Nieuws

Gezocht: tekst voor dictee

Wil jij dat jouw tekst wordt voorgelezen in 100 bibliotheken? Neem dan deel aan de schrijfwedstrijd ‘Mijn verhaal voor dictee’. Wij zoeken samen met VRT een verrassende tekst voor De Schrijfwijzen, een grootschalig taalspel dat dit jaar al voor de vijfde keer plaatsvindt. Het thema is ‘nepnieuws’. Grijp je pen, gebruik je verbeelding en dien jouw tekst voor 2 mei in. 

 

Wat verwachten we?

Jouw verhaal heeft als thema ‘nepnieuws’. Hoe je dit invult laten we volledig aan jou over, zolang het verhaal maar meeslepend is met een kop en een staart. Is je verhaal verrassend, spannend, ontroerend of grappig? Geweldig! Dat is precies wat we zoeken. 

De Schrijfwijzen is een laagdrempelig taalspel dus jouw tekst hoeft niet te wemelen van moeilijke woorden of instinkers. We willen de deelnemers van het dictee namelijk niet naar huis sturen met een slecht gevoel. Je verhaal telt minimaal 500 en maximaal 700 woorden. Het inleidend gedeelte is het liefst een afgerond geheel dat gebruikt kan worden als traditioneel dictee, bestaande uit 120 tot 150 woorden. Idealiter heeft het inleidende gedeelte een open einde of cliffhanger. De rest van de tekst dient als basis voor een meerkeuzespel.

 

We doen een speciale oproep aan jong schrijftalent

Ben je leerkracht in het secundair onderwijs en heb je in je klas al ruwe diamanten gespot? Inspireer je leerlingen om deel te nemen. Wie weet komt de winnende tekst wel uit jouw klas en wordt die dan voorgelezen door een bekende VRT-voorlezer.

 

Winnaar vorige editie

Vorig jaar won Thomas Desmet uit Zulte de wedstrijd met zijn verhaal ‘In het duister tasten’. Sindsdien gaf hij bij uitgeverij Davidsfonds Infodok het jeugdboek ‘Arendsoog’ uit. Doe mee aan 'Mijn verhaal voor dictee' en misschien volg je in zijn voetstappen.

Heb je de schrijfkriebels te pakken? Aarzel dan niet langer, schrijf je meeslepend verhaal en dien het in voor 2 mei. Wie niet waagt, wie niet wint. Misschien wordt binnenkort je tekst voorgelezen aan 4000 mensen tijdens de Schrijfwijzen. 

Wij wensen je alvast heel veel schrijfplezier!

 

 

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en VRT, in samenwerking met De Standaard, de Vlaamse bibliotheken en het Team Taaladvies van de Vlaamse overheid.