 21 jun. 2024

AlfaBed Schrijfweek

Een week 'gewoon' schrijven!

Coaching Proza Poëzie Wallonië Meerdere dagen
1 - 8 sep. 2023

Basisjaar Literair Schrijven 2023 -2024

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven en een genre-overschrijdend project dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
2 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Schrijven - Genk

Droom je ervan een roman te publiceren? Een dichtbundel? Korte verhalen? Of schrijf je voor je plezier en ben je gewoon graag bezig met taal? Dan is de opleiding Schrijver iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Limburg Lange opleidingen
5 sep. 2023 - 25 jun. 2024

Poëzie schrijven - Genk

Een schrijfcursus voor poëziefanaten. 😀 Schrijf jij vaak poëzie en volgde je al een aantal cursussen? Of studeerde je af in een andere schrijfopleiding en heb je honger naar meer? Dan is deze cursus poëzie echt iets voor jou!

Groepscursus Poëzie Limburg Lange opleidingen
6 sep. 2023 - 26 jun. 2024

HALFJAARTRAJECT 2023 ​ 💜​dichter bij jezelf💜

Vanaf vrijdag 6 januari 2023 => een half jaar lang om de twee weken een inspirerende, schrijfopdracht om innerlijk te groeien en jezelf beter te leren kennen🪴 Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit halfjaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf! (Misschien kan je het wel vragen als geschenk voor kerst of nieuwjaar aan iemand?🙏😍🍀) VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

JAARTRAJECT 2023 ​ 💜​dichter bij jezelf💜

Vanaf vrijdag 6 januari 2023 => een volledig jaar lang om de twee weken een inspirerende, schrijfopdracht om innerlijk te groeien en jezelf beter te leren kennen🪴 Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit jaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf! (Misschien kan je het wel vragen als geschenk voor kerst of nieuwjaar aan iemand?🙏😍🍀) VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

Schrijfcoaching op maat: het geheim achter verhalen

Een schrijfcursus die begint waar andere ophouden: dat is wat wij je bieden. Bij ons geen halfslachtige tips & tricks, maar concrete, diepe inzichten in de geheimen van de vertelkunst. Of je pas komt kijken of al een doorgewinterd schrijver bent – misschien zelfs met een manuscript in handen: wij helpen je verhalen naar een hoger niveau te tillen. Dankzij onze schrijfcursus word je de beste schrijver die er in je zit.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen

Helend schrijven: workshop

Heb je zin 💞om te voelen wat er in je leeft? 💞om je pen op papier te verplaatsen en zo je verhaal in beweging te brengen? 💞om te verbinden met warme anderen? 💞in een dagje me-time? 💞om in een veilige sfeer je authentieke zelf te kunnen zijn? Een paar keer ‘ja’? 😜 Dan is een WORKSHOP HELEND SCHRIJVEN iets voor JOU! ✍🏻💞✍🏻   Als getraind autobiografisch schrijfcoach en coach in opleiding geef ik GEVARIEERDE SCHRIJFOPDRACHTEN: 📒📒 ☘️perspectiefwisselschrijven vanuit de antroposofie ☘️ therapeutisch schrijven van Saskia De Bruin ☘️intuïtief schrijven op basis van een kaart, een gedicht, een quote, een foto, een visualisatie, een woord dat je van iemand anders krijgt, ... ☘️puntlijnmeditatie van Joey Brown   Vaak werken we naar een eenvoudig GEDICHT toe (geen paniek, ik begeleid dit stap voor stap 😏) waarin we de ESSENTIE samenvatten. De focus bij het schrijven ligt sowieso op het PROCES. 

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Samen Schrijven Membership

Schrijf jouw boek nu eindelijk echtWord een productieve schrijfster in slechts een uurtje per dag Je hoeft het niet alleen te doen Schrijf elke dag online mee met schrijfster en schrijfcoach Agatha en de andere deelnemers. Elke werkdag van 9u30 tot 10u30 via Zoom. Een stevige stok achter de deur Agatha, de Academie en de Community houden je liefdevol on track. Zo schrijf je jouw boek echt. Kwaliteitsvolle begeleiding Agatha helpt je beter en authentieker te schrijven in de begeleidingssessies. Samen gaan we op zoek naar het verhaal dat er voor jou echt toe doet.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Lange opleidingen

Online helend schrijftraject: mijn mama & ik (7 weken)

Onze moeder. We hebben haar leven aan ons te danken (en natuurlijk ook aan onze vader 😉). We werden allemaal groot in haar schoot. Allemaal staan we in relatie tot en met onze mama. Misschien is die band geweldig. Misschien loopt het veel stroever dan je zou willen. Misschien is ze fysiek niet meer aanwezig, maar voel je haar nog altijd dichtbij.   Hoe het ook zij ... in dit online schrijftraject staat onze moeder centraal.  VERWACHTEN 🌸We schrijven een portret. 🌸We kijken naar wat we hebben moeten leren, omdat onze moeder onze moeder was. 🌸We schrijven over momenten van aanvaring, van aanvaarding, van onvergetelijke herinneringen. 🌸 We gaan terug naar onze vroege jeugd en hoe we toen onze mama ervaarden; we gaan op zoek naar spanningsvelden moeder-kind (die misschien al generaties meegaan). 🌸We stellen haar vragen en proberen een antwoord te schrijven. We schrijven dus ook vanuit haar perspectief.   Vaak mag je kiezen welke herinnering je wil beschrijven, dus je kiest zelf of je in een meer emotionele herinnering (en dus emotie) wil gaan of dat je het veiliger wil houden. Al dichtend proberen we regelmatige het geschrevene samen te vatten. En niet panikeren als je nog nooit een gedicht hebt geschreven. Het zijn eenvoudige dichtvormen én ik begeleid je stap voor stap! Zeven weken lang krijg je elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Reken op een half uur om de opdracht tot een goed einde te brengen. Je ervaringen of gedichten mag je delen in de gesloten Facebookgroep ‘Helend schrijven’. WAT ANDEREN ERVAN VINDEN ☘️"De schrijfopdracht met de spirituele kaarten van deze week zat er boenk op" ☘️"Zo'n schrijfopdracht neemt me telkens weer bij de hand voor een reis naar binnen en nodigt me uit om stil te worden" ☘️"Ik kreeg zo'n speciaal gevoel bij het schrijven over mijn krachtbronnen." ☘️"Het schrijven maakt me blij, geeft me energie, zelfkennis en ik kan loslaten." ☘️"De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol."   WIE IK BEN Ik ben opgeleid autobiografisch schrijfcoach en geef al drie jaar regelmatig workshops en weekends helend schrijven. Ik volgde onder meer schrijfretraites 'schrijven naar bewustzijn' bij Joey Brown, de cursus 'coaching door middel van schrijven' bij Sarah Muiderman en de opleiding 'autobiografisch schrijven' aan het Instituut voor Biografiek in Nederlands. Ik ben germanist van opleiding en geboeid door persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingeving.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: groeikracht (7 weken)

Zoals een plantje zich in de vroege lente dapper een weg baant door de aarde naar boven. Naar het licht. Naar de zon. Naar groei. Naar leven. Zo voelen wij ons ook soms. Ook al ervaren we onszelf weleens als kwetsbaar ... tegelijkertijd zijn we ongelofelijk krachtig. We zijn krachtig in onze kwetsbaarheid (vraag maar eens aan Brené Brown, de auteur van De kracht van kwetsbaarheid)  Wil jij net zoals de jonge plantjes ook je kopje uitsteken? Groeien naar het licht? Jezelf meer laten tonen? Je kwetsbaarheid omarmen om krachtiger in het leven te staan? Je krachtige kwetsbaarheid én kwetsbare kracht graag zien? Als je ook nog eens houdt van: 🌾schrijven  🌾persoonlijke groei?​🌾tijd nemen voor jezelf? Dan is dit schrijftraject iets voor jou!  "De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol. We zitten jammer genoeg al in week negen van de dertien, maar ik stap sowieso in het volgende schrijftraject in." ​(Annelies B.) HOE? Wel! Gedurende zeven weken krijg je elke week een mail met een verdiepende schrijfopdracht. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een besloten Facebookgroep 'Helend schrijven' waarin je je ervaringen bij het schrijven en/of schrijfsels mag delen. Omdat delen ook helend werkt!  Misschien dat je na afloop van dit schrijftraject wel met meer mildheid naar jezelf kijkt. Of trotser bent op wie je bent en wat je hebt bereikt. Je zal alleszins inzichten hebben gekregen in wie je bent en wat je kan en die helpen je om nog meer jezelf te durven zijn!   WANNEER Het traject loopt van vrijdag 1 april (géén grap 🤪) tot en met vrijdag 13 mei. Elke vrijdag krijg je een mail met een opdracht. Reken een half uur om die tot een goed einde te brengen. PRIJS 77 euro. Dat is inclusief btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor ondernemers die graag een factuur wensen. ​"Wat heb ik weer genoten ... jullie schrijfsels, interpre(s)taties van de zorgvuldig uitgekozen thema's, doen mijn hart steeds opspringen. Ze zetten mij tevens aan om verder te gaan met "de dingen", het leven dus. Zoveel aangenamer dankzij jullie die samen met mij het schrijftraject lopen  ... 😊" (​Jos D.C.)  

Coaching Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Individuele coaching

Creatieve schrijfproces

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Lange opleidingen

Je verhaal in een structuur

Je loopt al even rond met het idee een boek te schrijven. “Jij zou een boek over je leven moeten schrijven”, spoorden mensen jou herhaaldelijk aan. Of je voelt zelf tot in je tenen dat je met je (klein)kinderen of de wereld iets bijzonders te delen hebt. Misschien ben je zelfs al een paar keer enthousiast met schrijven begonnen! Maar telkens stopte je: te weinig tijd, geen inspiratie meer, een onverwachte ziekte, twijfel die de kop opsteekt of er wel iemand op dat boek van jou zit te wachten. Toch blijft jouw boek aan je ‘trekken’. Je voelt dat het er moét komen. Hoe dan ook. En liever vandaag dan morgen. Heb je dus nood aan een kickstart van je boek? Een boost van jewelste? Met een schrijfcoach aan de zijlijn om je op te volgen?   Dan is de handleiding ‘je verhaal in een structuur’ helemaal wat jij nodig hebt! Een goede structuur is immers het fundament van je verhaal en nodig om niet verloren te lopen in de veelheid van herinneringen én om je verhaal niet alle kanten te laten uitschieten. Wie de cursus – vol met tips, weetjes, handige tools (bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met negatieve herinneringen) en véél oefeningen – helemaal doorploegt, heeft de structuur van zijn verhaal helemaal helder.   Maar dat is lang niet alles. Ik laat je ook nadenken over je ideale lezer en je motivatie over waarom je zo graag je boek wil. Ik werp een licht op blokkades die je verhinderden je boek te schrijven, de essentie van een biografie, hoe herinneringen werken en hoe je ze kunt oproepen. Tot slot schrijf je ook de flaptekst. En wat meer is: je hoeft het niet helemaal in je uppie te doen. In de opleiding zit maar liefst TWEE KEER 1 UUR COACHING inbegrepen. De cursus neem je door op je eigen tempo of je volgt het groepstraject dat enkele malen per jaar start (om op de hoogte te blijven, schrijf je in op de inspiratiemail via https://www.boekvanmijnleven.be/contactinspiratiemail.html).

Coaching Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Authentiek schrijven - Ontdek jouw unieke schrijfstem en verhaal in 21 dagen

Begin vandaag nog aan het kinderboek waar je al zo lang van droomt!  Met deze cursus brengen Sandrine en ik (Agatha) je bij dat overheerlijke gevoel van vrijuit schrijven. Je gaat ervaren hoe zalig het is wanneer gouden ideeën en magische verhalen moeiteloos door jou stromen! In dit super toegankelijke, stap-voor-stap avontuur van 21 dagen: leer je vrijuit schrijven vanuit het kind dat je was  ontwikkel je op een speelse manier je unieke stem ontdek je je eigen verhaal krijg je bergen inspiratie en volop goesting om met jouw verhaal aan de slag te gaan leer je enkele belangrijke basics van een goed kinderverhaal

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'wolkendragers' samen rond het poëzievuur - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Text on stage Liedteksten Op aanvraag 1 dag(deel)

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'Wolkendragers' rond het vuur van de poëzie - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Liedteksten Schrijfdocenten Op aanvraag 1 dag(deel)

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat. Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!  

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Opleiding Schrijven - Academie Haasrode (nabij Leuven)

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan de Academie in Haasrode iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Vlaams-Brabant Lange opleidingen

Opleiding Schrijven Hasselt

Droom je ervan ooit een roman, dichtbundel of theatertekst te schrijven en te publiceren? Of schrijf je gewoon graag en wil je daar beter in worden? Dan is de opleiding Schrijven aan het conservatorium van Hasselt iets voor jou.

Groepscursus Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Limburg Lange opleidingen

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zoekmachinevriendelijk schrijven - SEO-copy

Is je webtekst commercieel overtuigend én wordt je product of dienst snel gevonden? Hoe combineer je het aantrekkelijk schrijven van relevante inhoud voor jouw onderneming, organisatie of bedrijf met de juiste zoektermen die potentiële klanten gebruiken? Docent Ilse Meeus is copywriter en SEO-expert. Ze leert je hoe je meer klanten aantrekt en meer mensen in beweging krijgt door je webcopy te optimaliseren. Ze legt de essenties van een wervende tekst, SEO (Search Engine Optimalisation), zoekintenties en trefwoordenbepalingen eenvoudig uit in een praktijkgerichte dagtraining. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Pitch je businesscase … en vang je lezer

Ga voor een ‘ja’ met een sterk verhaal ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer. Of het nu gaat om steun voor je project, het duidelijk maken van een standpunt, een vraag voor extra budget of de goedkeuring om een opleiding te volgen: je hebt een overtuigend verhaal nodig om anderen over de streep te trekken. Een sterke pitch dus. Maar wat zijn de ingrediënten hiervan ? Hoe trek je de aandacht van een lezer dat niet noodzakelijk zit te wachten op wat je te vertellen hebt? En hoe krijg je die ‘ja’ te pakken? In de training ‘Pitch je businesscase’ bekijken we stap per stap hoe je je pitch voorbereidt, uitschrijft en brengt. Je komt te weten hoe je je verhaal zo persuasief mogelijk opstelt, om op die manier ongeduldige lezers en luisteraars (iedereen in je organisatie dus) mee te krijgen. Zo leer je onder meer hoe je de dingen eenvoudig houdt (en dat is, vreemd genoeg, vaak moeilijk) en hoe je je boodschap helder en meeslepend brengt. Tijdens de eerste sessie komen alle aspecten van een sterk pitchende tekst aan bod. Zo krijg je inzicht in de ‘trukendoos’ van het pitchen. De nadruk ligt vooral op de geschreven pitch – het persuasieve verhaal an sich – maar ook de presentatie komt aan bod.  Tijdens de tweede sessie focust de docent vooral op aangeleverde teksten van deelnemers, geeft hij feedback en een korte wrap-up van de belangrijkste pijlers van een sterke pitch.  Mike Beyers is zelfstandig copywriter met 20 jaar ervaring in creatieve en strategische communicatietrajecten. Hij schrijft short & long copy in verschillende genres. Doorheen de jaren werkte hij al voor grote en kleinere bedrijven in talloze sectoren – van food tot telecom, van consulting tot farma. Mike is ook docent aan de UAntwerpen voor het vak ‘Taal in Bedrijf’ binnen de masteropleiding Meertalige Professionele Communicatie. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven - diversiteitscommunicatie

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? In een intensieve maar speelse trainingsdag leer je hoe je zo breed en divers mogelijk kunt communiceren en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere: -       Kruispuntdenken -       Genderinclusief communiceren -       Het dekoloniseren van taal -       Eenvoud in taal, structuur en boodschap -       Herkenbaar en representatief verbeelden   Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops worden gekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek en praktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips, waardoor wat je leert direct toepasbaar is.    Duur: 6 uur (2 dagdelen)    

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier dat m, v én x zich aangesproken voelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (beeld)taal geenstereotypen bevestigd? In de workshop genderinclusief communiceren leer je hoe je de impact van jouw boodschap vergroot en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere:- Het waarom van genderinclusief communiceren.- Het concept gender en de non-binaire genderidentiteit.- Veel handvatten om je (marketing)teksten genderinclusief te maken.- Hoe je ook binnen je organisatie genderinclusief communiceert, bijvoorbeeld in jemails of vacature.- Beeldtaal en het vermijden van genderstereotypen daarin. Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops wordengekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek enpraktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips,waardoor wat je leert direct toepasbaar is. Duur: 3 uur (1 dagdeel)      

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen - online pakket

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven - online pakket

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Start to autobiography : individueel traject

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

Online Schrijfdagen

Met een online Schrijfmeditatiedag schenk je jezelf een dag lang de tijd, aandacht en liefde die je verdient. Samen zetten we onze pen in beweging met onder meer schrijfmeditatie en systemisch-energetische oefeningen. Een schrijfmeditatiedag is niet zomaar een schrijfdag, je heelt jezelf op diepe innerlijke lagen. We starten samen in de ochtend, nemen een middagpauze, en werken door tot 17:00. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)

De wonderwaterworkshop

Deze workshop is gebaseerd op het spannende boek (W)onderwater en wordt gegeven door de auteur. Het gaat over Kai die op een ochtend wakker wordt en het hele huis staat onder water tot aan de eerste verdieping. Samen met zijn zusje en een sprekende meeuw tracht hij het ondergelopen dorp te redden. Hoofdthema's in dit boek zijn plastic soep en klimaatverandering.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen

Help! Ik ben een tiener met een schrijfkriebel!

Wat houdt de tienercursus in? Deze schrijfworkshop is bedoeld voor wie niet zonder pen/papier of toetsenbord kan. Uit wiens brein altijd wel een idee floept voor een of ander verhaal. Voor tieners (tussen 11 en 17) die popelen om echt kennis te maken met hun personages. Of meer willen weten over hoe je zo een verhaal best opbouwt. Wordt het een nagelbijtertje of worstel je eerst nog even met de plot? Vertel je vanuit een ik, een hij/zij of wie weet een wij? Altijd al zin gehad om eens iets te schrijven, maar het komt er niet van? Dit is je kans. Opgelet: deze intensieve cursus is niet zonder gevaar. We halen alle inkt uit je pen en/of laten je als een gek tekeer gaan op je toetsenbord. Be prepared!  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag Meerdere dagen

De fantastische Roald Dahl workshop

Hey! Jij daar! Ja, jij! Kom, stap mee in het bootje en vaar samen met de Oempaloempa's de chocoladerivier af. Mathilda en Daantje, de wereldkampioen, zijn er ook! Durf jij onderweg de GVR een hand te geven én de Reuzenkrokodil te aaien? Reserveer snel je gouden ticket en kom met ons meespelen in de fantastische wereld van Roald Dahl.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Contentmarketing: hoe schrijf ik een boodschap effectiever op verschillende kanalen

Eén boodschap, verschillende doelgroepen, verschillende kanalen. Hoe schrijf je op een gepaste manier op de verschillende social media, op je website, in je e-mails? 

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag Meerdere dagen Creatief Schrijven