Nieuws

Het genot van een brief: schrijf mee!

Op 7 december is het Dag van de brief, het moment bij uitstek om briefschrijven nieuw leven in te blazen. Want, geef toe, hoe fijn is het om een handgeschreven omslag te vinden tussen een stapel rekeningen. Of om nog eens in je pen te klimmen in plaats van op je klavier te tokkelen. Of om nog eens op de old school manier iemand te verrassen.

Help je mee het genre briefschrijven terug populairder te maken? Haal je mooiste pen en papier boven en begin eraan. Op zoek naar inspiratie? Wij bieden je een waaier aan mogelijkheden. Voor elk wat wils.

De dag van de brief is dé ideale gelegenheid om iemand te verrassen met jouw handgeschreven woorden! 

 

⛓️ Kettingbrief ⛓️

Samen tot een verhaal komen. Verbinden is in deze tijden belangrijker dan ooit. Daarom organiseren we de kettingbriefactieWij leveren de aanzet van een verhaal en dan is het aan jullie! Klim in je pen en schrijf het verhaal verder. 

Hoe werkt het?

Wil jij mee schrijven aan dit verbindend verhaal? Geef het uiterlijk 15 december aan via dit formulier.

Wij nemen je dan mee op als een schakel in de ketting. Je ontvangt bevestiging van je deelname per mail en ook een adres aan wie jij de brief mag sturen als je hem ontvangen hebt.

 

 

🔮 Met vriendelijke groeten, ik 🔮

Schrijf een brief naar niemand minder dan je fantastische zelve. Met daarin wensen voor de toekomst, raad, herinneringen, groetjes, wat je maar wil. Gegarandeerd succes bij deze actie want je krijgt zeker een brief terug. 


Hoe werkt het?

Als je deze brief aan jezelf voor 31/12 opstuurt naar ons sturen wij hem één jaar later terug naar jou. Wees gerust, wij openen en lezen de brief niet, wij bewaren hem veilig en doen hem volgend jaar op 7 december (Dag van de brief) opnieuw op de post naar jou. 

Stuur je brief op naar:

Brief aan jezelf 
p/a Creatief Schrijven
Waalsekaai 15
2000 Antwerpen 

 

 

💬 Post van TOTAAL (16-30 jaar) 💬

In uw kot zitten als jongere, kan al snel vervelen. Uren achter de computer zitten voor de online-lessen is niet ideaal. Daarom plant TOTAAL, de jongerenwerking van Creatief Schrijven een ontspannende, schermvrije uitdaging in speciaal voor jou!

Hoe werkt het?

Ben je tussen 16 en 30 jaar en wil je post ontvangen? Meld je aan via dit formulier om vanaf 7 december, de nationale brievendag, post te ontvangen met heerlijke schrijfopdrachten die worden bedacht door schrijvers, dichters en slampoets.

Kruip achter je bureau, laat je inspireren door deze opdrachten en laat de inkt maar vloeien.

Je kan het resultaat van de schrijfopdrachten bijhouden of opsturen naar ons, dat kies je zelf. Als je ze opstuurt is dat naar het volgende adres:

Brieven aan TOTAAL
Creatief Schrijven
Waalsekaai 15
2000 Antwerpen.

En no stress, er is geen deadline!

 

 

💪 Schrijf een gevangene vrij 💪

Brieven schrijven om de wereld te verbeteren. Het kan!
Alle mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren, lezen we in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Gelijkheid ligt aan de basis van onze mensenrechten. Maar wat betekent dat en waarom krijgen we dan te maken met discriminatie en/of privilege? 

Hoe werkt het?

Draag je steentje bij aan een betere wereld en houd de acties van Amnesty International in de gaten. 

 

 

🕯️ Brief aan iemand die er niet meer is 🕯️

Postkantoor 00/00/00 nodigt je uit om een brief te schrijven aan een overledene. Het is een manier om verdriet een plaats te geven en je gedachten op een rij te zetten.

Een illustrator maakt een tekening bij je brief en die krijg je als mini-versie in je brievenbus. Als je wil kun je de tekening ook in groot formaat aankopen. 


Hoe werkt het?

Verstuur je brief naar het volgende adres:

Postkantoor 00/00/00 Brief voor nu
Postbus 40 
9000 GENT-CENTRUM

Meer info vind je op de website van Postkantoor 00/00/00

 

 

🙏 Bedankbrief 🙏

Een dankjewel doet deugd. Voor wie het te horen krijgt. Maar ook voor wie het zegt. Er blijft zoveel onuitgesproken in een leven. Laat je liefde door je plen vloeien en schrijf een bedankbrief aan iemand die dat verdient! Of lees de bedankbrieven van enkele dichters.

Doe je mee? Wie wil jij nu danken bij leven? 

Hoe werkt het?

Schrijf een kaart of brief aan iemand die je wil bedanken.
Of lees de bedankbrieven van zeven dichters op Verb(l)ind

 

 

🤝 Schrijven met een gedetineerde 🤝

Via het initiatief van Hart Labeur steek je een gedetineerde een hart onder de riem. Dat kan via de Winterlichtjes, prachtige sfeermakertjes die met de hand door vrouwen in de gevangenis van Brugge worden gemaakt. Met de opbrengst kunnen de vrouwen in hun eigen onderhoud voorzien en/of hun slachtoffer(s) terugbetalen. Je steunt zo de projectwerking van Bond zonder Naam die kwetsbare mensen kansen geeft en doet groeien. 

Bij elk Winterlichtje zit een postkaart waarmee je de gedetineerde persoonlijk kunt bedanken. £

Hoe werkt het?

Je kan kiezen uit een setje van 3 kleine lichtjes (€ 15) of 1 medium Winterlicht (€ 9).

Bestellen kan via sofie_legon@hotmail.com.

 

 

🔥 De Warmste Brievenactie 🔥

Dit jaar organiseert Back on Track Foundation in het kader van De Warmste Week hun Warmste Brievenactie. Het doel is om 2.015 brieven te verzenden naar mensen die het moeilijk hebben: mensen die ziek zijn, bewoners van rusthuizen, studenten die zich eenzaam voelen… of gewoon iemand die altijd voor je klaarstaat.

Back on Track Foundation zoekt briefaanvragers, deze vragen een brief aan voor iemand die een warme brief verdient. Deze aanvragen worden dan gekoppeld aan vrijwligge briefschrijvers, die deze hartverwarmende brieven willen schrijven! 

Zo ontstaat er een warme ketting van solidariteit!

 

Hoe werkt het?

Meld je via dit formulier aan als briefschrijver of vraag een brief aan op de website van Back on Track Foundation

Wil je schrijven, dan zijn er een aantal online schrijfsessies waarop je samen met andere vrijwillige briefschrijvers aan de slag kan. Geef je de organisatie graag wat financiële steun, dan kan je ook een schrijfpakket kopen

 

 

 

 

 

Foto © Isabelle Rossaert

Gepubliceerd op

2 dec. 2020