Maarten Bogaert wint nationale finale van dictee De Schrijfwijzen
Nul fouten in de eerste dicteeronde, een achttien letters tellend woord gevonden en langst overeind gebleven in de afsluitende spellingbee: Maarten Bogaert uit Erpe-Mere mag zich de winnaar noemen van het dictee De Schrijfwijzen, dat op zaterdag 26 oktober plaatsvond in AMUZ, Antwerpen, een organisatie van Creatief Schrijven, VRT en de Vlaamse bibliotheken. De dicteetekst was een creatie van Christophe Vekeman.
Zeventig rasechte dicteetijgers namen het zaterdag tegen elkaar op in de finale van De Schrijfwijzen. Maarten Bogaert uit Erpe-Mere reed een quasi foutloos parcours. Hij gaat aan de haal met de titel De Schrijfwijze 2024 en een prijzenpakket ter waarde van 500 euro. Hij nam het op tegen 69 andere spellingkraks die begin oktober het dictee wonnen in een lokale bibliotheek.
De finalisten kruisten de taaldegens in de barokke pracht van AMUZ, de voormalige Sint-Augustinuskerk, in Antwerpen. VRT-journalist Aurélie Boffé leidde de finale in goede banen. Zij trad zo voor het eerst op als taalambassadeur van VRT, in de voetsporen van Martine Tanghe. Auteur Christophe Vekeman schreef de tekst voor de finale en las die zelf voor. Juryvoorzitter Ludo Permentier keek zorgvuldig toe of alles correct verliep.
Fris concept
De heruitgevonden versie van het dictee, zoals het ook in de voorronde in de bibliotheken werd gespeeld, bestaat uit drie rondes. Allereerst was er een dictee in de traditionele vorm, waarbij de tekst werd voorgelezen die vervolgens geschreven moest worden. De vrolijke tekst van Christophe Vekeman, ‘De taalpartij’, bevatte woorden als getweeën, galopperende, would-beacteurs en luiwammesen.
De tweede ronde was multiple-choice. Hierbij kregen de deelnemers verschillende schrijfwijzen van een woord aangereikt en moesten ze de juiste keuze maken. Met ieder juist antwoord verzamelden ze een letter waar een lang woord mee gespeld kon worden. Hoe meer goede antwoorden, hoe gemakkelijker het werd om dit woord te raden. Toch bleek de uitdaging groter dan verwacht. Geen enkele deelnemer vond het twintigletterwoord ‘gedaanteverwisseling’. Woorden die wel gevormd werden: tandverwisseling, gelovigen en evangelisten.
Als laatste de derde ronde: een spellingbee tussen de zeven deelnemers die het beste scoorden in ronde 1 en 2. Daarbij kregen de finalisten een woord te horen dat ze ter plekke uit hun hoofd en voor het publiek moesten spellen.
De drie verschillende rondes zorgden voor de nodige animo in AMUZ. Maarten Bogaert kroont zich De Schrijfwijze 2024. Of hij het taalspel moeilijk vond? “Het was een verrassing dat ik in de derde ronde geraakte. Ik gebruikte in de tweede ronde bijna de letter ‘h’, een verboden letter.” Joost Verheyen bemachtigt de tweede plaats. Birgit Kuppens vervolledigt het podium.
Grappige woorden en sappige spelfouten
Een taalspel als De Schrijfwijzen zorgt voor hilariteit alom met grappige woorden en met sappige spelfouten. Woorden die het meest fout werden geschreven: dichtstbijzijnde, broccolikoekjes en mozzarellagerechten. Opvallend: het woord charivarimuziek werd amper fout genoteerd. Enkele leuke cijfers: De deelnemers maakten samen 356 fouten, goed voor 5,7 fouten per persoon. Drie deelnemers schreven een foutloos dictee in de eerste ronde.
Het niveau lag in elk geval hoog. De zeven finalisten die de spellingbee speelden, maakten nul of één fout in de eerste ronde. Juryvoorzitter Ludo Permentier schrok er niet van: “Hier zat dan ook het kruim van taalminnend Vlaanderen samen.”
De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en de bibliotheken. In samenwerking met VRT, Stad Antwerpen, Van Dale, VBKU, Confituur Boekhandels, EA Pens & Paper, CVO Encora en Team Taaladvies. Met de steun van Vlaanderen, de Nationale Loterij en de spelers van de Nationale Loterij.
Beeld van links naar rechts: Joost Verheyen (tweede plaats), Maarten Bogaert (eerste plaats), Birgit Kuppens (derde plaats).