Dit is Frederik: onze gewaardeerde collega en eerste reguliere werknemer met downsyndroom
Echt werken: betaald werken op de reguliere arbeidsmarkt. Daar droomde onze collega Frederik Wauterickx van. Hij heeft het syndroom van Down, maar dat weerhield hem er niet van om zijn droom waar te maken. Frederik heeft een passie voor schrijven en klopte aan bij ons. Hij solliciteerde en is ondertussen officieel aan de slag als administratief medewerker met een vast contract onbepaalde duur. En dat blijkt een primeur voor Vlaanderen.
Toen GRIP, organisatie voor gelijke kansen voor iedereen met een beperking, ons daarvan op de hoogte bracht, stond iedereen in ons team daar even van versteld.
Dit is Frederik:
Werk op basis van talent
Eén van onze doelstellingen is meebouwen aan een inclusieve maatschappij. "Iedereen heeft heeft recht op gelijkwaardige kansen, los van beperking, ras of gender", zegt onze directeur An Leenders. "We zijn samen met Frederik op zoek gegaan naar waar zijn talenten liggen, wat hij graag doet en waar de match ligt met het werk dat wij te bieden hebben. Frederik is goed in administratie. Hij werkt momenteel drie dagen per week voor ons en we kunnen hem niet meer missen.”
Als Frederik moeilijkheden ondervindt, dan gaat hij - net zoals al onze andere medewerkers - met An of één van zijn collega’s in gesprek om zo op zoek te gaan naar een oplossing. “Een open en goede communicatie is heel belangrijk”, zegt Frederik. Dat is een mening die we met heel het team delen.
Oproep voor inclusievere maatschappij
Niemand in onze organisatie was zich ervan bewust dat er geen andere personen met downsyndroom écht werken als officiële werknemer in Vlaanderen. In andere landen worden personen met het syndroom van Down al langer betaald op de reguliere arbeidsmarkt.
“In Vlaanderen zegt men steeds dat werken niet loont door het verlies aan tegemoetkomingen: inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT). Dit is echter niet correct. Werken op de reguliere arbeidsmarkt loont altijd. Dit neemt niet weg dat het nog beter kan en dat hiervoor aanpassingen aan de regelgeving zich opdringen", zo klinkt het vanuit GRIP.
Samen met GRIP roepen we dan ook werkgevers op om personen met downsyndroom, en breder personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, de kans te geven betaald te werken op de reguliere arbeidsmarkt. Zo maken we samen de maatschappij inclusiever.