Cursussen

Hieronder vind je alle schrijfcursussen in Vlaanderen, Brussel en online, georganiseerd door verschillende spelers. Ons aanbod herken je aan het logo 'Creatief Schrijven'.

Filters

Regio's

Niveau's

Duur

Leeftijden

Types

Genres

Alle cursussen

Schrijf! - Genk

ZIN IN SCHRIJVEN! ? Voel jij ook de schrijfkriebels? Heb je een hoofd vol verhalen? Droom je van een boek met jouw naam op de cover? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Limburg Lange opleidingen
22 sep. 2023 - 21 jun. 2024

Maandag, Schrijfdag... in het Predikheren!

Op maandag van 10 tot 13 uur, van 13 tot 16 uur of van 18 tot 21 uur... kun je schrijven in de heerlijke bibliotheek van het Predikheren!

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Antwerpen Lange opleidingen
25 sep. 2023 - 24 jun. 2024

Schrijfatelier Academie Regio Tienen

Een (school-)jaar lang alle facetten van schrijven ontdekken!

Groepscursus Proza Poëzie Vlaams-Brabant Lange opleidingen
25 sep. 2023 - 28 jun. 2024

Creatief schrijven

Loop jij ook altijd rond met verhalen in je hoofd?  Wil je jouw eigen stijl ontdekken en verruimen? Dan is de cursus creatief schrijven iets voor jou.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Vlaams-Brabant Lange opleidingen
26 sep. 2023 - 29 jun. 2024
Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!

Schrijven academie Parcour Oudenaarde

Heb je altijd graag geschreven en ben je klaar voor een volgende stap? Of schreef je vroeger graag en wil je dit terug oppikken en zoek je een stok achter de deur?  Of ben je een liefhebber van literatuur en denk je dat er misschien ook een schrijver in je schuilt en wil je dit ontdekken?

Groepscursus Proza Poëzie Toneelteksten Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
26 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Slam Poetry / Spoken word academie De Poel in Gent

Hou je van het podium én van sterke woorden? Wil je het publiek onder de duim krijgen wanneer je eigen teksten brengt? Dan is het nieuwe vak slam poetry wat voor jou! 

Groepscursus Text on stage Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
27 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Poëzie schrijven - Genk

Een schrijfcursus voor poëziefanaten. 😀 Schrijf jij vaak poëzie en volgde je al een aantal cursussen? Of studeerde je af in een andere schrijfopleiding en heb je honger naar meer? Dan is deze cursus poëzie echt iets voor jou!

Groepscursus Poëzie Limburg Lange opleidingen
27 sep. 2023 - 26 jun. 2024

Schrijven voor jongeren (vanaf 15 jaar)

Schrijven vanaf 15 jaar WAT?Heb je zin om het schrijven van je eigen teksten in de vingers te krijgen? Wil je verschillende soorten literaire teksten op papier krijgen?Dan ben je welkom in onze schrijversklas voor jongeren. Aan de hand van gerichte schrijfopdrachten in de les wordt kennis gemaakt met o.a. het ontwikkelen van personages, vertelperspectief, dialoog en suggestief schrijven. Daarnaast bieden maandelijkse extra-muros activiteiten zoals theathervoorstellingen, museumbezoeken of workshops extra verdiepings- en inspiratiemomenten. Gaandeweg ontdek je wat taal allemaal kan, wat schrijven voor jou kan betekenen. Je experimenteert in de schrijfklas en ontdekt hoe je kan groeien als schrijven ook buiten de klas continuïteit krijgt. Lessenpakket I 2 uur per week en maandelijks een extra-muros activiteit, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Yella Arnouts, Leen Verheyen en Jan Hardies Meer informatie: jan.hardies@so.antwerpen.be of leen.verheyen@so.antwerpen.be  Lessenrooster:woensdagnamiddag 2uuur: ntb  HOE INSCHRIJVEN: Welkom!  TARIEVEN: Tarieven academiejaar 2023-2024KORTINGEN: Kortingen academiejaar 2023-2024

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen Lange opleidingen
27 sep. 2023 - 26 jun. 2024

Creatief Schrijven met Marieke De Maré | Kunstacademie Torhout

Opleiding voor schrijvers. 

Groepscursus Proza Poëzie West-Vlaanderen Lange opleidingen
27 sep. 2023 - 30 jun. 2024

Schrijven in Utopia, Aalst

In de inspirerende omgeving van de Utopia bibliotheek, die zich samen met de Academie voor Podiumkunsten onder één dak bevindt...

Groepscursus Proza Poëzie Scenario Oost-Vlaanderen Lange opleidingen
27 sep. 2023 - 26 jun. 2024

Schrijven - Genk - vervolgopleiding

Ken jij al de kneepjes van het schrijfvak? In de vervolgopleiding gaan we dieper in op het schrijven van verhalen en werk je aan een nieuw manuscript. Je kan kiezen tussen het schrijven van proza of literaire non-fictie. (Voor poëzie hebben we een aparte opleiding bij GA voor Kunst in Genk.)

Groepscursus Proza Non-fictie Limburg Lange opleidingen
28 sep. 2023 - 28 jun. 2024

In de Ban van Fantasy Schrijven (15-26j) VOL - wachtlijst

Deze cursus zit vol. Interesse? Meld je aan voor de wachtlijst.  Hoe schrijf je een fantasyverhaal met levensechte personages, een geloofwaardige wereld, magie die tastbaar lijkt en een verhaal dat je niet meer loslaat? In deze cursus gaan we dieper in op enkele basiselementen die je daarvoor nodig hebt: Verhaalopbouw Magiesystemen Worldbuilding Menselijke en niet-menselijke personages Zowel beginners als schrijvers die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen zijn welkom! Voor taalmakers van 15 tot 26 jaar. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy Oost-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
30 sep. - 25 nov. 2023

Waterlicht. Schrijfworkshop en kunstspektakel

Op zaterdag 30 september zal Daan Roosegaard een groot lichtspektakel over de Maas laten schijnen met de naam WATERLICHT.  Vooraf organiseer ik een schrijfworkshop.  We gaan aansluitend samen naar de voorstelling kijken.

Groepscursus Poëzie Limburg 1 dag(deel)
30 sep. 2023

Uitgeverspitch 2023-2024

Alleen oud-studenten van SchrijversAcademie die deelnamen aan de jurybeoordeling en een positief advies ontvingen, mogen zich aanmelden voor de uitgeverspitch.  Tijdens de jaarlijkse uitgeverspitch komen een aantal uitgevers, of hun afgevaardigden, naar ons kantoor. Je krijgt dan de kans om je project mondeling aan hen voor te stellen. De manuscripten worden vooraf aan de uitgevers bezorgd, maar die hebben niet altijd voldoende tijd om ze grondig te lezen. De pitch is dus wel degelijk van belang.

Coaching Proza Poëzie Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
1 okt. 2023 - 8 feb. 2024

Manuscriptjaar 2023-2024

Alleen oud-studenten van SchrijversAcademie die deelnamen aan de jurybeoordeling mogen zich aanmelden voor het manuscriptjaar.  Werk een jaar lang onder begeleiding verder aan je project. Daarnaast kan je voor een aantal sessies aansluiten bij SchrijversAcademie.

Coaching Proza Poëzie Antwerpen Lange opleidingen Creatief Schrijven
1 okt. 2023 - 31 jul. 2024

Schrijfbegeleiding op maat

Droom jij ervan je eigen boek in je boekenkast te zien staan?Wil je eindelijk die schrijfblokkade doorbreken, en heb je daar graag deskundige individuele begeleiding bij? Wil je eindelijk starten met jouw manuscript? Of misschien heb je wel een tekst geschreven waarop je graag feedback wil?  Als Schrijver bij Auryn volg je een individueel begeleidingstraject op jouw maat. We gaan aan de slag met jouw schrijfproces en/of jouw manuscript.  Kies je voor een formule met minstens drie individuele sessies, dan word je bovendien lid van ons schrijversnetwerk. Je vindt er schrijfmaatjes, veel tips en (gratis!) straffe workshops. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen
1 okt. - 31 dec. 2023

Schrijfatelier: inspiratie en feedback

Je bent gepassioneerd door schrijven, volgde eerder al een schrijfcursus en hebt (bijna) een idee voor een schrijfproject. Maar je raakt moeilijk uit de startblokken of maakt thuis te weinig tijd om in je pen te kruipen? Kom naar het schrijfatelier!

Groepscursus Kort verhaal Vlaams-Brabant Meerdere dagen
2 okt. - 18 dec. 2023

Schrijven voor theater: de sketch

Gaston En Leo, Monty Python, Wat Als, De Ideale Wereld … Sketches zijn van alle tijden. Deze korte pittige stukjes staan bol van de moppen en de zotte personages. Wil jij ook leren hoe je een sketch in elkaar steekt? Of wil jij zelf sketches schrijven om te brengen op de planken of op het scherm?

Groepscursus Toneelteksten Antwerpen Meerdere dagen
2 okt. - 6 nov. 2023

De dichters (groep 1)

Ook dichters met al wat ervaring hebben nood aan feedback en nieuwe input. Dat is precies wat dit poëzie-atelier biedt: persoonlijke begeleiding.

Groepscursus Poëzie Oost-Vlaanderen Meerdere dagen
2 okt. - 4 dec. 2023

Stad in oorlog - middelbaar onderwijs

Poëzieworkshop op aanvraag De Tweede Wereldoorlog is voor veel jongeren een 'ver-van-mijn-bedshow'; een verplicht stukje geschiedenis dat ze vanbuiten moeten leren.  Daar brengt dichter Cleo Klapholz, één van de Antwerpse stadsdichters, samen met Creatief Schrijven Jong en het MAS graag verandering in. 

Groepscursus Poëzie Text on stage Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
3 okt. 2023 - 7 dec. 2024

Hoe begin je aan een boek?

Daar zou ik eigenlijk eens een boek over moeten schrijven! Heb je dit al eens luidop gezegd? Of gewoon stiekem gedacht?

Groepscursus Proza Non-fictie Reisverhalen Antwerpen Meerdere dagen
3 - 24 okt. 2023

Auteurslezing met Aya Sabi

Aya Sabi gaat in gesprek met Anneleen Van Offel over de schrijver, de vrouw en de activiste Aya Sabi. Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven een reeks auteurslezingen voor het Opleidingsjaar Literair Schrijven en voor SchrijversAcademie. Het zijn stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. In oktober gaat Anneleen Van Offel in gesprek met Aya Sabi over de schrijver, de vrouw en de activiste in Aya Sabi. In augustus 2022 verscheen Aya Sabi’s debuutroman 'Half Leven' bij uitgeverij Das Mag. Het was echter niet haar eerste pennenvrucht. Sinds 2015 schreef Sabi al voor deredactie.be, Mo*, De Morgen en NTGent magazine. 'Half Leven' beschrijft de levens van drie generaties vrouwen: Fatna, geboren rond 1940 in een dorp aan de voet van de Atlas in Marokko, dochter Hamouda, geboren in Nederland, en kleindochter Shams, levend in het Nederland van nu. Aan de hand van fragmenten uit hun leven laat Sabi zien hoe een transgenerationeel trauma doorwerkt en dat een vrouw de ‘som van de ondeelbare delen’ is van haar grootmoeder, haar moeder en zichzelf.   Dit academiejaar werkt Creatief Schrijven samen met Behoud de Begeerte voor alle auteurslezingen.   Foto van Aya Sabi door Annemiek Mommers.

Groepscursus Proza Non-fictie Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
3 okt. 2023

Starten met schrijven

Je voelt al een tijdje schrijfkriebels? Buitelen de woorden door je hoofd maar weet je niet waar te beginnen? Of loop je in je verhalen nog ergens op vast?

Groepscursus Non-fictie Reisverhalen Kort verhaal Online Meerdere dagen
4 - 25 okt. 2023

Nieuw! Schrijven en spelen voor kinderen

Altijd al theater willen spelen voor families en kinderen, maar geen idee hoe je eraan moet beginnen? Tijdens deze workshopreeks werk je samen met een enthousiaste groep gelijkgestemden aan jullie eigen familievoorstelling! Gedurende 8 zaterdagen doorloop je samen met diverse professionele coaches het volledige maakproces van een voorstelling: jullie schrijven vanuit improvisatie- en brainstormsessies jullie eigen verhaal en vertalen dit naar het theater. Met eigen kostuums en decorelementen werk je verder aan een volledige voorstelling en leer je specifieke theatertechnieken aan om het jeugdige publiek mee te krijgen in je verhaal. Tussen en na de sessies krijgt de groep de mogelijkheid om zelfstandig verder te werken aan de voorstelling. Als kers op de taart krijg je de kans om de voorstelling te presenteren aan een jong publiek tijdens de kerstvakantie. Wie weet groeit dit traject uit tot een blijvend speelplezier en met wat geluk wordt jullie voorstelling geselecteerd voor het Toekoer Festival en kun je deze hernemen begin september 2024 in Abdijsite Herkenrode!   Dit initiatief is een samenwerking met OPENDOEK. 

Groepscursus Toneelteksten Kinder- en jeugdliteratuur Text on stage Limburg Meerdere dagen Creatief Schrijven
7 okt. - 2 dec. 2023

Nieuwe woorden verzinnen

Einderzucht, huicheljuichen, overouderen, hamerglas, kapotverbeteren, pliederen; het zijn stuk voor stuk woorden die de voorbije maanden een welkome aanvulling bleken te zijn, en moeiteloos hun plek vonden in onze rijke Nederlandse taal. Sinds vorig voorjaar presenteert Rick de Leeuw elke woensdagmiddag de rubriek ‘het ontbreekwoord’ bij Nieuwe Feiten op Radio1. Samen met de luisteraars gaat hij daarin op zoek naar woorden die in het Nederlands helaas – nog – niet bestaan. Samen met de deelnemers creëert Rick de Leeuw nieuwe woorden, laat ze klinken en botsen tot ze met de grootste overlevingskans uit deze workshop kruipen en op de wereld worden losgelaten. Ga samen met hem op zoek naar ontbreekwoorden.

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
8 okt. 2023

Cursus Storytelling

Goede verhalen vertellen is één van de belangrijkste skills van deze eeuw. In acht weken neemt Suzanne je mee in de principes van storytelling.

Groepscursus Proza Toneelteksten Kort verhaal Online Lange opleidingen
10 okt. - 5 dec. 2023

Shut Up & Write

In stilte schrijven we met z'n allen, maar toch apart: een moment van gedeelde concentratie. Na afloop praten we na. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen Meerdere dagen
11 okt. - 6 dec. 2023

Craft Your Story

This 8-part fiction-writing course will not only develop your general writing skills but will explore in depth the potential of the short story genre.The course offers both new and experienced writers an extensive range of creative ideas and activities to help develop their craft.  Course tutor, Colette Victor, offers advice on mastering technique and developing personal style.  

Groepscursus Kort verhaal Brussel Meerdere dagen
12 okt. - 14 dec. 2023

Met je teksten het podium op

Hoe zorg je ervoor dat luisteraars niet indommelen als jij jouw zelfgeschreven teksten op een podium brengt? En wie ben jij als je voor een publiek staat? Een verteller? Een dichter? Een performer?  In deze cursus gaan we op zoek naar je eigen podiumpersoonlijkheid en leert rasperformer Stijn Vranken je verschillende vaardigheden aan om die verder te ontwikkelen. Op basis van je eigen teksten onderzoeken we zowel individueel als in groep waar jouw specifieke sterktes liggen. En die vijlen we dan bij tot ze helemaal op scherp staan.   We sluiten de reeks af met een toonmoment voor een beperkt publiek.  Wat breng je mee? Eigen teksten en een gezonde portie lef

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 okt. - 23 nov. 2023

Creatief schrijven met AI en chatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie (AI) is overal. Generatieve software als ChatGPT duikt steeds vaker op, zichtbaar of onzichtbaar. Ook schrijvers zitten met heel wat vragen: Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Welke inzichten en informatie kan de software me aanreiken?  Geraak in de wolken over je tekst met woorden uit de cloud.

Groepscursus Proza Non-fictie Schrijfdocenten Vlaams-Brabant Meerdere dagen Creatief Schrijven
12 - 19 okt. 2023

Gratis online kennismakingsworkshop helend schrijven

"Eén van de effectiefste manieren om toegang te krijgen tot je innerlijke gevoelswereld is schrijven."   Dat zijn niet mijn woorden maar die van psychiater Bessel Van der Kolk.   En schrijven dat doen we tijdens sessies helend schrijven.   Ha, ja!   Anders zou het de naam 'helend schrijven' niet waardig zijn.😁💜Maar we wisselen ook uit (al is dat een warme uitnodiging, geen must).🗣️🙊 En we creëren ook gedichten.🪶Dat gaat vlotter dan de meeste mensen vermoeden, want ik geef je altijd een dichtvorm cadeau.🎁

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Online 1 dag(deel)
12 okt. 2023

TOTAAL klaar voor NaNoWriMo: een boek in één maand! (15-26j)

Eat, sleep, write, repeat. Ga de uitdaging aan en schrijf 50.000 woorden in 30 dagen! De nationale roman schrijfmaand is een schrijfuitdaging die veel enthousiasme, vastberadenheid en een deadline creëert voor iedereen die weleens dacht aan een boek schrijven.  Dat klinkt intimiderend maar geen nood want TOTAAL staat voor je paraat. Noteer alvast 14 oktober in je agenda, want dan is het officiële NaNoWriMo Prep dag bij TOTAAL! Samen met literaire professionals dompelen we ons onder in wat het vraagt om een schrijfproject te schrijven in één maand tijd. Tijdens de Prep dag experimenteren we met gekke verhaallijnen, straffe personages en grote werelden, en geven we elkaar tips en tricks. Bereid je samen voor om een hele maand te schrijven, klaar voor de aftrap.  Doe je niet mee aan NaNoWriMo (National Novel Writing Month) maar spring je voor de eerste keer in het diepe? Je eerste boek? Dan past deze cursus nog steeds als gegoten. Neem je hele project op 14 oktober onder de loep. Zit je plot juist? Zijn de personages uitgeschreven? Heb je een interessante premisse? Na de Prep ben je helemaal voorbereid om aan je eerste manuscript te beginnen. Gedaan met plannen, starten met schrijven! Beginner en NaNoWriMo Pro’s welkom!Laptop en/of pen en papier meebrengen aangeraden. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
14 okt. 2023

Nieuw! Op reportage!

Hoe schrijf je een reportage? Wat zijn de kenmerken van een reportage, hoe beschrijf je een bepaalde omgeving, de sfeer die ergens hangt? Hoe leer je details te onderscheiden die je reportage kleur geven, en hoe maak je een boeiend geheel van je eigen indrukken, interviews met getuigen, experts en een eigen conclusie? Schrijven over een kleine gebeurtenis, een lokaal event of over een conflictsituatie, niet alleen in oorlogsgebied maar ook bij ons: in deze workshop schrijf je een boeiend veslag.

Groepscursus Non-fictie Kort verhaal Zakelijk schrijven Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
14 okt. - 18 nov. 2023

Weekend helend schrijven: loslaten en verlangen

​WAT? Een weekend tijd voor jezelf. Om dicht bij je essentie te komen. Om te voelen wat er leeft. Om stil te vallen en los te laten. En te kijken waar je naar verlangt. De focus ligt op schrijven: je pen geeft stem aan wat er diep in je leeft waardoor die gevoelens en gedachten bestaansrecht krijgen. Zeggen-schap. Dat zorgt voor heling. Je krijgt inzichten en werkt blokkades weg. Je noteert in je eigen notitieboek, maar er zijn momenten waarop je mag (niets moet!) delen wat je hebt geschreven.  Alhoewel schrijven centraal staat, gaan we meer doen dan dat! Ook meditatie staat op het programma evenals een creatieve workshop en workshop visual storytelling. Daarnaast krijg je de TRE-techniek aangeleerd. TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises en is een krachtige zelfhulpmethode om diepe (chronische) spanning en dagelijks opgelopen stress los te laten. Helemaal passend dus bij dit weekend. Als kers op de taart ben je omringd door warme mensen die er net als jij zin in hebben om helemaal in het weekend én in zichzelf te duiken.​

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie West-Vlaanderen Meerdere dagen
20 - 22 okt. 2023

Write Together

Schrijfatelier elke derde zaterdagnamiddag van de maand

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Brussel Meerdere dagen
21 okt. 2023 - 15 jun. 2024

Shut Up & Write Brugge

Of je nu een toneelstuk, gedicht, je eerste (of twintigste) roman of een brief wil schrijven, Shut Up & Write geeft je een duw in de rug! Want zien schrijven doet schrijven en samen is gezelliger dan alleen!

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie West-Vlaanderen 1 dag(deel)
24 okt. - 12 dec. 2023

Schrijvend Verbinden - schrijfdag afscheid en troost

Schrijfdag met als thema 'afscheid en troost'.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
28 okt. 2023

Feelgood Schrijven (15-26j)

Feelgood is al lang niet meer dat suffe “huisvrouwengenre” vol clichés. Het is romantiek én humor, perfect in balans gebracht voor het leesplezier van de hedendaagse boekenfan. Hoe giet je je eigen originele sausje over je verhaal en blijf je toch trouw aan wat lezers zo liefhebben aan het genre? In vier interactieve lessen helpt auteur en feelgood-goeroe Vanessa Gerrits je op weg naar een schrijfproject en -proces met een happily ever after (of happily never after … 🫢). Het genre ontleed: van oude chicklit tot nieuwe realgood De perfecte romance tussen imperfecte personages Zo begin je eraan! (En zo maak je het af) Het uitgeefproces: tips & tricks voor feelgoodsucces Zowel beginners als schrijvers die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen zijn welkom!Voor taalmakers van 15 tot 26 jaar. 

Groepscursus Proza Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
28 okt. - 25 nov. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Gent

Ook in het najaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In oktober verkennen we twee plekken in Gent.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
29 okt. 2023

Choose your own adventure: bootcamp voor echte makers! (+12j)

Ga op bootcamp en creëer je eigen Choose-Your-Own-Adventure!Het avontuur? Dat kies jij. Geen enkel verhaal zal hetzelfde zijn. Breng je eigen personages tot leven in echte creaties en ga op ontdekkingstocht in fantastische werelden. Waar je belandt is steeds een verrassing. In groep schrijven en maken we een interactief verhaal doorheen de hele bibliotheek.

Zelfstudie Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Fantasy Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
30 okt. - 3 nov. 2023

Cursus levensverhalen schrijven

Schrijven over het leven van een gedenkwaardig persoon, hoe doe je dat?

Groepscursus Autobiografisch schrijven Essay Non-fictie Online Lange opleidingen
1 nov. - 20 dec. 2023

Auteurslezing met Rudi Meulemans

Rudi Meulemans gaat in gesprek met Anneleen Van Offel over de schrijver en de dandy in Meulemans.   Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven een reeks auteurslezingen voor het Opleidingsjaar Literair Schrijven en voor SchrijversAcademie. Het zijn stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. In november gaat Anneleen Van Offel in gesprek met Rudi Meulemans over de schrijver en de dandy in Meulemans.   Rudi Meulemans leidde al vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade toen hij zich volledig op schrijven toelegde. De literaire non-fictiewerken 'Voorbij de grenzen' (2017) en 'Een ander leven' (2020) werden meteen jubelend ontvangen. In 'De man met de panamahoed', dat in juli dit jaar verscheen, duikt Meulemans in het leven van de dandy Harry Graaf Kessler en onderweg botst hij op zichzelf.   Dit academiejaar werkt Creatief Schrijven samen met Behoud de Begeerte voor alle auteurslezingen.   Foto van Rudi Meulemans door Anneleen Hermans.

Groepscursus Essay Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
7 nov. 2023

De gereedschapskist van de schrijver

Basistechnieken voor schrijvers, scenaristen en vertellers Elke schrijver heeft gereedschap nodig. Een aantal basisregels zijn immers cruciaal voor goed schrijfwerk. In deze online reeks op zes donderdagavond geeft schrijver en scenarist Marc Willems je een inkijk in die gereedschapskist en maakt hij die basisvaardigheden toegankelijk.

Groepscursus Proza Scenario Kort verhaal Online Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 nov. - 14 dec. 2023

Basis cursus Scenario Kortfilm

Loop je rond met een leuk idee voor een kortfilm, maar heb je geen flauw idee hoe eraan te beginnen?  Of wil je meer weten over hoe films en tv-reeksen geschreven worden? Studio Script helpt je op weg. 

Groepscursus Scenario Antwerpen Meerdere dagen
11 nov. - 16 dec. 2023

Creatief schrijven

Heb je het gevoel dat er een roman in je schuilt, maar weet je niet goed hoe je die lospeutert? Heb je een duwtje in de rug nodig om je verhaal op papier te zetten? Zet dan nu die eerste stap en schrijf je in voor de opleiding 'Creatief schrijven'. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
16 nov. - 14 dec. 2023

Schrijf jouw autobiografische kortverhaal

Het schrijven van je autobiografische kortverhaal kan je helpen om te ontspannen. Of het kan leiden tot meer rust in je hoofd en in je hart. Wil je graag zulke kortverhalen schrijven en vraag je je af hoe je daaraan begint? Of schrijf je al, maar loop je vast? Volg dan de workshop Schrijf jouw autobiografische kortverhaal.

Groepscursus Autobiografisch schrijven Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen
18 nov. - 16 dec. 2023

Spelenderwijs schrijven | Verhalen maken met 'De Woeste Wouden' (10-15j)

Ontketen je creativiteit en leer hoe je verhalen ontwikkelt met behulp van 'De Woeste Wouden', het spel dat jouw schrijfproces naar een hoger niveau tilt. ‘De Woeste Wouden’ combineert het plezier van bordspellen met de kunst van storytelling. Beleef samen met Dimitri Balcaen een meeslepend avontuur, terwijl je jouw schrijftalent aanscherpt. Voor straffe woordkunstenaars van 10 tot 15 jaar. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
19 nov. 2023

Snelcursus wegwijs in het uitgeeflandschap

Over uitgeven via een erkende uitgever of in eigen beheer Is je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, loodst je in een korte middagsessie door het uitgeeflandschap.  Je krijgt praktisch advies over uitgeven bij een erkende uitgeverij of in eigen beheer en over je boek promoten. Enkele auteurs getuigen hoe zij het hebben aangepakt. Er is ruimte voor jouw vragen.  Na de sessie heb je concrete tips en advies om zelf aan de slag te gaan met jouw manuscript. 

Groepscursus Proza Poëzie Non-fictie Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
22 nov. 2023

Nieuw! Van concept/idee naar verhaal: module 1

Je hebt een (vaag) idee in je hoofd en al wat tekst op papier, maar je weet niet hoe het nu verder moet? Deze cursusreeks begeleidt je stap voor stap in het uitwerken van jouw concept tot een afgerond verhaal of een toneeltekst. Het uitgangspunt van deze methode is dat jouw intuïtie de garantie is voor originaliteit en kwaliteit en dat we uit jouw eerste aanzetten een thema kunnen afleiden. Door de uitwerking van dit thema te structureren maken we jouw boek of voorstelling boeiend voor een publiek.

Groepscursus Proza Toneelteksten Kort verhaal Antwerpen Meerdere dagen Creatief Schrijven
25 nov. - 9 dec. 2023

Schrijven en kunst op zondag: Brussel

Ook in het najaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. In november gaan we op verkenning in Brussel.  Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe neemt je mee op pad met gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in de pen. Benieuwd welke gedichten of verhalen we zullen oogsten op het einde van de dag.

Groepscursus Poëzie Text on stage Kort verhaal Brussel 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 nov. 2023

Once upon a remix | Betoverende hervertellingen (15-26j)

Duik in de betoverende wereld van hervertellingen, waarbij het motto 'wat oud is, is nieuw' centraal staat. Ga met Dimitri Balcaen mee op een fascinerende reis door het rijke landschap van traditionele sprookjes en hun moderne herinterpretaties. Ontdek hoe auteurs en kunstenaars nieuw leven blazen in tijdloze verhalen, waarbij ze thema's, personages en settings vanuit nieuwe perspectieven benaderen. Van klassieke literatuur tot hedendaagse media: ontgrendel de geheimen van hervertellingen.Voor taalmakers van 15 tot 26 jaar. 

Groepscursus Proza Kinder- en jeugdliteratuur Fantasy West-Vlaanderen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
26 nov. 2023

Puur Schrijven in je kot

Wil je leren hoe je meer flow en creativiteit kan ervaren? Verlang je naar een gouden randje aan je dagen? 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online Meerdere dagen
30 nov. 2023 - 31 dec. 2024

Start to write | Poëzie

Ben jij een dichter of wil je graag starten met gedichten schrijven? Wil je graag leren hoe je je gedichten naar een hoger niveau kan tillen in jouw unieke schrijfstijl? Kan je daarbij wel wat feedback gebruiken van een ervaren schrijfcoach die zelf ook dichter is? 

Groepscursus Poëzie Online Meerdere dagen
30 nov. 2023 - 31 dec. 2024

Schrijvend Verbinden - Individueel traject

Een schrijftraject van 4 sessies waarin we op zoek gaan naar wie je bent, wat je verlangt en de verbinding met jezelf, jouw omgeving en de ander (her)ontdekken.  Dit traject kan eender wanneer worden opgestart.  Sessies kunnen online of offline doorgaan, op in overleg afgesproken momenten en locaties.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Op aanvraag Meerdere dagen
1 dec. 2023 - 1 sep. 2024

Schrijf je manifest

In deze online masterclass word je stap voor stap begeleid bij het schrijven van jouw persoonlijk manifest: een uniek document op maat van jouw leven, intenties en dromen. Een manifest is een eenvoudig en krachtig instrument om richting te geven aan je leven en je te herinneren aan wat essentieel voor je is. Het is een stille, magische bondgenoot die je op koers houdt, energie geeft en je helpt om je leven te leiden op een manier die echt bij je past. Elke dag opnieuw. 

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)
1 - 31 dec. 2023

Voor solo-ondernemers: Schrijf je verbindende About Me

Ben je niet tevreden van de About Me die je copywriter voor jouw solo-onderneming schreef? Voel je dat jouw verhaal jouw eigen woorden nodig heeft, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen?  

Coaching Autobiografisch schrijven Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen
1 - 31 dec. 2023

Persoonlijke schrijfcoaching

We begeleiden jouw schrijfproces van A tot Z

Coaching Proza Poëzie Zakelijk schrijven Vlaanderen Meerdere dagen
1 - 31 dec. 2023

Auteurslezing met Ruth Lasters

Ruth Lasters gaat in gesprek met Anneleen Van Offel over Lasters hart voor de zwakkeren, over haar strijd tegen het onrecht en haar liefde voor haar métier.   Ieder jaar organiseert Creatief Schrijven een reeks auteurslezingen voor het Opleidingsjaar Literair Schrijven en voor SchrijversAcademie. Het zijn stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. In december gaat Anneleen Van Offel in gesprek met Ruth Lasters over haar hart voor de zwakkeren, over haar strijd tegen het onrecht en haar liefde voor haar métier.   “Literatuur is mijn schild tegen de hardheid van de werkelijkheid”. Overdag is Ruth Lasters aan de slag als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Daarnaast is ze als auteur en -voornamelijk - dichter een tekstjunk die voortdurend op zoek is naar een nieuwe creatiekick. Recent verscheenhaar bundel 'Tijgerbrood', waarin ze haar leven als dichter, leerkracht, kindvrije vrouw, partner, pacifist, klimaattobber en kunstliefhebben kneedt tot één schepsel en aadse poëzie.    Dit academiejaar werkt Creatief Schrijven samen met Behoud de Begeerte voor alle auteurslezingen.   Foto van Ruth Lasters door Giséla Dheedene.

Groepscursus Proza Poëzie Kort verhaal Antwerpen 1 dag(deel) Creatief Schrijven
5 dec. 2023

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 3 - thema wordt nog bekend gemaakt

Een schrijfdag in groep, schrijven vanuit het hart, creatief, laagdrempelig en blikverruimend.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
9 dec. 2023

Schrijven en Vertellen

Schrijf je graag en vloeien verhalen als beelden uit je pen? Ben je benieuwd hoe die verhalen klinken wanneer je ze vertelt voor luisterende oren? Hoe de woorden weer beelden worden in contact met een levend publiek?  Of vertel je graag en maak je je beelden tot schilderijen in de hoofden van je luisteraars? Ben je benieuwd hoe je die beelden kan vangen op papier zodat je aan de slag kan met zelfgeschreven materiaal?   

Groepscursus Proza Text on stage Kort verhaal West-Vlaanderen Meerdere dagen Creatief Schrijven
9 - 10 dec. 2023

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 4

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse workshopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
3 feb. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 5

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse schrijfworkshop geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
16 mrt. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 6

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse workshopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
4 mei 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 7

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Schrijvend Verbinden maar kan ook als losse schrijfworkshop geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
22 jun. 2024

Schrijvend Verbinden - schrijfdag 8

Deze schrijfdag is een onderdeel van het groepstraject Verbindend Schrijven maar kan ook als losse workhopdag geboekt worden.

Groepscursus Poëzie Autobiografisch schrijven Bloggen Limburg 1 dag(deel)
14 jul. 2024

SCHRIJFTRAJECT 2023 ​ 💜dichter bij jezelf 💜 juli tem december '23

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen.  ​Dan is dit halfjaartraject helemaal iets voor jou! Een echt 🎁 voor jezelf!   VOORDELEN ☘️je maakt de opdrachten op je eigen tempo☘️je geeft het schrijven een plekje in je leven☘️je zet in op persoonlijke groei☘️je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang☘️je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef☘️je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE  ✍️je houdt ervan om naar binnen te kijken✍️je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven [of wil daar graag in oefenen 😉])✍️je hebt zin in een half uurtje pure me-time om de twee weken✍️je komt graag uit je hoofd en in je gevoel✍️je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft ✍️je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren kennen

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Brief Online Meerdere dagen

Samen Schrijven Membership

Schrijf jouw boek nu eindelijk echtWord een productieve schrijfster in slechts een uurtje per dag Je hoeft het niet alleen te doen Schrijf elke dag online mee met schrijfster en schrijfcoach Agatha en de andere deelnemers. Elke werkdag van 9u30 tot 10u30 via Zoom. Een stevige stok achter de deur Agatha, de Academie en de Community houden je liefdevol on track. Zo schrijf je jouw boek echt. Kwaliteitsvolle begeleiding Agatha helpt je beter en authentieker te schrijven in de begeleidingssessies. Samen gaan we op zoek naar het verhaal dat er voor jou echt toe doet.

Groepscursus Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Lange opleidingen

Online helend schrijftraject: mijn mama & ik (7 weken)

THEMA Onze moeder. We hebben haar leven aan ons te danken (en natuurlijk ook aan onze vader 😉). We werden allemaal groot in haar schoot. Allemaal staan we in relatie tot en met onze mama. Misschien is die band geweldig. Misschien loopt het veel stroever dan je zou willen. Misschien is ze fysiek niet meer aanwezig, maar voel je haar nog altijd dichtbij.   Hoe het ook zij ... in dit online schrijftraject staat onze moeder centraal. Of een andere figuur (je papa, een opa/oma, ...) die jou heeft opgevoed.  WAT JE MAG VERWACHTEN 🌸We schrijven een portret. 🌸We kijken naar wat we hebben moeten leren, omdat onze moeder onze moeder was. 🌸We schrijven over momenten van aanvaring, van aanvaarding, van onvergetelijke herinneringen. 🌸 We gaan terug naar onze vroege jeugd en hoe we toen onze mama ervaarden; we gaan op zoek naar spanningsvelden moeder-kind (die misschien al generaties meegaan). 🌸We stellen haar vragen en proberen een antwoord te schrijven. We schrijven dus ook vanuit haar perspectief.   Vaak mag je kiezen welke herinnering je wil beschrijven, dus je kiest zelf of je in een meer emotionele herinnering (en dus emotie) wil gaan of dat je het veiliger wil houden. Al dichtend proberen we regelmatige het geschrevene samen te vatten. En niet panikeren als je nog nooit een gedicht hebt geschreven. Het zijn eenvoudige dichtvormen én ik begeleid je stap voor stap! Zeven weken lang krijg je elke week een schrijfopdracht in je mailbox. Reken op een half uur om de opdracht tot een goed einde te brengen. Je ervaringen of gedichten mag je delen in de gesloten Facebookgroep ‘Helend schrijven’.   WAT ANDEREN ERVAN VINDEN ☘️"De schrijfopdracht met de spirituele kaarten van deze week zat er boenk op" ☘️"Zo'n schrijfopdracht neemt me telkens weer bij de hand voor een reis naar binnen en nodigt me uit om stil te worden" ☘️"Ik kreeg zo'n speciaal gevoel bij het schrijven over mijn krachtbronnen." ☘️"Het schrijven maakt me blij, geeft me energie, zelfkennis en ik kan loslaten." ☘️"De opdrachten van het schrijftraject doen me stilstaan. Vertragen. En dat is zo zo waardevol." ☘️"Via het schrijven kom je bij een bron in jezelf waar je niet geraakt door het denken ... en dat kan verrassende inzichten geven." (Olga B.) ☘️"Je groeit als mens." (Elena L.) ☘️"Schrijven biedt inzicht in je ziel." (Ingrid B.) ☘️"Het blijft voor mij een soort hocus pocus-therapie." (Kristel B.)   WIE IK BEN Ik ben opgeleid autobiografisch schrijfcoach en geef al drie jaar regelmatig workshops en weekends helend schrijven. Ik volgde onder meer schrijfretraites 'schrijven naar bewustzijn' bij Joey Brown, de cursus 'coaching door middel van schrijven' bij Sarah Muiderman en de opleiding 'autobiografisch schrijven' aan het Instituut voor Biografiek in Nederlands. Ik ben germanist van opleiding en geboeid door persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingeving.

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Online helend schrijftraject: groeikracht (7 weken)

Misschien herken je het wel ... je weet dat schrijven je deugd doet, maar het lukt je moeilijk om het in te bedden in je dagelijkse leven. Of je schrijft enkel wanneer er iets gebeurde in je leven dat je angstig, verdrietig of kwaad maakte. Je wil ook wel eens over vroeger schrijven. Of over blije herinneringen. Of het schrijven gebruiken om stil te staan en je innerlijke wijsheid te ontdekken. Of misschien ben je wel op zoek naar inspiratie om over te schrijven? Naar boeiende opdrachten. Toffe dichtvormen. En als het ook nog even kan ook wel naar mensen die jouw passie voor taal en (helend) schrijven delen. Dan is dit MAILTRAJECT helemaal iets voor jou! Een echt voor jezelf! Misschien kan je het wel vragen als geschenkje aan iemand?  VOORDELEN💜 je maakt de opdrachten op je eigen tempo💜 je geeft het schrijven een plekje in je leven💜 je zet in op persoonlijke groei💜 je bent in contact met gelijkgezielden die net als jou houden van diepgang💜 je oefent in (eenvoudige) gedichten schrijven die je helpen om de essentie te 'pakken' van wat je schreef💜 je hoeft zelf geen schrijfopdrachten uit je hoed te toveren VOOR WIE💡 je houdt ervan om naar binnen te kijken💡 je 'hebt' iets met schrijven (je houdt/hield van dagboekschrijven, kan je emoties op papier weergeven💡 je hebt zin in een half uurtje pure me-time gedurende zeven weken💡 je komt graag uit je hoofd in je gevoel💡 je brengt graag naar boven wat er diep in jou leeft💡 je vindt het 'wijs' jezelf nog beter te leren   VARIATIE AAN SCHRIJFOPDRACHTEN ✍🏽 puntlijnmeditatie van Joey Brown✍🏽 de kracht van schrijven bij coachen van Sarah Muiderman✍🏽 autobiografisch schrijven met perspectiefwisseling (Instituut voor Biografiek)✍🏽tot de essentie komen via een gedicht✍🏽autobiografisch schrijven (Creatief Schrijven)✍🏽 ...

Coaching Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Individuele coaching

Creatieve schrijfproces

Coaching Proza Poëzie Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen Lange opleidingen

Je verhaal in een structuur

Je loopt al even rond met het idee een boek te schrijven. “Jij zou een boek over je leven moeten schrijven”, spoorden mensen jou herhaaldelijk aan. Of je voelt zelf tot in je tenen dat je met je (klein)kinderen of de wereld iets bijzonders te delen hebt. Misschien ben je zelfs al een paar keer enthousiast met schrijven begonnen! Maar telkens stopte je: te weinig tijd, geen inspiratie meer, een onverwachte ziekte, twijfel die de kop opsteekt of er wel iemand op dat boek van jou zit te wachten. Toch blijft jouw boek aan je ‘trekken’. Je voelt dat het er moét komen. Hoe dan ook. En liever vandaag dan morgen. Heb je dus nood aan een kickstart van je boek? Een boost van jewelste? Met een schrijfcoach aan de zijlijn om je op te volgen?   Dan is de handleiding ‘je verhaal in een structuur’ helemaal wat jij nodig hebt! Een goede structuur is immers het fundament van je verhaal en nodig om niet verloren te lopen in de veelheid van herinneringen én om je verhaal niet alle kanten te laten uitschieten. Wie de cursus – vol met tips, weetjes, handige tools (bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met negatieve herinneringen) en véél oefeningen – helemaal doorploegt, heeft de structuur van zijn verhaal helemaal helder.   Maar dat is lang niet alles. Ik laat je ook nadenken over je ideale lezer en je motivatie over waarom je zo graag je boek wil. Ik werp een licht op blokkades die je verhinderden je boek te schrijven, de essentie van een biografie, hoe herinneringen werken en hoe je ze kunt oproepen. Tot slot schrijf je ook de flaptekst. En wat meer is: je hoeft het niet helemaal in je uppie te doen. In de opleiding zit maar liefst TWEE KEER 1 UUR COACHING inbegrepen. De cursus neem je door op je eigen tempo of je volgt het groepstraject dat enkele malen per jaar start (om op de hoogte te blijven, schrijf je in op de inspiratiemail via https://www.boekvanmijnleven.be/contactinspiratiemail.html).

Coaching Autobiografisch schrijven Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Jaaropleiding ZO WORD JE SCHRIJFSTER VAN KINDER- & JEUGDBOEKEN

Eén jaar lang begeleiden wij jou stap voor stap naar professioneel schrijverschap door kinderboekenschrijfsters Agatha (Aag Vernelen) en Sandrine Lambert 'Vroeger schreef ik vanuit mijn hoofd. Alles wat op papier kwam, moest meteen goed zijn, waardoor er geen ziel in zat. Agatha leerde me om een eerste versie vrijuit te schrijven. Een succesrecept, zo bleek, want ik werd drie dagen na het insturen van mijn kakelvers manuscript benaderd door een uitgeverij.' - Anneke Verbeeck Herken jij je hierin? Jij hebt een prachtig verlangen: Je droomt ervan een kinder- of jeugdboek te schrijven. Sterker nog, je wéét dat je een boek te schrijven hebt. Het roept je al zo lang. Maar je loopt tegen één groot probleem aan: je stelt het beginnen aan je boek almaar uit. Je hebt nauwelijks tijd, je hebt een job, je hebt een gezin, er zijn altijd wel andere dingen die je aandacht vragen. Of een stem in je hoofd die zegt dat je dom of arrogant bent om te geloven dat jij een boek kan schrijven, houdt je ervan af. Je droom voelt ook zo groot aan en dat is eng. Wat als hij gebakken lucht blijkt te zijn? Wat als je geen talent hebt? Wat als je niets te vertellen hebt? Daarenboven lijkt een boek schrijven een onoverkomelijke taak. Hoe begin je er in hemelsnaam aan? Hoe doe je het? Hoe hou je vol? En nog veel moeilijker: hoe maak je het af?

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Lange opleidingen

Authentiek schrijven - Ontdek jouw unieke schrijfstem en verhaal in 21 dagen

Begin vandaag nog aan het kinderboek waar je al zo lang van droomt!  Met deze cursus brengen Sandrine en ik (Agatha) je bij dat overheerlijke gevoel van vrijuit schrijven. Je gaat ervaren hoe zalig het is wanneer gouden ideeën en magische verhalen moeiteloos door jou stromen! In dit super toegankelijke, stap-voor-stap avontuur van 21 dagen: leer je vrijuit schrijven vanuit het kind dat je was  ontwikkel je op een speelse manier je unieke stem ontdek je je eigen verhaal krijg je bergen inspiratie en volop goesting om met jouw verhaal aan de slag te gaan leer je enkele belangrijke basics van een goed kinderverhaal

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Online Meerdere dagen

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'wolkendragers' samen rond het poëzievuur - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Text on stage Liedteksten Op aanvraag 1 dag(deel)

Avontuurlijke reis doorheen de poëzie

'Wolkendragers' rond het vuur van de poëzie - van het eerste tot het blauwste gedicht

Groepscursus Poëzie Liedteksten Schrijfdocenten Antwerpen 1 dag(deel)

Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht Overweeg je om jouw manuscript naar een uitgever te sturen? Of het in eigen beheer op de markt te brengen? Maar twijfel je of het goed genoeg is? Of stuurde je het al op naar een uitgever, maar heeft die geen interesse? En zoek je naar handvatten om er verder aan te schaven? Wij helpen je graag met vakkundige feedback op je manuscript.  Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je manuscript verder op punt te stellen.  Binnen de maand ontvang je per mail een realistisch en uitgebreid oordeel. Dat is opbouwend maar zonder taboes, zowel de plus- als minpunten komen aan bod. Het uitgebreide leesverslag focust op je stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik, enz.  Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk. De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.

Coaching Proza Poëzie Non-fictie Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Feedback op korte teksten

Op kansenplatform Azertyfactor bieden we je de mogelijkheid om feedback te vragen op een korte tekst. Een gedicht, een kort verhaal, een liedtekst of een column, het genre maakt niet uit. Het proces is bijzonder simpel: je maakt een profiel aan en laad je tekst op. Eens gepubliceerd, verschijnt een feedbackknop. Met een simpele druk op de knop ontvang je binnen de 10 dagen een kort, kritisch leesverslag van een professionele beoordelaar in je mailbox.  Prijzen vanaf 25 euro.

Coaching Poëzie Flitsverhaal Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inktvis, een zee van verhalen

Heb je schrijfkriebels én een beperking of ziekte? En wil je graag schrijfadvies op maat. Dan is Inktvis, een zee van verhalen, iets voor jou!  

Coaching Poëzie Autobiografisch schrijven Kort verhaal Online 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Individuele coaching live

Voor de aller-eigenzinnigsten... 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Individuele coaching via ZOOM

Bijna echt... 

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Oost-Vlaanderen 1 dag(deel)

Schrijfcoaching op maat

Werk je aan een schrijfproject (verhaal, brief, boek, liedjes, gedichten,…), zakelijk of persoonlijk, en zit je vast? Ik bied je eerlijke, persoonlijke en constructieve coaching zodat je tekst vertelt wat jij wil zeggen.

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Kinder- en jeugdliteratuur Online 1 dag(deel)

Spoedcursus Spelling

Wens je voor je team of voor een groep een opfrissing van de spellingregels? Deze zeer praktijkgerichte opleiding gidst je door de belangrijkste spellingsregels en staat stil bij de meest voorkomende fouten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Bloggen Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Eindredactie: hoe pak je dat aan? basisprincipes en checklist!

Oef. Je tekst is af, eindelijk. Na het harde labeur kun je op je lauweren rusten, denk je. Maar zo eenvoudig is het niet. Zijn begrippen overal op dezelfde manier gespeld? Zie je losse komma’s staan? Zijn je tekst en vormgeving consequent op elkaar afgestemd?  Echt persklaar is je bijdrage pas nadat een eindredacteur een puntje heeft gezet op alle i’s.  Hoe die eindredacteur dat dan doet? Docent ‘schrijfarbeider’ Bart Van der Straeten leert je in deze online cursus meer over de nobele kunst der eindredactie. Jij levert na het volgen van deze sessie voortaan puntgave kopij aan. Je kan deze opleiding aanvragen voor een beperkt team van 6 tot 12 deelnemers. Dit kan online of op locatie.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Helder schrijven

Schrijf je voor je job wel eens een tekst voor een flyer, een brochure of een jaarverslag? Een korte nota of een langer artikel? En kost je dat telkens bloed, zweet en overuren? Dan biedt deze opleiding je een aantal eenvoudige handvatten aan.  Je leert in tien simpele stappen hoe je een boodschap helder en correct formuleert. Je schaaft aan stijl, formulering en toon en - minstens even belangrijk - je ontdekt hoe je jouw lezer tot actie aanzet. Je krijgt tonnen praktische tips, gaat aan de slag met je eigen teksten, en krijgt onmiddellijk feedback. Je kunt deze training aanvragen op maat, zo kun je met je team of met een groep de snelwegen naar helder schrijven en dus naar heldere boodschappen voor je lezers vinden.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Zo hebben je e-mails meer effect

Goed geschreven e-mails hebben onmiddellijk effect: mensen zijn verrast, enthousiast, komen in actie, praten lovend over je, sturen je mail door en bezoeken je website. Als bekwame schrijver van sterke e-mails ben je goud waard in elke organisatie, in elk bedrijf!   Je krijgt een hoop inzichten en je leert hoe wat wanneer werkt.  Je gaat zelf schrijven en herschrijven tot je de e-mail hebt die de wereld in kan. Ga samen met de docent én met je team aan de slag om meer resultaat met je e-mails te realiseren en je "inbox" te verlichten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Populairwetenschappelijk schrijven

Hoe maak je informatie van ingenieurs, wetenschappelijke teksten, gespecialiseerde onderzoeken en rapporten in wetenschappelijk jargon toegankelijker zonder dat de essentie verloren gaat?  Een expert én tegelijkertijd ervaren copywriter begeleidt deze workshop "Wetenschappelijk én toegankelijk schrijven (Populariserend schrijven)" waarin je leert hoe je dit aanpakt. Nieuwsartikelen, achtergrondartikelen, persberichten en interviews: wat zijn de specifieke aandachtspunten? Je krijgt oefeningen en feedback/feedforward op je eigen aangeleverde teksten Je krijgt inzicht in hoe je wetenschappelijke kennis en taal omzetten naar een specifieke doelgroep, zodat de boodschap begrepen wordt.  Kan zowel online als klassikaal georganiseerd worden in één of meerdere dagdelen en met persoonlijke feedbackmomenten.

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Pitch je businesscase … en vang je lezer

Ga voor een ‘ja’ met een sterk verhaal ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer. Of het nu gaat om steun voor je project, het duidelijk maken van een standpunt, een vraag voor extra budget of de goedkeuring om een opleiding te volgen: je hebt een overtuigend verhaal nodig om anderen over de streep te trekken. Een sterke pitch dus. Maar wat zijn de ingrediënten hiervan ? Hoe trek je de aandacht van een lezer dat niet noodzakelijk zit te wachten op wat je te vertellen hebt? En hoe krijg je die ‘ja’ te pakken? In de training ‘Pitch je businesscase’ bekijken we stap per stap hoe je je pitch voorbereidt, uitschrijft en brengt. Je komt te weten hoe je je verhaal zo persuasief mogelijk opstelt, om op die manier ongeduldige lezers en luisteraars (iedereen in je organisatie dus) mee te krijgen. Zo leer je onder meer hoe je de dingen eenvoudig houdt (en dat is, vreemd genoeg, vaak moeilijk) en hoe je je boodschap helder en meeslepend brengt. Tijdens de eerste sessie komen alle aspecten van een sterk pitchende tekst aan bod. Zo krijg je inzicht in de ‘trukendoos’ van het pitchen. De nadruk ligt vooral op de geschreven pitch – het persuasieve verhaal an sich – maar ook de presentatie komt aan bod.  Tijdens de tweede sessie focust de docent vooral op aangeleverde teksten van deelnemers, geeft hij feedback en een korte wrap-up van de belangrijkste pijlers van een sterke pitch.  Mike Beyers is zelfstandig copywriter met 20 jaar ervaring in creatieve en strategische communicatietrajecten. Hij schrijft short & long copy in verschillende genres. Doorheen de jaren werkte hij al voor grote en kleinere bedrijven in talloze sectoren – van food tot telecom, van consulting tot farma. Mike is ook docent aan de UAntwerpen voor het vak ‘Taal in Bedrijf’ binnen de masteropleiding Meertalige Professionele Communicatie. 

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Inclusief schrijven - diversiteitscommunicatie

We leven in een superdiverse samenleving, en dat vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? In een intensieve maar speelse trainingsdag leer je hoe je zo breed en divers mogelijk kunt communiceren en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere: -       Kruispuntdenken -       Genderinclusief communiceren -       Het dekoloniseren van taal -       Eenvoud in taal, structuur en boodschap -       Herkenbaar en representatief verbeelden   Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops worden gekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek en praktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips, waardoor wat je leert direct toepasbaar is.    Duur: 6 uur (2 dagdelen)    

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Genderneutraal schrijven

Welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier dat m, v én x zich aangesproken voelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (beeld)taal geenstereotypen bevestigd? In de workshop genderinclusief communiceren leer je hoe je de impact van jouw boodschap vergroot en taal gebruikt om te timmeren aan een rechtvaardigere wereld. We behandelen onder andere:- Het waarom van genderinclusief communiceren.- Het concept gender en de non-binaire genderidentiteit.- Veel handvatten om je (marketing)teksten genderinclusief te maken.- Hoe je ook binnen je organisatie genderinclusief communiceert, bijvoorbeeld in jemails of vacature.- Beeldtaal en het vermijden van genderstereotypen daarin. Je wordt getraind door ervaren lesgever Anne Kuit. Diens workshops wordengekenmerkt door een diversiteit aan werkvormen waarin veel ruimte is voor gesprek enpraktische oefeningen. In de training krijg je persoonlijke feedback en concrete tips,waardoor wat je leert direct toepasbaar is. Duur: 3 uur (1 dagdeel)      

Groepscursus Non-fictie Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Verslagen maken

Hoe pen je de essentie van een vergadering bondig neer? En hoe hou je rekening met de doelgroep die straks je verslag leest. Op welke manier vat je essenties? Met deze zeer op de praktijkgerichte opleiding leer je in een notedop notuleren.

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag 1 dag(deel) Creatief Schrijven

Foutloos spellen - online pakket

Hoe fraai je ook kunt schrijven, een simpele spelfout doet je zinnen trillen en je lezer rillen. Raak je het noorden of het Noorden kwijt? En schrijf je groente- of groentensoep? In deze online training zetten we de regels nog eens op een rij. Wees gerust, het is minder moeilijk dan je denkt! Tijdens verschillende modules schaaf je effectief en op je eigen tempo je spellingvaardigheden bij. Je frist jouw kennis op en oefent die onmiddellijk in de praktijk. Zo ontwikkel je snel de vaardigheid om correct te schrijven. En dat is zeker een must, want je spelling is een belangrijk visitekaartje!

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Werve(le)nd Schrijven - online pakket

Wil je met jouw (wervende) teksten meer bereiken? Denk je eraan om te starten als (freelance) redacteur of copywriter en wil je een stevige copybasis om op verder te bouwen? Ben jij in de organisatie dé persoon naar wie subtiel gekeken wordt als er iets moet geschreven worden: webteksten, brochures, social media, uitnodigingen... en wil je daar graag eens een helder kader voor?  Volg dan op je eigen tempo dit lespakket van docent Bavo Van Landeghem.  Met 26 letters, verbeelding, een pen en deze opleiding leer je 9 technieken om je lezer in beweging te krijgen.   

Zelfstudie Non-fictie Zakelijk schrijven Schrijfdocenten Online Meerdere dagen Creatief Schrijven

Schrijf belachelijk goede gedichten

Waag jij je weleens aan het schrijven van poëzie? Zou je dit vaker willen doen en er beter in worden? Met deze cursus sleutel je aan jouw poëzieskills.  Hoe begin je aan een gedicht, en hoe ga je verder? Hoe til je je poëzie naar een hoger niveau?Waar breek je regels en alinea’s af, hoe bepaal je de volgorde van je zinnen? Wat is beeldspraak en hoe kan je het gebruiken? En hoe zit het met rijm? Wanneer is je gedicht ‘af’? Op deze en talloze andere vragen krijg je een antwoord.

Coaching Poëzie Online Meerdere dagen

Van eeuwige uitvluchten naar eeuwige roem: schrijf je boek

Je wil een roman schrijven. Dat wil je al heel lang. Toch doe je het niet.Je kan schrijven. Daar ligt het niet aan. Toch val je telkens weer stil. Je begint je af te vragen of dat boek er ooit zal komen. Komt dit scenario je bekend voor? Dan is deze cursus je op het lijf geschreven. Dit is geen traditionele cursus, maar een motiverende schop-onder-je-reet, een actieplan met maar één doel: zorgen dat jij dat verrekte boek schrijft.  

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Online Meerdere dagen

Start to autobiography : individueel traject

Waarom wil jij je levensverhaal schrijven? Omdat je iets wil nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Er zijn de meubels en de huisraad. Misschien wat centen. Maar vooral zoveel levenswijsheid die nooit verloren mag gaan.  Omdat je heel wat hebt meegemaakt en je een boodschap aan de wereld wil meegeven. Je leven was uitzonderlijk door de reizen die je hebt gemaakt, de job die je hebt gedaan, de mensen die je hebt ontmoet. In een boek kan de ander woordelijk door jouw leven dwalen.  Omdat je door in je herinneringen te graven je eigen leven beter wil leren begrijpen. Je merkt dat je moeilijk aan een volgende levensfase kan beginnen. Er zijn nog blokkades. Door te schrijven, liefst met pen en papier, zet je een verwerkingsproces in gang. Omdat je graag schrijft. Je speelt graag met woorden. Je hebt een scherpe blik voor gebeurtenissen en je weet ze raak te vatten. Je kijkt naar de mensen om je heen. Je schept hun karakters. Je geeft ze taal. Kortom, jouw leven is jouw muze. 

Coaching Proza Autobiografisch schrijven Non-fictie Online Meerdere dagen

Online Schrijfdagen

Met een online Schrijfmeditatiedag schenk je jezelf een dag lang de tijd, aandacht en liefde die je verdient. Samen zetten we onze pen in beweging met onder meer schrijfmeditatie en systemisch-energetische oefeningen. Een schrijfmeditatiedag is niet zomaar een schrijfdag, je heelt jezelf op diepe innerlijke lagen. We starten samen in de ochtend, nemen een middagpauze, en werken door tot 17:00. 

Groepscursus Autobiografisch schrijven Non-fictie Online 1 dag(deel)

De wonderwaterworkshop

Deze workshop is gebaseerd op het spannende boek (W)onderwater en wordt gegeven door de auteur. Het gaat over Kai die op een ochtend wakker wordt en het hele huis staat onder water tot aan de eerste verdieping. Samen met zijn zusje en een sprekende meeuw tracht hij het ondergelopen dorp te redden. Hoofdthema's in dit boek zijn plastic soep en klimaatverandering.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Studieredactie, redactie, proeflezen en schrijfcoaching op maat.

Een cursus volgen in groep is een goede investering in je schrijfkunsten, maar soms moet je verder durven gaan om je talent echt alle kansen te geven om zich te ontplooien. En jouw talent, verdient het beste! De volgende, heel belangrijke stap is dan om professionele commentaar te vragen op een concreet stuk van je manuscript of verhaal. Redactie of proeflezen is dan het logische vervolg in je leertraject.

Coaching Proza Kinder- en jeugdliteratuur Kort verhaal Vlaanderen Meerdere dagen

Help! Ik ben een tiener met een schrijfkriebel!

Wat houdt de tienercursus in? Deze schrijfworkshop is bedoeld voor wie niet zonder pen/papier of toetsenbord kan. Uit wiens brein altijd wel een idee floept voor een of ander verhaal. Voor tieners (tussen 11 en 17) die popelen om echt kennis te maken met hun personages. Of meer willen weten over hoe je zo een verhaal best opbouwt. Wordt het een nagelbijtertje of worstel je eerst nog even met de plot? Vertel je vanuit een ik, een hij/zij of wie weet een wij? Altijd al zin gehad om eens iets te schrijven, maar het komt er niet van? Dit is je kans. Opgelet: deze intensieve cursus is niet zonder gevaar. We halen alle inkt uit je pen en/of laten je als een gek tekeer gaan op je toetsenbord. Be prepared!  

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag Meerdere dagen

De fantastische Roald Dahl workshop

Hey! Jij daar! Ja, jij! Kom, stap mee in het bootje en vaar samen met de Oempaloempa's de chocoladerivier af. Mathilda en Daantje, de wereldkampioen, zijn er ook! Durf jij onderweg de GVR een hand te geven én de Reuzenkrokodil te aaien? Reserveer snel je gouden ticket en kom met ons meespelen in de fantastische wereld van Roald Dahl.

Groepscursus Kinder- en jeugdliteratuur Op aanvraag 1 dag(deel)

Contentmarketing: hoe schrijf ik een boodschap effectiever op verschillende kanalen

Eén boodschap, verschillende doelgroepen, verschillende kanalen. Hoe schrijf je op een gepaste manier op de verschillende social media, op je website, in je e-mails? 

Groepscursus Zakelijk schrijven Op aanvraag Meerdere dagen Creatief Schrijven