Nieuws

Hoe zet je jouw ervaring om in een verhaal of verslag?

“Daar kan je een boek over schrijven.” Je hoorde deze uitspraak misschien al eens toen je over een ervaring praatte met een vriend of vriendin. Maar hoe zet je een ervaring om in een geloofwaardig verhaal of betrouwbaar verslag? We delen de eerste stappen. 

 

1.  De kracht van het dagboek

Beleefde je een memorabele ervaring, iets heel positiefs of net negatiefs? Schrijf alles neer in een dagboek. Je mag razen, tieren, brullen en vloeken. Nadien kan je, met de nodige zelfreflectie, jouw ervaring verwerken in een stuk autofictie, het als basis gebruiken voor de ervaring van een personage, of erover rapporteren.

 

2.  Voer onderzoek

Grondigheid is vereist, dus maak associaties, zoek informatie op en verbreed je kennis. Zorg ervoor dat je de feiten waarover je schrijft tot in de details beheerst. Zo kan je niet over de afkomst van je grootvader schrijven zonder basiskennis over de streek te hebben. Graaf dus diep in de feitelijke grondslag van je thema, maar ook in je eigen bronnen zoals familiearchieven of stambomen.

 

3.  Eerder werk

Wat werd er al geschreven over jouw thema? Je wil waarschijnlijk niet dat je verhaal of verslag het zoveelste in het rijtje wordt. Zoek daarom naar originele invalshoeken en weet wat jouw project uniek maakt. Presenteer je thema in één of twee zinnen en check of het vernieuwend of interessant genoeg is. Waarom is jouw versie anders?

 

4.  Maak keuzes

Durf onderdelen van je ervaring weg te laten. Wordt je anekdote te lang om ze in een verslag te verwerken? Bekijk ze kritisch en laat minder essentiële elementen achterwege. Schrijf je fictie? Overweeg dan of de ervaring alleen voor jouw ontwikkeling belangrijk was of ze ook écht cruciaal is voor je personage. Misschien dat je personage als negenjarige een fantastisch lekker aardbei-ijsje, maar is dat voor je verhaal niet belangrijk. Maak telkens heel bewust de keuze om bepaalde ervaring wel of niet te vermelden. 

 

5.  Feit vs. fictie

De balans tussen feit en fictie is belangrijk, maar vormt ook een grote uitdaging. Teken een boog op papier, met aan het ene uiteinde ‘feit’ en aan het andere uiteinde ‘fictie’. Plaats kernwoorden op deze boog. Wat is feit? En welke ervaring wil je aanpassen tot ze fictie wordt? Zelfs in een verslag, waar feiten overheersen, kan je ervoor kiezen overdrijving te gebruiken, bepaalde zaken weg te laten, de kleur van een gordijn aan te passen … Kneed je tekst tot je het evenwicht vindt dat voor jou juist aanvoelt. 

 

Schrijf mee

Meer over jouw ervaring omzetten in bruikbare teksten? Dan is de cursus opiniestuk schrijven iets voor jou. 

Gefocust werken aan jouw verhaal kan in onze Schrijfhub.

Of doe eerst nog wat inspiratie op met de scheurkalender van De Sprekende Ezels.