Nieuws

De schrijfplek van...

Mogen we bij jou even binnengluren?

Als we elkaar nu even niet kunnen zien, wil jij ons misschien wel inkijk geven in jouw schrijfwereld. Vaak vragen we ons af waar mensen schrijven. Zouden we graag een klein beetje voyeuristisch zijn.

Schrijf jij met pen en papier of gebruiken je een laptop? Zit je aan een overvol bureau? Of is de ‘schrijfplek’ leeg? Waar vind je inspiratie? Welke boeken lees je?

Dus daarom lanceerden we de vraag: 

Kunnen we elkaar virtueel ontmoeten op jouw schrijfplek?

Jouw schrijfplek ook delen? Hoe je dat doet, ontdek je hier. 

 

Deze week gaan we op bezoek bij:

De Schone Schrijfsters boekenburcht

"Als De Schone Schrijfster ben ik geboren met het schrijfgen. Ik ben criminologe van opleiding en tekstschrijver van beroep. Deze unieke mix kneedde ik tot mijn ultieme droom: later als ik groot ben een van de weinige vrouwelijke, Vlaamse misdaadauteurs worden. Wordt vervolgd … Baby Yoda waakt over mijn boekenburcht, terwijl ik schrijf aan mijn bureau.  Wanneer het magazine VERZIN in mijn brievenbus valt, ben ik blij als een kind. Je kan nooit té veel notitieboekjes hebben, is mijn motto." 

De Schone Schrijfster, a.k.a. Julie Rademakers, vind je terug op Azertyfactor en op haar eigen webstek

 

Vorige weken waren we te gast bij: 

 

Sarah Verhasselts bonte werkkamer

"Ik schrijf in een kleurrijke werkkamer die ik deel met mijn man, omringd door boeken die me inspireren. Aanvankelijk schreef ik recensies voor tijdschriften en websites, maar eigenlijk wilde ik altijd al jeugdauteur worden. In 2017 won ik de Averbode Verhalenwedstrijd en hierdoor heb ik nog meer zin gekregen om me aan jeugdliteratuur te wagen. In maart verschijnt mijn tweede Vlaamse Filmpje. Momenteel werk ik aan een adolescentenroman."

Sarah Verhasselt vind je terug op Azertyfactor

 

Mieke Paulissen op een Grieks strand

 

"Meestal schrijf ik in mijn zonnige zolderkamer twee hoog onder de pannen. Maar soms mag het iets meer zijn, zoals twee jaar geleden in Limnisa, een schrijfverblijf met zicht op de Griekse Zee. Ik reis graag en giet mijn belevenissen daarna in reisreportages of -verhalen. Met één van die reisverhalen won ik een reis naar Madagascar. Naast reizen is ook het dagelijkse leven een inspiratiebron voor mijn poëzie. En als historica put ik uit het verleden voor het schrijven van (literaire) non-fictie."

Mieke vind je terug op Azertyfactor

 

Anneke Neven in een hoekje van haar keuken

"Verhalen verzinnen doe ik al zolang ik mij kan herinneren. Het is pas sinds enkele jaren dat ik mijn verhalen ook opschrijf. Het zijn vooral fantasyverhalen: ik hou ervan  om nieuwe werelden te bedenken, vol mysterieuze wezens.
Dat doe ik op mijn eigen schrijfplek, aan een bureau in een hoekje van onze keuken. Het liefst met een hoofdtelefoon op zodat ik me helemaal kan afsluiten en kan opgaan in mijn eigen – verzonnen – wereld."

 

 

Hanneke Middelburg in haar schrijfkast

"Ik schrijf in mijn schrijfkast. Een soort bedstee, maar dan voor wakkere geesten. Ik omring mij met stilte. Alleen dan kan ik vrij schrijven. 

Dit jaar vier ik een persoonlijk jubileum en schrijf ik al 33 jaar poëzie en proza. Schrijven is mijn levensadem en vergankelijkheid een thema waarin ik me graag verlies. 

Ik schrijf elke dag, op verschillende momenten van de dag, al ben ik eerder een ochtend- en middagschrijver dan een avond- of nachtschrijver. Wel heb ik altijd een kladblok en pen naast mijn bed liggen voor onverwachte inspiratie.

Ik ben nog altijd dankbaar dat mijn ouders mij vroeger een typcursus hebben laten volgen. Op een ‘ouderwetse’ typmachine met gekleurde kapjes over de toetsen heen, leerde ik razendsnel (blind) typen. Nu kan ik mijn gedachten bijhouden met mijn vingers. Naast mijn laptop zijn Google en mijn (rijm)woordenboek onmisbare schrijftools. 

Momenteel lees ik veel gedichten waaronder het boek The best of Delphine Lecompte en Het stad in mij van Maud Vanhauwaert. Zij inspireren mij enorm om buiten gebaande paden te treden en mijn eigen stem te kanaliseren."  

 

Lieva Reunes in het Lijsternest

"Een beeld zegt meer dan duizend woorden. 
Een bezoek aan Het Lijsternest bracht me dit beeld: 
schrijven aan een lange tafel 
voor een even lang raam 
met zicht op de seizoenen van het jaar en op
de kleuren van de dag.
Zo moest ook mijn werkplek eruit zien.
Mijn Nest ligt in een stad,
de architect heeft normale, verticale ramen ontworpen,
maar dank zij de stroom tussen mijn straat en “den overkant”
heb ik zicht op de getijden van jaar en dag.
Hier schreef ik mijn “Lenteleven”,
een gedichtencyclus waarvoor Streuvels de inspiratie leverde."

 

Liesa Vosch vind je overal

"Ik schrijf al meer dan de helft van mijn leven gedichten. Onlangs vond ik gedichtjes terug van in het vierde leerjaar. Ik schrijf om indrukken weer te geven of te ordenen voor mezelf. Ik ben nogal snel onder de indruk van de natuur, van de wereld, van mijn eigen gedachten. Ik schrijf overal waar ik even stil kan staan en ik iets bij de hand heb om het vast te leggen, het liefst in een van mijn vele notitieboekjes maar ook in de notitieapp op mijn gsm en desnoods probeer ik het te onthouden."  

De gedichten van Liesa kan je lezen op haar blog 'Lumen Verborum'.


Ilka De Bisschops mooie mezzanine

"Mijn pen schiet alle kanten uit. Journalistiek, romans, scenario's voor kinder-tv... Zopas verscheen mijn non-fictieboek, Het fitte brein, over hoe je je hersenen in vorm krijgt en houdt. Nog in de maak: een tv-serie, een film en een kinderboek.

Gelukkig is mijn bureau mijn favoriete plek. Ik schrijf in een open mezzanine boven de keuken, handig dicht bij de koffie en chocolade. Er is ruimte voor verbeelding, beweging en vooral veel boeken. Ik trek er elke werkdag om 9 uur stipt met plezier heen."

 

Wil jij ook jouw schrijfplek delen? 

Stuur ons een foto, vertel kort wie je bent, waarom en wat je precies schrijft, welke boeken je graag leest.
Heb je een Azertyfactorprofiel, geef ons zeker jouw pagina mee.

Elke donderdag plaatsen we een schrijfplek in de kijker (al zeker zo lang de lockdown duurt).

Praktisch

Download hier op de pagina het document, vul het in en stuur hget samen met een foto van jouw schrijfplek op naar schrijfplek@creatiefschrijven.be

 

 

Zelf even binnengluren bij bekende pennen

Dalton Trumbo, die het bad blijkbaar een uitgelezen plaats vond om te schrijven en James Baldwin die dan weer voor het bed koos. 

Ontdek hier de - niet altijd conventionele - schrijfplekken van meer dan 100 bekende auteurs. 

 

 

Gepubliceerd op

10 dec. 2020