ATELIERS

In onze ateliers geven we kinderen en tieners vanuit een creatieve insteek zin om te schrijven en verhogen we hun talige expressie. 

A B C... RIJM JE MEE | vanaf 5 jaar 

De kinderen maken hét grote alfabetboek, voor bij jou in de bibliotheek!  We bedenken voor elke letter een kort gedicht en maken er telkens een prachtige illustratie bij. Op het einde bundelen we alle resultaten tot een boek. Een atelier vol taalhumor, taalspel, rijm en ritme, fantasie en kolder. Een ontdekking voor zowel de kinderen als de bibliotheekbezoekers!

Gebaseerd op de alfabetboeken van Gaston Durnez en Bette Westera. 

HUIS OP STELTEN | voor anderstalige kinderen van 5 tot 12 jaar

Ontwerp je eigen (Droom)Huis op Stelten! Tijdens dit atelier verdwalen we in het huis met zeven kamers en beleven gekke avonturen. We dansen door de keuken, verjagen monsters uit de kelder, sluipen de slaapkamer uit en knutselen er op los. Wc-rollen voor de slaapkamer en boterpotjes voor de woonkamer. Een kelder bovenaan en een zolder beneden? Zet het huis op z’n kop en richt je eigen kamer in met meubels en spullen. Op het einde van het atelier zetten we de kijkdozen samen en verschijnt het Huis op stelten!

Met Huis Op Stelten, een atelier in het bijzonder voor anderstalige kinderen, inspireren en motiveren we de deelnemers om met een andere blik naar de wereld om hen heen te kijken. We integreren tijdens het knutselen spelenderwijs heel wat woordenschat en creëren ruimte en een veilige plek om met elkaar in gesprek te gaan, onze fantasie te prikkelen en samen te experimenteren met taal.

Gebaseerd op het boek: 'Een huis met zeven kamers' van Joke van Leeuwen.

DONKERE DURVERS | vanaf 7 jaar

Durf jij wel eens griezelen? Lees je wel eens een spannend verhaal? Of vind je monsters lief? Tijdens dit atelier creëren we ons eigen schaduwverhaal. Al luisterend en kijkend ontdekken we de magie van verhalen. Op een speelse en intuïtieve manier bedenken we ons eigen griezelverhaal of griezelsprookje en maken er een hoorspel van. Met een projector brengen we onze zelfgemaakte schaduwfiguren tot leven. Voor alle kinderen die durvers zijn.

Gebaseerd op het boek: 'Het meisje met de botjes': een griezelsprookje van Sebastiaan van Doninck.


REGIE POËZIE | vanaf 7 jaar 

Maak met ons een film van papier! We knutselen een wereld van poëzie, kranten en dozen verzinnen personages en laten ze knotsgekke avonturen beleven.

Dit atelier is gebaseerd op 'STAD' van Pieter Gaudesaboos en Koen De Poorter


DE STRAFFE STRIPTEKENAAR | vanaf 9 jaar

Op avontuur met Suske en Wiske of op ondeugende tocht met Jommeke en zijn vrienden. In dit atelier maken we de schrijf- en tekenkriebels helemaal los en gaan we aan de slag met onze eigen strip waar we beeld en woord samenbundelen. Geen tekentalent? Geen probleem, met collagetechnieken en andere trucjes brengen we nieuwe strips tot leven die je doen lachen en gieren.


TITEL GEVAT, WOORDEN GEZOCHT! | vanaf 12 jaar 

Een titel spreekt boekdelen. Tijdens dit atelier duiken we in het literaire aanbod van de bibliotheek en jagen we achter de beste titels, titels die ons vastgrijpen en onze schrijfkriebels prikkelen. Zonder de achterflaptekst te lezen laten we onze verbeelding op volle toeren lopen. Welk verhaal schuilt er achter deze titel? In welke wereld speelt ons verhaal af? Welke personages zouden deze wereld bewonen? We gaan aan de slag met ons eigen verhaal en maken zelf een stoere nieuwe cover voor iemands titel, jouw verhaal.

 

VIDEOVERZEN | vanaf 12 jaar 

Goochel je gedichten om tot digitale pareltjes en wordt een echte woord- én videokunstenaar! We schrijven onze eigen gedichten en vertalen deze naar poëtische beeldtaal.  Een eenvoudige smartphone of tablet is al wat je nodig hebt om je 21st century skills uit te dagen.


JE VERHAAL DIGITAAL | vanaf 15 jaar 

Al gehoord van een Blovel? Dat is een blog novel of een roman in blogvorm. Een Blovel biedt de mogelijkheid om lezers je verhaal te laten beïnvloeden of snelle reacties te krijgen op je werk. Laat je tijdens dit atelier inspireren door andere bloggers en schrijf je eerste Blovel met korte passages en cliffhangers en verbaas je volgers.


DOUBLE TROUBLE - GRAPHIC NOVEL | vanaf 15 jaar 

Helemaal weg van de romantische Heartstopper? Heb je de schrijf- en tekenkriebels helemaal te pakken? Tijdens dit atelier gaan we samen met jou aan de slag, leren we hoe beeld en woord elkaar versterken en schrijven onze eigen beeldroman waar illustratie en tekst hand in hand gaan. Geen tekentalent? Geen probleem, met collagetechnieken en andere trucjes breng je jouw graphic novel helemaal tot leven!

 

POËZIEWEEK 2025 - LIJFELIJKHEID | vanaf 8 jaar

Lijfelijkheid is het thema van Poëzieweek in 2025. Bij lijfelijkheid denken we aan voelen, onze zintuigen, kippenvel, huid, huidhonger, ... En als we lijfelijkheid combineren met taal, denken we natuurlijk ook aan tatoeages en woordsculpturen! Denk maar aan de ZEPPELIN van Paul van Ostaijen!
In deze workshop bedenken kinderen zelf een wijze woordsculptuur die ze nadien door de grafische schrijfdocent op hun arm laten tatoeëren, uiteraard in uitwisbare inkt...  

 

______________

Praktisch
Het atelier gaat door in een ruim lokaal.

Onze schrijfdocent geeft graag iedere deelnemer evenveel kansen, om die reden bestaat een groep idealiter uit 15 deelnemers.

Wij bezorgen je een materialenlijstje voor het atelier. Bijzonder materiaal brengen wij mee.

Prijzen
Een atelier duurt 2.5 uur en kost 260 euro, exclusief vervoersonkosten.

Atelier aanvragen
Een atelier aanvragen kan via mail (post@creatiefschrijven.be) of
telefonisch: 03 229 09 90

Een atelier op maat? Dat kan ook! Mail je aanvraag naar post@creatiefschrijven.be.

Annuleren
Tot 3 weken voor datum: 25 euro administratiekost.
Laatste 5 werkdagen: helft van de prijs.Van een workshop of cursus poëzie of korte verhalen over columns tot fantasy en een spoedcursus spelling, je kan bij ons terecht voor een workshop of cursusreeks op maat voor de volwassen bezoekers van jouw bib. We denken graag mee over een aanbod, de geschikte docent en de praktische organisatie.

<< terug naar Bibliotheken