Nieuws

Interview: Dylan als inspirator

Op zaterdag 30 november geeft Guy Janssens de sessie ‘Woorden van Bob Dylan’. Als kennismaking stelden we hem enkele vragen over de singer-songwriter, inspiratie en jong geweld.

Voor de leken onder ons, wie is Bob Dylan?

Dylan is allicht de meest iconische singer-songwriter ter wereld. Hij trok begin jaren zestig naar New York en werd er al gauw opgemerkt door zijn aparte zangstijl en zijn eigen composities. Hij kreeg een heel aparte status in de wereld van pop- en rockmuziek, omdat hij heel vaak veranderde van stijl en zich zo nooit in een vakje liet stoppen. 

Zijn carrière omspant intussen al bijna zestig jaar. Dylan heeft tientallen platen gemaakt waartussen echte pareltjes zitten. Over zijn zangstijl zijn onder kenners verhitte discussies gevoerd. Zijn hardcore fans vinden het prachtig, anderen vinden het niet om aan te horen. Toch staat Bob Dylan als liedjesschrijver op een eenzame hoogte en komt er niemand, alleen al qua liedjesproductie, zelfs maar in zijn buurt.

Dezelfde vraag, maar dan persoonlijker, wie is Bob Dylan voor jou?

Ik heb Bob Dylan ontdekt als vijftienjarige. Dylan was een wat geheimzinnige figuur die hits schreef die vooral door anderen populair werden gemaakt. Hij verzorgde dat mysterieuze imago heel zorgvuldig. Hij was een figuur die mij erg aansprak omdat hij thema’s aankaartte waar jongeren destijds mee bezig waren. Ik speelde bovendien een beetje gitaar en sommige van zijn songs waren vrij makkelijk na te spelen. Zijn teksten waren heel apart en waren niet thuis te brengen in een of andere categorie van de toenmalige pop of rockmuziek. Dat maakte Dylan tot een mythische figuur. 

Hoe valt Creatief Schrijven, dat zijn pijlen richt op schrijvers van literaire en zakelijke teksten, te verzoenen met een lezing over Bob Dylan, eerst en vooral een zanger?

Tekstschrijvers als Dylan zijn behoorlijk apart. Er zijn hele generaties songschrijvers die zich op zijn teksten hebben gebaseerd. Zo is bijvoorbeeld Jan De Smet van De Nieuwe Snaar een fervente aanhanger van Dylan. Dat laat hij duidelijk blijken in zijn lied ‘In de hemel is geen Dylan’ met de zinsnede: ‘Er is op heel de wereld maar één wereldartiest’. Dat zegt genoeg. De songs van Dylan zijn ook vertaald in alle mogelijke talen. Eén voorbeeldje uit het eigen taalgebied: ‘Er komen andere tijden’, al in 1966 door Boudewijn De Groot vertolkt. Zowat zijn complete werk is trouwens ook in het Nederlands vertaald. Hij is dus bij uitstek een inspiratiebron voor allerhande schrijvers en een ‘Dylan-cursus’ is dus zeker op zijn plaats bij Creatief Schrijven. 

Daarop aansluitend, wat kan Bob Dylan voor jong schrijfgeweld betekenen?

Voor ‘jong schrijfgeweld’ is Dylan een onuitputtelijke inspiratiebron. Dat omdat hij ongeveer alle registers van het songschrijven beheerst, van de klassieke folk songs, over protestliederen, popsongs, ballades, tot de uitvoering van liederen van zijn eigen grote voorbeelden.

In één zin: Dylan is een unicum in de wereld van songschrijvers omdat hij zo’n breed scala bereikt in zijn poëzieteksten. Om het met de woorden van Jan De Smet de zeggen: er is slechts één wereldartiest!


Kom meer te weten tijdens ‘Woorden van Bob Dylan’, laat je rondleiden door diens oeuvre en herontdek de ondertussen legendarisch bard.