Nieuws

Dylan en de Nobelprijs literatuur

“Don’t criticize what you can’t understand,” zingt Bob Dylan in The Times They Are A-Changin’. Toch deden velen net dat toen Dylans oeuvre met de Nobelprijs voor literatuur werd beloond. Dylan schuwde zijn hele carrière nooit controverse en bood ook hier weinig relaas. De prijs haalde hij pas maanden na de uitreiking op, een reactie liet nog twee maanden langer op zich wachten. 

Ondanks de vele voeten in de aarde, koos het Nobelprijscomité er toch voor de prijs aan Dylan te overhandigen. Docent, ex-VRT journalist en Dylan-kenner Guy Janssens kruipt tijdens de lezing ‘Woorden van Bob Dylan’ in de huid van het comité en gaat op zoek naar het waarom. Waarom Bob Dylan? Wat is de bijzondere kracht van zijn muziek en teksten? Zelf licht hij een tipje van de sluier: "Zijn teksten waren heel apart en waren niet thuis te brengen in een of andere categorie van de toenmalige pop of rockmuziek. Dat maakte Dylan tot een mythische figuur."

Kom luisteren naar Guy Janssens en ‘Woorden van Bob Dylan,’ laat je rondleiden door diens oeuvre en herontdek de ondertussen legendarische bard.