Nieuws

Eerste Hulp Bij Schrijven: 6 computerprogramma’s voor het schrijven van je boek

Wil je een verhaal eindelijk op papier krijgen, maar je hebt geen idee met welk computerprogramma? Elke hedendaagse schrijver komt voor dat probleem te staan. Gelukkig zijn er computerprogramma’s in overvloed om uit te kiezen. Deze zes programma’s helpen jou bij het schrijven op weg!


1. Writing Exercises

Opgewarmde spieren zijn voor elke atleet belangrijk en dat is voor een schrijver niet anders. Maak je vingers wakker en leg je innerlijke criticus opzij voor je aan andere projecten begint dankzij een website als writingexercises.co.uk Dit is een website waar je heel veel willekeurige ideeën kan genereren met een klik op een knop. Je kan het idee gebruiken om vijf à tien minuten te schrijven en daarna met een nieuw idee aan de slag gaan. Doe dit een drietal keer en je bent helemaal opgewarmd. Deze website bestaat voorlopig enkel in het Engels, maar met een vertaalwebsite heb je het idee vlug naar Nederlands vertaald. Schrijfinspiratie in overvloed!

2. Word

Als je schrijft, heb je uiteraard een tekstverwerker nodig! Word is één zo’n tekstverwerker waar we allemaal bekend mee zijn. Het programma  is makkelijk om mee te werken en alles is voordehandliggend. Bovendien kan je koppen invoegen en die direct aan hoofdstukken linken zodat je niet telkens moet scrollen naar waar je laatst bent gebleven. Word gebruik je door een betalend abonnement aan te gaan. Een gratis (en legale!) tegenhanger vind je in Microsoft 365: Microsofts site waar je online met Word, Excel, Powerpoint en One Note kan werken. De blogpost die je op dit moment leest is bijvoorbeeld met Microsoft 365 geschreven! Een andere variant is Google Drive, dat net als Microsoft 365 cloud-gebaseerd is. Niet enkel kan je daardoor aan je documenten overal waar er internet is, maar ze blijven ook bewaard in het ongelukkig scenario dat je computer crasht. Bovendien kan je jouw Google-documenten ook delen met jouw vrienden. Zo kunnen ze verbeteringen plaatsen of opmerkingen geven over wat ze ervan vinden. Je zou zelfs een samenwerking kunnen beginnen met één van hen!

3. Scrivener

Scrivener is net als Word een tekstverwerker. Het mooie aan dit programma: het is speciaal ontworpen voor auteurs die ervan houden om aan lange projecten te werken. Scrivener heeft een virtueel prikbord, je kan koppen invoegen voor hoofdstukken én je kan jouw documenten exporteren naar populaire formaten zoals Word en pdf! Je kan verschillende documenten voor je hoofdlijnen, personages, plaatsen,... allemaal binnen 1 hoofddocument vinden. Dus je hebt al jouw info op één plaats. Je kan zelfs hoofdstukken binnen het document met een simpele klik verplaatsen! Als je nog niet zeker weet of het iets voor jou is, kan je een gratis proefversie uitproberen, inclusief een duidelijke tutorial. Daarna betaal je eenmalig en kan je het programma permanent gebruiken. 

4. Bibisco

Hou je van de functionaliteiten van Scrivener, maar zie je het niet zitten te betalen voor het programma? Dan kan je terecht bij Bibisco. Bibisco is namelijk ook een alles-in-éénprogramma dat ervoor zorgt dat je goed georganiseerd aan de slag gaat. Wanneer je een verhaal schrijft, hou je rekening met veel aspecten. Dat geldt voor personages, plot, locaties, ideëen, eventueel onderzoek,... Alle nodige informatie van jouw project is makkelijk bereikbaar zonder dat je door al je bestanden op jouw computer moet gaan. Het houdt ook de vooruitgang van je verhaal in het oog. Het programma analyseert verder of de lengte van hoofdstukken goed gespreid is en zelfs hoeveel schermtijd elk personage krijgt. Bibisco is zowel gratis als betalend verkrijgbaar. 

5. FocusWriter

Als je iemand bent die rap afgeleid raakt bij het schrijven, dan is FocusWriter iets voor je. Met dit simpele programma kan je alle andere apps of tabbladen op je computer onzichtbaar maken, zodat je geen afleiding hebt tijdens het schrijven. Je kan zelfs timers en doelen instellen, zoals woordenaantal of twintig minuten onafgebroken schrijven! Op die manier kan je jezelf verdiepen in jouw werk. FocusWriter werkt voorlopig niet op Apple-producten. Het is gratis beschikbaar. 

6. Pen en papier

De zesde tip in deze lijst is helemaal geen programma, je hebt namelijk niet altijd een digitaal toestel voorhanden. Dan is er natuurlijk nog de traditionele manier! Met een notitieboekje en een goed werkende pen in handen ga je net zoals de schrijvers van vorige eeuwen aan de slag. Het positieve eraan is dat een notitieboekje en pen veel lichter zijn dan een laptop, en dus makkelijker om overal mee naartoe te nemen. Je kan het dan ook snel boven halen wanneer je spontaan een idee krijgt. Het heeft zeker zijn charme. Pen en papier zijn wel niet altijd praktisch, bijvoorbeeld wanneer je in jouw hoofd drie zinnen verder zit en je hand het nog moet inhalen. Maar tenminste voel en zíe je er al wel uit als een echte schrijver. Het komt zelfs inclusief handpijn van al dat neerpennen!

 

Wil je een stukje van jouw verhaal delen met andere schrijvers en lezers? Neem zeker een kijkje op Azertyfactor

 

Door Dina Paredis. Gebaseerd op een idee van Liselot De Canck.

Gepubliceerd op

6 dec. 2022