Nieuws

Nieuw! ya, het tijdschrift voor haikufanaten

Op het ritme van de natuur ontkiemt deze lente een nieuw tijdschrijft: ya. Met dit tijdschrift wil Geert De Kockere, oprichter van het Huis van de Haiku, samen met Uitgeverij Pigmalion het Japanse genre promoten over het hele Nederlandse taalgebied. Dat doet hij met de hulp van zijn lezers: bij elke nieuwe editie kan je tot wel vijf haiku’s inzenden - aarzel dus niet en klim in je pen!

Dat korte maar krachtige gedichten kunnen boeien, bewijst ya op elke pagina. Van korte rubrieken over bekende haikupoëten, passages over de gangbare thematiek en historische duiding bij het ontstaan van het genre, tot schrijftips om zelf haiku’s neer te pennen, het tijdschrift laat geen enkel aspect onbesproken. Ook leuk: ya beperkt zich niet tot de ruimte van de bladspiegel - op meerdere pagina’s kan je een QR-code terugvinden die je meeneemt naar foto’s of webpagina’s die verder uitleg geven bij het artikel.

Hoewel de pagina’s tot de rand gevuld zijn met interessante informatie, wil oprichter Geert De Kockere met ya vooral een nieuw genre in het leven roepen: het participatietijdschrift. Dat betekent dat inzendingen van lezers veel ruimte krijgen, maar ook dat abonnees mee de vorm en het onderwerp van de volgende edities zullen bepalen. Zo komt de Japanse cultuur, waar poëzie geen elitair gebeuren is maar eerder een gedeelde kunstpraktijk, een stukje dichter bij het Nederlandse taalgebied.

Kortom, meer dan redenen genoeg om ya in huis te halen. Kan je niet wachten? Download hier gratis de proefeditie en laat je verdwalen in de wondere wereld van de haiku. Doe ook zeker mee aan de winactie! (meer hieronder).

Dit zijn alvast twee van onze favorieten, als opwarmertje:

In quarantaine.
Binnen met mijn twee katten;
drie vogelspotters.

(Herwig Stas)

Stralende ochtend.
De schapen hebben hun jas
binnen gelaten.

(Manu Stragier)

 

Win een abonnement!

Schrijf een haiku over waarom net jij het abonnement verdient en bezorg het vóór 10 maart per mail aan wedstrijd@creatiefschrijven.be met als onderwerp 'ya voor mij'.

Gepubliceerd op

23 feb 2022