Verslag

Creatief Schrijven wint award voor beste event in de taalsector

De Schrijfdag van Creatief Schrijven vzw wint de Language Industry Award voor beste evenement in de taalsector. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de LIA’s in Gent. De LIA’s bekronen uitmuntende taalexpertise. Organisatie De Taalsector reikte de awards voor de achtste keer uit. Het brede publiek kon twee weken lang stemmen op hun favoriet.

“De Schrijfdag is het festival van het geschreven woord”, deelt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. “We brengen schrijfliefhebbers samen rond een gezamenlijke liefde, die voor onze taal, en duiken een hele dag in verschillende aspecten van het schrijverschap.”  De organisatie vindt het dan ook een hele eer om in die missie erkend te worden.

 

Caroline De Neve, coördinator kinderen- en jongerenwerking Creatief Schrijven vzw, en An Leenders, directeur Creatief Schrijven vzw met LIA in de hand

Caroline De Neve, coördinator kinderen- en jongerenwerking Creatief Schrijven vzw, en An Leenders, directeur Creatief Schrijven vzw

© Language Industry Awards

 

Reizend festival van het geschreven woord

De Schrijfdag is de tweejaarlijkse literaire hoogdag van Creatief Schrijven waar meer dan 300 schrijfliefhebbers samenkomen en hun liefde voor taal delen. Op het programma staan workshops, lezingen en infosessies. Gerenommeerde auteurs en deskundigen uit het boekenvak delen hun ervaring en geven hun schrijfgeheimen prijs. Geen Schrijfdag zonder nationale en internationale schrijvers en taalmakers te gast. “In 2018 bijvoorbeeld gaf Amerikaan David J. Peterson een lezing op de Schrijfdag in Gent. Hij is de bedenker van nieuwe talen waaronder het Dothraki dat gesproken wordt in Game of Thrones,” getuigt directeur An Leenders.

De Schrijfdag strijkt elke editie neer in een andere provincie. In 2023 vond de Schrijfdag plaats in het Vlaams Parlement in Brussel. De volgende editie vindt plaats op 29 maart 2025 in Limburg. Dan is het evenement aan haar vijftiende editie toe.

 

Meer dan een prijsuitreiking

Initiatiefnemer Dries Debackere van sectororganisatie De Taalsector: “Doel van de LIA’s is een breder publiek kennis te laten maken met uitmuntende taalexpertise uit alle hoeken van de brede taalsector. Ondertussen zijn de LIA’s uitgegroeid tot een krachtige collectieve campagne die een sector met een grote maatschappelijke en economische relevantie toont.”

 

Over De Taalsector

De Taalsector is een sectororganisatie die als doel heeft de taalsector in zijn volle breedte te versterken. Dat gaat onder meer door taalprofessionals en taalondernemers te verbinden met elkaar en met inkopers en gebruikers van taaldiensten. De Taalsector creëert verbinding over de grenzen van de taalberoepen heen, over de verschillende segmenten van de taalsector en over de taalgrenzen heen.

 

Schrijfdag is een initiatief van Creatief Schrijven vzw met steun van de Vlaamse Overheid en Literatuur Vlaanderen.

Gepubliceerd op

15 mrt 2024