Verslag

Edward Vanhove wint de finale van De Schrijfwijzen op 21 oktober in Brussel

Op zaterdag 21 oktober vond in de Marconi Studio van VRT de finale plaats van De Schrijfwijzen. Edward Vanhove uit Maaseik wint de wedstrijd en gaat aan de haal met de titel De Schrijfwijze 2023 en een boekenbon van 200 euro. Hij nam het op tegen 60 andere spellingkraks die begin oktober het dictee wonnen in een lokale bibliotheek en tegen de winnaar van het radiodictee dat Radio 2 organiseerde. Edward Vanhove maakte nul fouten. De dicteetekst werd geschreven door Jonas Denys. Hij was één van de laureaten van de wedstrijd ‘Mijn verhaal voor dictee’, die Creatief Schrijven vzw dit voorjaar organiseerde.

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en VRT daagden begin oktober iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen. Het taalspel vond op vrijdagavond 6 oktober simultaan plaats in meer dan 75 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Daaruit kwamen 75 winnaars,. Op Radio 2 konden spellingfanaten een ticket voor de finale winnen tijdens een live dicteevariant tijdens het programma Spits.

 

Finale De Schrijfwijzen

Mensen van alle leeftijden namen deel. Juryvoorzitter Ludo Permentier leidde alles in goede banen. Bart Verbeeck las voor. De tekst werd geschreven door Jonas Denys. Hij nam deel aan de wedstrijd ‘Mijn verhaal voor dictee’, die Creatief Schrijven vzw dit voorjaar organiseerde om zo onbekend talent een kans te bieden om met hun verhaal een groot publiek te bereiken. De tekst van Jonas Denys, ‘Consternatie in Sterregem’, had als thema nepnieuws en bevatte woorden als hightechbedrijf, chihuahuavrouw en diva-allures.

 

Fris concept

De heruitgevonden versie van het dictee, zoals het ook in de voorronde in de bibliotheken werd gespeeld, bestaat uit drie rondes. Allereerst was er een dictee in de traditionele vorm, waarbij de tekst werd voorgelezen die vervolgens geschreven moest worden. De tweede ronde was multiple-choice. Hierbij kregen de deelnemers verschillende schrijfwijzen van een woord aangereikt en moesten ze de juiste keuze maken. Met ieder juist antwoord verzamelden ze een letter waar een lang woord mee gespeld kon worden. Hoe meer goede antwoorden, hoe gemakkelijker het werd om dit woord te raden. Toch bleek de uitdaging groter dan verwacht. Maar twee deelnemers vonden het woord eenrichtingsverkeer. Woorden die ook gevormd werden: chilipeterveter, ereschoenveterkringen en slingertrein. Als laatste de derde ronde: een spellingbee, waarbij deelnemers een woord te horen kregen en dat ter plekke uit hun hoofd en voor het publiek moesten spellen. 

De drie verschillende rondes zorgden voor de nodige animo in de Marconi Studio. Edward Vanhove legde een foutloos parcours af. Hij kroont zich De Schrijfwijze 2023. Verder gaat hij aan de haal met twee tickets voor de MIA’s, wint een boekenbon van 200 euro geschonken door Confituur Boekhandels, en wordt ook Taaldeelhouder bij Creatief Schrijven vzw. 

 

Top vijf

Een spelling bee bepaalde de winnaar en de runner-up van De Schrijfwijzen. Edward Van Hove won, Kris Van Ransbeeck werd tweede. De top vijf werd vervolledigd door Han van Osch op plaats drie, Maria Clara Geurs op plaats vier en Els Van Hemelryck op plaats vijf. 

 

Grappige woorden en sappige spelfouten

Een taalspel als De Schrijfwijzen zorgt voor hilariteit alom met grappige woorden en met sappige spelfouten. Woorden die het meest fout werden geschreven: kaduke, hightechbedrijf en chihuahua. Opvallend: het woord tarzanzwieper werd amper fout genoteerd. Enkele leuke cijfers: De 61 deelnemers maakten samen 97 fouten, goed voor 1,59 fout per persoon. Wel opvallend: maar liefst 15 deelnemers schreven een foutloos dictee in de eerste ronde. 

 

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en VRT in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.

Gepubliceerd op

21 okt 2023