Nieuws

Hoe schrijf je een kus?

De ene kus is de andere niet. Twee personages kunnen al een verhaal lang naar elkaar hunkeren en op de laatste pagina eindelijk kussen, maar ze kunnen net zo goed al jaren getrouwd zijn en er niet meer bij stilstaan hoe vaak ze elkaar kussen. Maar hoe schrijf je zo’n kus? Wij geven enkele aandachtspunten mee. 

 

Voorspel

Een goed geschreven kus begint al pagina’s eerder. Zorg ervoor dat de spanning en het verlangen die de personages voelen ook al in je tekst verwerkt zitten. Een subtiele blik op de lippen van het andere personage of een nieuw kleurtje lippenstift bijvoorbeeld: vestig de aandacht van je lezer op de lippen van je personage - en hoe je andere personage ernaar verlangt. 

 

Zullen we kussen?

Wie neemt initiatief? Is dit een impulsieve kus of was er een opbouw? Waarom kussen je personages? Beschrijf de innerlijke wereld van je personages en hoe die zich voelen voor de kus. Denk ook aan de fysieke omgeving van je personages. Een donkere ruimte of een wandeling op het strand creëren een hele andere sfeer. 

 

Zintuigen op scherp

Een kus verenigt je personages fysiek. Dit is dus het perfecte moment om alle zintuigen in je beschrijving te betrekken! Hoe ruikt de ander en waar moet het personage aan denken? Smaakt een van je personages naar een snoepje dat die eerder at? Maak van de gelegenheid gebruik om je personages helemaal in elkaar te laten opgaan - of net niet.

 

Je personage heeft een lichaam

Kussen doe je niet enkel met je lippen. Ook handen, torso, benen, … spelen een rol. Sta er dus bij stil wat je personages met hun volledige lichaam doen. Zo kan een lichaam ook een obstakel zijn. Vingers raken in lang haar verstrengeld, neuzen botsen tegen elkaar. Let er wel op dat je de lezer niet overstelpt met informatie: laat nog wat ruimte voor de verbeelding van je lezer. 

 

De kus: het einde of een nieuw begin?

Zijn je personages hopeloos verliefd? Dan eindigt de kus waarschijnlijk anders dan als de kus voor een van je personage compleet onverwacht was. Beschrijf wat de personages denken te zien in de blik van de ander, hoe ze zich voelen en of de kus voor herhaling vatbaar is. 

 

Landen na de kus

Misschien gingen je personages zo op in hun kus dat ze hun omgeving vergaten, goed zo. Maar als schrijver doe je dat maar beter niet. Laat je personages tegen een muur leunen of laat ze wat frisse zeelucht inademen. Zorg ervoor dat je personages, zeker na de kus, opnieuw in de realiteit terechtkomen. Wie weet, was er wel een toeschouwer die met een zacht kuchje de kus onderbrak waardoor je personages nu met schaamrood op de wangen naar hun voeten kijken? 

 

Routine is niet altijd sleur 

Misschien zijn je personages al jaren samen en kussen ze elkaar zo vaak dat het een vast onderdeel van hun routine is geworden. Gebruik dat! Laat je personages bijvoorbeeld naar het werk vertrekken. Een enthousiaste afscheidskus kan langdurige liefde tonen, terwijl een vluchtige kus kan duiden op enige afstand. 

 

Kussen kan ook alleen

Niet elke kus gebeurt tussen twee personages. Je personage kan net zo goed een tiener zijn die kust op de eigen hand of iemand die een rode lipafdruk wil achterlaten op een spiegel. Ook hier geldt: gebruik alle zintuigen, de rest van het lichaam en de omgeving van je personage. 

 

Schreef jij de perfecte kus? Deel je tekst op Azertyfactor!

Gepubliceerd op

14 feb. 2023