Nieuws

Edward Vanhove wint de finale van De Schrijfwijzen

Op zaterdag 23 oktober vond in de Koninklijke Bibliotheek van België de finale plaats van De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Edward Vanhove uit Maaseik wint de wedstrijd en gaat aan de haal met de titel ‘De Schrijfwijze 2021’ en een exclusieve designpen van Penworld. Hij nam het op tegen 69 andere spellingkraks die begin oktober het dictee wonnen in een lokale bibliotheek en 130 finalisten die deelnamen aan het online dictee bij de kranten De Standaard en NRC. Edward Vanhove maakte nul fouten. De dicteetekst werd geschreven door Marthe Van Loy. Zij was één van de laureaten van de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’, die Creatief Schrijven vzw dit voorjaar organiseerde.

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de kranten De Standaard en NRC daagden begin oktober iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Dat vond op vrijdagavond 8 oktober simultaan plaats in meer dan 70 bibliotheken over heel Vlaanderen. Daaruit kwamen 70 winnaars, zowel jonge mensen als senioren. De krant De Standaard lanceerde een online dicteevariant. Die werd meer dan 5000 keer gespeeld. Ook de 130 mensen die de beste score haalden op de online variant werden uitgenodigd voor deze finale.

Finale De Schrijfwijzen

Zowel jonge als oude mensen namen deel. Juryvoorzitter Ludo Permentier leidde alles in goede banen. Creatief Schrijven vzw en De Standaard coördineerden dit evenement. De tekst van het finale dictee werd geschreven door Marthe Van Loy. Zij nam deel aan de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’, die Creatief Schrijven vzw dit voorjaar organiseerde om zo onbekend talent een kans te bieden om met hun verhaal een groot publiek te bereiken. Het verhaal van Marthe Van Loy, ‘Bibliodate’, speelt zich af tussen de boeken en bevatte woorden als detoxdiëten, eau-de-colognetoets en magellaanse.

Fris concept

De heruitgevonden versie van het dictee, zoals het ook in de voorronde in de bibliotheken werd gespeeld, bestaat uit drie rondes. Allereerst was er een dictee in de traditionele vorm, waarbij de tekst werd voorgelezen die vervolgens geschreven moest worden. De tweede ronde was multiple-choice. Hierbij kregen de deelnemers drie schrijfwijzen van een woord aangereikt en moesten ze de juiste keuze maken. Met ieder juist antwoord verzamelden ze een letter waar een lang woord mee gespeld kon worden. Hoe meer goede antwoorden, hoe gemakkelijker het werd om dit woord te raden. Toch bleek de uitdaging groter dan verwacht. Geen enkele deelnemer vond het woord renaissanceschoonheid. Woorden die wel gevormd werden: reishandschoenen, senchatheekast en schoonheidsdeskundige. Als laatste de derde ronde: een spellingbee, waarbij deelnemers een woord te horen kregen en dat ter plekke uit hun hoofd en voor het publiek moesten spellen. De drie verschillende rondes zorgden voor de nodige animo in het auditorium van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Edward Vanhove legde een foutloos parcours af. Hij kroont zich De Schrijfwijze 2021 en gaat aan de haal met een exclusieve Belgische designpen van Parker.

De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en De Standaard, in samenwerking met NRC Handelsblad, de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.

Gepubliceerd op

23 okt. 2021